Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zmatka píše:
Jo a jinak můj předškolák se tak nějak sám naučil písmena, sčítá, odčítá, zná princip násobení a jednodušší dá taky. ALE neumí Ř. Nikdo, ani pediatra, nic neříkal, ale máma mě plaší, ať jdu na logo. Umí vaše děti perfektně ř?
Na Ř maji děti čas do 7 let. Nejspis to u vas dozraje samo, kdyz mu chybi jen Ř. Trenuje se to tak, ze se rikaji slova s R a daji se zuby k sobe.
@ludmilaadamkova píše:
My jsme ráno s malou vařily. Pomáhala věšet prádlo… Odpoledne šly na procházku pak byla s mužem v sadu a pak u babičky. Zítra jedeme na výlet.Jinak si malá ještě dopoledne hrála s kotětem sbalila ho do batůžku a šla za sousedkou kamarádkou. Kotě přežilo. Trhaly pak kamarádkou a kotětem do pusy zbytky vína a malin a ostružin. A společně šly k 200 metrů vzdálenému Vietnamcovi koupit si gumové medvídky. ( já jsem je nenápadně sledovala)
To jsou ty výhody vesnice ve městě by bylo nemyslitelné dát takto malým dětem tolik volnosti.
Maliny, ostruziny mnam. Muj predskolak taky hodne taha kote. Doslova jako kocka kotata.
@Cuddy píše:
@Oriseka my dnes nedělali nic moc, děti se spolu krásné hrály, samy si kreslily, já s nimi cíleně dělala pouze angličtinu. Přes týden litame z kroužků na kroužek, že jsou děti rády, když si mohou doma hrát. A pokud se nehádají, nechávám je a neorganizuji.
Dneska bylo nadherne. Nebyli jste venku?
@Zluta_pastelka Díky, tos mě uklidnila, tak snad to přijde samo a nebudu ho muset někam tahat.
@Oriseka Díky, máma to do něj hustila a prý to Ř někdy řekne, ale jsem ráda, že má čas.
Jinak na nějaký cílený rozvíjení jsem asi neschopná
Není moc čas a energie. Ani jsem mu třeba cíleně neříkala, kolikátého se narodil, natož aby to měl naučené.
@Oriseka píše:
A to asi nechodis do prace, ne? Porad jste na nejakych placenych mistech? My na rodicaku spis obrazeli hriste. Do muzea bych nemela odvahu. Proc nemuze moc do skolky?
My to mame tento rok slozite, skolka mu zustala na puvodnim miste bydliste, ale behem roku se musime nekolikrat presunout jinam. Obcas ho do skolky vozime (je to daleko), ale kvuli vzdalenosti to nejde proste denne.
Jinak jsem.doma s mladsi na rodicaku.
Syna i me ta muzea moc bavi, ale tady jsou docela interaktivni, tak jsou fajn i pro male deti. Treba nedavno jsme byli v detskem muzeu v hlavni budove Narodniho muzea.
Hodne aktivit je zdarma, nebo minimalne pro nej. Chodime treba bojovky, ktere pripravuji mestske casti zadarmo. Nebo jsme jeli vlakem na specialni celodenni program od DD, taky vse zdarma. Program Narodni galerie, to je za 80 korun…Nejdraz asi vyjdou divadla, to je trochu ranec. Na hriste taky chodime hodne, na vylety do prirody…
Ja jsem hodne ulitla na umeni, pamatky. Jsem tak trochu snilek ![]()
Zitra se mi vraci od babicky a uz se mi po nem styska, i kdyz je ho obcas plno ![]()
@Oriseka Děti si spolu hrály doma. Pak byly asi 3 hodiny na hřišti. S předškolákem jsme si večer hráli na školu - procvičovali jsme takové ty základní věci z dopravní výchovy (chce chodit sám ven), potom jsme trochu počítali, učili jsme se trochu anglicky (téma Halloween) a nakonec jsme koukli ještě na video s dopravní výchovou pro děti. A chvílemi jsme do toho všeho procvičovali logo.
@Hlaholice píše:
@Oriseka Děti si spolu hrály doma. Pak byly asi 3 hodiny na hřišti. S předškolákem jsme si večer hráli na školu - procvičovali jsme takové ty základní věci z dopravní výchovy (chce chodit sám ven), potom jsme trochu počítali, učili jsme se trochu anglicky (téma Halloween) a nakonec jsme koukli ještě na video s dopravní výchovou pro děti. A chvílemi jsme do toho všeho procvičovali logo.
Teda, to jste delali hodne rizene cinnosti. To chce sam pocitat a ucite se anglicky?
@Zmatka píše:
My to mame tento rok slozite, skolka mu zustala na puvodnim miste bydliste, ale behem roku se musime nekolikrat presunout jinam. Obcas ho do skolky vozime (je to daleko), ale kvuli vzdalenosti to nejde proste denne.Jinak jsem.doma s mladsi na rodicaku.
Syna i me ta muzea moc bavi, ale tady jsou docela interaktivni, tak jsou fajn i pro male deti. Treba nedavno jsme byli v detskem muzeu v hlavni budove Narodniho muzea.
Hodne aktivit je zdarma, nebo minimalne pro nej. Chodime treba bojovky, ktere pripravuji mestske casti zadarmo. Nebo jsme jeli vlakem na specialni celodenni program od DD, taky vse zdarma. Program Narodni galerie, to je za 80 korun…Nejdraz asi vyjdou divadla, to je trochu ranec. Na hriste taky chodime hodne, na vylety do prirody…
Ja jsem hodne ulitla na umeni, pamatky. Jsem tak trochu snilek
Zitra se mi vraci od babicky a uz se mi po nem styska, i kdyz je ho obcas plno
Stehujete se nekolikrat rocne? To mudi byt s detmi narocne. Porad v ramci Prahy? Ja kdyz byla na rodicaku, tak bych s nimi nesla ani do interaktivniho muzea. To byli jeste maly. Starsi je ADHD, takze by tam nekde behal. Ted uz by to slo, ale zas prace a skola, takze malo casu. Ale na rodicaku jsme obrazeli takove ty ruzne detske dny/dny zeme a ruzne akce pro deti, koupaliste. Na pamatky do centra tak jednou rocne a to spis tak na lanovku na Petrin a na rozhlednu. Ted mam pocit, ze vsedni dny jsou dost zasekane praci a ukoly do skoly, pak krouzky. S tou skolkou je to skoda, ze si neuzije posledni rok. Muj predskokak by tohle spatne nesl. Skolku miluje.
@Oriseka píše:
Dneska bylo nadherne. Nebyli jste venku?
Děti byly na zahradě celé odpoledne.
@Cuddy píše:
Děti byly na zahradě celé odpoledne.
Mate dum se zahradou? Ted je ta krajina tak krasne podzimni. Moc jsem si to vcera na kole uzila. Dneska uz ma byt zas hnusne.
@Oriseka píše:
Mate dum se zahradou? Ted je ta krajina tak krasne podzimni. Moc jsem si to vcera na kole uzila. Dneska uz ma byt zas hnusne.
Máš pravdu, bylo krásně. Ale to víš, máme tři děti, které mají v týdnu každý den zájmovou aktivitu, k tomu chodím do práce. A někdy je potřeba se o tu domácnost postarat. Krásně si hrály, kdyby se začaly hádat, bereme kola a jedeme se projet. A já mezi tím jim změřila nohy, objednala zimní boty, nejmladšímu zimní bundu, probrala skříně, malé věci a boty nafotila, dala na Vinted. Nejmladšímu jsem všívala gumu do všech tepláků s nových kalhot. Ono to zabere čas. Radši tomu objevuji jeden dva dny z víkendu a máme klidný, neuspechany týden. Dnes bude mít triletak oslavu. My pořád někde litali, když byl druhák v předškolním věku, ale jak se dětem mění rozvržení volného času, tak se mění režim celé rodiny. Občas mám výčitky, že by měl být triletak víc venku, ale když pak zase slyším tu interakci mezi dětmi při hře, jak mají tu hru složitou, tak vím, že se rozvíjí jinak než nejstarší dítě.
My jsme nemocný, takže doma. Vyráběli jsme lucerničky na halloween a z modeliny strašidla a budeme dlabat dýně. Nakoupila jsem roztančené fixy od Kvida, tak děláme to, docela ho to baví.
A naší předškoláci začali dostávat úkoly (pracovní listy) na víkend.
@Cuddy píše:
Máš pravdu, bylo krásně. Ale to víš, máme tři děti, které mají v týdnu každý den zájmovou aktivitu, k tomu chodím do práce. A někdy je potřeba se o tu domácnost postarat. Krásně si hrály, kdyby se začaly hádat, bereme kola a jedeme se projet. A já mezi tím jim změřila nohy, objednala zimní boty, nejmladšímu zimní bundu, probrala skříně, malé věci a boty nafotila, dala na Vinted. Nejmladšímu jsem všívala gumu do všech tepláků s nových kalhot. Ono to zabere čas. Radši tomu objevuji jeden dva dny z víkendu a máme klidný, neuspechany týden. Dnes bude mít triletak oslavu. My pořád někde litali, když byl druhák v předškolním věku, ale jak se dětem mění rozvržení volného času, tak se mění režim celé rodiny. Občas mám výčitky, že by měl být triletak víc venku, ale když pak zase slyším tu interakci mezi dětmi při hře, jak mají tu hru složitou, tak vím, že se rozvíjí jinak než nejstarší dítě.
Chapu. Mate toho hodne. No, my se taky dopoledne museli venovat praci. Taky zijeme v byte a to je jine. Vy v dome vypustite deti na zahradu a jsou venku. My musime jit ven s kluky, aby byli venku. U bytovky je vypoustim samostatne jen v nejblizsim okoli a to je moc nebavi a pokud nenarazi na kamarady, tak je to nebavi a nechteji byt sami venku. To je vyhoda toho baraku.