Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Alice001 píše:
Ahoj všichni,
zajímá mě, jestli je nějaký způsob, jak zrušit právní vztah s mým rodičem? Aby mu (resp. jí, mé matce) zaniklo právo na to vídat vnoučata, mně právo dědit, apod. Děkuji za odpovědi
Toto je příliš ožehavá otázka. A nemyslím si, že Ti tady někdo adekvátně odpoví.
Zajdi za právníkem. Většinou berou 1.000 Kč za 60 min.
Ne, to nelze. Ty se můžeš jednou dědictví vzdát nebo tě matka může vydědit pokud bude mít právní důvod, ale tvoje matka bude pořád a ty její dcera. Se všemi právy a povinnostmi.
Jedině soud ji teda může zbavit rodičovství, ale jak to funguje v případě dospělých dětí to nevím. Řekla bych, že neuspěješ, jelikož se pomalu ale jistě na tebe přesouvá povinnost se o matku postarat v případě neschopnosti a asi není v zájmu nikoho aby matka o takové právo přišla ![]()
@pannda píše:
Vnoučata jí nedáš a dědit, to jo…
Ona dědit nechce jestli správně čtu
@pannda píše:
Píše aby zaniklo právo vídať vnúčatá a dediť. Takže ani dediť nechce.
@terien píše:
Ona dědit nechce jestli správně čtu
Aha, půl věty se dá pochopit i jinak, díky
@terien píše:
Jedině soud ji teda může zbavit rodičovství, ale jak to funguje v případě dospělých dětí to nevím. Řekla bych, že neuspěješ, jelikož se pomalu ale jistě na tebe přesouvá povinnost se o matku postarat v případě neschopnosti a asi není v zájmu nikoho aby matka o takové právo přišla
Naštěstí se o ní zatím starat nemusím, je jí 42 a mně 23. A prokazatelně se ani ona mě nestarala, polovinu života jsem bydlela u babičky.
@pannda píše:
Dědit právě nechci.
A děti zatím nemám, ale musím tuhle nepříjemnou věc řešit, bohužel. ![]()
Ještě dodám, že matka je těžká alkoholička a to je mezi námi ten nejmenší problém. ![]()
@Alice001 píše:
Ještě dodám, že matka je těžká alkoholička a to je mezi námi ten nejmenší problém.
No jo, ale to nemá na celou věc žádný vliv. Teda na její práva vůči tobě. Jak by rozhodl soud je samozřejmě otázka, asi by notorické alkoholicce nesvěřil vnoučata na víkend, ale vídat pod dohledem možná ano
to je ta právní stránka, z té lidské tě chápu.
Takové nejjednodušší řešení mi přijde přetrhat s ní kontakt tak, aby o tobě nic nevěděla jestli to jde.
@terien píše:
Takové nejjednodušší řešení mi přijde přetrhat s ní kontakt tak, aby o tobě nic nevěděla jestli to jde.
O to se snažím. Ale mám strach (oprávněný), že například za pár let budu mít dítě, ona se to dozví od příbuzných samozřejmě a vzpomene si, že má PRÁVO mé dítě vídat a přijde mi obálka od soudu. Vím, že to zní absurdně, ale ta paní je všehoschopná. ![]()
Hele, @tininas má asi pravdu. Škoda, že rodičovská práva nezaniknou, ani kdyby ses teď nechala adoptovat (jestli se něco nezměnilo). Ani vydědit je nemůžeš. Zkus si zajistit, aby tě matka vydědila. Určitě existuje i nějaké soudní omezení styku a tak, ale tipuju, že bys musela prokázat, že dochází k nějaké vážné újmě nebo co já vím.
@Alice001 píše:
O to se snažím. Ale mám strach (oprávněný), že například za pár let budu mít dítě, ona se to dozví od příbuzných samozřejmě a vzpomene si, že má PRÁVO mé dítě vídat a přijde mi obálka od soudu. Vím, že to zní absurdně, ale ta paní je všehoschopná.
Ale s tím bohužel asi nic nezmuzes
Hele, teď ve srandě, snad se tě to nedotkne. ![]()
Pozvi na návštěvu notáře s razítkem a knihou. Připravte papír, že tě matka vyděďuje. Spolu s notářem s ní popíjejte. Až bude matka dost napitá, papír jí dej, notář potvrdí podpis. Ty pak k tomu dopíšeš, že to bereš na vědomí, taky to podepíšeš, notář to potvrdí. Necháš to uložené někde u advokáta nebo u toho notáře, domů sobě i matce pořídíš ověřené kopie a bude to!
A teď fakt… Jsou to hrozný situace… Držím palce, ať se ti podaří přerušit kontakt a nějak úspěšně se s tím vyrovnat. Přijde mi dobré, že myslíš takhle dopředu. Možná je to zrovna aktuální, protože jste si něco právě řekly / udělaly (nebo teda ona tobě). Jak se k tomu staví rodina? Je na něčí straně?