Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@123Soňa píše:
Já se tak strašně té školy u syna bojim! Má problémy se soustředěním (asi souvisí s porodem, třikrát pupeční šňůra kolem krku). Dala jsem mu odklad (je narozen v létě, byl by nejmladší ze třídy a v kombinaci s tou pozorností…au…). Vůbec si nedokážu představit to vnímání, když bude ve skupině dětí. Má problém i ve školce, učitelka si musí ověřit, zda jí slyšel, co má dělat… Jinak intelekt v pořádku, naštestí. Prý pozná nejvíce stromů, zeleniny, ovoce atd.ze třídy. Občas jen nezaznamená, že se ho někdo na něco ptáMluví dobře, umí všechna písmenka. Umí roztleskat slova na slabiky, pozná první písmenko ve slově…Napočítá do dvaceti, sestupně od 10 k 1 (to po něm chtěli v poradně), umí zavazovat tkaničku. Zná pořadí dnů v týdnu a roční období. Zná datum svého narození a adresu. Mám v plánu s ním letos nacvičit měsíce, to neumí. Je úplně užasně pohybově nadaný. Dobře plave, perfektně jezdí na kole (vyšlape rychleji větší krpály než já)… Jen ta pozornost, dlouho mi trvalo (i manželo), než jsme si na jeho jinakost zvykli… Je to náročné…
Starsi syn ma poruchu soustredeni-ADHD. Taky jsem se strasne bala nastupu do skoly. Musim rici, ze to bylo jeste horsi, nez jsem se bala. Proste peklo a prakticky jsme dopluli na dno. A to jsem mu do skoly zaridila maximalni podporu jaka sla, takze asistentka pedagoga na plny uvazek. Tu asistentku nasdileli pro 3 deti-to jako rodic neovlivnis. Do tridy dali jeste jedno problemove dite+pet ukrajincu+1 dite nezrale pro skolu. Jinak nektere veci podobne, jak u vas. Intelekt v poradku. Pohybove nadany-50km na kole v terenu v tech 5 letech, cerne sjezdovky, 8 shybu, uplave dost. Pred nastupem do skoly uz nasobil a delil, dny v tydnu, mesice, roztleskavani, rozklad, prvni a posledni pismeno ve slove-vse umel. U zapisu z nej byli nadseni. Pul hodiny to tam vyplnoval a vse zvladl. A pak prvni trida? Des a hruza. Protoze strasne dulezita je ta socialne-emocni oblast, kterou mel vzdycky spatnou, coz dost casto byva soucasti techto poruch. Poradila bych dobre vybirat skolu. Nejlepe i konkretni ucitelku
. Tady ve velkomeste jsi rad, kdyz te vezmou do spadove skoly a ucitelky clovek nezna a nemuzes si je vybrat. Ale vim, ze nekde na vesnicich, malych mestech muze byt situace jina. Berou treba i nespadove deti, lidi se znaji a snazi se pak rodice dostat dite ke konkretni ucitelce. O jinakosti a narocnosti bych mohla psat romany. Ta prvni trida me stala nervy. Zlata skolka.
@MaminkaMarket píše:
@Kasandra159 no nas naverbovali po petilete prohlidce na logopedii kvuli tomu. Pry to podchytit, kdyz ma jit do skoly.
Dítko začínalo na logopedii s L, R a Ř. L a Ř zvládlo téměř hned, s R byl problém. Ona tomu logopedka moc nepomohla, pak začala s tím, že do školy předčasně v žádném případě, že to ty děti nezvládají, že se nenaučí číst. Bylo to před prázdninami, už jsme se, nejen z tohoto důvodu, k ní nevrátili. Dítko si dost pomáhalo anglickým R, ale se čtením žádný problém nemělo. Časem to R zvládlo samo od sebe.
@Zluta_pastelka Aha, tak to si myslím, že to nejspíš mají taky nějak takhle. Já právě nevidím na jejich hrách něco nápadně „divného“, rozhodně to není tak, že by si neuměly hrát. Ale je pravda, že tu hru mívají obvykle poměrně propracovanou.
@Oriseka A jak to bylo se synem dále? Můj syn má asi nejspíš ADD. Ten motorický neklid a tak tam tolik není. No, nemá cenu rozepisovat, co všechno má za problémy, prostě ukázková porucha pozornosti. Učitelka mu naštěstí vychází skvělá. Taková soucitná a chápavá, má nejoblíbenější z té školy. Takže první stupeň snad přežijeme. Ikdyž boj to bude. A ano, jak píšeš ta sociální a emoční stránka je slabá. Ikdyž pokroky vidím, tak snad…
@123Soňa píše:
@Oriseka A jak to bylo se synem dále? Můj syn má asi nejspíš ADD. Ten motorický neklid a tak tam tolik není. No, nemá cenu rozepisovat, co všechno má za problémy, prostě ukázková porucha pozornosti. Učitelka mu naštěstí vychází skvělá. Taková soucitná a chápavá, má nejoblíbenější z té školy. Takže první stupeň snad přežijeme. Ikdyž boj to bude. A ano, jak píšeš ta sociální a emoční stránka je slabá. Ikdyž pokroky vidím, tak snad…
Jestli budete mit dobrou ucitelku, tak se nemusis bat. Dopadlo to takto. Ja hleda chybu jen v synovi, ale zjistila jsem, ze s p. ucitelkou jsou nespokojeni rodice celkem 7 deti. Ruzne si i stezovali u reditelky, v poradnach a tak a stejne se nic nezmenilo. Cele se to vyhrotilo nekdy v kvetnu. Neco, co zadny rodic nechce zazit. Chtela jsem tedy dat syna do jine tridy, ale to taky ze zavaznych duvodu nejde. Bylo to cele na hrane, tak jsem to vyresila podle prislovi, kdo chce s vlky byti musi s nimi vyti. Nebo zoufaly lide delaji zoufale veci. A mame klid. Neco me to stoji, ale asi to zvladnu.
@Oriseka Ách jo. Je to mazec. První dítě za odměnu a potom toto… No jo, už si ho ale asi necháme
![]()
@123Soňa píše:
@Oriseka Ách jo. Je to mazec. První dítě za odměnu a potom toto… No jo, už si ho ale asi necháme![]()
Ja mam za odmenu druhe dite-predskolaka. Ted jsem mela narozky a to mladsi mi pralo a koukalo do oci. Starsi koukalo nekam bokem. Po upozorneni na me ocima bliknul a sup s nimi kamkoliv jinam.
@123Soňa píše:
@Oriseka Ách jo. Je to mazec. První dítě za odměnu a potom toto… No jo, už si ho ale asi necháme![]()
Tak to můžu být ráda, že už první bylo za trest
Prostřední je na pohodu. Na nejmladší jsme zvědavá ![]()
@MaminkaMarket píše:
Holky a ucite deti mesice a hodiny?
Ne. Jako obcas si rekneme, ze je treba tolikateho rijna a tolik a tolik hodin, ale jinak ne.
@MaminkaMarket píše:
Holky a ucite deti mesice a hodiny?
Prosimte neplas s tím furt
hodiny máme doma digitální stejně. Měsíce určitě vůbec, hodiny aby věděl v kolik začíná hodina jedině? ![]()
Zdravim, tak co jste dnes delali se svyma predkolackama? My dopoledne stravili praci na stavenisti-rekonstruujeme jeden byt. Takze predskolak zametal a pomahal vyklizet. Vydrzelo mu to asi hodinu a pul. Pak sli s brachou na hriste. Odpoledne jsme jeli na kole a dali jsme si venku nejake obcerstveni. Bylo krasne. Predskolak ujel 20 km, asi 5 krat z toho kola spadl. Ruzne nerovnosti terenu mu moc nejdou. Ale nic hroznyho. Vzdy se rovnou sebral a zas jel dal.
@Oriseka
My dneska jeli do vedlejšího města na nákupy, nějaké oblečení, věci do domácnosti, nádobí, prohlídka hračkářství, aby kluci chytli inspiraci na Ježíška, oběd v restauraci, pak jsme jeli domů, dali si kafe a šli na hřiště, kluci jeli na kolech. Teď mají nová kola, šestiletý dostal kolo 20' s přehazovačkou, tak je šťastný jak blecha 🤣 čtyřletý dostal kolo po bráchovi, takže 16' a taky šťastný, protože kolo je lehčí než jeho předchozí 14' 😀 a teď to vypadá, že je 20 hodin a konečně spí 🙏 🤣
@Oriseka My dopoledne uklizeli a vařili. Pak jsme vyrazili do Zoo a odsud do nákupáku, kde dnes probíhaly oslavy 15 let od otevření, moderoval to Kohák ![]()
Před obědem a pak chvíli večer jsme dělali ty Předškolákovy týdeníčky, docela ho to chytlo…tak doufám, že nadšení vydrží i nadále.
@Oriseka píše:
Zdravim, tak co jste dnes delali se svyma predkolackama? My dopoledne stravili praci na stavenisti-rekonstruujeme jeden byt. Takze predskolak zametal a pomahal vyklizet. Vydrzelo mu to asi hodinu a pul. Pak sli s brachou na hriste. Odpoledne jsme jeli na kole a dali jsme si venku nejake obcerstveni. Bylo krasne. Predskolak ujel 20 km, asi 5 krat z toho kola spadl. Ruzne nerovnosti terenu mu moc nejdou. Ale nic hroznyho. Vzdy se rovnou sebral a zas jel dal.
Dcera dělala grafomotoriku(velké plochy), vybarvovala, dělala cvičení v pracovním sešitě pro předškoláky. Jinak byl nákup apod.. a zítra je v plánu někam vyrazit a než vyrazíme, tak jsou v plánu tempery.