Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30964
10.11.23 08:40

@ludmilaadamkova no hele, samozrejme, ze kdyz specham do prace a nebo ted v zime, kdy jsem nabalena a je mne vedro, tak si myslim, ze by to melo jit diteti rychleji. Ale tak nejak je dite v norme s ostatnimi, vsechny deti trochu koukaji kolem, ale vesmes se prevleknou a jdou. Jo, mrkneme na obrazek, co delaly vcera, ale zase zadny extrem. Jenze to vis, ja mam tri deti, takze jsou vycepovany, ze kdyz se neco dela, tak se to dela, protoze bud by se ta domacnost uplne rozsypala a do instituci bychom odchazeli za revu a nebo by zbyli clenove cekali a to neni prijemne nikomu. Takze ona neni ani tak otazka ADHD, jako otazka tveho pristupu k diteti. On dlouho se clovek chlacholi tim, jak se dite bystre apod, ze ho v te zvidavosti a otazkach podporuje a nevsimne si, ze nekde by mel nastavit hranici, ze ted ne. Ted se oblekame a konec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
10.11.23 10:04
@ludmilaadamkova píše:
Holky můžu sem položit dotaz ohledně jedné věci týkající se předškoláctví? Ono by to bylo na samostatnou diskuzi, ale přijde mi že v poslední době už se jen všichni slítnou je to na nic.

Jak to vaše děti zvládají ráno v šatně? Gabča když není rozjívená, ale zároveň není rozespalám, je schopná vše naprosto zbládnout sama včetně složení si věcí daní do přihrádek na věšák vyndání pití.. umí to pohoda.
Ale jakmile je nějak rozdivočená v extrémně dobré náladě nebo naopak unavená atd tak je to peklo.

Když je rozjívená, řeší milion věcí kolem, třeba že projde kolem kuchařka, tak řeší že má zlatej zub že ho viděla a jelikož má i tetování, tak jestli to vlastně není pirátka… no a paní kuchařka ji jednou dokonce že je pirátka odkývala. Tak vždycky když přijde do škollky tak, tak to řeší. Do toho se ptá co to tam voní za jídlo (z kuchyně) co budou mít k obědu. Do toho přidjou další rodiče z dětma tak samozřejmě komunikace s dětma (Alenka má hustej novej batůžek) Elenka má svítící boty. Adámek jí řekne nazdar Gábino a to nesnáší dyž jí někdo řekne Gábino. Takže na něj začne vrčet já nejsem Gábina! Jsem Gábinka. Totálně roszříštěná pozornost, až mě vždycky napadne, jestli nemá ADHD. Svléknout všechny vrstvy uložit do přhrádek a na věšák přezout boty bačkůrky.
Samozřejmá já celou dobu připomínám boty dolů, soustřeď se, povíte si to nahoře, teď nad tím nepřemýšlej, spěcháme, šup, atd…

Nebo naopak když je unavená tak se seká a jen tak sedí a kouká do blba. Někdy prostě nevydrřím a komplet ji obsloužím jak 3 leťáka.

Nebo někdy je úplně mimo mluvím na ni a nevnímá mě a vždycky prý nad něčím přemýšlela.

Tak jsem se chtěla zeptat, jak jsou na tom vaše děti se soutředěností, když je kolem hodně rušivých vjemů a mají dělat nějakou činnost ( asi nejlepší příklad ta šatna)
JInak tohle mám jako hlavní důvod proč jsem se rozhodla předčasně nezaškolovat. Třeba za ty dva roky se jí tohle zlepší.

Příspěvek upraven 10.11.23 v 07:20

Dcera je na tom stejně. Když má motivaci, oblece se hned, třeba soutěž v tom, kdo se rychle oblékne (musí mít ovšem náladu na to). Ale jinak ani p. r.d. a rána u nás jsou na budku, dvakrát šla do školky bez snídaně, bo seděla v posteli a neoblékala se. Ve školce bývá mezi dětmi první oblecena, říká učitelka. Ale jakmile je v dosahu táta či mama, úplně jinak se chová. Pro děti jsme takový energetický hromosvod, emoční jistota, proto mají jiné chování v naší přítomnosti než když jsou bez nás. Jinak u nás je podezření na vývojovou dysfazii, diagnostika nás čeká. Poruchu pozornosti má dnes pomalu každé druhé dítě, za mě je to přirozenost a rys děti jako takových, tedy pokud jsou inteligentně v normálu (to říkám jako bývalý speciální pedagog). Vyloženě porucha pozornosti u mě je definována tak, že dítě absolutne vůbec neumí zdržet pozornost u ničeho bez ohledu na okolí, situaci i aktuální náladu/emoční rozpoložení. Pokud dítě se umí zabrat do oblibene činnosti na desítky minut (třeba lego), tak umí udržet pozornost cilene a vůbec bych nedefinovala add jen proto, že u jiných činností nevydrží. Spíše mozky dnešních dětí jsou prestimulovane televizi, tablety, mobily. Do sedmi let je vývoj mozku nejdynamičtější, proto jsou děti tohoto věku takové roztěkané. Sympatikus a parasympatikus neumi spolu moc hrát duel. A když se do toho hodí nějaký silný vizuální stimul v podobě digitálních zařízení, ono to jen tu rozkolísanost ještě víc podkope.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.23 14:08
@ludmilaadamkova píše:
Holky můžu sem položit dotaz ohledně jedné věci týkající se předškoláctví? Ono by to bylo na samostatnou diskuzi, ale přijde mi že v poslední době už se jen všichni slítnou je to na nic.

Jak to vaše děti zvládají ráno v šatně? Gabča když není rozjívená, ale zároveň není rozespalám, je schopná vše naprosto zbládnout sama včetně složení si věcí daní do přihrádek na věšák vyndání pití.. umí to pohoda.
Ale jakmile je nějak rozdivočená v extrémně dobré náladě nebo naopak unavená atd tak je to peklo.

Když je rozjívená, řeší milion věcí kolem, třeba že projde kolem kuchařka, tak řeší že má zlatej zub že ho viděla a jelikož má i tetování, tak jestli to vlastně není pirátka… no a paní kuchařka ji jednou dokonce že je pirátka odkývala. Tak vždycky když přijde do škollky tak, tak to řeší. Do toho se ptá co to tam voní za jídlo (z kuchyně) co budou mít k obědu. Do toho přidjou další rodiče z dětma tak samozřejmě komunikace s dětma (Alenka má hustej novej batůžek) Elenka má svítící boty. Adámek jí řekne nazdar Gábino a to nesnáší dyž jí někdo řekne Gábino. Takže na něj začne vrčet já nejsem Gábina! Jsem Gábinka. Totálně roszříštěná pozornost, až mě vždycky napadne, jestli nemá ADHD. Svléknout všechny vrstvy uložit do přhrádek a na věšák přezout boty bačkůrky.
Samozřejmá já celou dobu připomínám boty dolů, soustřeď se, povíte si to nahoře, teď nad tím nepřemýšlej, spěcháme, šup, atd…

Nebo naopak když je unavená tak se seká a jen tak sedí a kouká do blba. Někdy prostě nevydrřím a komplet ji obsloužím jak 3 leťáka.

Nebo někdy je úplně mimo mluvím na ni a nevnímá mě a vždycky prý nad něčím přemýšlela.

Tak jsem se chtěla zeptat, jak jsou na tom vaše děti se soutředěností, když je kolem hodně rušivých vjemů a mají dělat nějakou činnost ( asi nejlepší příklad ta šatna)
JInak tohle mám jako hlavní důvod proč jsem se rozhodla předčasně nezaškolovat. Třeba za ty dva roky se jí tohle zlepší.

Máme úplně to stejné doma, dokonce bych řekla horší. Syn má problém s oblékáním i doma, kde tolik rušivých podnětů nemá, ale stejně ho kolikrát raději obléknu já, abychom se do školky vůbec dostali. Vůbec se na to oblékání nesoustředí. Zrovna včera si oblékal tričko do školky na pyžamový tričko. Když jsem na něj houkla, aby se podíval, jak se oblíká, tak jen „Jo, aha“ a začal si sundávat trenky, které už obléknuté měl (správně). Nebo řeknu, že se jdeme strojit, půjdeme ven a on si na to začne třeba svlíkat tričko místo toho, aby si oblíknul mikinu a bundu.
Taky jsem měla podezření nad poruchou pozornosti. Mluvila jsem o tom s učitelou ve školce a tam je prý VŽDY poslední u oblíkání a dokonce i u jídla. Ale na úkoly se prý soustředí, vnímá, vyplňuje je rychle a správně, tak by to jako poruchu pozornosti neviděla. Tak nevím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
10.11.23 15:50
@ludmilaadamkova píše:

Úplně stejné u nás. A po ránu jsou takové i druhačka a deváťačka :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3173
10.11.23 17:31

@ludmilaadamkova Pokud je vedu do školky ráno já a spěchám do práce, tak oba obstarám komplet já - obleču; snídají a zuby si čistí sami, ale češu opět já. Ve školce holka obvykle sama, mladší dítko komplet já, pokud starší ještě není, tak udělám co je třeba. Je to jednodušší a klidnější pro obě strany. Jinak by museli vstávat o dost dřív ( a tím pádem i já) a ještě by byl stres… Ale já je tak často před prací nevodím.
Jinak se předškolačka obvykle v šatně školky obstará ráno sama, věci uložit do skříňky dopomůžu, po obědě už je to někdy problém, asi žárlí na to, že mladší má víc péče a dopomoci a někdy zkusí citový nátlak, zvlášť pokud je unavená nebo se ji den moc nelíbil… Ale velmi se mi líbí přístup na jednom kroužku, kde nepouští rodiče ani do šatny, takže předáš dítě před budovou a tam si ho po kroužku zase převezmeš. Jako jo snažím se, aby to měla co nejjednodušší, takže už je komplet oblečená ve sportovním, na to natáhne jen svrchní oblečení na cestu, v batohu má náhradní triko, kdy byla zpocená, prý nebývá… Myslím, že když to dítko nemá jinou volbu, zvládne víc než si myslíme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22500
10.11.23 18:02
@ludmilaadamkova píše:

Kdyz uz tak spis ADD. Porucha pozornosti bez hyperaktivity. Maji ji casteji holky a rika se jim zasnene vily. Kluci ADHD vetsinou maji obrovske problemy s chovanim. To uz neni zadna sranda a starsi mel na ADHD asistentku od nastupu do obecni skolky. To, co popisujes mi prijde do urcite miry normalni. Ale muj predskolak to nema. V satne je to sup sup a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
10.11.23 18:35

Holky. Díky za reakce. Ona naprosto nemá problém s pozorností, pokud nejsou vyrušující jine vlivy.

Doma ráno ji připravím věci sama se u pohádky obleče učeše. Já ji udělám copánky pak si jde vyčistit zuby já ji je dočistím spolu připravíme tašku (pití náhradní oblečení do škollky a je to) když nejsou vyrušující věci tak i v šatně OK. Dokonce když mají sportík má tam připravené věci a je schopná se sama bez vyzvání učitelky na sportík se komplet převléknout. Ona nemá problém s oblékáním jako takovým v té šatně to je prostě příklad kdy je pro ni náročné udržet pozornost.

Ve školce když jí dají nějakou pro ni zajímavou činnost jako složitější puzzle, nějaké tvoření s korálky atd tak o ni celé odpoledne neví. Nemá naprosto problém s chováním - nikdy není agresivní na děti - má spoustu kamarádů se socializací problém není.. což jsem pochopila že u ADHD je. Je schopná s předškolákama hrát pexeso bez atd.

Jak psala oriseka.. občas je to taková zasněná víla ale není to pořád. Má obrovskou fanztazi -i přd spaním slyším jak povídá plyšákům příběhy třeba o růžový planetě nebo o pirátech nebo o žížalkách podle toho na co v poslední době narazí. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3173
10.11.23 19:04

@ludmilaadamkova Jasně, prostě malé dítko. Ty taky určitě i dnes ráda vypneš, oddaluješ, než pořád plnit povinnosti. Určitě, kdyby jsi ji ten den ráno doma a pak ještě před školkou a v šatně řekla, že spěcháte a musí být rychle hotová, tak nebude koukat na kuchařku a bude hotová. Tak ví, že nemusí a proč tedy si neužít volna a nespěchat, rozjímat, vždyť ten svět okolo nás je tak pestrý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22500
10.11.23 19:55
@ludmilaadamkova píše:
Holky. Díky za reakce. Ona naprosto nemá problém s pozorností, pokud nejsou vyrušující jine vlivy.

Doma ráno ji připravím věci sama se u pohádky obleče učeše. Já ji udělám copánky pak si jde vyčistit zuby já ji je dočistím spolu připravíme tašku (pití náhradní oblečení do škollky a je to) když nejsou vyrušující věci tak i v šatně OK. Dokonce když mají sportík má tam připravené věci a je schopná se sama bez vyzvání učitelky na sportík se komplet převléknout. Ona nemá problém s oblékáním jako takovým v té šatně to je prostě příklad kdy je pro ni náročné udržet pozornost.

Ve školce když jí dají nějakou pro ni zajímavou činnost jako složitější puzzle, nějaké tvoření s korálky atd tak o ni celé odpoledne neví. Nemá naprosto problém s chováním - nikdy není agresivní na děti - má spoustu kamarádů se socializací problém není.. což jsem pochopila že u ADHD je. Je schopná s předškolákama hrát pexeso bez atd.

Jak psala oriseka.. občas je to taková zasněná víla ale není to pořád. Má obrovskou fanztazi -i přd spaním slyším jak povídá plyšákům příběhy třeba o růžový planetě nebo o pirátech nebo o žížalkách podle toho na co v poslední době narazí. :mrgreen:

Me to prijde v poho. Ono i ty zasnene vily, kdyz maji skutecne poruchu pozornosti, tak maji vyraznejsi projevy, ktere jim brani v normalnim fungovani. Nejsou to problemy s chovanim, ale taky jim zpusobujou potize. Treba se pri jidle hodne uspini, protoze ta pozornost jede po vsech lidech a vecech okolo. Nebo budes nad takovym ditetem stat a mluvit, ze si ma treba prevlekat kalhoty, ale to dite bude koukat, jak ty mluvis a na prevlekani kalhot uz nebude mit zadnou kapacitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.23 21:55

Jeste bych se chtela zeptat, jak maji vase deti rady ctene pohadky? Nas syn je nesnasi. Pred spanim prohlizime encyklopedie, u kterych si spis povidame, co je na obrazcich nez abych mu v nich neco predcitala. Nebo rad dela ukoly pro predskolaky. Z pohadek zvladne maximalne leporela pro batolata - hodne obrazku, malo textu. Prijde mi, ze pohadky nema rad, protoze se na to ctene slovo nedokaze dlouho soustredit, nevnima, prijde mu to nuda… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
10.11.23 22:07

@vanilková zmrzlina mám 2 děti, předškolák knížky miluje, mladší dítě od mala zvládá jen ty dětské básničky, říkanky, které naopak předškolák nemusel. Prostě se nevydrží soustředit. Předškolákovi už manžel 2× přečetl 1. díl Harryho Pottera, několikrát malého prince, teď mají například rozečtenou Klabzubovu jedenáctku. Vždycky ho i zkoušíme, jestli poslouchá co čteme a jestli rozumí textu a bez problémů. Kolikrát máme pocit, že nedává pozor a on vždycky ví. Mladší dítě nevydrží a docela nás to mrzí, protože čteme rádi. Chodíme do knihovny a snažíme se pěstovat lásku ke čtení, úspěšnost 50 % 😁 😁.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3173
10.11.23 23:05

@vanilková zmrzlina Naše předškolačka čtené pohádky/dětské příběhy miluje. Před spaním vždy a někdy si je přeje i ke snídani. Ráda poslouchá i audiopohádky/příběhy, asi by raději pohádky v televizi, ale ty má o víkendu po obědě a klasika každý večer večerníček a pohádka po něm. Mladší teď konečně vzalo čtené pohádky na milost a to asi jen z toho důvodu, že je večerníček Křemílek a Vochomůrka, tak vyžaduje ještě pak čtenou pohádku o nich, já jsem moc ráda, protože jsem večer už dost unavená a do teď dítko vyžadovalo „čtení“ obrázkových leporel. Tak snad už zůstane jen u klasických knížek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22500
10.11.23 23:34
@vanilková zmrzlina píše:
Jeste bych se chtela zeptat, jak maji vase deti rady ctene pohadky? Nas syn je nesnasi. Pred spanim prohlizime encyklopedie, u kterych si spis povidame, co je na obrazcich nez abych mu v nich neco predcitala. Nebo rad dela ukoly pro predskolaky. Z pohadek zvladne maximalne leporela pro batolata - hodne obrazku, malo textu. Prijde mi, ze pohadky nema rad, protoze se na to ctene slovo nedokaze dlouho soustredit, nevnima, prijde mu to nuda… :nevim:

Ano, maji. Necteme tedy takove knihy jako HP. Spis ty detstejsi jako Kata a Skubanek, Makovy muzicek, Birliban, pismenkove knizky, Mala carodejnice, Maxipes Fik, Bob a Bobek. Encyklopedie mel rad starsi, ale normalne jsme cetli. To mladsiho, co je ted predskolak, moc nebavi. Starsi naopak i ty naucnejsi knizky mel rad. Treba Dedecku vypravej o Praze. Mladsi treba zas k klidu zkousne basnicky, jazykolamy. S predskolakem ted dost delam obrazkove cteni. Myslim, ze to celkem potrebuje. Taky cteme ruzne pohadky a komixy z casopisu. Druhak ted rad cte Ctyrlistek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964
11.11.23 07:01

@vanilková zmrzlina naše deti čtené pohádky mají rády, ještě víc mají rády audioknihy, takovou Správnou pětku doslova miluji, ta by u nás mohla jet porad. Čteme i složitější jako je Harry Potter, i jednodušší, jako jsou pohadky z Albatrosu. U čtení vyžaduji, aby seděly a nikde nelitaly. Koukají se ale minimálně na české pohádky, kromě tlapkove patroly pro triletaka mají vše v angličtině, takže čtení je pro ně zajímavé, že mu plně rozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
11.11.23 08:21
@vanilková zmrzlina píše:
Jeste bych se chtela zeptat, jak maji vase deti rady ctene pohadky? Nas syn je nesnasi. Pred spanim prohlizime encyklopedie, u kterych si spis povidame, co je na obrazcich nez abych mu v nich neco predcitala. Nebo rad dela ukoly pro predskolaky. Z pohadek zvladne maximalne leporela pro batolata - hodne obrazku, malo textu. Prijde mi, ze pohadky nema rad, protoze se na to ctene slovo nedokaze dlouho soustredit, nevnima, prijde mu to nuda… :nevim:

Malá má teď oblíbenou knížku jmenuje se třídní šašek. Je v ní spousta srandovních obrázků je o Maxovi co má za domácí zvířátko kačera má nej kámoše a holku co se mu líbí a holku co je jeho třídní nepřítel :)
To miluje…protože je to vtipný a je to o „velkém klukovi co je naprosto "hustej“.,.. ovšem není vhodné před spaním čteme po odpoledni… spíše je to náročné pro mě, protože u této knížky vydrží třeba hodinu. A zkuste si číst hodinu :mrgreen:
JInak normální dětské pohádky ji nebaví… Tuto knížku si vybrala sama… je tam hodně obrázků ve stylu komixu bublin kde je třeba jen jedno slovo tak to když nemám čas si čte sama.

Jako batole milovala Lepolera.. knížky měla vždycky ráda, ale teda pohádky moc nedávala protože mi do toho měla pořád tendenci zasahovat povídat si o tom co se v tom děje. Tak spíše jsme vždy prohlíželyknížky a povídaly si o tom.. až teď přišel.

„třídní šašek“-

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí