Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2002
18.10.23 13:16
@Míša213 píše:
@Meggiska Teda,to je šikovnej. To syn by byl naštvanej, že s tim nemůže jezdit. Takhle strašně chtěl titanic z lega, titanic ho hrozně pohltil, tak jsme mu to koupili. Stavěli jsme doma všichni spolu, ale po složení samozřejmě řev, že si s tim nemůže hrát jako s klasickou lodí :lol: Tak snad k tomu dozraje. Taky bych ho nechala řádit, ale prý trénovat musí, že je hodně pozadu.

Tak syn je zas takový, že on to postaví, chvíli je z toho nadšený (řekněme zbytek dne) a pak to rozloží, aby to mohl poskládat znovu :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
18.10.23 13:22
@Oriseka píše:
Prave, ze tyto veci se uci v prvni tride. Predkolak to nepotrebuje. Treba syn zas dokaze delat i to, co ho nebavi a dokaze u toho dlouho sedet. Dokaze dobre vychazet s detmi i s dospelymi. Ma treba i dlouhodobeho kamarada, ktereho si nasel sam ve skolce a uz s nim kamosi 3.rok. Dokonce na dovolene chtel koupit i nejake male darecky i pro kamarady a pak jim je v dalsim skolnim roce dal. Syn je mily a empaticky. Rad se vzdelava, ale dost munto staci ve skolce. Ma tam hodne podnetu.

My měli u syna docela problém s adaptací na cokoli nového. Všechny změny mu dělaly problém, nástup do školky tragédie, když šli poprvé na procházku, řev a hysterie, že se ztratí a že už ho nikdy nenajdu. Když šli ve školce poprvé odpoledne ven a šli na hřiště za školkou (mají jedno vepředu, druhé vzadu), tak opět řev, že ho nenajdu (prý se jich ptal, jestli by ho nemohli nechat za plotem, že tam na mě počká :D ), když se spojily odpoledne třídy a musel být ve vedlejší třídě, opět řev. Když začal chodit na kroužek, tři měsíce jsem tam s ním musela sedět, než to zvládnul sám s dětmi. Měl problém i se změnou trasy procházky, no hrozné :D každopádně najednou se to zlomilo a tyto prázdniny zvládl příměstský tábor, kroužek sportovek (kam začal chodit poprvé) naprosto v pohodě. Takže jsem klidnější. Ale složitější povahu má, má své kamarády, které má od prvního roku ve školce, ale pokud kamarádi hrají jinou hru, než on chce, tak se s nimi nebaví. Rád provokuje, ale je první kdo brečí. Řeší teď každou „blbinu“ a bojí se, že se otráví, skončí v nemocnici, umře,…třeba na něco sáhne, pak si sáhne do pusy a začne panikařit, že se otrávil a hromada vysvětlování, že se mu fakt nic nestane. Učitelky ho už naštěstí za ty roky znají, tak ví jak na něj :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24343
18.10.23 13:53
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Nedá mi to, musím se vyjádřit k tomu čtení předškoláků… Pracuji jako asistentka ve škole. znala jsem 3 děti, které uměly číst, když nastoupily do první třídy. Ta jedna holčička je teda hustá, ta četla fakt jak čtvrťák. Ty zbylé dvě děti sice četly, ale potom v podstatě neudělaly žádný pokrok. jsou ted oba ve třetí třídě a víc než polovina třídy čte lépe než oni. O chlapečkovi vím, že doma nečte nahlas, tak možná proto… Myslím si, že je úplná blbost ty děti cíleně učit číst dříve. Důležitěší je podle mě, aby jim četli rodiče a spíš tak budovali ten vztah ke čtení do budoucna. Ano, můžeme je seznámit s jednotlivými písmenky, povídat si o obsahu toho, co jsme jim přečetli, ale čtení jako takové bych nechala až na tu školu (pokud teda dítě za vámi nechodí a vyloženě neprosí, že se chce učit číst…)

Díky za názor přímo od zdroje :) Tady v diskusi jsou teda spíš děti, které se to naučily tak nějak samy, souhlasím že to může být na škodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
18.10.23 13:56
@Meggiska píše:
My měli u syna docela problém s adaptací na cokoli nového. Všechny změny mu dělaly problém, nástup do školky tragédie, když šli poprvé na procházku, řev a hysterie, že se ztratí a že už ho nikdy nenajdu. Když šli ve školce poprvé odpoledne ven a šli na hřiště za školkou (mají jedno vepředu, druhé vzadu), tak opět řev, že ho nenajdu (prý se jich ptal, jestli by ho nemohli nechat za plotem, že tam na mě počká :D ), když se spojily odpoledne třídy a musel být ve vedlejší třídě, opět řev. Když začal chodit na kroužek, tři měsíce jsem tam s ním musela sedět, než to zvládnul sám s dětmi. Měl problém i se změnou trasy procházky, no hrozné :D každopádně najednou se to zlomilo a tyto prázdniny zvládl příměstský tábor, kroužek sportovek (kam začal chodit poprvé) naprosto v pohodě. Takže jsem klidnější. Ale složitější povahu má, má své kamarády, které má od prvního roku ve školce, ale pokud kamarádi hrají jinou hru, než on chce, tak se s nimi nebaví. Rád provokuje, ale je první kdo brečí. Řeší teď každou „blbinu“ a bojí se, že se otráví, skončí v nemocnici, umře,…třeba na něco sáhne, pak si sáhne do pusy a začne panikařit, že se otrávil a hromada vysvětlování, že se mu fakt nic nestane. Učitelky ho už naštěstí za ty roky znají, tak ví jak na něj :D

Syn je taky takový…ne možná až tak hodně…ale taky mu změny dělají problém… adaptace na cokoliv hrozně dlouhá. Je mu šest, je to o něco lepší, ale v určitých věcech to přetrvává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
18.10.23 14:03
@berua13 píše:
Syn je taky takový…ne možná až tak hodně…ale taky mu změny dělají problém… adaptace na cokoliv hrozně dlouhá. Je mu šest, je to o něco lepší, ale v určitých věcech to přetrvává

No má ještě tento rok a od září škola, ale teď už se nebojím, že to nezvládne. Ještě na začátku tohoto roku, možná i ve druhém čtvrtletí, jsem si říkala, že to bude boj, ale po prázdninách nějak vyzrál a je to mnohem lepší :) nakonec i kdyby nastoupil teď v září, zvládl by to, ale myslím, že mu neuškodí, když se ještě vyřádí, i když už se ve školce nudí no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22479
18.10.23 14:19
@Meggiska píše:
My měli u syna docela problém s adaptací na cokoli nového. Všechny změny mu dělaly problém, nástup do školky tragédie, když šli poprvé na procházku, řev a hysterie, že se ztratí a že už ho nikdy nenajdu. Když šli ve školce poprvé odpoledne ven a šli na hřiště za školkou (mají jedno vepředu, druhé vzadu), tak opět řev, že ho nenajdu (prý se jich ptal, jestli by ho nemohli nechat za plotem, že tam na mě počká :D ), když se spojily odpoledne třídy a musel být ve vedlejší třídě, opět řev. Když začal chodit na kroužek, tři měsíce jsem tam s ním musela sedět, než to zvládnul sám s dětmi. Měl problém i se změnou trasy procházky, no hrozné :D každopádně najednou se to zlomilo a tyto prázdniny zvládl příměstský tábor, kroužek sportovek (kam začal chodit poprvé) naprosto v pohodě. Takže jsem klidnější. Ale složitější povahu má, má své kamarády, které má od prvního roku ve školce, ale pokud kamarádi hrají jinou hru, než on chce, tak se s nimi nebaví. Rád provokuje, ale je první kdo brečí. Řeší teď každou „blbinu“ a bojí se, že se otráví, skončí v nemocnici, umře,…třeba na něco sáhne, pak si sáhne do pusy a začne panikařit, že se otrávil a hromada vysvětlování, že se mu fakt nic nestane. Učitelky ho už naštěstí za ty roky znají, tak ví jak na něj :D

Muj predskolak je takove bezproblemove dite. Ve skolce se bal ze zacatku jako trilety mluvit(byli tam skoro vsichni o dost starsi), ale nikdy neplakal a delal vse, co se ma. Ani nevadilo, ze nemluvi. Ucitelky chodili poslouchat pri predavani, ze mluvit umi. Pak na me chrlil strasne informaci. Sem tam umi byt takto stydlivy, ale treba si umi neco sam koupit. Myslim, ze ve skole se mu bude libit, ale skolku taky miluje a urcite se tam nenudi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
18.10.23 14:32
@Meggiska píše:
No má ještě tento rok a od září škola, ale teď už se nebojím, že to nezvládne. Ještě na začátku tohoto roku, možná i ve druhém čtvrtletí, jsem si říkala, že to bude boj, ale po prázdninách nějak vyzrál a je to mnohem lepší :) nakonec i kdyby nastoupil teď v září, zvládl by to, ale myslím, že mu neuškodí, když se ještě vyřádí, i když už se ve školce nudí no..

Můj syn už má odklad… teď je ve školce třetím rokem a každý rok nastupoval do jiné třídy… teď to zvládl bravurně, takže se taky zlepšil. On má problém s komukaci, takže je to určitě hlavně kvůli tomu…s dětmi stále nekomunikuje, ale už mu aspoň nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2002
18.10.23 14:39
@berua13 píše:
Můj syn už má odklad… teď je ve školce třetím rokem a každý rok nastupoval do jiné třídy… teď to zvládl bravurně, takže se taky zlepšil. On má problém s komukaci, takže je to určitě hlavně kvůli tomu…s dětmi stále nekomunikuje, ale už mu aspoň nevadí.

Syn je narozený 4.9., takže odklad nemá, ale až nastoupí do školy, tak hned ze startu bude mít narozeniny a bude mu 7 let. Přece jen už jede letos 4. rok ve školce, tak ho chudáka chápu, že už ho to tam prudí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2706
18.10.23 15:44

Já se tak strašně té školy u syna bojim! Má problémy se soustředěním (asi souvisí s porodem, třikrát pupeční šňůra kolem krku). Dala jsem mu odklad (je narozen v létě, byl by nejmladší ze třídy a v kombinaci s tou pozorností…au…). Vůbec si nedokážu představit to vnímání, když bude ve skupině dětí. Má problém i ve školce, učitelka si musí ověřit, zda jí slyšel, co má dělat… Jinak intelekt v pořádku, naštestí. Prý pozná nejvíce stromů, zeleniny, ovoce atd.ze třídy. Občas jen nezaznamená, že se ho někdo na něco ptá :? Mluví dobře, umí všechna písmenka. Umí roztleskat slova na slabiky, pozná první písmenko ve slově…Napočítá do dvaceti, sestupně od 10 k 1 (to po něm chtěli v poradně), umí zavazovat tkaničku. Zná pořadí dnů v týdnu a roční období. Zná datum svého narození a adresu. Mám v plánu s ním letos nacvičit měsíce, to neumí. Je úplně užasně pohybově nadaný. Dobře plave, perfektně jezdí na kole (vyšlape rychleji větší krpály než já)… Jen ta pozornost, dlouho mi trvalo (i manželo), než jsme si na jeho jinakost zvykli… Je to náročné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
18.10.23 15:51
@Meggiska píše:
Syn je narozený 4.9., takže odklad nemá, ale až nastoupí do školy, tak hned ze startu bude mít narozeniny a bude mu 7 let. Přece jen už jede letos 4. rok ve školce, tak ho chudáka chápu, že už ho to tam prudí.

Ještě mají skoro rok…za tu dobu může být všechno jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
18.10.23 16:12

@ludmilaadamkova Aha, tak tady už to máte jiné, než my :) Děkuju za sdílení!

Dcerka už je v předškolní třídě dobrého půl roku a je to opravdu velký posun v programu, ale na další skoro dva roky to určitě nebude. Se školkou jsme naprosto spokojení, ale už je prostě znát, že do příštího září to bude tak akorát. I ze strany učitelek nám bylo jednoznačně doporučené, aby pokračovala dál, protože další rok by pro pro ní byl ztráta času.

Navíc ona si rozumí se staršími dětmi a tady kromě jedné odkladové holčičky nemá moc parťáky. Učitelky říkají, že si vždycky nějakého spoluhráče najde, ale zároveň, že její hry jsou už úplně jinde, než hry ostatních dětí, a tak se málokdy dlouhodoběji potkávají.

Každopádně my zatím vidíme cestu v nulté třídě v malé soukromé škole, která je spojená se třídou první a v možnosti poté rovnou pokračovat do druhé třídy. Takže by si to napřed vyzkoušela a kdyby se nám cokoliv nezdálo, může nastoupit do první třídy správně dle věku. Zároveň bude mezi staršími dětmi, se kterými jí je nejlépe…

Držím palce, ať zvolíte dobrou cestu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
18.10.23 16:53

@MaminkaMarket měsíce ani dny v týdnu pořádně neumí, cíleně to ani neučím.
Nenutím dělat nic. Ale když s tím sama přijde, nutím ji úkol dokončit.
Jaké portfolio?
Ve školce má hudební, pohybový kroužek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
18.10.23 16:55

@Zluta_pastelka

Malá má právě taky kamarády všechny starší i o 2 roky co jsou už v první třídě.

Měla na oslavě narozenin 10 děti z toho 8 předškoláků jednoho co je v první a jednoho co je v druhé třídě. Taky tedy tíhne více ke klukům. Ale ti kluci asi naštěstí budou mít odklady tak ji tam zůstanou.

U nás nic jako předškolní třída není je rozdělují na aktivity a letos je 11 předškoláků ( z 26 děti) tak prostě nechtějí doplňovat o děti co jsou mladší.

Další věc je že ty aktivity dělají přes polední pauzu a to malá casto spí :mrgreen: takže double Smolík.

Ty aktivity nejsou nic složitého nic co by malá nezvládla už loni. To by pro ni byla jí i třeba bbavilo. Jak říkám nejvíc jela předškolní přípravu ( listy pro předškoláky mezi 3-4) rokem to jí opravdu bavilo. A každý den jsme udělali spoustu úkolů.

Už to nehrotim. Aktuálně je happy tak jak je. Pokud bude opravdu studijní typ zkusí se pak gympl když se ve vývoji zasekne - nic se neděje.

Aktuálně ji prostě zajímá kotě, lego, modelína kamarádi Filípek a Martínek s krerejma leze na stromy a dělá bunkry, Filípka navíc miluje. :srdce:
Prostě ji nechávám plout dětstvím a jen mě fascinují naše rozhovory cestou do školky.
Jen mě mrzí, že už nekreslí…

Poslední obrázek co nakreslila v létě je tenhle.. ale snad se k tomu zase vrátí

• Citovat
  • Upravit
624
18.10.23 17:30
@PETRAKIM píše:
Vhodné je absolvovat testy školní zralosti někdy před zápisem. Protože být připraven do školy neznamená nutně, že dítě umí v pěti číst samo od sebe či psát, a je pohybové zdatné, případně jine věci, co tu zaznely. Podstatna je připravenost v rámci všech složek školní zralosti. V případě deficitu v jedné a nadprůměrném výkonu v jiné nelze říci, že dítě může bez obav do první třídy.
Některé děti i přes super výsledky v řečových a matematických dovednostech mají problém v sociální oblasti, a proto do školy nenastoupí a čeká se až na plný šestý rok. Nejlepší je právě ten test školní zralosti.

Díky za pohled odjinud! Pro nás momentálně předčasné zaškolení není preferovaná varianta, zvažujeme spíš přeskočení první třídy. Ludmilaadamkova o tom psala v jedné zprávě, proto jsem tu variantu zmínila.

Dcera chodí do soukromé školky, takže podrobné komplexní hodnocení máme k dispozici každého cca půl roku, včetně sociálních dovedností, logopedie, fyzické zdatnosti a tak nějak všeho :)

Zároveň mě zaujalo, že říkáš, že v rámci klasických „poradnových“ testů získáš informace o sociálních dovednostech. Nebo to špatně chápu? Při testech školní zralosti je přece dítě v kontaktu s jednou (max dvěma) neznámými dospělými osobami, neumím si představit, jak by psychlog mohl relevantně zhodnotit, jak takové dítě interaguje v kolektivu známých dětí, aniž by to mohl jakkoliv pozorovat. Třeba moje dcera je v interakci s dospělými odjakživa za hvězdu, s dětmi to pokulhává víc. A budou i děti, co to mají zase přesně naopak…

Jinak ano, o téhle praxi poraden jsem informovaná, ale je podle mě značně problematická. Právě proto, že ty mentálně zrychlenější děti (u kterých dává smysl zvažovat předčasné zaškolení), obvykle výrazně lépe fungují s dětmi staršími, co jsou na jejich úrovni. Třeba úroveň hry mé dcery a jejích školkových spolužáků je úplně jinde. A nepřijde mi fér po ní v tomhle věku chtít, aby se přizpůsobovala a kompletně měnila své nastavení. Ať se to časem naučí, ale je to poměrně pokročilá a sociálně, kognitivně i osobnostně vyspělá dovednost, upozadit sebe, vyhodnotit, co zajímá někoho, kdo to má úplně jinak než já a následně takovou hru praktikovat. Po ostatních dětech taky nechceme, aby se učily sociální dovednosti s dětmi výrazně odlišně zralými, protože je to prostě dlouhodobě hodně těžké. A upřímně - naprosto neadekvátní požadavek pro předškoláka. A proto by těm zrychleným dětem prospělo být v kolektivu, kde mají větší šanci na parťáky na své úrovni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5317
18.10.23 18:25

Holky a jak se ten odklad vůbec řeší? To nám řekne kdo, jestli odklad, nebo jestli to zvládne. Půjdeme do té PPP, tak to nám navrhnou tam? A daji nám nějaký papír, že má odklad a k zápisu vůbec nejde? Nebo musíme i k nějakému psychologovi? On je ve školce letos poprvé, do teď byl semnou doma, takže ho učitelky ještě tak neznají, ale zatím ho chválí. V kolektivu je oblíbený, hned si našel spoustu kamarádů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí