Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5322
18.10.23 07:52

@Meggiska Buď v klidu, ten můj je na tom podobně. Ani neodečítá. Dny v týdnu se naučil, protože chlap je přes týden pryč, tak si odškrtává dny, kdy zase táta přijede. Měsíce tak nějak má pojem. Hodiny má pojem o trvaní jedné hodiny, kdy bude ručička zase na 12. Jezdil na kole teda brzo, ale celkově je pohybově hodně šikovnej. Vodu miluje, spíš mám problém ho z vody dostat. Věřím, že kdyby byl bazén ještě spuštěnej hopne tam i teď v téhle zimě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
18.10.23 08:01
@Míša213 píše:
@Meggiska Buď v klidu, ten můj je na tom podobně. Ani neodečítá. Dny v týdnu se naučil, protože chlap je přes týden pryč, tak si odškrtává dny, kdy zase táta přijede. Měsíce tak nějak má pojem. Hodiny má pojem o trvaní jedné hodiny, kdy bude ručička zase na 12. Jezdil na kole teda brzo, ale celkově je pohybově hodně šikovnej. Vodu miluje, spíš mám problém ho z vody dostat. Věřím, že kdyby byl bazén ještě spuštěnej hopne tam i teď v téhle zimě :lol:

Syn je právě taky pohybově celkem zdatný, skáče z výšky, leze po stromech, popř. kamennych zdech, furt běhá, jezdí na kole, za to sedět na místě a něco dělat, to je pro něj pruda 😀 syn max. rekne že velká ručička je na desítce a malá na pětce, ale kolik je hodin, to netuší 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
18.10.23 08:48
@MaminkaMarket píše:
Maminky mám pár dotazů,

Umí vaše děti hodiny, měsíce a orientují se?

Jak často se s nimi připravujete? Nutíte je učit číst, počítat nebo ne?

Děláte portfolio ve školce?

Věnují se děti už něčemu? Sport, hudba?

Číst dítě nenutím ani trochu - nenutím ji dělat naprosto nic co se týče přípravy do školy… u ní jakékoliv nucení do něčeho je kontraproduktivní ani pozitivní motivace téměř nefunguje.. prostě když nechce tak nechce. (teď nemluvím o věcech co se musí jako zubym česání, povinnosti ale činností obecně), ale všude jsou nápisy, tak je zkouší číst sama. Slova která zná přečte asi zpaměti? Slova jako Táta, Máma, Mé jméno, táty jméno svoje jméno Anna, ELsa jednoduchá slova jako pes, les atd čísla…
Dnes poprvé zase po roce jinovatka, tak to řešila a vzpomněla si, že včera ve zprávičkách bylo počasí že tam bylo napsané že bude 1 stupeň a odpoledne 1 2 (jak to má přečíst jestli to má sečíst nebo..?) Čas hodně řeší čas.. pořád se ptá co je za den co je za roční období, kolik je hodin… ale má v tom maglajs.
Dny v týdnu vyjmenuje jako říkanku, měsíce vyjmenuje jako říkanku, hodiny ručičkové se jí líbí a říká malá ručička, velká ručička je na… ale nechápe podstatu. Jen to prostě pozoruje ptá se (furt). Zlaté období proč teď jede kdy! Evidentně se to snaží pochopit najít v tom systém, ale je to mimo její možnosti stupně vývoje.

Kroužky baví ji běhání.. uběhne klidně kilometr,, chodí na sportíka což je příprava k atletice na hřišti u školy (jezdí za nima trenér vyzvedává je ve školce a vodí na hřiště školy) Příští rok už bude chodit na standardní atletickou přípravku na stadion. Hezky kreslí.. ale bohužel už na to teď nemá čas. Víc ji momentálně baví modelína a lego.

Já ji osobně k ničemu nenusím… tedy v létě jsem ji trochu nutila k osvojení se potápění což nakonec mělo úspěch a malá zjistila že s brýlemi je to pohoda a už plave pod vodou. A teď už je na dobré cestě příští léto normálně plavat nad vodou.

Stejný boj mě čeká s kolem :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
5322
18.10.23 08:54

@Meggiska Přesně,sedět a něco dělat to je problém. Jediný u čeho vydrží je lego, máme zatim jen to lego duplo, ale ve školce skládá už i to clasic, tak asi pořídím k Ježíšku. Strašně miluje auta, s tátou opravuje auta, utahuje šrouby, vyzná se všem nářadí. Je to takovej malej automechanik, ví kam se dolejvá olej, kam chladicí, kam odstřikovače. S dědou zas dělá elektriku. Ale malování a příprava do školy je za trest :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
18.10.23 09:04
@MaminkaMarket píše:
Maminky mám pár dotazů,

Umí vaše děti hodiny, měsíce a orientují se?

Jak často se s nimi připravujete? Nutíte je učit číst, počítat nebo ne?

Děláte portfolio ve školce?

Věnují se děti už něčemu? Sport, hudba?

Před nástupem do školy dítko hodiny umělo, matka dítko nehodlala hledat po sídlišti, takže dostalo hodinky a hodinu, do kdy přijít domů. Pak to postupem času začalo mít s nedigitálním zobrazení času problém a musí se hluboce zamyslet, kolikže to je hodin :mrgreen: Hodiny s ručičkami už moc nepotkává.

Měsíce v češtině pletlo i jako puberťák, v angličtině nikdy problém nemělo :lol:
Přestože bylo předčasně zařazené, číst neumělo, písmenka je nezajímala. Doma dělalo jen zcela dobrovolně logické úlohy pro předškoláky, uvolňovací a podobné ne, to bylo nezajímavé.
Jako předškolák mělo angličtinu a sportovní tréninky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
18.10.23 09:33

@ludmilaadamkova Ahoj, máme podobné dítě :) Dceři bude velmi brzy 5 let, taky čte/začíná číst, umí abecedu (česky i anglicky), mluví v jednoduchých větách anglicky, porozumění aj má na vysoké urovni (rozumí čteným pohádkám), začíná se učit německy (jsme komplet česká rodina).

Včera ze školky přinesla vlastnoručně napsanou „knížku“, docela slušný příběh o mamince, co dělá snídani. Prý jí s psaním pomáhala učitelka, ale jsou tam slova jako „lívanečky“. Mezi slovy nejsou mezery, ale je to napsané bez chyby.

Vlastně mám pocit, že jsem jí nikdy nic neučila. Prostě jí něco ukážu a ona to umí. Takhle se třeba naučila jezdit na kole - ukázala jsem jí, jak se to dělá a ona prostě začala jezdit sama. Hotovo za půl hodiny :nevim:

No ale proč ti píšu - chci se zeptat, jak uvažujete o škole. My už máme zřejmě vymyšlenou variantu, co nám přijde fakt dobrá, ale zajímalo by mě, co zvažují ostatní v podobné situaci. Pořád nad tím přemýšlím, jestli jsme to vymysleli dobře. Vím, že jsi psala něco o předčasném zaškolení, jak o tom přemýšlíte vy? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
18.10.23 10:09

@Zluta_pastelka

Jako přemýšlela jsem, ale upouštím od toho čím dál víc. Ona si prostě strašně ráda hraje s dětma. NENÍ prostě vyhraná… nevím jak to říct. včera jsme šly třeba ze školky, potkala kamarády co už chodí do školy a hrála si s nima na louce kde roste pár stromů a oni se pořád honili, lezli na strom „bojovali jako s klackama“ Nemohla jsem ji odtamtud dostat.

Na učení když se řekne nemá čas… učí se za pochodu vcucávání info.. hlavně třeba když jdeme do školky (chodím denně 1,5 km) tak to chvilku trvá, tak si povídáme o všem možné, chce dávat příklady… někdy jedeme angličtinu někdy chce počítat někdy hláskuje… někdy se bavíme o sstromech fyzice, vesmíru.. to je každý den jiný. Ale že by si doma teď sedla k „úkolům“ to ne. To dělala nejvíc 3-4 roky… teď „nemá čas“-

U nás je pak škola taková dosti alternativní ač státní. Dávají dětem projekty už od první třídy když jsou šikovní jedou i těší věci se staršíma dětma. Jedou Hejného, genetickou formu čtení. (spojené třídy) Včera jsem měla možnost nakouknout do učebnic co jedou a už sčítají odčítají do 10. Jedou hodně rychle ti co to zvládají. Dost to přizpůsobují nadání dítěte.
Nemyslím si, že je úplně nutné aby do té školky chodila už za rok. Pokud bude pokračovat tímto tempem a nezastaví se tak si myslím, že bude mít smysl zkusit 8 leté gymnázium a šla by z té naší miniškoly na gympl… a to je nálož sama o sobě, takže proč jí to ještě ztěžovat tím, že by toto absolvovala o rok dřív než by reálně měla.

Další věc u nás předškoláci mají vlastní program mají víc divadla víc projektů a tím jak malá není ofiko předškolák nemá nárok… a letos je 11 předškoláků tak nedoplňují. Loni byly jen 4 tak doplňovali. O to by taky vše přišla o to privilegium si projít předškolním rokem tak jak má být.

Příspěvek upraven 18.10.23 v 10:12

• Citovat
  • Upravit
24370
18.10.23 10:12

@MaminkaMarket měsíce umí už dlouho, dny v týdnu, zítra včera atd., máme kalendář dřevěný kostky, takže přetáčíme každý den datum, na tom to asi pochytil…už tak ve 4? Hodiny také chápe, třeba řekne ve 18:30 jdeme spát za hodinu a půl a to bude 20 hodin čili osm večer. Neučili jsme cíleně.

Ale! Nemyslím si, že tohle je nějaká norma a podle mě prvňáčci a předškoláci tohle spíš nezvládají. Mimochodem ty hodiny nezvládá moje dítě ve 3. třídě co je opačný extrém.

Já už jsem psala že se moc nevěnuji :oops: no není to na něm znát, asi nadání. Kroužky dáváme hlavně sportovní, aby se zocelil a posílili jsme to, v čem je řekneme mírně podprůměrný. Intelekt asi zvlášť stimulovat netřeba. Taky respektovat pokyny trenérů, soudržnost týmu, dělat i to co ne úplně baví nebo je namáhavý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
18.10.23 10:12
@Zluta_pastelka píše:
@ludmilaadamkova Ahoj, máme podobné dítě :) Dceři bude velmi brzy 5 let, taky čte/začíná číst, umí abecedu (česky i anglicky), mluví v jednoduchých větách anglicky, porozumění aj má na vysoké urovni (rozumí čteným pohádkám), začíná se učit německy (jsme komplet česká rodina).

Včera ze školky přinesla vlastnoručně napsanou „knížku“, docela slušný příběh o mamince, co dělá snídani. Prý jí s psaním pomáhala učitelka, ale jsou tam slova jako „lívanečky“. Mezi slovy nejsou mezery, ale je to napsané bez chyby.

Vlastně mám pocit, že jsem jí nikdy nic neučila. Prostě jí něco ukážu a ona to umí. Takhle se třeba naučila jezdit na kole - ukázala jsem jí, jak se to dělá a ona prostě začala jezdit sama. Hotovo za půl hodiny :nevim:

No ale proč ti píšu - chci se zeptat, jak uvažujete o škole. My už máme zřejmě vymyšlenou variantu, co nám přijde fakt dobrá, ale zajímalo by mě, co zvažují ostatní v podobné situaci. Pořád nad tím přemýšlím, jestli jsme to vymysleli dobře. Vím, že jsi psala něco o předčasném zaškolení, jak o tom přemýšlíte vy? :)

Vhodné je absolvovat testy školní zralosti někdy před zápisem. Protože být připraven do školy neznamená nutně, že dítě umí v pěti číst samo od sebe či psát, a je pohybové zdatné, případně jine věci, co tu zaznely. Podstatna je připravenost v rámci všech složek školní zralosti. V případě deficitu v jedné a nadprůměrném výkonu v jiné nelze říci, že dítě může bez obav do první třídy.
Některé děti i přes super výsledky v řečových a matematických dovednostech mají problém v sociální oblasti, a proto do školy nenastoupí a čeká se až na plný šestý rok. Nejlepší je právě ten test školní zralosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24370
18.10.23 10:18

Nám u logopeda bylo řečeno, že obě starší děti mají zcela neadekvátně širokou slovní zásobu, jak jsou jen 2 roky od sebe, vyvinuly si svoji rychlou mluvu mezi sebou a proč to píšu…tohle je na škodu právě té výslovnosti! Takže není zrovna výhoda aby dítě mluvilo extra pokročile co se týče obsahu, když ta forma pak zaostává. U nás je i to, že se hodně hádají…syn už v 1.5 roce vedl hádku ve větách, jenže to je pak rychlá a emotivní mluva a právě na úkor té správné výslovnosti…ovšem zakažte jim to že :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24370
18.10.23 10:25

@ludmilaadamkova přesně tak, vše co se týče intelektu bude mít dcerka dostačující, ale ta sociální zralost, jestli je dost „vyhraná“, jestli snese neúspěch, jestli vydrží u něčeho co jí nebaví ale dokáže akceptovat že je potřeba dokončit i takové úkoly. Na to bych se zaměřila. Ještě je skoro rok času. Do předčasného zaškolení by mělo jít hodně psychicky stabilní a průbojné dítě.

Jak už taky zaznělo mockrát. Vůbec není potřeba číst, znát písmena, počítat. To si tady jen pro srovnání píšeme co kdo umí. Ale od toho je škola. Ale samostatnost, sebeobsluha, umět si věci vyřídit, nějaké ty předmatematické představy, nebýt úplně levej s tužkou. Nějaké to zdravé sebevědomí, vědět jak se slušně chovat v kolektivu, soustředit se, počkat, přijmout nějaký kompromis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
18.10.23 11:19
@Míša213 píše:
@Meggiska Přesně,sedět a něco dělat to je problém. Jediný u čeho vydrží je lego, máme zatim jen to lego duplo, ale ve školce skládá už i to clasic, tak asi pořídím k Ježíšku. Strašně miluje auta, s tátou opravuje auta, utahuje šrouby, vyzná se všem nářadí. Je to takovej malej automechanik, ví kam se dolejvá olej, kam chladicí, kam odstřikovače. S dědou zas dělá elektriku. Ale malování a příprava do školy je za trest :lol:

Lego dostal syn loni k vánocům, to mu bylo 5 let a totálně ho to chytlo. Jak nikdy nedokázal sedět, najednou klidně hodinu, dvě a skládal a skládal. Odmítal chodit ven, zdržovalo ho to, po školce utíkal do pokoje a šel skládat :D Teď k 6 narozeninám dostal Lego Bugatti a musel mu s tím táta trochu pomoct, ale jinak to skládal sám, já sama na to nemám představivost a to Lego bych skládala tak měsíc :D a on s tátou za 3 dny hotovo (vždycky ve chvílích po školce). Jinak potřebuje prostě pohyb, takže jako předškoláka ho rozhodně nehodlám ničím zatěžovat a radši ať se pořádně vyběhá a vyhraje si, než mu začne škola :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.23 12:43

Ahoj holky. Nedá mi to, musím se vyjádřit k tomu čtení předškoláků… Pracuji jako asistentka ve škole. znala jsem 3 děti, které uměly číst, když nastoupily do první třídy. Ta jedna holčička je teda hustá, ta četla fakt jak čtvrťák. Ty zbylé dvě děti sice četly, ale potom v podstatě neudělaly žádný pokrok. jsou ted oba ve třetí třídě a víc než polovina třídy čte lépe než oni. O chlapečkovi vím, že doma nečte nahlas, tak možná proto… Myslím si, že je úplná blbost ty děti cíleně učit číst dříve. Důležitěší je podle mě, aby jim četli rodiče a spíš tak budovali ten vztah ke čtení do budoucna. Ano, můžeme je seznámit s jednotlivými písmenky, povídat si o obsahu toho, co jsme jim přečetli, ale čtení jako takové bych nechala až na tu školu (pokud teda dítě za vámi nechodí a vyloženě neprosí, že se chce učit číst…)

• Citovat
  • Upravit
5322
18.10.23 12:53

@Meggiska Teda,to je šikovnej. To syn by byl naštvanej, že s tim nemůže jezdit. Takhle strašně chtěl titanic z lega, titanic ho hrozně pohltil, tak jsme mu to koupili. Stavěli jsme doma všichni spolu, ale po složení samozřejmě řev, že si s tim nemůže hrát jako s klasickou lodí :lol: Tak snad k tomu dozraje. Taky bych ho nechala řádit, ale prý trénovat musí, že je hodně pozadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22509
18.10.23 12:58
@Meggiska píše:
Děkuji, už jsem myslela, že můj syn je jediný předškolák, který nic neumí 😏 ano, pozná písmenka, ale číst fakt neumí, sčítá a odečítá do deseti, s chybami, ale to jen co sám chce, cíleně s ním fakt nepočítám. Hodiny nepozná, furt má problém s včera, zítra, dny v týdnu ví jak jdou za sebou, ale stejně to plete. Měsíce jsou scifi 🤣 jezdí na kole od 3,5 roku, ale nikdy nelyzoval, neumí plavat, protože se vody bojí. Já tak nějak předpokládám, že většinu věcí se prostě naučí ve škole, ne že ho budu drtit už před nástupem do 1. třídy.

Prave, ze tyto veci se uci v prvni tride. Predkolak to nepotrebuje. Treba syn zas dokaze delat i to, co ho nebavi a dokaze u toho dlouho sedet. Dokaze dobre vychazet s detmi i s dospelymi. Ma treba i dlouhodobeho kamarada, ktereho si nasel sam ve skolce a uz s nim kamosi 3.rok. Dokonce na dovolene chtel koupit i nejake male darecky i pro kamarady a pak jim je v dalsim skolnim roce dal. Syn je mily a empaticky. Rad se vzdelava, ale dost munto staci ve skolce. Ma tam hodne podnetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí