Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám to úplně stejně jako ty. Mám lepší vztah s tchánovci než s mou mámou. Řeknu ti to asi takhle. Malému budou 2 a mojí mamku viděl naposledy o Silvestra
Ona ale ani nezavolá, jen když něco potřebuje. Bohužel, je to život a už jsem si zvykla. Momentálně si neumím představit dát jí ho jen na procházku jen kvůli tomu že prostě nejsou na sebe zvyklí a bála bych se.Ona ale stejně nevolá takže tohle mám alespon z krku. Tchýně s tchánem se o vnuka alespon zajímají. Malej je má moc rád, když ho nevidí týden tak přijedou. jednou za čas si ho vezmou na noc ale to opravdu zřídka. Já ho ale nikomu nenutím, když tchyně zavolá že by ho chtěla někam vzít nedělá mi to problém a věřím jí víc jak mojí vlastní mámě. Už jsme si zvykli a nevadí mi to.Zase si říkám, že je výhoda že mi alespon nikdo nekecá do výchovy
Spíš se bojím až budu chodit do práce, tchyni přeci jen nemohu otravovat když budu potřebovat vyzvednout ze školky. Ono se to říká jinak vlastní mámě a jinak tchánovcům že potřebuji s něčím pomoct
@bobr123 píše:
Ale tak v prvni rade je prece ta pece na tobe, ty sis vybrala ze budes matkou a nemuzes se spolehat na nikoho jineho. Teda krome manzela, pokud s nim zijes ve spolecne domacnosti. Muze te to mrzet, ale ocekavat to ze ti mama pomuze s ditetem, to je podle me fakt moc. Nenapadlo te treba ze je mama rada ze ma konecne po letegh svuj zivot, ktery si chce uzit, svuj klid kdy se nemusi starat o nikoho jen o sebe?
ne neni to primarne na mne. Lidi jsou smeckovy tvorove, jeste donedavna zili v klanech, pomahali si navzajem a o deti se starala siroka rodina, kdo byl zrovna po ruce. To, jak zijeme ted v moderni dobe je s evolucniho hlediska neprirozene a pro vychovu deti ne zrovna idealni.
Mam na to asi jiny nahled. Od rodiny ocekavam pomoc, jak se slusi a patri.
A nezlob se a mne, pokud dcera pada na hubu vycerpanim (coz je v sestinedeli docela pochopitelne), tak by milujici matka snad mela citit potrebu pomoct? Ja tu pomoc potrebovala a nebudu si tady hrat na nejakou trpitelku, ktera vsechno zvladne, ale doopravdy se z toho hrouti fyzicky i psychicky. A jeste davat rady ostatnim, jak to musi vydrzet a trpet v tichosti.
@Sinquinita Me deti nikdo nevozil, tchyni je musime vozit pod nos, s moji mamou se vidi tak jednou mesicne, nicmene vzájemný vztah maji s babickami velmi dobrý.
Ale já žijí tím co je a neutapim se v tom, jak by to být mohlo ci melo nebo jak to maji jinde.
Btw, ne kazdy je poprdený z mimin. Třeba to bude lepší, až malá vyroste a bude s ni nějaká sranda.
@bobr123 píše:
Nenapadlo te treba ze je mama rada ze ma konecne po letegh svuj zivot, ktery si chce uzit, svuj klid kdy se nemusi starat o nikoho jen o sebe?
a proc teda slibovala hory doly?
Rodiče nezměníš. Buď ráda za to, jaká je tchýně. I když věřím, že tě to mrzí ![]()
Nemyslím si, že ti jde o nějaké dárky a kdoví jakou pomoc, ale jen o to, aby si rodiče vytvořili s tvou dcerou hezký vztah.
@warita píše:
ne neni to primarne na mne. Lidi jsou smeckovy tvorove, jeste donedavna zili v klanech, pomahali si navzajem a o deti se starala siroka rodina, kdo byl zrovna po ruce. To, jak zijeme ted v moderni dobe je s evolucniho hlediska neprirozene a pro vychovu deti ne zrovna idealni.Mam na to asi jiny nahled. Od rodiny ocekavam pomoc, jak se slusi a patri.
A nezlob se a mne, pokud dcera pada na hubu vycerpanim (coz je v sestinedeli docela pochopitelne), tak by milujici matka snad mela citit potrebu pomoct? Ja tu pomoc potrebovala a nebudu si tady hrat na nejakou trpitelku, ktera vsechno zvladne, ale doopravdy se z toho hrouti fyzicky i psychicky. A jeste davat rady ostatnim, jak to musi vydrzet a trpet v tichosti.
A co delal manzel? Deti jste si poridili primarne vy. Je jina doba, no. Treba nechapu, proc by rva matka nemohla jet na dovolenou do Portugalska a uzivat si.
@warita píše:
ne neni to primarne na mne. Lidi jsou smeckovy tvorove, jeste donedavna zili v klanech, pomahali si navzajem a o deti se starala siroka rodina, kdo byl zrovna po ruce. To, jak zijeme ted v moderni dobe je s evolucniho hlediska neprirozene a pro vychovu deti ne zrovna idealni.Mam na to asi jiny nahled. Od rodiny ocekavam pomoc, jak se slusi a patri.
Tak ti mel pomoct manzel, ne? Proc to vsechno hazes na mamu? Asi na to mame kazda jiny pohled, podle me sobecky ocekavas ze ti bude mama pomahat, a pritom mama uz je mozna rada ze ma klid a postaras se o svoji rodinu sama se svym muzem. Mozna ti reknu tajemstvi, ale materstvi neni prochazka ruzovou zahradou. A to ze sis jednou vybarala ze budes mama ti dava povinost se o dite postarat hlavne ty a otec ditete, minimalne do 18. let velu ditete. Nikdo jiny nema povinost ani tobe ani diteti pomahat ci se o vas starat. To ze ty to OCEKAVAS je dost smutny.
@blumen píše:
A co delal manzel? Deti jste si poridili primarne vy. Je jina doba, no. Treba nechapu, proc by rva matka nemohla jet na dovolenou do Portugalska a uzivat si.
to muze, kdyby mi obcas pomohla a nezustalo to u planych reci. To bys holt mmusela slyset ten vysmaty ton hlasu, kdyz volala.
@blumen píše:
Protoze ocekavala, ze ji matka pomuze. Asi nema pravo si uzivat dovolene, kdyz ma dcera dite. Ma byt v pozoru a pripravena navarit, povozit a tak podobne.
@bobr123 píše:
Tak ti mel pomoct manzel, ne? Proc to vsechno hazes na mamu? Asi na to mame kazda jiny pohled, podle me sobecky ocekavas ze ti bude mama pomahat, a pritom mama uz je mozna rada ze ma klid a postaras se o svoji rodinu sama se svym muzem. Mozna ti reknu tajemstvi, ale materstvi neni prochazka ruzovou zahradou. A to ze sis jednou vybarala ze budes mama ti dava povinost se o dite postarat hlavne ty a otec ditete, minimalne do 18. let velu ditete. Nikdo jiny nema povinost ani tobe ani diteti pomahat ci se o vas starat. To ze ty to OCEKAVAS je dost smutny.
manzel pomaha, ale taky chodi do prace.
chapu, vidis to jinak a je smutne, jak malo jsou lidi ochotni si navzajem pomahat. Rodina je od toho, aby si pomahala.
@warita píše:
me nikdo neprinesl NIC, casto se stalo ze bylo 6 vecer, ja v pyzamu, neosprchovana, zuby nevycistene a ze jsem za cely den nic nepila a nejedla jsem si uvedomila az kdyz se mi udelalo spatne z hladu a dehydratace. To jsem pak sedela u stolu, jedla krajic chleba s necim, zatim co mala mi delala zvukovou kulisu a brecela jsem.Ze bych od me „milujici“ matky nemela ocekavat pomoc? To nemyslis vazne, ne?
Obzvlaste kdyz pomyslime, kolik se ji dostalo pomoci od moji babicky. Kdyz jsem se mame narodila ja, tak mamka u babicky bydlela, dostala maximalne pomoci a pozdeji sla babicka do predcasneho duchodu, aby nas mohla hlidat. Ze by mamka citila nejakou potrebu tuto karmu splatit? Ani nahodou a jeste mela reci, prej ji taky nikdo nepomahal. Babicka z toho byla v soku.
Naprosto s tebou souhlasím. Moje máma řvala jak chce být konečně babička a po porodu prdku. O malého se nezajímá, já jí ho nenutím. Ted ho neviděla 4 měsíce. Ale co mě rozsekává bylo naše dětství. Byli jsme už od plínek u babičky na hlídádí nonstop. Pořád jsme vlastě byli pryč, máma měla v tomhle pohodičku. Nemusela řešit o prázdninách kam nás dá, brala to jako samozřejmnost. Mě už je to nějak jedno je to její boj, ona je jen chlubící babička která každému vypráví o vnoučkovi
mě to spíš mrzí když jsem nemocná a je mi zle, uvědomím si že jsem na to vlastně s chlapem sama i v těch horších chvílkách kdy by bylo to hlídání potřeba. Nedávno mi bylo tak zle až jsem nevylezla z gauče a tchýně mi přišla na kafe a ani jí nenapadlo že je mi blbě a že by mi bodlo kdyby si ho do večera vzala. Nemůžu jí to mít za zlé, mám jí ráda a alespon ona se zajímá o vnuka ale jsou situace kdy některým kamarádkám závidím že mají pomoc od mámy
@bobr123 píše:
Protoze ocekavala, ze ji matka pomuze. Asi nema pravo si uzivat dovolene, kdyz ma dcera dite. Ma byt v pozoru a pripravena navarit, povozit a tak podobne.
si nejak nepochopila o co tam slo
@warita píše:
manzel pomaha, ale taky chodi do prace.chapu, vidis to jinak a je smutne, jak malo jsou lidi ochotni si navzajem pomahat. Rodina je od toho, aby si pomahala.
Ty jsi, zda se mi, dost nesamostatna nebo sobecka, promin. Ocekavat ze ti nekdo pomuze, protoze to slibil. Chapu, ze te to nastvalo, zamrzelo, ale byt na mamu nastvana ze si dovolila jet na dovolenou, to uz je podle me docela silny kafe. Rodina si ma pomahat, ale mama ti nemusi stat za zadkem i v dospelosti a ve chvili kdy uz mas vlastni rodinu. Mamzel si mohl vzit dovolenou, spousta chlapu si ji na nejakou dobu po porodu bere. Vsechno hazes na mamu.
@warita píše:
si nejak nepochopila o co tam slo
A o co tam teda slo? Z tveho vykladu to tak vyzniva, samozrejme s trochou nadsazky. Jakoby mama nemela narok na odjezd na dovolenou.
@bobr123 píše:
Ty jsi, zda se mi, dost nesamostatna nebo sobecka, promin. Ocekavat ze ti nekdo pomuze, protoze to slibil. Chapu, ze te to nastvalo, zamrzelo, ale byt na mamu nastvana ze si dovolila jet na dovolenou, to uz je podle me docela silny kafe. Rodina si ma pomahat, ale mama ti nemusi stat za zadkem i v dospelosti a ve chvili kdy uz mas vlastni rodinu. Mamzel si mohl vzit dovolenou, spousta chlapu si ji na nejakou dobu po porodu bere. Vsechno hazes na mamu.
sobecka jsi ty, uz ted je mi lito tvych deti, kterym ty evidentne nepomuzes, protoze asi budes rada, ze se uz o nikoho nemusis starat.
To ja v me sobeckosti budu moji dcerce pomahat, az to bude potrebovat.