Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2707
29.10.23 17:07

@MaminkaMarket to ti řekl kdo? :mrgreen: Má čas. Předškolákům se má prý naopak hodně číst, aby jednou získali tu chuť to umět taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 17:11
@MaminkaMarket píše:
A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.

Cist neumi. Umi se podepsat a zna nejaka velka tiskaci pismena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 17:14
@123Soňa píše:
A naschvál zkuste říct vašim dětem, jestli vyjmenují čísla sestupně od 10 k 1. Tohle chtěli po mém dítěti v poradně.

Ted to zkousel a neumi. Jen vzestupne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 17:25
@123Soňa píše:
@Hlaholice Jinak z těch tvých slov jich určitě nezná několik. Já neznala dvě. :mrgreen:

Pardon :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5319
29.10.23 18:42

@Hlaholice Podle mě záleží, jestli holka, nebo kluk. Každý má jiný okruh zájmů a podle toho i rozšířenou slovní zásobu. Můj kluk nezná určitě polentu, fusili, textař. Ale za to zná všechno nářadí, všechny šrouby a tak. Zná svářečku, hever, hasák, ví k čemu to je a jak se používa atd. Plno nářadí neznám ani já. To třeba zase holčička asi znát nebude a on nebude znát plno věcí z jejich okruhu, nepočítám do toho obecnou slovní zásobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 19:16
@123Soňa píše:
Tak oni tam asi tato slova dávají naschvál, aby zaregistrovali nejen podprůměrnou slovní zásobu, ale i nadprůměrnou…jestli mi rozumíš, jak to myslím

Jo, dávala jsem naschvál slova různého stupně „běžnosti“. Nejde mi o slova jako taková, ale o udělení si představy, jaká slova předškoláci zvládají a jaká už ne. Zvažujeme předčasné zaškolení, tak chci vědět, jak na tom v různých věcech ostatní děti, jestli to není blbost. Nebo jestli není potřeba na něčem zamakat. Spousta věcí je taková, že není problém to posoudit např. z knížek (grafomotorika, výslovnost). Nebo je to jen o tom, zda zvládá/nezvládá (samostatnost na WC, zavázání tkaničky, převlékání). Ale některé věci jsou takové obtížné, třeba ta slovní zásoba nebo emoční a sociální zralost.
Tady jsem, polopaticky, chtěla zjistit, jestli je předškolák na úrovni „poznám domácí zvířata a další zvířata z okolí“ nebo třeba až na úrovni „poznám zvířata z okolí i spoustu exotických zvířat, pojmenuji několik druhů ptáků (hadů, "ještěrek“, hmyzu, ryb…), znám názvy pro samce, samici i mládě a to včetně např. jelen-laň-kolouch". A takhle obdobně u dalších kategorií.
Syn také všechna slova nezná. Nejsem si jistá, zda zná klisnu, ostatní z těch zvířat zná, většinou o nich i ví nějaké podrobnosti a pozná je na obrázku. A samozřejmě jich zná mnohem víc. U toho jídla určitě nezná polentu a několika věcí netuším, jestli je zná nebo ne. Ty dopravní prostředky zná asi všechny a ještě spoustu dalších k tomu. Pak asi nezná textaře. Makléře zná, nevím, kde to vzal, ale rád si na něj hraje. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 19:32
@MaminkaMarket píše:
A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.

Nás předškolák písmena čte a začíná číst. U nás ve škole se učí genetickou metodou, mám knížky po starším dítěti a předškolák číst chce. Dá tak půl stránky, víc ne. Nechávám na něm, co chce dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 19:35
@Fiveone píše:
Dcera zná nějaká písmena, píše je, ale zatím její slova nedávají smysl. Dá prostě dohromady pár pismen, která umí i napsat.

Psaní nastupuje později než čtení. Druhák uměl číst velmi brzy, ale samohlásky začal rozlišovat těsně před nástupem do školy. Dle PPP to bylo v pořádku. Teď tak pise prostřední, pise hojně, rádo, ale jsou to šifry bez samohlásek. Přitom číst již je schopen.

Příspěvek upraven 29.10.23 v 19:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 19:38

A řadu 10 až 1 ted vypálilo velmi rychle, protože to prý dělají na plavání než skočí do vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 20:32
@Hlaholice píše:
Jo, dávala jsem naschvál slova různého stupně „běžnosti“. Nejde mi o slova jako taková, ale o udělení si představy, jaká slova předškoláci zvládají a jaká už ne. Zvažujeme předčasné zaškolení, tak chci vědět, jak na tom v různých věcech ostatní děti, jestli to není blbost. Nebo jestli není potřeba na něčem zamakat. Spousta věcí je taková, že není problém to posoudit např. z knížek (grafomotorika, výslovnost). Nebo je to jen o tom, zda zvládá/nezvládá (samostatnost na WC, zavázání tkaničky, převlékání). Ale některé věci jsou takové obtížné, třeba ta slovní zásoba nebo emoční a sociální zralost.
Tady jsem, polopaticky, chtěla zjistit, jestli je předškolák na úrovni „poznám domácí zvířata a další zvířata z okolí“ nebo třeba až na úrovni „poznám zvířata z okolí i spoustu exotických zvířat, pojmenuji několik druhů ptáků (hadů, "ještěrek“, hmyzu, ryb…), znám názvy pro samce, samici i mládě a to včetně např. jelen-laň-kolouch". A takhle obdobně u dalších kategorií.
Syn také všechna slova nezná. Nejsem si jistá, zda zná klisnu, ostatní z těch zvířat zná, většinou o nich i ví nějaké podrobnosti a pozná je na obrázku. A samozřejmě jich zná mnohem víc. U toho jídla určitě nezná polentu a několika věcí netuším, jestli je zná nebo ne. Ty dopravní prostředky zná asi všechny a ještě spoustu dalších k tomu. Pak asi nezná textaře. Makléře zná, nevím, kde to vzal, ale rád si na něj hraje. :mrgreen:

Ja myslim, ze rozdily mezi predskolaky budou podobne jako mezi dospelymi lidmi. Takze obrovske. Ja tady fakt kolikrat koukam, co se ocekava, ze takovy maly clovicek bude umet 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 20:34

Dnesni vytvor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 21:02
@MaminkaMarket píše:

Písmen umí dost. Číst neumí, ale pozná některá slova (jen pár), umí se podepsat, párkrát poznal slovo z vyhláskování. Určí počet slabik, pozná vyslabikované slovo, začíná určovat první hlásku ve slově a malinko i poslední hlásku. Pozná rozdíl mezi podobnými slovy, vymyslí slovo na danou slabiku, rýmy. A chce tomu čtení přijít na kloub, takže číst před školou asi budu, zvlášť pokud by neklaplo předčasné zaškolení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24349
29.10.23 21:28

Syn jednou napočítal od 1 do 2200. Kolem 1600 to nějak spletl a chtěl začít od začátku :lol:, to mu manžel rozmluvil. Pak chtěl zpětně k nule. To už mu radši rovnou zakázal. Byli zrovna na nákupu a lidé prý divně koukali… Takže sestupně počítat je pro něj jednoduché, dělá to třeba po dvojkách, po trojkách, to už se namáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24349
29.10.23 21:29

Dneska syn zmiňoval, že dělali ve školce nějaké stříhání a moc mu to nešlo. Je fakt, že to doma vůbec nedělá. Musíme občas procvičit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 21:38
@Amandine píše:
Syn jednou napočítal od 1 do 2200. Kolem 1600 to nějak spletl a chtěl začít od začátku :lol:, to mu manžel rozmluvil. Pak chtěl zpětně k nule. To už mu radši rovnou zakázal. Byli zrovna na nákupu a lidé prý divně koukali… Takže sestupně počítat je pro něj jednoduché, dělá to třeba po dvojkách, po trojkách, to už se namáhá.

Pani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect