Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24334
14.10.23 22:10

@1Pears1 hm, to me nenapadlo, průpovídky jsme spíš vynechávali a dělal to klidně na přeskáčku, to jsem nějak nepochopila asi, ale i tak to pro něj bylo snadné. Přílišná barevnost taky nevadila, vůbec mě nenapadlo o tom přemýšlet. Kolikrát jsem si ty obrázky vzala jen jako vzor a upravila zadání nějak jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
15.10.23 07:16

Teda jsem překvapená, že všichni doma tak pracujete. My totiž doma cíleně neděláme nic, spíš podle nálady… v létě jsme hodně vyráběli, syn hodně maluje i vybarvuje, hodně mu čteme a pak rozebíráme, jestli rozumí textu, pořád staví lego, ale pracovní listy doma neděláme. Má to ve školce a tam si syn teď začal stěžovat, že jsou ty předškolácké úkoly moc lehké a chtěl by, aby mu učitelky dávaly něco těžšího a aby toho bylo víc. Pořád je hodně hravý a zároveň emočně nevyzrálý. To doufám, že se za ten rok ještě srovná. Má s tím někdo zkušenost? Odklad dávat nebudeme, to už by se ve školce unudil, ale byli jsme loni upozorněni psycholožkou, že ta emoční nezralost je problém. V sociální oblasti bez problému, má spoustu kamarádů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22470
15.10.23 08:18
@K92 píše:
Teda jsem překvapená, že všichni doma tak pracujete. My totiž doma cíleně neděláme nic, spíš podle nálady… v létě jsme hodně vyráběli, syn hodně maluje i vybarvuje, hodně mu čteme a pak rozebíráme, jestli rozumí textu, pořád staví lego, ale pracovní listy doma neděláme. Má to ve školce a tam si syn teď začal stěžovat, že jsou ty předškolácké úkoly moc lehké a chtěl by, aby mu učitelky dávaly něco těžšího a aby toho bylo víc. Pořád je hodně hravý a zároveň emočně nevyzrálý. To doufám, že se za ten rok ještě srovná. Má s tím někdo zkušenost? Odklad dávat nebudeme, to už by se ve školce unudil, ale byli jsme loni upozorněni psycholožkou, že ta emoční nezralost je problém. V sociální oblasti bez problému, má spoustu kamarádů.

Delat doma pracovni listy urcite neni nutne. Spis jde o to, ze kdyz vis, ze ma dite nejaky deficit, tak to s nim delas. Taky rozhybani ruky, jemna a hruba motorika souvisi i s rozvojem mluveni. Nekdo taky kompenzuje nedostatecnou pripravu ve skolce nebo do skolky treba nechodi. Taky to hodne deti bavi, tak se to dela i doma. Na emocni zralost existuji take knizky/pracovni listy. Tohle ma hodne spatne starsi syn, takze jsem zainvestovsla a domu neco poridila. Ale bylo to na nic. Vubec to nechtel delat. Nabavilo ho to. Neslo mu to. Nechapal, proc to ma delat. Ale tam ten deficit je veliky. Myslim, ze zrovna tato oblast fakt musi dozrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
15.10.23 08:42
@Oriseka píše:
Delat doma pracovni listy urcite neni nutne. Spis jde o to, ze kdyz vis, ze ma dite nejaky deficit, tak to s nim delas. Taky rozhybani ruky, jemna a hruba motorika souvisi i s rozvojem mluveni. Nekdo taky kompenzuje nedostatecnou pripravu ve skolce nebo do skolky treba nechodi. Taky to hodne deti bavi, tak se to dela i doma. Na emocni zralost existuji take knizky/pracovni listy. Tohle ma hodne spatne starsi syn, takze jsem zainvestovsla a domu neco poridila. Ale bylo to na nic. Vubec to nechtel delat. Nabavilo ho to. Neslo mu to. Nechapal, proc to ma delat. Ale tam ten deficit je veliky. Myslim, ze zrovna tato oblast fakt musi dozrat.

No já mám doma taky nějaký to jak si pastelky povídali a prostě nechce. Já furt nevím no, sedět u něj a lámat ho v 5 letech :nevim: Tak třeba děláme vodní omalovánky a tak. Třeba 2 roky zpátky u nás frcely všechny ty časopisy Puntík, Sluníčko, Hvězdička a tam jsme řešily rebusy, už to dělat nechce. Taky spoleham na školku a že třeba psát písmena se prostě naučí až v první třídě. Ale ty knihy emoční zralost znějí hodně dobře, po tom kouknu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
15.10.23 08:52

Teda už je to pár let, co jsem měla předškoláky, ale u nás byla a je klasická třída předškoláků, kde dnes a denně se připravovali na školu, takže na víkend si děti nosily domácí úkoly, jinak vše dělaly ve školce. Nějaké procvičovací listy a knížky jsme doma měli, ale pracovaly jen když chtěly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
15.10.23 09:06
@ibis píše:
Teda už je to pár let, co jsem měla předškoláky, ale u nás byla a je klasická třída předškoláků, kde dnes a denně se připravovali na školu, takže na víkend si děti nosily domácí úkoly, jinak vše dělaly ve školce. Nějaké procvičovací listy a knížky jsme doma měli, ale pracovaly jen když chtěly.

Moje děti to taky tak měly, je to skvělé. Dokonce byla jedna třída výběrová s dvojími přijímacími testy. Jedny si vytvářela školka sama, druhé PPP. Všechny moje děti se na předškolní rok dostaly do té výběrové třídy, jen předčasně zaškolená tam už nenastoupila. Ale od nástupu do školky skoro ve 4 letech byla v té druhé předškolní třídě na doplnění žáků. Ta je primárně pro odklaďáky.

Hodně za to tady dostávám čočku, že není vhodné selektovat děti už v předškolním věku :roll: No, teď učím v místě, kde mají školky třídy od 3 let až po odklaďáky. Ty děti nebyly vedeny naprosto k ničemu, nemají žádné pracovní návyky, což je snad úplně nejhorší. Nedělají automaticky to, co moje děti jo. A to není úplně o zralosti nebo znalostech.
První dva týdny to v té škole vypadalo jak ve zvěřinci, děti měly tendence neustále pobíhat, vykřikovat, neuměly krotit své intenzivní nápady. Ani teď to není ještě dokonalé a jedou pomalejším tempem než dcera. Předškolní příprava tam není skoro žádná a rodiče s dětmi samy nepracují. Třetinu dětí máme odkladových. Většinu prostě proto, že rodiče chtěli. Je to na periferii a spádové jsou vesnice, rodiny mají zvířectvo, pole, nemají na děti v tomto směru čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
15.10.23 09:24
@1Pears1 píše:
Moje děti to taky tak měly, je to skvělé. Dokonce byla jedna třída výběrová s dvojími přijímacími testy. Jedny si vytvářela školka sama, druhé PPP. Všechny moje děti se na předškolní rok dostaly do té výběrové třídy, jen předčasně zaškolená tam už nenastoupila. Ale od nástupu do školky skoro ve 4 letech byla v té druhé předškolní třídě na doplnění žáků. Ta je primárně pro odklaďáky.Hodně za to tady dostávám čočku, že není vhodné selektovat děti už v předškolním věku :roll: No, teď učím v místě, kde mají školky třídy od 3 let až po odklaďáky. Ty děti nebyly vedeny naprosto k ničemu, nemají žádné pracovní návyky, což je snad úplně nejhorší. Nedělají automaticky to, co moje děti jo. A to není úplně o zralosti nebo znalostech.
První dva týdny to v té škole vypadalo jak ve zvěřinci, děti měly tendence neustále pobíhat, vykřikovat, neuměly krotit své intenzivní nápady. Ani teď to není ještě dokonalé a jedou pomalejším tempem než dcera. Předškolní příprava tam není skoro žádná a rodiče s dětmi samy nepracují. Třetinu dětí máme odkladových. Většinu prostě proto, že rodiče chtěli. Je to na periferii a spádové jsou vesnice, rodiny mají zvířectvo, pole, nemají na děti v tomto směru čas.

No je to smutný a ještě smutnější je to, že to nikdo neřeší :( Díky bohu za malou vesnickou školku, kde ten přístup a příprava byly perfektní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.10.23 09:27
@K92 píše:

Já jsem s první taky nic nedělala. Z druhou jen sporadicky. No a třetí to chce sama :mrgreen:
Když straší dělají úkoly do školy, hned si přinese svůj sešit a jede. Taky je dost zvyklá, že musela každý den dělat logopedii. Dost často jsme měli i úkoly, co nebyly úplně jen logopedie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.10.23 09:30

@K92 emočně musí vyzrát sám. My měli doma knihy. Různě si povídali a nic. Teď je holka v pubertě a mám pocit, že je emočně zpět ve školkových letech :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.10.23 09:36
@1Pears1 píše:
Moje děti to taky tak měly, je to skvělé. Dokonce byla jedna třída výběrová s dvojími přijímacími testy. Jedny si vytvářela školka sama, druhé PPP. Všechny moje děti se na předškolní rok dostaly do té výběrové třídy, jen předčasně zaškolená tam už nenastoupila. Ale od nástupu do školky skoro ve 4 letech byla v té druhé předškolní třídě na doplnění žáků. Ta je primárně pro odklaďáky.Hodně za to tady dostávám čočku, že není vhodné selektovat děti už v předškolním věku :roll: No, teď učím v místě, kde mají školky třídy od 3 let až po odklaďáky. Ty děti nebyly vedeny naprosto k ničemu, nemají žádné pracovní návyky, což je snad úplně nejhorší. Nedělají automaticky to, co moje děti jo. A to není úplně o zralosti nebo znalostech.
První dva týdny to v té škole vypadalo jak ve zvěřinci, děti měly tendence neustále pobíhat, vykřikovat, neuměly krotit své intenzivní nápady. Ani teď to není ještě dokonalé a jedou pomalejším tempem než dcera. Předškolní příprava tam není skoro žádná a rodiče s dětmi samy nepracují. Třetinu dětí máme odkladových. Většinu prostě proto, že rodiče chtěli. Je to na periferii a spádové jsou vesnice, rodiny mají zvířectvo, pole, nemají na děti v tomto směru čas.

Moje děti chodí/li do míšených tříd. A teda ve škole jsou děti z téhle školky oblíbenější než z těch ostatních. Naše je jediná míšená. Jsou jako jediné na školu připravené. První dva měsíce v první jsou pro ně jen opáčkem školky. Takže to není o složení třídy. U nás tím, že je předškoláků jen 9, tak dostávají různě složité úkoly. Aby se i tu "lepší " něco naučily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22470
15.10.23 10:47
@Netopirek píše:
Moje děti chodí/li do míšených tříd. A teda ve škole jsou děti z téhle školky oblíbenější než z těch ostatních. Naše je jediná míšená. Jsou jako jediné na školu připravené. První dva měsíce v první jsou pro ně jen opáčkem školky. Takže to není o složení třídy. U nás tím, že je předškoláků jen 9, tak dostávají různě složité úkoly. Aby se i tu "lepší " něco naučily

Me ty smiseny tridy prijdou bezva pro ty nejmensi. Mladsi syn nastoupil do smisene a byli tam jen 2 nove trilete deti a super. Byli tam opecovavani a tahlo je to dopredu. Naopak starsi syn nastoupil do tridy 24 triletych deti a deti tam nwktere brecely jeste v listoladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
15.10.23 10:59
@Oriseka píše:
Me ty smiseny tridy prijdou bezva pro ty nejmensi. Mladsi syn nastoupil do smisene a byli tam jen 2 nove trilete deti a super. Byli tam opecovavani a tahlo je to dopredu. Naopak starsi syn nastoupil do tridy 24 triletych deti a deti tam nwktere brecely jeste v listoladu.

Naprostý souhlas a přesně tak to je. Starší ženou ty mladší dopředu, ale pak ty mladší starší brzdí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22470
15.10.23 11:21
@Bubla Bůčková píše:
No já mám doma taky nějaký to jak si pastelky povídali a prostě nechce. Já furt nevím no, sedět u něj a lámat ho v 5 letech :nevim: Tak třeba děláme vodní omalovánky a tak. Třeba 2 roky zpátky u nás frcely všechny ty časopisy Puntík, Sluníčko, Hvězdička a tam jsme řešily rebusy, už to dělat nechce. Taky spoleham na školku a že třeba psát písmena se prostě naučí až v první třídě. Ale ty knihy emoční zralost znějí hodně dobře, po tom kouknu :pankac:

Objednala jsem tyto 2 knizky. Ale v te barevne tam je hodne malo textu a je to prectene za chvilku. Asi spis pro mensi deti. Je to teda zajinave nakreslene, ale ten prinos nevidim. Ta druha, tak ta je pro predskolaky, ale syna proste strasne nebavila. Jemu je jedno, jak se kdo citi ve skutecnosti a zkoumat obrazky v knizce, jak se na nich citi lidi, tak to jde proste mimo nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.10.23 13:29
@Oriseka píše:

U nás ve školce je to to zhruba nastejno. Třetina předškolních, třetina středňáků, třetina nových. Ale v jedné třídě to letos nevyšlo. Předškoláci plus děti co se odstěhovali jim udělalo skoro polovinu třídy. Ale i u nich už si to sedlo a teď už jedou.
Já mám díky stěhování zkušenost s obojím typem školek. A ty míšené se jsou dle mě lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22470
15.10.23 13:53
@Netopirek píše:
U nás ve školce je to to zhruba nastejno. Třetina předškolních, třetina středňáků, třetina nových. Ale v jedné třídě to letos nevyšlo. Předškoláci plus děti co se odstěhovali jim udělalo skoro polovinu třídy. Ale i u nich už si to sedlo a teď už jedou.
Já mám díky stěhování zkušenost s obojím typem školek. A ty míšené se jsou dle mě lepší.

U nas je to takove zvlastni. Kdyz nastoupil starsi syn, tak to bylo vekove homogenni. Pak mladsi sel a bylo to smisene, ale jen dva triletaci, par ctyrletaku a vetsina predskolni. Pote jsme dostali mail, ze si rodice stezuji a ze chteji vekove homogenni tridy. Takze mladsiho syna druhy skolkovy rok preradili do jine tridy. No a letos v te tride je pulka predskolaku, pulka deti, co nejsou predskolni, ale podzimni a zase asi 3 triletaci. Je to takovy zvlastni system. Vidim v tom jen snahu, aby deti byly vsechy 3 roky se stejnymi ucitelkami a ze jim do toho hodili vidle ty rodice, co chteli homogenni tridy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí