Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23966
29.10.23 22:58
@Hlaholice píše:
A jaká jiná slova zná například? Kolik mu je?

Zná spoustu zvířat, většinou plným názvem, slova o vesmíru, dinosaurech… Je jí 5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
29.10.23 22:59
@123Soňa píše:
A naschvál zkuste říct vašim dětem, jestli vyjmenují čísla sestupně od 10 k 1. Tohle chtěli po mém dítěti v poradně.

Nedá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 23:15
@Oriseka píše:
Ja myslim, ze rozdily mezi predskolaky budou podobne jako mezi dospelymi lidmi. Takze obrovske. Ja tady fakt kolikrat koukam, co se ocekava, ze takovy maly clovicek bude umet 8o.

Tak s tím počítám, že tam budou velké rozdíly, ale určitě je nějaký (širší) průměr.
Syna vídám většinou s dětmi o dva až čtyři roky staršími. Kolikrát se navíc jedná o děti, které nemají češtinu jako první jazyk, takže do češtiny míchají mateřský jazyk, dělají chyby. A nebo s dětmi, které česky vůbec nemluví. Takže z toho nic moc neodhadnu. Navíc já jsem zvyklá na děti, jejichž vývoj neprobíhá úplně standardně, a na děti, které češtinu nemají jako mateřský jazyk. A já sama jsem také vyrostla v rodině, ve které spousta členů také neměla češtinu jako mateřský jazyk. Takže ani ze svého dětství nemůžu moc čerpat vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala s jedním člověkem, který mluvil česky a třemi dalšími, kteří mluvili českočímsi :mrgreen:. A do toho jsem jezdila k babičce, která česky mluvila příšerně, za to ale mluvila několika dalšími jazyky (asi šesti) a vesele je patlala do té češtiny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 23:21
@Netopirek píše:
Zná spoustu zvířat, většinou plným názvem, slova o vesmíru, dinosaurech… Je jí píše: Více

A jaká „nejšílenější“ slova zná? Myslím jako co použila za slovo a ty jsi vážně valila oči, co že to říká?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 23:22
@Hlaholice píše:
Tak s tím počítám, že tam budou velké rozdíly, ale určitě je nějaký (širší) průměr.
Syna vídám většinou s dětmi o dva až čtyři roky staršími. Kolikrát se navíc jedná o děti, které nemají češtinu jako první jazyk, takže do češtiny míchají mateřský jazyk, dělají chyby. A nebo s dětmi, které česky vůbec nemluví. Takže z toho nic moc neodhadnu. Navíc já jsem zvyklá na děti, jejichž vývoj neprobíhá úplně standardně, a na děti, které češtinu nemají jako mateřský jazyk. A já sama jsem také vyrostla v rodině, ve které spousta členů také neměla češtinu jako mateřský jazyk. Takže ani ze svého dětství nemůžu moc čerpat vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala s jedním člověkem, který mluvil česky a třemi dalšími, kteří mluvili českočímsi :mrgreen:. A do toho jsem jezdila k babičce, která česky mluvila příšerně, za to ale mluvila několika dalšími jazyky (asi šesti) a vesele je patlala do té češtiny :mrgreen:

Zijete v cizine?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 23:31

@Hlaholice Kdyz jsme u toho predcasneho zaskoleni, tak mi prijde hlavne dulezita urcita vyspelost toho ditete. Alespon tady v CR v bezne ZS. Umeni se sklidnit, soustredit, uzpusobit. Urcita trpelivost, umet pockat, odloucit se od rodice, dat si pozor na svoje veci, samostatne se o sebe postarat-obleknout, zeptat se na to, co potrebuji. Jestli si poradi mezi detmi starsimi v nekterych pripadech az skoro o 2 roky, jestli jim bude stacit fyzicky i psychicky a to nejen v prvni tride, ale i do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 23:45
@Oriseka píše:
Zijete v cizine?

Ne, žijeme v ČR, jen mám část předků pocházejících mimo ČR a část dalších příbuzných také. A kamarádky, které žijí v zahraničí. V poslední době jsme byli docela často v zahraničí. A v okolí máme dost uprchlíků z Ukrajiny a poslední asi dva roky i Romů a docela i Indů a Vietnamců. Na některých hřištích ve městě pomalu nenarazíš na češtinu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
30.10.23 00:06
@Oriseka píše:
@Hlaholice Kdyz jsme u toho predcasneho zaskoleni, tak mi prijde hlavne dulezita urcita vyspelost toho ditete. Alespon tady v CR v bezne ZS. Umeni se sklidnit, soustredit, uzpusobit. Urcita trpelivost, umet pockat, odloucit se od rodice, dat si pozor na svoje veci, samostatne se o sebe postarat-obleknout, zeptat se na to, co potrebuji. Jestli si poradi mezi detmi starsimi v nekterych pripadech az skoro o 2 roky, jestli jim bude stacit fyzicky i psychicky a to nejen v prvni tride, ale i do budoucna.

Jo, to souhlasím, to je hodně důležité. Mně přijde v tělech věcech vcelku vyspělý, na školku možná až moc. On i třeba šel do školky úplně sám (ale pak musel čekat, protože bez doprovodu dovnitř nesmí), jinak běžně jde část cesty sám jinudy. A je dost na takové ty aktivity, při kterých se musíš po delší dobu soustředit. Převlékat se sám umí, jen to tempo je někdy pomalé. Se staršími dětmi si rozumí. I teď je ve třídě s předškoláky, takže téměř všechny děti jsou starší než on a některé i o téměř dva roky. S tou budoucností je to těžký, průšvihem to může skočit tak jako tak. Může být malým dítětem mezi bandou pubošů. Ale také může jít do školy až v téměř sedmi, a dělat všechno to, co jsem prováděla já, když mi režim na základce přišel moc přísný a nepodporující samostatnost. Nevím, která varianta je horší, když si vzpomenu na vše, co jsem prováděla :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
30.10.23 05:21
@Hlaholice píše:
Jo, to souhlasím, to je hodně důležité. Mně přijde v tělech věcech vcelku vyspělý, na školku možná až moc. On i třeba šel do školky úplně sám (ale pak musel čekat, protože bez doprovodu dovnitř nesmí), jinak běžně jde část cesty sám jinudy. A je dost na takové ty aktivity, při kterých se musíš po delší dobu soustředit. Převlékat se sám umí, jen to tempo je někdy pomalé. Se staršími dětmi si rozumí. I teď je ve třídě s předškoláky, takže téměř všechny děti jsou starší než on a některé i o téměř dva roky. S tou budoucností je to těžký, průšvihem to může skočit tak jako tak. Může být malým dítětem mezi bandou pubošů. Ale také může jít do školy až v téměř sedmi, a dělat všechno to, co jsem prováděla já, když mi režim na základce přišel moc přísný a nepodporující samostatnost. Nevím, která varianta je horší, když si vzpomenu na vše, co jsem prováděla :oops:

A co jsi provadela? Tak to predcasny zaskoleni zkusite a uvidite. Stejne si k tomu hodne naklonena, ne? Kdyz s tim ucitelky ve skolce souzni, tak s chuti do toho. Co pises, tak bude znalostmi a dovednostmi vycnivat spis v tom kladnem smyslu. To bych se v tomto smeru nebala. Minuly rok jsme doporucili (delam ve skolce) na predcasne zaskoleni 2 deti (narozene v zari) a jedno do skoly slo a druhe poradna nedoporucila (neprubojnost, tichost), coz je spis povaha a za rok to bude stejne. Takze dite ve skolce zustalo, ikdyz vse vedelo, znalo, umelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
30.10.23 05:43

@Hlaholice režim na základě u šikovného dítěte obejdes osmiletým gymplem. A tím obejdes i to dítě mezi bandou pubertaku, Neřeš, co kdo umí nebo spíš nechtěj po dítěti, ať je akcelerované ve všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
30.10.23 07:13
@MaminkaMarket píše:
Chapou vase deti synonyma / homonyma a nadrazena slova?

Občas s dcerou když jde do školky hrajeme hry a jedna z her jsou skupiny. Jsko třeba že řekneš jogurt a ona řekne jídlo… no a já zase no a jaké je to jídlo z čeho to je. Ona z méka -

Zná slova opačného významu horký - studený atd synonyma mě tedy nenapadlo se jí ptát. Ale jen opravdu jasné věci právě jako horký -studený den - noc - dlouhý krátký atd…

A oc se týče psaní a čtení… imí přečíst jména dětí ve kšolce… ale mylsím si spíše že si pamatuje jak to vypadá stejně tak poznáv když je někde napsano Máma Táta moje jméno týty jméno, jméno našeho psa.. a takové věci i umí napsat.. ale moc nechci aby psala protože píše všelijak obráceně je levák tak když píše sama bez návodu má tendenci psát zpeva doleva, obrací písmenka, nechci aby si zažila něco špatně.

• Citovat
  • Upravit
3236
30.10.23 17:24
@Oriseka píše:
A co jsi provadela? Tak to predcasny zaskoleni zkusite a uvidite. Stejne si k tomu hodne naklonena, ne? Kdyz s tim ucitelky ve skolce souzni, tak s chuti do toho. Co pises, tak bude znalostmi a dovednostmi vycnivat spis v tom kladnem smyslu. To bych se v tomto smeru nebala. Minuly rok jsme doporucili (delam ve skolce) na predcasne zaskoleni 2 deti (narozene v zari) a jedno do skoly slo a druhe poradna nedoporucila (neprubojnost, tichost), coz je spis povaha a za rok to bude stejne. Takze dite ve skolce zustalo, ikdyz vse vedelo, znalo, umelo.

Nakloněná k tomu jsem, ale nadšená z toho zrovna moc nejsem, spíš to vnímám jako to menší zlo. Já se školkou zatím vůbec o tom předčasném zaškolení nemluvila, nechávám to až na dobu, kdy to bude nezbytně nutné. Se školkou jednám o něčem docela nerada. A o dětech jsem se ve školce snad nikdy nic nedozvěděla, jen jednou od AP a tajně, ale to už jsou dva roky zpátky. Takže nějaké zhodnocení, jak ho vidí učitelky, bohužel, nemám.
A co jsem prováděla? Třeba jsem snad půlce třídy psala od šestky omluvenky, aniž by si toho někdo všiml. Celý ten druhý stupeň jsem si dala dost záležet, jak píšu (graficky i stylem), za celou tu dobu na druhém stupni jsem vůbec nepsala tak, jak je to pro mne přirozené. To, jaké mám doopravdy písmo, mohli vidět jen na jednom z rodičů, za kterého jsem psala omluvenky. Pak jsem psala ostatním občas testy nebo slohy. Na vícedenních výletech jsem pokaždé někam zdrhala, protože přece nebudu jíst to strašný jídlo a ani nebudu o hladu. Nebo protože ty lidi ze střední, co jsou tam s námi, taky jdou tam a tam, tak si to přece nenechám ujít jenom kvůli tomu, že jsem ještě na základce. S jedním učitelem jsme měli společný humor a dobírali jsme se navzájem. A občas jsme si i dělali společně legraci ze spolužáků, kteří nebyli schopní to v tom věku ještě pobrat. Takovým těm vzorným spolužačkám trvalo asi dva roky, než pochopily, že je to humor a já vážně nejsem totální průšvihář a ten učitel sadistickej šílenec. A ještě i v devítce někteří nechápali, že se spolu bavíme v zásadě jako rovný s rovným. Ale taky jsem třeba jiným učitelům klidně řekla, že se chovají nemorálně, neslušně nebo necitlivě a že je to špatně. Ne úplně takhle přímočaře, ale pochopitelné to rozhodně bylo.
Další věc je ta, že v určité roky jsem toho v té škole měla víc společného s dětmi z problémových rodin. A to jako úplně člověk nechce, aby jeho dítě mělo kamarády, kteří třeba ve třinácti kradou, aby bylo na fet. Nebo se sem tam s někým vyspí výměnou za něco. Nebo z jiné strany třeba někoho, kdo na tý základce každou chvíli řeší, že doma nemají co jíst. A volný čas tráví sháněním levného jídla a dalších věcí pro mladší sourozence. To sice už tak hrozně nezní, ale po emoční stránce je to docela záhul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
30.10.23 17:37
@Cuddy píše:
@Hlaholice režim na základě u šikovného dítěte obejdes osmiletým gymplem. A tím obejdes i to dítě mezi bandou pubertaku, Neřeš, co kdo umí nebo spíš nechtěj po dítěti, ať je akcelerované ve všem.

Já bych radši základku než osmiletý gympl, nemyslím si, že by byl pro syna vhodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.10.23 18:39

Dcera od 10 do 0 napočítala, jen tu 0 neřekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
30.10.23 19:16
@Hlaholice píše:
Nakloněná k tomu jsem, ale nadšená z toho zrovna moc nejsem, spíš to vnímám jako to menší zlo. Já se školkou zatím vůbec o tom předčasném zaškolení nemluvila, nechávám to až na dobu, kdy to bude nezbytně nutné. Se školkou jednám o něčem docela nerada. A o dětech jsem se ve školce snad nikdy nic nedozvěděla, jen jednou od AP a tajně, ale to už jsou dva roky zpátky. Takže nějaké zhodnocení, jak ho vidí učitelky, bohužel, nemám.
A co jsem prováděla? Třeba jsem snad půlce třídy psala od šestky omluvenky, aniž by si toho někdo všiml. Celý ten druhý stupeň jsem si dala dost záležet, jak píšu (graficky i stylem), za celou tu dobu na druhém stupni jsem vůbec nepsala tak, jak je to pro mne přirozené. To, jaké mám doopravdy písmo, mohli vidět jen na jednom z rodičů, za kterého jsem psala omluvenky. Pak jsem psala ostatním občas testy nebo slohy. Na vícedenních výletech jsem pokaždé někam zdrhala, protože přece nebudu jíst to strašný jídlo a ani nebudu o hladu. Nebo protože ty lidi ze střední, co jsou tam s námi, taky jdou tam a tam, tak si to přece nenechám ujít jenom kvůli tomu, že jsem ještě na základce. S jedním učitelem jsme měli společný humor a dobírali jsme se navzájem. A občas jsme si i dělali společně legraci ze spolužáků, kteří nebyli schopní to v tom věku ještě pobrat. Takovým těm vzorným spolužačkám trvalo asi dva roky, než pochopily, že je to humor a já vážně nejsem totální průšvihář a ten učitel sadistickej šílenec. A ještě i v devítce někteří nechápali, že se spolu bavíme v zásadě jako rovný s rovným. Ale taky jsem třeba jiným učitelům klidně řekla, že se chovají nemorálně, neslušně nebo necitlivě a že je to špatně. Ne úplně takhle přímočaře, ale pochopitelné to rozhodně bylo.
Další věc je ta, že v určité roky jsem toho v té škole měla víc společného s dětmi z problémových rodin. A to jako úplně člověk nechce, aby jeho dítě mělo kamarády, kteří třeba ve třinácti kradou, aby bylo na fet. Nebo se sem tam s někým vyspí výměnou za něco. Nebo z jiné strany třeba někoho, kdo na tý základce každou chvíli řeší, že doma nemají co jíst. A volný čas tráví sháněním levného jídla a dalších věcí pro mladší sourozence. To sice už tak hrozně nezní, ale po emoční stránce je to docela záhul.

Nevim, jestli tomuto pomuze/nepomuze predcasne zaskoleni. Byla jsi proste chytra a sva. Ja na zakladce delala horsi veci, ale uplne jine. Syn zas dela svoje chyby a taky jine. Radi bychom deti ochranili, ale ta zkusenost je neprenositelna. Kazdy si musi zazit svoje hlouposti a chyby. Jinak komunikace se skolkou. a zjisteni, jak oni vidi predcasne zaskoleni, mi prijde dulezite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí