Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vanilková zmrzlina píše:
@Oriseka @Fiveone
Ty vogo, tak nevim, jestli s nim radeji nemam pred nastupem do skoly zajit do PPP. Zase kdybychom meli papir, ze ma poruchu pozornosti, je to k necemu, prihlizi se na to ve skole? Jinak podle logopedky a skolky adept na odklad neni.
Ano, melo by se k tomu prihlizet. Muze dostat podpurne opatreni. Muze si ho ucitelka posadit blize k sobe. Muze se mu taky venovat i asistentka, kdyz je ve tride pritomna a ma na to kapacitu. Muze mu to treba ucitelka jeste jednou zopakovat. Je to o konkretnich ucitelkach, asistentkach a taky o poctu deti ve tride. Za navstevu PPP nic nedas.
@berua13 píše:
Můj je taky takový, je jak v jiném světě. Často musím k němu jít, zaklepat s ním, aby mě vnímal. I když s ním něco dělám je většinou mimo, nesoustředí se, nezajímá ho to.
Neurolog říkal, že bude potřebovat něco na pozornost, ale že mu to dá až před nástupem do školy.
On má tedy těžkou VD… spoustu věcí co tady píšete, že vaše děti umí on nezvládne…a to už má letos odklad. Jsem z toho dost nešťastná.
Stříhání nic moc, napočíta s bídou do deseti, sčítat a odečítat zvládne s jistotou do tří, někdy i do pěti. Zná některá písmenka…ale aby poznal první písmeno ve slově to vůbec. Skoro nic nenakresli, nezajímá ho to.
Ale já ho asi nemůžu srovnávat se zdravými dětmi.
Nesrovnavej. Akorat se budes trapit. Tady se taky rad kazdy podeli spis s temi uspechy. Ja mam se starsim ditetem taky vse vydrene. Co ja uz vse zazila a musela zkousnout. A clovek to navic u sourozencu ma na ocich denne. Fakt je hloupe, kdyz dite o 2,5roku mladsi zacne predbihat sveho sourozence. Pracovni listy vyplni na stejne urovni
, ukol udela lip. Ale musim rici, ze starsi dite se mi podarilo rozkreslit. Taky nechtel a mel odpor. Zacinala jsem kreslenim prstem do mouky na plechu a pak ruzne zajimave techniky, 3omalovanky, kdy jsem kousek vzdy vybarvila ja a pak on. Kresleni jako soucast vytvarky a zajimavy vyrobek. Zacinala jsem s tim tedy drive cca ve 4 letech. Porad kresli rad.
@vanilková zmrzlina mam takoveho druhava, v satne vecne posleni. Ale pri vyuce zadny problem nema a ucitelka ho velmi chvali, jak je v hodine orientovany. Mne prijde, ze to patri k veku. Samozrejme zalezi na mire, v jakem se to projevuje, ale nemam ani jedno z deti, ktere by udelalo hned, co se po nem chce bez vecneho opakovani.
@berua13 píše:
Můj je taky takový, je jak v jiném světě. Často musím k němu jít, zaklepat s ním, aby mě vnímal. I když s ním něco dělám je většinou mimo, nesoustředí se, nezajímá ho to.
Neurolog říkal, že bude potřebovat něco na pozornost, ale že mu to dá až před nástupem do školy.
On má tedy těžkou VD… spoustu věcí co tady píšete, že vaše děti umí on nezvládne…a to už má letos odklad. Jsem z toho dost nešťastná.
Stříhání nic moc, napočíta s bídou do deseti, sčítat a odečítat zvládne s jistotou do tří, někdy i do pěti. Zná některá písmenka…ale aby poznal první písmeno ve slově to vůbec. Skoro nic nenakresli, nezajímá ho to.
Ale já ho asi nemůžu srovnávat se zdravými dětmi.
Já mám taky specifické dítě. První dítě skromná, poslušná, milá, vděčná holčička a pak se mi narodil syn… Musím se přiznat, že mi dlooouho trvalo, než jsem ho přijala takového, jaký je… Ale pokroky dělá. My řešíme teda hlavně tu sociální oblast a nepozornost, on je chytrý a šikovný, ale co je to platné, když ho člověk má chuť zaškrtit… ![]()
@123Soňa píše:![]()
![]()
Já mám taky specifické dítě. První dítě skromná, poslušná, milá, vděčná holčička a pak se mi narodil syn… Musím se přiznat, že mi dlooouho trvalo, než jsem ho přijala takového, jaký je… Ale pokroky dělá. My řešíme teda hlavně tu sociální oblast a nepozornost, on je chytrý a šikovný, ale co je to platné, když ho člověk má chuť zaškrtit…
No já už mám pocit, že řešíme všechno… u něj je všechno problém. Na prvním místě řeč, sociální oblast je taky hodně špatná, vůbec si nehraje s dětmi, vyhýbá se jim, nekomunikuje s dospělými… teď trochu s učitelkami. Rozumí dobře všemu, ve školce funguje, ale nesnese větší počet lidí, změny, je citlivý na zvuky.
V ničem nevyniká, spíš mu všechno dlouho trvá než se naučí. Problém má s oblékáním, potřebuje pomoc. Má i zvláštní chování… mručí, skřípe zubama, chodí po špičkách.
Při vyšetření školní zralosti se mentální retardace nepotvrdila, tak nevím… snad se z toho dostane a bude schopný sám jednou fungovat.
V běžném životě se orientuje ale dobře, má výbornou paměť.
Mám ještě staršího, už dospělého syna… ten byl celkem bezproblémový… takže toto je pro mě taky šok.
A to pracuji celý život s problémovými a postiženými dětmi…a s tím svým si někdy opravdu nevím rady.
@berua13
Ja si myslim, ze ta VD se vekem muze hodne zlepsit. Kolegyne z byvale prace ma dnes jiz 18leteho syna s VD, ktery nyni chodi na stredni skolu informatiky, ma sice nejake svoje zvlastnosti, ale jinak to je normalni 18lety kluk.
Co vim, tak nejhorsi obdobi mel jako predskolak a mladsi skolak, pak se hodne zlepsil. Na ZŠ měl oklad a dokonce uvažovali o druhém odkladu.
@Cuddy
Asi to bude i nas pripad. Mluvila jsem o tom vcera jeste s ucitelkou. Ta mi rikala, ze je teda VZDY posledni u oblikani a jidla, ale ze jinak s ukoly, ktere tam delaji, problem nema, soustredi se na ne, vyplni, co se po nem chce. Takze si nemysli, ze by mel poruchu pozornosti. Jenze ty rana u nas, vzdycky mi z nej tecou nervy…
![]()
@vanilková zmrzlina píše:
@berua13
Ja si myslim, ze ta VD se vekem muze hodne zlepsit. Kolegyne z byvale prace ma dnes jiz 18leteho syna s VD, ktery nyni chodi na stredni skolu informatiky, ma sice nejake svoje zvlastnosti, ale jinak to je normalni 18lety kluk.
Co vim, tak nejhorsi obdobi mel jako predskolak a mladsi skolak, pak se hodne zlepsil. Na ZŠ měl oklad a dokonce uvažovali o druhém odkladu.
Díky za zkušenost…Syn se teď trochu zlepšil, nejhorší to bylo mezi jeho 2-4 rokem.
Co nás ještě čeká uvidíme… myslím, že škola nám dá zabrat.
@Zmatka píše:
Dekuju, to budu radaJa dnes neuspesne dve a pul hodiny uspavala mladsi a vecer musela pryc. Takze nase aktivita bylo pouze nazdobit dynemi halloweensky stul, a cteni (legenda o Bruncvikovi a encyklopedie o vesmiru).
Ahoj, konečně jsem se k tomu dostala a poslala jsem ti do SZ nějaké ty úkoly ze školky. Nenašla jsem vše, tak možná ještě něco pošlu.
Ahoj, tak co vas vikend s predskolaky? U nas vcera prselo, takze navsteva jump areny (1,5hodiny skakani). Dneska slunicko, ale celkem zima. Dopoledne jsme byli na pouti. Predskolaka jsme nakonec ukecali na horskou drahu. Pak uz chtel jenom na nafukovaci hrad a nafukovaci skluzavku. Odpoledne navsteva domova duchodcu. Detem jsem vzala s sebou kridy, takze jim tam vyzdobili chodnik. Predskolak nakreslil domecek a hrad se strasidlem. Pak jsme jeste byli na hristi a v Pepcu vybrat nejake vanocni obleceni na vanocni foceni ve skolce. Velikost 116 byla nejvic prebrana. Nakonec jsme neco sehnali.
@Oriseka Syn je zase nemocný, pichali mu ucho a k tomu má streptokoka v krku. Je úplně vyřízenej, takže u nás jedou pohádky a nějaké deskovky. Ten první rok ve školce je opravdu masakr, myslela jsem, že v 5 letech by už mohl reagovat lépe.
@Míša213 píše:
@Oriseka Syn je zase nemocný, pichali mu ucho a k tomu má streptokoka v krku. Je úplně vyřízenej, takže u nás jedou pohádky a nějaké deskovky. Ten první rok ve školce je opravdu masakr, myslela jsem, že v 5 letech by už mohl reagovat lépe.
Tak to je skoda. Snad se brzy uzdravi. Taky jsme meli prvni rok skolky same nemoce, ale uz je to 2 roky zpet. Proc sel do skolky az tak pozde?
@Oriseka píše:
Ahoj, tak co vas vikend s predskolaky? U nas vcera prselo, takze navsteva jump areny (1,5hodiny skakani). Dneska slunicko, ale celkem zima. Dopoledne jsme byli na pouti. Predskolaka jsme nakonec ukecali na horskou drahu. Pak uz chtel jenom na nafukovaci hrad a nafukovaci skluzavku. Odpoledne navsteva domova duchodcu. Detem jsem vzala s sebou kridy, takze jim tam vyzdobili chodnik. Predskolak nakreslil domecek a hrad se strasidlem. Pak jsme jeste byli na hristi a v Pepcu vybrat nejake vanocni obleceni na vanocni foceni ve skolce. Velikost 116 byla nejvic prebrana. Nakonec jsme neco sehnali.
Děti jsou u babičky, čeká je Letecké muzeum Kbely a v týdnu Národní muzeum. Jejich babička bydlí v domečku na vesnici, takže budou i hodně na zahradě.