Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zluta_pastelka píše:
Díky za pohled odjinud! Pro nás momentálně předčasné zaškolení není preferovaná varianta, zvažujeme spíš přeskočení první třídy. Ludmilaadamkova o tom psala v jedné zprávě, proto jsem tu variantu zmínila.Dcera chodí do soukromé školky, takže podrobné komplexní hodnocení máme k dispozici každého cca půl roku, včetně sociálních dovedností, logopedie, fyzické zdatnosti a tak nějak všeho
Zároveň mě zaujalo, že říkáš, že v rámci klasických „poradnových“ testů získáš informace o sociálních dovednostech. Nebo to špatně chápu? Při testech školní zralosti je přece dítě v kontaktu s jednou (max dvěma) neznámými dospělými osobami, neumím si představit, jak by psychlog mohl relevantně zhodnotit, jak takové dítě interaguje v kolektivu známých dětí, aniž by to mohl jakkoliv pozorovat. Třeba moje dcera je v interakci s dospělými odjakživa za hvězdu, s dětmi to pokulhává víc. A budou i děti, co to mají zase přesně naopak…
Jinak ano, o téhle praxi poraden jsem informovaná, ale je podle mě značně problematická. Právě proto, že ty mentálně zrychlenější děti (u kterých dává smysl zvažovat předčasné zaškolení), obvykle výrazně lépe fungují s dětmi staršími, co jsou na jejich úrovni. Třeba úroveň hry mé dcery a jejích školkových spolužáků je úplně jinde. A nepřijde mi fér po ní v tomhle věku chtít, aby se přizpůsobovala a kompletně měnila své nastavení. Ať se to časem naučí, ale je to poměrně pokročilá a sociálně, kognitivně i osobnostně vyspělá dovednost, upozadit sebe, vyhodnotit, co zajímá někoho, kdo to má úplně jinak než já a následně takovou hru praktikovat. Po ostatních dětech taky nechceme, aby se učily sociální dovednosti s dětmi výrazně odlišně zralými, protože je to prostě dlouhodobě hodně těžké. A upřímně - naprosto neadekvátní požadavek pro předškoláka. A proto by těm zrychleným dětem prospělo být v kolektivu, kde mají větší šanci na parťáky na své úrovni…
Já diagnostiku nedělám, že školství jsem pár let zpět vypadla, rámec znalosti mi zůstal. Pracovala jsem s dětmi s adhd, hraniční intelekt a sociálně odlišné, prostě nestandartní dítka. Mnohem lépe než PPP fungují v diagnostice SPC (speciálně pedagogická centra).
@Míša213 píše:
Holky a jak se ten odklad vůbec řeší? To nám řekne kdo, jestli odklad, nebo jestli to zvládne. Půjdeme do té PPP, tak to nám navrhnou tam? A daji nám nějaký papír, že má odklad a k zápisu vůbec nejde? Nebo musíme i k nějakému psychologovi? On je ve školce letos poprvé, do teď byl semnou doma, takže ho učitelky ještě tak neznají, ale zatím ho chválí. V kolektivu je oblíbený, hned si našel spoustu kamarádů.
Na odklad musi mit papir z poradny. Ten pak das u zapisu.
@Oriseka Děkuji,takže v PPP nám řeknou teda, co je pro něho nejlepší. Tam se chodí asi víckrát ne? Jestli už to máme teda řešit, nebo jestli je ještě čas. Zase do zápisu je ještě dlouhá doba a může se ještě hodně posunout. Nikdo nám právě nic neřekl, tak nevím jak to chodí. Jen ta neuroložka teď doporučila tu poradnu.
@Míša213 u nás jsou objednací lhůty i půl roku. Když se objednáš teď, dostaneš termín na duben/ květen.
@Cuddy Ty jo, to doufám, že nás vemou dřív, zápis je v dubnu. Tak to tam hned zítra zavolám, nejsme tak velký město, snad nás vemou dřív teda.
@Míša213 píše:
@Oriseka Děkuji,takže v PPP nám řeknou teda, co je pro něho nejlepší. Tam se chodí asi víckrát ne? Jestli už to máme teda řešit, nebo jestli je ještě čas. Zase do zápisu je ještě dlouhá doba a může se ještě hodně posunout. Nikdo nám právě nic neřekl, tak nevím jak to chodí. Jen ta neuroložka teď doporučila tu poradnu.
Jakou ja mam zkusenost, tak v PPP napisou, co chce rodic. Z PPP poslou papir i do skolky, kde se ona vyjadri, co si mysli. Pokud vim, tak posuzovani skolni zralosti delaji na jare pred zapisem. Jak dlouho predem se ma objednat, tak to se bude lisit lokalne. Zkus kouknout na stranky poradny a nebo tam napsat dotaz/zavolat.
@Oriseka Děkuji
Ja už tam volala minulý měsíc. Po přestěhování máme novou dr, viděla syna 3×. Byl z ní trochu nervózní, tak se předváděl a dělal kraviny. Na základě toho, mu napsala do karty, že má ADHD a máme jít do poradny, ať ho připraví do školy a vyšetří. V poradně mi řekla, ať to neřeším, když my s ním doma žádný problém ohledně chování a tak nemáme. Ale když s mladším chodíme na neuro, můžeme ho vzít s sebou, že kdyby se v budoucnu něco řešilo, už budeme mít zprávu od nich. Neuroložka řekla, že to na žádné ADHD nevypadá, ani poruchu pozornosti. Zeptala se jestli bude mít odklad a že má jen to malování hrozné, plus tu výslovnost nějakých písmenek, jinak, že je to normální, zdravej, živější kluk. A že nám v PPP řeknou víc. Vůbec netuším, jak se to řeší. Když jsou objednávací lhůty tak dlouhé, to se přece nemůže čekat na test školní zralosti. Omlouvám se za sloh ![]()
Holky a mate nektera ditko, ktere ma z logopedie posudek, ze neumi l, r, ale jinak je na tom s reci vyvojove na urovni druhaka? Proste slovni zasoba a gramatika, pestrost vyrazu je vyssi level. Jak zvladalo nastup s tim, ze nema r?
@MaminkaMarket píše:
Holky a mate nektera ditko, ktere ma z logopedie posudek, ze neumi l, r, ale jinak je na tom s reci vyvojove na urovni druhaka? Proste slovni zasoba a gramatika, pestrost vyrazu je vyssi level. Jak zvladalo nastup s tim, ze nema r?
Moje předčasně zaškolené dítko nemělo při nástupu R, žádný problém s tím ve škole nemělo a už je skoro plnoleté ![]()
Přeskočení první třídy v praxi nikdo nedoporučí. Dítě se v ní učí mnohem víc než základy trivia, učí se být školákem, respektovat pravidla, chovat se ve společnosti, k cizím dospělým, vrstevníkům.
Nikdo nepošle dítko ze školky mezi poměrně socializované druháky.
Jsem druhý učitel v první i ve druhé třídě(některé hodiny máme dělené) a klima první a druhé třídy je velice odlišné. Druháky je potřeba jen zklidnit po prázdninách, prvňáci se vše učí nově.
Na zvládnutí R a Ř je fyziologicky čas do konce 7.roku.
@Kasandra159 no nas naverbovali po petilete prohlidce na logopedii kvuli tomu. Pry to podchytit, kdyz ma jit do skoly.
@Zluta_pastelka Myslím, že to sociálno v rámci toho testu školní zralosti, posoudí z velké části z dotazníku pro rodiče a dotazníku z MŠ. Existují i vyloženě testy na sociálně-emoční oblast, ale je to něco jiného než test školní zralosti pro odklad/předčasné zaškolení.
Prosím, jak se liší hraní dcery od hraní vrstevníků? Já tohle řeším také a vidím, že tou hrou naše děti nezapadají mezi vrstevníky. Ale nějak úplně nemůžu přijít na to, v čem je ten hlavní problém.
@ludmilaadamkova píše:
@Zluta_pastelkaMalá má právě taky kamarády všechny starší i o 2 roky co jsou už v první třídě.
Měla na oslavě narozenin 10 děti z toho 8 předškoláků jednoho co je v první a jednoho co je v druhé třídě. Taky tedy tíhne více ke klukům. Ale ti kluci asi naštěstí budou mít odklady tak ji tam zůstanou.
U nás nic jako předškolní třída není je rozdělují na aktivity a letos je 11 předškoláků ( z 26 děti) tak prostě nechtějí doplňovat o děti co jsou mladší.
Další věc je že ty aktivity dělají přes polední pauzu a to malá casto spí
takže double Smolík.
Ty aktivity nejsou nic složitého nic co by malá nezvládla už loni. To by pro ni byla jí i třeba bbavilo. Jak říkám nejvíc jela předškolní přípravu ( listy pro předškoláky mezi 3-4) rokem to jí opravdu bavilo. A každý den jsme udělali spoustu úkolů.
Už to nehrotim. Aktuálně je happy tak jak je. Pokud bude opravdu studijní typ zkusí se pak gympl když se ve vývoji zasekne - nic se neděje.
Aktuálně ji prostě zajímá kotě, lego, modelína kamarádi Filípek a Martínek s krerejma leze na stromy a dělá bunkry, Filípka navíc miluje.
Poslední obrázek co nakreslila v létě je tenhle.. ale snad se k tomu zase vrátí
Prostě ji nechávám plout dětstvím a jen mě fascinují naše rozhovory cestou do školky.
Jen mě mrzí, že už nekreslí…
Naše dítě nespalo před den od 2 let, a to ani s vysokou horečkou ![]()
U nás jí ty standartní předškolní aktivity taky moc nedají, ale to učitelky pochopily po prvním dni a teď má úroveň přizpůsobenou, čehož si opravdu moc vážím.
Co jsem tak vypozorovala, tak mám dojem, že když se takovéhle dítě „sekne“ ve vývoji, není to normální. Je to známka toho, že se někde (upřímně řečeno - nejčastěji ve škole) stala nějaká velká chyba. Ten intelektový potenciál, zrychlenost, je stálá, celoživotní vlastnost. A tak jako zdravý dospělák najednou nezačne být méně inteligentní, neděje se to ani u dětí (kromě vlivu nemocí, úrazů atd). Co se děje často je to, že se dítě, jehož nadání není přijaté okolím, naučí, jak ho maskovat. Anebo je natolik zklamané ze školy, že na ní rezignuje a začne se realizovat jinde.
Já bych se gymplu u dětí moc ráda vyhnula (pokud do toho v té době budu vůbec moct alespoň maličko mluvit
). Asi i proto tolik řeším školu, protože chci, aby byla kvalitní až do konce, nepočítám s tím, ze budeme brzy utíkat jinam.
Tvoje dcera kreslí nádherně
Z mojí zkušenosti je to tak, že dcera vždy zvládne jednu oblast na určitou úroveň, pak se o ní přestane zajímat a věnuje se rozvoji něčeho jiného, co je zrovna důležité (a vztah s Filípkem zní velmi důležitě
), ať už jde o školní dovednost anebo cokoliv jiného. U nás to jsou třeba teď uzly
A časem se zase vrátí zpátky, až je připravená - dozraje k tomu - aby se mohla posouvat zase dál. Moje dcera četla první slova tak před půl rokem? Možná víc… a jakmile to dokázala, tak o čtení úplně ztratila zájem. Několik měsíců se mu vůbec nevěnovala, až teď, najednou, se k němu sama zase vrátila a rychle ho rozvíjí, nasává, každý den je v tom lepší a lepší… a takhle to má se vším. Takže věřím, že se s malováním dočkáš ![]()
@Hlaholice
Vida, to mě nenapadlo ![]()
Já se přiznám, že mám sice přehled o tom, jak fungují ty zrychlenější děti, ale moc netuším, jak vypadá dítě normální. V tomhle čerpám pouze od učitelek z MŠ. Jestli to chápu správně, tak dcera si pro hry volí komplikovanější pravidla, které ostatní děti nezvládají aplikovat, chce si hrát s hračkami, které je zatím nebaví nebo je příliš rychlá v řešení problémů a ostatní s ní nechtějí opakovaně prohrávat. Ona hry ostatních naopak vnímá jako příliš nudné, repetitivní. Liší se jejich smysl pro humor. A jestli jsem to správně pochopila, tak i obsah je jiný, sociálně jde o jednoduché výměny, dcera už zkouší interakce obohacovat o další prvky, vnášet vyšší stupeň abstrakce a v tom se úplně nepotkávají.
@1Pears1 Jestli narážíš na mě (nikdo jiný o tom v téhle diskusi pokud vím nepsal), tak na vybrané škole bychom určitě nebyli první. Takže to v praxi někdo prostě doporučit musel ![]()
Ale pokud je to fakt reakce na mě, tak jsi to nečetla moc pozorně, protože já jsem psala, že na „naší škole“ je nultý ročník spojený s prvním, takže by nešlo o poslání dítěte „ze školky k relativně socializovaným druhákům“, ale o pokračování dítěte se starší polovinou třídy do dalšího ročníku. Mimochodem, implikace, že prvňáčci nejsou „relativně socializovaní“, která z toho vyplývá, je od učitelky první a druhé třídy dost hustá.
Dovolím si nadhodit, že jde možná o rozdíl státní x alternativní soukromá. Ono totiž strašně moc záleží, co se skrývá za těmi dovednostmi (aka být školákem atd), o kterých jsi psala, že se je dítě musí naučit. Takhle obecně řečeno si pod tím neumím představit nic, co by nezvládlo každé druhé dítě ze školky, ale ono za tím bude něco víc, že? Prozradíš co?