Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vanilková zmrzlina Čtené pohádky většinou nemá ráda. Občas (jakože dost výjimečně) se nechá přesvědčit na nějakou v angličtině, protože angličtinu miluje, ale stejně stačí mírně krizová situace a už to chce odložit (někdo se zatváří naštvaně, někdo někoho honí apod). Toleruje knížky o Kamilce a básničky. Ale většinou taky čteme encyklopedie, případně hůř - návody od různých přístrojů a deskových her. To jen tak na okraj, že encyklopedie jsou ještě celkem fajn čtivo ![]()
@Zluta_pastelka píše:
@vanilková zmrzlina Čtené pohádky většinou nemá ráda. Občas (jakože dost výjimečně) se nechá přesvědčit na nějakou v angličtině, protože angličtinu miluje, ale stejně stačí mírně krizová situace a už to chce odložit (někdo se zatváří naštvaně, někdo někoho honí apod). Toleruje knížky o Kamilce a básničky. Ale většinou taky čteme encyklopedie, případně hůř - návody od různých přístrojů a deskových her. To jen tak na okraj, že encyklopedie jsou ještě celkem fajn čtivo
Teda ty navody. To by me nikdy nenapadlo, ze bude chtit nekdo cist. Spis by to radeji nikdo nikdy necetl
. Mozna tak nejaky asperger ala Shaldon
. Jak ji to vubec napadlo?
@Zluta_pastelka U nás byla v jednom období nejoblíbenější knížka slovník. A nejoblíbenější „pohádka v TV“ chemické pokusy.
Návody jsme také párkrát četli, ale hit se z toho nestal.
@Oriseka píše:
Teda ty navody. To by me nikdy nenapadlo, ze bude chtit nekdo cist. Spis by to radeji nikdo nikdy necetl. Mozna tak nejaky asperger ala Shaldon
. Jak ji to vubec napadlo?
Ty jo, víš, že ani nevím, jak to začalo? Asi u deskovek, co hrajme s ní. A pak to postupně rozšiřovala i na deskovky, co ona nehraje. A návody máme pohromadě v jednom šuplíku, tam si chodí vybírat sama ![]()
@Hlaholice píše:
@Zluta_pastelka U nás byla v jednom období nejoblíbenější knížka slovník. A nejoblíbenější „pohádka v TV“ chemické pokusy.Návody jsme také párkrát četli, ale hit se z toho nestal.
Víš, na co my jsme se koukali v TV nejvíc?
Na záznamy hurikánové sezóny. To jsou taková strašně zábavná videa, kde je mapa a pak se tam ukazuje rychlost a směr, kudy hurikán postupoval. V podstatě na mapovém podkladu běhá ikonka hurikánu a směs čísel. A hraje k tomu celkem dramatická hudba ![]()
Jo a když byl dobrý den, tak na videa ze železničních přejezdů. Za chemické pokusy bych v tu dobu vraždila ![]()
Abych teda nepřeháněla - teď už je to celkem lepší. Na pohádky nekoukáme, ale občas se dívá na videa, kde se staví domečky pro panenky nebo na myšky hledající cestu ven z bludiště. To už se dá ![]()
Holky, co kupujete k Vánocům? Já mám zatím tašku a penál, pak od Matella postavičky/panenky Harryho Pottera a nějak další nápady nemám. Co vy?
@Cuddy píše:
Holky, co kupujete k Vánocům? Já mám zatím tašku a penál, pak od Matella postavičky/panenky Harryho Pottera a nějak další nápady nemám. Co vy?
Predskolak: 2×kreativni sada z Lidlu, taska do skoly+penal+lahev+box na svacinu+pytlik na telak, minecraft-tricko, pyzamo, teplaky, hrnek, osuska a pohadkova knizka
Druhak: encyklopedie a pak vse minecraft: 2×triko, mikina, teplaky, pyzamo, prosteradlo, deka, osuska, cepice
Mozna jim k tomu koupim treba to obr kindervajcko. Manzel jim chtel koupit jeste kolonozku, ale me to prijde jako blbost do bytu a ze nemusi mit kazdy predrazeny kram
.
@vanilková zmrzlina píše:Čteme každý večer, má to rád. Čteme klasiku… pejsek a kočička, dřív krtka, Neználka, nějaké příběhy o autech a mašinkách, Ferda mravenec. Akorát on vždycky ulpí na jedné knížce a tu čteme do zblbnutí… momentálně Martínkova čítanka…už mi to leze na mozek
Jeste bych se chtela zeptat, jak maji vase deti rady ctene pohadky? Nas syn je nesnasi. Pred spanim prohlizime encyklopedie, u kterych si spis povidame, co je na obrazcich nez abych mu v nich neco predcitala. Nebo rad dela ukoly pro predskolaky. Z pohadek zvladne maximalne leporela pro batolata - hodne obrazku, malo textu. Prijde mi, ze pohadky nema rad, protoze se na to ctene slovo nedokaze dlouho soustredit, nevnima, prijde mu to nuda…
Návody jsou teda dobrý ![]()
Syn miluje trolejbusy a autobusy, naší MHD.
Má vytisknutý plánek tras mhd…a v tom si „čte“ zastávky… umí je zpaměti.
Vymýšlí si sám různé trasy, plánuje přestupy.
Trolejbusy řeší vlastně neustále
![]()
@Cuddy píše:
No já jsem letos úplně bezradná, nevím co mu koupit. Mám pro něj dvě knížky, láhev na pití a malý autojeřáb, který se mu líbil v obchodě.
Víc netuším…on si ani není moc schopný říct co by chtěl, katalogy hraček ho nezajímají.
Aut má spoustu, lega plná krabice po bráchovi a ani ho to moc nebere.
Pro staršího dvacetiletého syna toho mám víc než pro tohohle malýho.
@Oriseka ty jo, koukám, že nemáš pro druhaka žádnou hračku? Naše děti jsou ještě hodně hravé, tak ještě vybírám hračky.
Spec. pedagožka mě upozornila, že syn má horší sluchovou paměť. Tak jsme v uplynulých dnech několikrát dělali hru "Šla babička do městečka a koupila tam… Slova se pořád přidávají. A šlo mu to. Nacvičují teď nějaké pásmo na besídku, často to tady zpívá, recituje. Tak si říkám, že mu to při tom vyšetření asi nesedlo nebo už byl unavený…
Taky doporučena logopedie dokonce kvůli 4 písmenům: S, Z, C, Ř. Zatím aspoň nápravu řeči v rámci MŠ jsem sehnala. To S Z C umí čistě, když se soustředí. Ale to většinu času není…mele, hrne to ze sebe, překřikuje se se sourozencem.
Poslední slabé místo je grafomotorika. To jsem čekala. Prý žádné drama, ale je vidět, že ruku nemá vykreslenou. Aby taky jo, když tužku dobrovolně do ruky nevezme.
Tak máme na čem zapracovat, je fajn to vědět a trochu se těm slabinám pověnovat. Jinak závěr, že je moc šikovný.
@berua13 já zase nemám ráda ty katalogy hraček, z toho si vyberou každou druhou věc, ale zájem o ní nepřežije vánoční prázdniny. Letos letěl do koše hned, jak přišel. Spíš vnímám jejich zájmy a hry a dle toho pak vybírám.
@Cuddy píše:
@berua13 já zase nemám ráda ty katalogy hraček, z toho si vyberou každou druhou věc, ale zájem o ní nepřežije vánoční prázdniny. Letos letěl do koše hned, jak přišel. Spíš vnímám jejich zájmy a hry a dle toho pak vybírám.
To já právě vůbec neznám, že by si tam vybral každou druhou věc. On to prohlédne a nic…skoro bych byla ráda kdyby si něco vybral.
Teda on si vlastně vybral…ve Sparkys…takovou mega krabici, Tlapkova patrola, asi nějaká dráha, ty auta a psi tam jsou. Stojí to 3999 ![]()
K Vánocům: penál (motivačně), oblečení (dostává ho rád), helma na kolo, Od zápisu do lavice
Hračku taky nemáme, nevyslovil se.