Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka píše:
Ja to kolo taky chtela aby umel. Kvuli te reci. Ze to spolu souvisi a kdyz se deti rozjedi, tak se posunou i v reci. Takze jsem to celkem pravidelne zkouseli uz to minule leto, co mu byli 4, ale on proste koukal na ty nohy, co slapou a ne dopredu. Letos uz lepsi, ale stejne ruzne vrazel do baraku, do aut. Pak se teda konecne rozjedil. Starsi syn(8let) ujede treba 50 km, takze vylet 500m na hriste pro nej neni nic extra, takze jsme jeste pouzivali na ty delsi vylety cyklosedacku. No a proste reci, ze tak velke site do sedacky a proc nedeje. Za nas se to tak nehrotilo. Ani asi nebyla takova moznost kol v ruzne velikosti. Ted vsichni nakoupi lehka mala kola a jezdi i triletaci. Klukovi i docela dlouho trvalo nez se naucil na dvoukolove kolobezce. Koloodrazedlo myslim v pohode.
Mně holka začala na tříkolce, aby právě pochopila šlapání, protože to neuměla, byt koloodrazedlo zvládala v pohodě. A pak teprve kolo po té, co se naučila šlapat. Taky furt cucela na nohy místo před sebe, v tom byla tříkolka dobrá, protože se tak nerozjela a nevrazela.
@PETRAKIM píše:
@Oriseka hrozny tlak na výkon dnešní doby, co se týče jízdy na kole. Hele, holka se mi to naučila nyní taky hrubo po tom pátém roce. A co, nic ji neuteklo, ani vašemu dítěti. Max jsou ostrazitejsi než triletak, co jede jak raketa a chybí mu oud sebezáchovy. Jeden umí brzo kolo, ale neumí složit sam puzzle (naše třeba skláda od tří let klasické puzzle). Nerovnoměrný vývoj je pro předškoláky běžný jev.
Já nevím no, v dnešním hustem provozu není kam spěchat ani.. tak si rikam, že v pěti, šesti bude umět rozumět zastav na přechodu, jed víc vpravo atd… jezdí na trikolce, tak si cvičí šlapání, řízení alespoň.
@Cuddy píše:
@Bubla Bůčková a ty mas ted predskolaka? Nebo dite s odkladem? Nejak si vybavuji, ze je mladsi.
Teď mu bylo pět, mapuju situaci rok dopředu, ono to pak uteče a na čem třeba maknout ![]()
@Amandine píše:
@Bubla Bůčková máš jedináčka? Vím a chápu, co to je mít vše vydřené. Mám tak se starší a je to v něčem boj a peklo doteď ve 3. třídě. U mého prostředního jde všechno samo. Až člověk kouká. Jako prcek zkusil párkrát zapnout zip a bylo to. Ve 3.5 sedl na kolo a hned jezdil. A to je na pohyb spíš nešikovný. Ve 4 letech chtěl jako doprovod na logopedii „taky cvičit s panem X…“, takže byl rovnou proklepnut ale dobrý (jen ř ještě nemá). Takových dětí byl měl člověk i pět…
Presneeeeeeee
![]()
@Amandine píše:
Ten můj chlapec jde příští týden na vyšetření školní zralosti ke speciální pedagožce. Tuhle službu poskytuje školka zdarma. Tak jsem zvědavá co třeba vypíchne, že mu nejde, abychom se tomu trochu pověnovali.
Myslela jsem, ze je to až na jaře, to je fajn, to bude mít dost času.
@Bubla Bůčková píše:
Teď mu bylo pět, mapuju situaci rok dopředu, ono to pak uteče a na čem třeba maknout
To je fajn u tech podzimnich deti. Maji vic casu i bez odkladu. Takto jsem to mela u starsiho.
@Anais Brno A co bys prosím tě poradila mamince syna, který se špatně soustředí? Intelekt v pořádku, ale je prostě mimo. Ani nepostřehne třeba, že má něco udělat, dokud mu paní učitelka nepoloží ruku na rameno a nenaváže oční kontakt…
@123Soňa píše:
@Anais Brno A co bys prosím tě poradila mamince syna, který se špatně soustředí? Intelekt v pořádku, ale je prostě mimo. Ani nepostřehne třeba, že má něco udělat, dokud mu paní učitelka nepoloží ruku na rameno a nenaváže oční kontakt…
Je spousta cvičení a terapií, které těm dětem pomůžou. Bilaterální integrace, senzorická integrace, Neurovyvojova terapie, biofeedback, FEI…
Jen je to běh na dlouhou trať. Žádný kouzelný prášek nepomůže…ty děti se vyvíjejí jinak, jsou to vše Neurovyvojove poruchy.
Matka kluka s nadměrným intelektem ( někde 130 - stále ovlivněno vývojem řeči a vyjadřovacími schopnostmi ), VD, dyslexie a dysortografie.. nějaká porucha pozornosti tam je taky. Cokoli bez porady s lékařem bych neměla odvahu mu dát
Děkuji za téma ![]()
Já mám syna pět a půl let, do školy by měl jít tedy přesně v šesti a půl letech. Taky se připravujeme na školu, takže mě napadá mraky témat.
Začnu tím co u nás nejde, děláme logopedii, syn neumí ještě L, R a Ř, ale čím to je, to je otázka, čeká nás i ORL. Dle logopedky má totiž jinak vyspělou a kvalitní slovní zásobu, mluví gramaticky správně, má bohatost přídavných jmen, mluví v souvětích, umí se vyjadřovat, logopedka si ho chválí, že jinak je v řeči na úrovni druhé třídy. Takže s tím jsme tak na půli cesty.
Grafomotorika je trochu vydřená s donucením. Je hraniční, takže dle učitelky to na odklad není, zvládne nároky, ale je vidět, že je to něco co nemá rád a určitě nebude mít první pero, nebude nejlíp psát. Nicméně dělá pokroky.
Číst teda neumí, což pozoruji, že před školou čte plno dětí. Nicméně má sluchovou paměť, vytleská slabiky, určí první písmeno, pozná písmena, je zralý to umět, ale spíš se mu nechce.
Co mu jde je logika - má rád matematiku, čísla, pozná i trojciferná, sčítá a odčítá, násobí do cca 20, teď pochopil zlomky. Má logiku, třeba násobilku chápe stylem, že mu řeknu, dej 2krát 3 a on zobrazí 2 krát za sebou 3 tečky a počítá. Neučí se pamětí. Podobně pochopil i hodiny, ví, že den má 24 hodin, ale ciferník má jen 12 čísel, takže ta hodinovka jede druhé kolo, takže pak je to už 13 hod, chápe, že jedna odpoledne a 13 hodina je totéž.
Krom matiky a hodin mu z logických her a cvičení jdou bludiště, spojit dva předměty, které k sobě patří a proč, vyškrnout co do řady nepatří a proč. Chápe nadřazená slova.
Je ohromně zvídavý, jde ve všem do hlubin, má široké znalosti o vesmíru, autech, lidském těle, snad každé oblasti, přehled o světě má též už na úrovni školáka.
Na kole nejezdí, nechce a nebaví. Nenutím, vím, že je to dnes móda, ale ho cyklistika nebaví.
Takže na tu řeč, grafomotoriku, čtení, je to snad s ním ok.
Maminky mám pár dotazů,
Umí vaše děti hodiny, měsíce a orientují se?
Jak často se s nimi připravujete? Nutíte je učit číst, počítat nebo ne?
Děláte portfolio ve školce?
Věnují se děti už něčemu? Sport, hudba?
@MaminkaMarket měsíce umí, orientuje se ve dnech v týdnu. Když řeknu, že dnes je pátek, co bude pozítří, co bylo předevčírem, tak ví. Hodiny neumí. Portfolio dělají ve škole, zda i ve školce nevím, nějak mě to nedojima ani v té škole. Naopak bych uvítala jiný přístup. A zatím se snažíme, aby se dítě rozvíjelo všesměrně, takže více druhů sportů (vše na úrovni 1× týdne) a výtvarka v ZUŠ.
@MaminkaMarket píše:
Maminky mám pár dotazů,Umí vaše děti hodiny, měsíce a orientují se?
Koukam na ty vysoke naroky. Muj predskolacek si hlavme hraje. Ve skolce zakladaji prace a pak se dostane balik na konci roku. Ja zadne portfolio nedelam. Dite neucim cist a pocitat nevim proc bych to delala. Kdyz nekdo se nauci cist (pocitat)sam, tak dobry, ale nevim proc bych to ucila predskolaka, kdyz je to ucivo prvni tridy. Kazdy den delame logosku a k tomu pridam par rozvijecich aktivit, ale vse na urovni predskolaka. Umi na kole a lyzovat. Chodi se skolkou plavat uz 2.rok, ale samostatne se plavat boji. Hodiny neumi-neucika jsem, nezajima se. Orientaci v case delaji ve skolce.
@MaminkaMarket Měsíce neumí, ví, že nějaké měsíce jsou, ale zatím ho to nějak nezajímalo. Dny v týdnu zná, hodiny neumí. Číst ani počítat nenutím. Dělá streetdance a gymnastiku. Na hudební nástroje se učí jen zlehka doma - rytmus, výšky tónů atd. Doma se i hodně věnuje výtvarničení.
Připravujeme se asi denně, ale je to takový nenucený. Třeba včera to byly tři listy na „matematiku“, hraní domina, čtení knížky s poučením a hádankami, čtení řeckých pověstí, stříhání, hraní Cink!, kostek, dělání „osmiček“ (grafomotorika).
@Oriseka píše:
Koukam na ty vysoke naroky. Muj predskolacek si hlavme hraje. Ve skolce zakladaji prace a pak se dostane balik na konci roku. Ja zadne portfolio nedelam. Dite neucim cist a pocitat nevim proc bych to delala. Kdyz nekdo se nauci cist (pocitat)sam, tak dobry, ale nevim proc bych to ucila predskolaka, kdyz je to ucivo prvni tridy. Kazdy den delame logosku a k tomu pridam par rozvijecich aktivit, ale vse na urovni predskolaka. Umi na kole a lyzovat. Chodi se skolkou plavat uz 2.rok, ale samostatne se plavat boji. Hodiny neumi-neucika jsem, nezajima se. Orientaci v case delaji ve skolce.
Děkuji, už jsem myslela, že můj syn je jediný předškolák, který nic neumí 😏 ano, pozná písmenka, ale číst fakt neumí, sčítá a odečítá do deseti, s chybami, ale to jen co sám chce, cíleně s ním fakt nepočítám. Hodiny nepozná, furt má problém s včera, zítra, dny v týdnu ví jak jdou za sebou, ale stejně to plete. Měsíce jsou scifi 🤣 jezdí na kole od 3,5 roku, ale nikdy nelyzoval, neumí plavat, protože se vody bojí. Já tak nějak předpokládám, že většinu věcí se prostě naučí ve škole, ne že ho budu drtit už před nástupem do 1. třídy.
@MaminkaMarket píše:
Maminky mám pár dotazů,Umí vaše děti hodiny, měsíce a orientují se?
Hodiny neumi, dny v týdnu ano, měsíce ne.
Pracuji s dcerou denně, logopedie + pracovní listy 1-2. Uvolnění ruky psaním veliké osmičky. Nyní trénujete zavazování tkaničky a až se naučí, budeme trénovat hodiny. Na ty mám didaktickou pomůcku.
Portfolio nevím, co je.
Dcera dělá judo první rok a skauta třetí rok. Doma pořád rada kreslí a vyrábí. Ráda poslouchá čtené slovo, takže večer dáme 3-4 pohádky před spaním.
Edit. Číst a sčítat apod. neumí, neučíme to a ani bych to záměrně nezkoušela. Říct umí číselnou radu do 10, ale mezi 5 až 10 občas se poplete. Mám speciální pedagogiku vystudovanou a není vhodné děti předčasne stimulovat k nějakým matematickým operacím či čtení, protože pak mohou mit problém přijmout didaktický postup ucitele, vznikají různé a zbytečně třecí plochy. Lepší je cíleně cvičit grafomotoriku a jemnou motoriku ruky, protože tam má plno děti problémy a nestíhají následně nároky první třídy, dohánějí deficity právě v této oblasti, a pak logopedii. No a umět zavazovat tkaničky je také důležité, jinak dítě furt musí nosit boty na suchý zip.