Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
29.10.23 16:13

Jakou mají vaši předškoláčci slovní zásobu? Ptám se jen tak pro představu, koukala jsem na dotazník z PPP a je tam i otázka na slovní zásobu. Zatím teda dotazník není aktuální, to až za několik měsíců, ale co jsem si ten dotazník přečetla, tak nad tím přemýšlím. Nějak nevím, jak poznat, jestli je slovní zásoba a vůbec slovní projev přiměřený věku, podprůměrný nebo nadprůměrný.

Trošku prakticky:

• slon, slepice, chameleon, klokan, holub, vrána, tele, bachyně, laň, lenochod, žížala, morče, chobotnice, medúza, klisna, sova, lama
  • lilek, hruška, meruňka, třešně, švestka, borůvky, okurka, salát, zelí, brokolice, květák, mrkev, petržel, celer, hroznové víno, meloun, pomelo, česnek, cibule, kedlub, pomeranč, mandarinka, špendlík, višeň, rybíz, nektarinka, papája, kokos, kukuřice, špenát, řepa, fazole, čočka, obilí, pšenice, oves, rýže, kroupy, polenta, brambory, tykev, fusili
  • nákladní auto, tramvaj, trolejbus, automíchačka, helikoptéra, formule, limuzína, nakladač, bagr, buldozer, vrták, jeřáb, traktorbagr, senážní vůz, letadlo, autojeřáb, sedan, kamion, automíchačka, lokomotiva, metro, vlak, Maglev, cyklista, kombajn, plachetnice, výletní loď, parník, jachta, člun, ponorka
  • muzeum, galerie, tablet, výstava, kostel, klášter, noviny, kalendář, dopis, pravítko, úřad, kancelář, restaurace, kadeřnictví, obchod, pekařství, knihovna, divadlo, kino, koncert, představení, vystoupení, loutka, maňásek, herec, malíř, zpěvák, umělec, výtvarník, hudebník, textař, číšník, listonoš, úředník, starosta, zastupitel, spisovatel
  • elektrika, láva, energie, kov, železo, granáty, zkumavka, tornádo, pohřeb, hřbitov, planeta, mikroskop, pokus, experiment, tání, tuhnutí, magnetismus, elektrárna, továrna, kyselina, vir, bakterie, kvašení, plíseň, keř, jehličnatý, šupiny, peří, kůže, srst, tlapky, srst, vitamíny, herbář, stetoskop, injekce, pacient, lůžko, automechanik, chemik, pekař, kotva, hák, řadicí páka, stáj, ovčín, farma, ledviny, mozek, pupeční šňůra, očkování, makléř, model, snášet vajíčka, zobat zrní, dojit mléko, požár, lektvar.

Která vaši předškoláci znají? Nebo co myslíte, že je přiměřené, co není úplně běžné a co už má dítě umět dávno. Použila jsem lehčí i těžší slova. I pár slov, které syn nezná.
Nemusíte vypisovat všechna slova, stačí jen typově která slova jsou pro předškoláka běžná a která už moc ne. Případně nějaký nápad, na co že zaměřit, aby člověk zjistil, jaká ta slovní zásoba je.

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 16:21

@Hlaholice nás předškolák by neznal polentu a Maglev s tedy neznám je ani já, titul před jménem s za jménem. Jinak vše by znal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:22

@Hlaholice no ten maklere jsem zjistila, ze nezna. Pak urednik… to jeste tezko uchopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 16:23

@Hlaholice a mne nepřijde zásadní ani slovní zásoba, ale jak složité věty staví a zda je vše gramaticky správně. To vídám v okolí dost, řeší se správná výslovnost, ale už se neřeší že nesedí rody s pady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:23

Chapou vase deti synonyma / homonyma a nadrazena slova?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 16:24
@MaminkaMarket píše:

To je učivo druhé třídy :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30962
29.10.23 16:26

Mám to teď s druhakem, slova nadřazená, podřazená, souřadná, souznačná, protikladná. Ty protiklady tedy zná, ale že by předškolák věděl, co po něm chci, když bych chtěla podřazené slovo ke slovu ovoce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:27

@Cuddy myslim spis jestli kdyz reknes - stul, postel, skrine - co to je, tak jestli predskoklak rekne nabytek. Nebo zda chape, ze koutek je zvire i vodovodni kohoutek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:34

Nebo jestli deti chapou kdyz nekdo rekne hoch, kluk, chlapec - ze je to totez. Nemyslela jsem doslova, ale jestli maji i takovou slovni zasobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
@MaminkaMarket píše:
Řekla bych že ano. Synonyma, hononyma, nadřazené slova a i antonyma.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966

@Hlaholice všechny nezná, ale zas zná jiná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
29.10.23 16:37
@Cuddy píše:
@Hlaholice a mne nepřijde zásadní ani slovní zásoba, ale jak složité věty staví a zda je vše gramaticky správně. To vídám v okolí dost, řeší se správná výslovnost, ale už se neřeší že nesedí rody s pady.

Jo to skloňování je kolikrát děs. Já jsme šli do školky… A rodič to neopraví :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 16:38
@Cuddy píše:
@Hlaholice nás předškolák by neznal polentu a Maglev s tedy neznám je ani já, titul před jménem s za jménem. Jinak vše by znal.

To je rychlovlak, který se vznáší těsně nad kolejemi a ty koleje jsou takový magnetický pás místo klasických kolejí. Syn mě otravuje, že by jím chtěl jet. Ale má smůlu, dokud nebude jezdit někde blíž, tak žádný Maglev nebude! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 16:39

Jinak děkuji všem za rychlé odpovědi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:41

@Hlaholice snazime se hrat hry na slovni zasobu, pridavna jmena. Syn chodi na logopedii kvuli r, ale jinak ma pry slovni zasobu aspon na urovni druhe tridy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí