Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@MaminkaMarket to ti řekl kdo?
Má čas. Předškolákům se má prý naopak hodně číst, aby jednou získali tu chuť to umět taky…
@MaminkaMarket píše:
A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.
Cist neumi. Umi se podepsat a zna nejaka velka tiskaci pismena.
@123Soňa píše:
A naschvál zkuste říct vašim dětem, jestli vyjmenují čísla sestupně od 10 k 1. Tohle chtěli po mém dítěti v poradně.
Ted to zkousel a neumi. Jen vzestupne.
@123Soňa píše:
@Hlaholice Jinak z těch tvých slov jich určitě nezná několik. Já neznala dvě.
Pardon ![]()
@Hlaholice Podle mě záleží, jestli holka, nebo kluk. Každý má jiný okruh zájmů a podle toho i rozšířenou slovní zásobu. Můj kluk nezná určitě polentu, fusili, textař. Ale za to zná všechno nářadí, všechny šrouby a tak. Zná svářečku, hever, hasák, ví k čemu to je a jak se používa atd. Plno nářadí neznám ani já. To třeba zase holčička asi znát nebude a on nebude znát plno věcí z jejich okruhu, nepočítám do toho obecnou slovní zásobu.
@123Soňa píše:
Tak oni tam asi tato slova dávají naschvál, aby zaregistrovali nejen podprůměrnou slovní zásobu, ale i nadprůměrnou…jestli mi rozumíš, jak to myslím
Jo, dávala jsem naschvál slova různého stupně „běžnosti“. Nejde mi o slova jako taková, ale o udělení si představy, jaká slova předškoláci zvládají a jaká už ne. Zvažujeme předčasné zaškolení, tak chci vědět, jak na tom v různých věcech ostatní děti, jestli to není blbost. Nebo jestli není potřeba na něčem zamakat. Spousta věcí je taková, že není problém to posoudit např. z knížek (grafomotorika, výslovnost). Nebo je to jen o tom, zda zvládá/nezvládá (samostatnost na WC, zavázání tkaničky, převlékání). Ale některé věci jsou takové obtížné, třeba ta slovní zásoba nebo emoční a sociální zralost.
Tady jsem, polopaticky, chtěla zjistit, jestli je předškolák na úrovni „poznám domácí zvířata a další zvířata z okolí“ nebo třeba až na úrovni „poznám zvířata z okolí i spoustu exotických zvířat, pojmenuji několik druhů ptáků (hadů, "ještěrek“, hmyzu, ryb…), znám názvy pro samce, samici i mládě a to včetně např. jelen-laň-kolouch". A takhle obdobně u dalších kategorií.
Syn také všechna slova nezná. Nejsem si jistá, zda zná klisnu, ostatní z těch zvířat zná, většinou o nich i ví nějaké podrobnosti a pozná je na obrázku. A samozřejmě jich zná mnohem víc. U toho jídla určitě nezná polentu a několika věcí netuším, jestli je zná nebo ne. Ty dopravní prostředky zná asi všechny a ještě spoustu dalších k tomu. Pak asi nezná textaře. Makléře zná, nevím, kde to vzal, ale rád si na něj hraje. ![]()
@MaminkaMarket píše:
A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.
Nás předškolák písmena čte a začíná číst. U nás ve škole se učí genetickou metodou, mám knížky po starším dítěti a předškolák číst chce. Dá tak půl stránky, víc ne. Nechávám na něm, co chce dělat.
@Fiveone píše:
Dcera zná nějaká písmena, píše je, ale zatím její slova nedávají smysl. Dá prostě dohromady pár pismen, která umí i napsat.
Psaní nastupuje později než čtení. Druhák uměl číst velmi brzy, ale samohlásky začal rozlišovat těsně před nástupem do školy. Dle PPP to bylo v pořádku. Teď tak pise prostřední, pise hojně, rádo, ale jsou to šifry bez samohlásek. Přitom číst již je schopen.
Příspěvek upraven 29.10.23 v 19:39
A řadu 10 až 1 ted vypálilo velmi rychle, protože to prý dělají na plavání než skočí do vody.
@Hlaholice píše:
Jo, dávala jsem naschvál slova různého stupně „běžnosti“. Nejde mi o slova jako taková, ale o udělení si představy, jaká slova předškoláci zvládají a jaká už ne. Zvažujeme předčasné zaškolení, tak chci vědět, jak na tom v různých věcech ostatní děti, jestli to není blbost. Nebo jestli není potřeba na něčem zamakat. Spousta věcí je taková, že není problém to posoudit např. z knížek (grafomotorika, výslovnost). Nebo je to jen o tom, zda zvládá/nezvládá (samostatnost na WC, zavázání tkaničky, převlékání). Ale některé věci jsou takové obtížné, třeba ta slovní zásoba nebo emoční a sociální zralost.
Tady jsem, polopaticky, chtěla zjistit, jestli je předškolák na úrovni „poznám domácí zvířata a další zvířata z okolí“ nebo třeba až na úrovni „poznám zvířata z okolí i spoustu exotických zvířat, pojmenuji několik druhů ptáků (hadů, "ještěrek“, hmyzu, ryb…), znám názvy pro samce, samici i mládě a to včetně např. jelen-laň-kolouch". A takhle obdobně u dalších kategorií.
Syn také všechna slova nezná. Nejsem si jistá, zda zná klisnu, ostatní z těch zvířat zná, většinou o nich i ví nějaké podrobnosti a pozná je na obrázku. A samozřejmě jich zná mnohem víc. U toho jídla určitě nezná polentu a několika věcí netuším, jestli je zná nebo ne. Ty dopravní prostředky zná asi všechny a ještě spoustu dalších k tomu. Pak asi nezná textaře. Makléře zná, nevím, kde to vzal, ale rád si na něj hraje.
Ja myslim, ze rozdily mezi predskolaky budou podobne jako mezi dospelymi lidmi. Takze obrovske. Ja tady fakt kolikrat koukam, co se ocekava, ze takovy maly clovicek bude umet
.
@MaminkaMarket píše:
Písmen umí dost. Číst neumí, ale pozná některá slova (jen pár), umí se podepsat, párkrát poznal slovo z vyhláskování. Určí počet slabik, pozná vyslabikované slovo, začíná určovat první hlásku ve slově a malinko i poslední hlásku. Pozná rozdíl mezi podobnými slovy, vymyslí slovo na danou slabiku, rýmy. A chce tomu čtení přijít na kloub, takže číst před školou asi budu, zvlášť pokud by neklaplo předčasné zaškolení.
Syn jednou napočítal od 1 do 2200. Kolem 1600 to nějak spletl a chtěl začít od začátku
, to mu manžel rozmluvil. Pak chtěl zpětně k nule. To už mu radši rovnou zakázal. Byli zrovna na nákupu a lidé prý divně koukali… Takže sestupně počítat je pro něj jednoduché, dělá to třeba po dvojkách, po trojkách, to už se namáhá.
Dneska syn zmiňoval, že dělali ve školce nějaké stříhání a moc mu to nešlo. Je fakt, že to doma vůbec nedělá. Musíme občas procvičit.
@Amandine píše:
Syn jednou napočítal od 1 do 2200. Kolem 1600 to nějak spletl a chtěl začít od začátku, to mu manžel rozmluvil. Pak chtěl zpětně k nule. To už mu radši rovnou zakázal. Byli zrovna na nákupu a lidé prý divně koukali… Takže sestupně počítat je pro něj jednoduché, dělá to třeba po dvojkách, po trojkách, to už se namáhá.
Pani.