Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@berua13 píše:
Já moc prosím doporučit něco na grafomotoriku…ten můj to potřebuje jako koza drbání
Já bych doporučila koupit A3 bílý papír a trénovat osmičky, střešní tašky, velké šneky. Ukázat mu, že dlouhou rovnou čáru berbpohybu v lokti a v rameni neudela. Případně si stáhnout z netu nějaké jednotazky. Ale ať je to velké. Já teď koupila sešit na grafomotoriku a ten vůbec není dobrý. Věci jsou tam malé, dítě nemusí hypat celou rukou, v PPP nás naopak varovali, že ruka může při vybarvování malých obrázku zatvrdnout.
Také jsme si půjčili od druhaka vyřazené pero s hrotem a ukazovala jsem, proč musí být tužka v jedné poloze, že když bude kroužit jen rukou, že pak pero přestane psát. A že tedy musí ruku odlehčit, vycvičit ji. Stačila jedna velká osmička predskolakem a perou bylo úplně kaput, jak ještě tlačí.
@1Pears1 píše:
Moje předčasně zaškolená říjnová dcera je na tom stoprocentně lépe než některé děti z první třídy v jiné škole, kde pracuji jako druhý pedagog a speciální pedagog. Už děláme pedagogické intervence. Rozhodly jsme se s TU, že vracet do školky nebudeme. S dětmi by nadále nikdo pořádně nepracoval ve školce ani v rodině. Máme dělené některé hodiny ČJ a M. Pokud nebude zbytí, necháme zopakovat první třídu, ale do školky je nevrátíme. Kombinace školky, kde nemají pořádnou předškolní přípravu a rodiče, který s ním nepracuje, dítěti nepomůže.U dcery to byl uvážený krok, navíc je u učitelky, kterou jsme si přáli. Pokud nezruší devátou třídu, může jí ten rok navíc přinést jen výhody. Opravdu nevím, co by dnes dělala ve školce.
Nemůžeš všeobecně paušalizovat.
Já na tom nevidím nic hrozného, když jsou intervence i u prvňáků, proč by neměly být, když mají deficit. Vždyť i v minulosti byly vyrovnávací třídy, prostě každé dítě nemusí mít vždy odklad. A máš pravdu, proč vracet do školky, když tam prostě není cílená předškolní příprava (jak je to možné, je pro mě záhadou doteď) a to dítě se nikam neposune, protože rodič by třeba i s ním pracoval, ale neví co a jak…
U nás ve školce předškolní příprava skoro není, to že třeba moje dítě má deficit já vím a snažím se řešit a možná v lednu navštívím i spec. pedagožku, protože pokud se sama nesrovná, já nevím jak ji to naučit… Ale ve školce je ticho po pěšině a dcera dle učitelek je šikovná - rozuměj hodná, tišší, vyhoví na žádost - tj. pro učitelky bez práce…
Přípravná třída u nás není tedy aspoň co jsem se dívala, tak žádná ze čtyř nejbližších ZŠ ji nenabízí, našla jsem ji až v krajském městě cca 20km daleko. Takže pokud bude mít dcerka odklad, tak když s ní nebudu pracovat sama doma nebo prostě sama nedozraje, tak od MŠ žádný posun nebude.
@Oriseka Prosím, a ty máš na tu Metodu dobrého startu prac. listy doma? Nemohla by jsi mi nafotit první dvě(tři) témata: Já do lesa nepojedu, Prší prší (případně i Pásla ovečky).
@Oriseka píše:
Ten podpis se douci. Cteni bych cilene neucila. Nauci se to pak v 1.tride.
K tomu čtení, starší dítě číst umělo a byla jsem za to ráda. Měli genetickou metodu, kde se učili 2-3 písmenka týdne, do Vánoc četli všechny děti. A tedy bylo to šílené tempo, mít dítě, co do té doby o písmenka neprojevilo zájem, tak si doma maknem a nebudeme stíhat moc kroužku.
@Cuddy píše:
K tomu čtení, starší dítě číst umělo a byla jsem za to ráda. Měli genetickou metodu, kde se učili 2-3 písmenka týdne, do Vánoc četli všechny děti. A tedy bylo to šílené tempo, mít dítě, co do té doby o písmenka neprojevilo zájem, tak si doma maknem a nebudeme stíhat moc kroužku.
Moje před školou nečtoucí dítě mělo taky genetickou metodu v monte třídě. Přesto i když čeština byla otrava a radši dělalo matiku a doma žádnou přípravu do školy nedělalo, četlo v listopadu. Před Vánocemi myslím četly všechny děti.
@Kasandra159 píše:
Moje před školou nečtoucí dítě mělo taky genetickou metodu v monte třídě. Přesto i když čeština byla otrava a radši dělalo matiku a doma žádnou přípravu do školy nedělalo, četlo v listopadu. Před Vánocemi myslím četly všechny děti.
U nás také četly před Vánocemi všechny děti, ale byla to rychlost. Byla jsem ráda, že bylo dítě čtenář již před nástupem do školy a muze se víc věnovat třeba přípravě do ZUŠ.
@Finkaa píše:
Já na tom nevidím nic hrozného, když jsou intervence i u prvňáků, proč by neměly být, když mají deficit. Vždyť i v minulosti byly vyrovnávací třídy, prostě každé dítě nemusí mít vždy odklad. A máš pravdu, proč vracet do školky, když tam prostě není cílená předškolní příprava (jak je to možné, je pro mě záhadou doteď) a to dítě se nikam neposune, protože rodič by třeba i s ním pracoval, ale neví co a jak…
U nás ve školce předškolní příprava skoro není, to že třeba moje dítě má deficit já vím a snažím se řešit a možná v lednu navštívím i spec. pedagožku, protože pokud se sama nesrovná, já nevím jak ji to naučit… Ale ve školce je ticho po pěšině a dcera dle učitelek je šikovná - rozuměj hodná, tišší, vyhoví na žádost - tj. pro učitelky bez práce…
Přípravná třída u nás není tedy aspoň co jsem se dívala, tak žádná ze čtyř nejbližších ZŠ ji nenabízí, našla jsem ji až v krajském městě cca 20km daleko. Takže pokud bude mít dcerka odklad, tak když s ní nebudu pracovat sama doma nebo prostě sama nedozraje, tak od MŠ žádný posun nebude.
@Oriseka Prosím, a ty máš na tu Metodu dobrého startu prac. listy doma? Nemohla by jsi mi nafotit první dvě(tři) témata: Já do lesa nepojedu, Prší prší (případně i Pásla ovečky).
@Finkaa píše:
Mam to doma, ale Ja do lesa nepojedu tam vubec neni. Prsi prsi tam je, ale jako ctvrte a Pasla ovecky jako seste. Nevim, ktere listy k tomu patri. Neni to klasicky cislovane. Podle me to musi delat s ditetem nekdo, kdo tomu rozumi.
@Cuddy píše:
U nas se slabikuje a neplanuji syna nejak moc zatezovat krouzky. Tady se ani nejede moc rychle. Vklidu, at se cist nauci az ve skole. Podle me to neni neco, co by predskolak musel umet. Kdyz se to nektere deti nauci samotne, tak proc ne a muze to byt bonus. U meho predskolaka je spis potreba, aby umel vyslovit vsechny hlasky.
@Anonymní píše:
@berua13 Rozvoj grafomotoriky od Bednářové.https://www.megaknihy.cz/…otoriky.html?…
Tady jsou zahrnuty i jiné oblasti, nejen grafomotorika
https://www.megaknihy.cz/…ho-veku.html?…Báječné na procvičování je tohle:
https://eshop.dyscentrum.org/…-pred-psanim
před kreslením nebo psaním v písance je dobré rozcvičit ruku na jednotažce.
https://eshop.dyscentrum.org/…Jednim-tahem
Ty jednotažky se mají dělat rychle, plynule, ne pomalinku přesně podle čáry. Jde o uvolnění ruky…
Díky moc
@Oriseka Synovi bylo 5 teprve před pár dny, ale uvažujeme o nástupu do školy už příští rok.
Z kroužků chodí na angličtinu, předškolní přípravu a tři sportovní kroužky.
Co umí: Umí se soustředit na úkol po velmi dlouhou dobu. Umí napočítat do 10, dál někdy jo, někdy ne
Umí trochu sčítat a odčítat. Umí se podepsat, vytleskávat slabiky a určit jejich počet, umí asi většinu písmen, začíná určovat první hlásku ve slově a trochu i poslední, občas pozná slovo podle vyhláskování, občas něco přečte (netuším, zda si to pamatuje nebo mu to v tu chvíli dojde). Umí pracovat samostatně. Umí hrát různé společenské hry, umí spoustu písniček, básniček, krájet nožem, připravit si pití a svačinu, řezat pilkou, sekat sekerou, zatloukat hřebíky, šroubovat, natírat, sám nakoupit, jezdit na koloběžce, trochu bruslit, házet míčem, trochu plavat.
Co zná: Zná spoustu věcí, chce všemu rozumět. Pořád se na něco vyptává a iniciuje výlety do muzea, divadla, výstavu apod. Zajímá ho prakticky vše. Kdy bylo co postavené a proč, kdo tam bydlel, co je po smrti, co bude se zemí, až vymře lidstvo, proč vymřeli dinosauři, jak funguje očkování, motor, vysavač, elektřina, jak vznikají mraky, bouřka, vše okolo sopek a vzniku pohoří a řek a okolo map a techniky.
Baví ho: Spousta věcí. Hraní na restauraci, nemocnici, hraní s panenkami, hra na nákup, hra s auticky, společenské hry, hřiště, tancování, předškolácké úkoly, stavebnice, kreslení, malování, vyrábění, čtení knížek, angličtina, vaření, pečení, technické činnosti, nakupování, hraní na hudební nástroje, hraní divadla, dělání vědeckých pokusů a „kouzel“. A v poslední době je to hlavně hra na školu.
Co nezvládá: Několik hlásek, jízdu na kole, rychlé běhání (ale zase má výdrž).
@Hlaholice píše:
@Oriseka Synovi bylo 5 teprve před pár dny, ale uvažujeme o nástupu do školy už příští rok.
Co umí: Umí se soustředit na úkol po velmi dlouhou dobu. Umí napočítat do 10, dál někdy jo, někdy neUmí trochu sčítat a odčítat. Umí se podepsat, vytleskávat slabiky a určit jejich počet, umí asi většinu písmen, začíná určovat první hlásku ve slově a trochu i poslední, občas pozná slovo podle vyhláskování, občas něco přečte (netuším, zda si to pamatuje nebo mu to v tu chvíli dojde). Umí pracovat samostatně. Umí hrát různé společenské hry, umí spoustu písniček, básniček, krájet nožem, připravit si pití a svačinu, řezat pilkou, sekat sekerou, zatloukat hřebíky, šroubovat, natírat, sám nakoupit, jezdit na koloběžce, trochu bruslit, házet míčem, trochu plavat.
Co zná: Zná spoustu věcí, chce všemu rozumět. Pořád se na něco vyptává a iniciuje výlety do muzea, divadla, výstavu apod. Zajímá ho prakticky vše. Kdy bylo co postavené a proč, kdo tam bydlel, co je po smrti, co bude se zemí, až vymře lidstvo, proč vymřeli dinosauři, jak funguje očkování, motor, vysavač, elektřina, jak vznikají mraky, bouřka, vše okolo sopek a vzniku pohoří a řek a okolo map a techniky.
Baví ho: Spousta věcí. Hraní na restauraci, nemocnici, hraní s panenkami, hra na nákup, hra s auticky, společenské hry, hřiště, tancování, předškolácké úkoly, stavebnice, kreslení, malování, vyrábění, čtení knížek, angličtina, vaření, pečení, technické činnosti, nakupování, hraní na hudební nástroje, hraní divadla, dělání vědeckých pokusů a „kouzel“. A v poslední době je to hlavně hra na školu.
U toho predcasneho zaskoleni jsou celkem narocne pozadavky, ale jestli to chcete zkusit, tak proc ne. Nejspis bude na to adept. Me prijde dulezite, aby dite bylo vyzrale v socio-emocni rovine. Ma teda hodne zajmu a aktivit. Takove celkem vyjimecne dite, ne?
Tohle je super diskuze. Máme taky predškoláka, bude mu 6 v srpnu. A nevíme jestli odklad, nebo ne. Je šikovnej, zajímá se o dění kolem sebe, jak se jmenuje prezident, premiér, vlajky atd. Jak už tu psala paní, vesmír u nás taky hodně frčí, zajímá ho celkově co je kolem nás. Ale nezajímá ho nic, co by ho mělo zajímat ohledně školy. Kreslení úplně nesnáší, neuroložka řekla, že je s kreslením na úrovni 3 letého dítěte. Jediný co, tak grafomotorika mu celkem jde a chvíli ho to baví. Vytleská slabiky ve slově a spočítá je. Jedeme podle pracovních listů Mluv se mnou, tam splní vše dobře. Vystřihování taky hrůza. Skládačky, navlékání korálků, to vše mu jde. Ale dělá to s odporem a do školy ani nechce. Nechci ho dávat do školy na sílu, nechci, aby se trápil. Ve školce spolupracuje úplně jinak než doma, tam neřekne ne, že to dělat nebude. Učitelky si ho chválí, tak jestli jen doma se mnou odmítá pracovat. Máme jít do PPP, tak uvidíme co navrhnou tam.
@Míša213 píše:
Tohle je super diskuze. Máme taky predškoláka, bude mu 6 v srpnu. A nevíme jestli odklad, nebo ne. Je šikovnej, zajímá se o dění kolem sebe, jak se jmenuje prezident, premiér, vlajky atd. Jak už tu psala paní, vesmír u nás taky hodně frčí, zajímá ho celkově co je kolem nás. Ale nezajímá ho nic, co by ho mělo zajímat ohledně školy. Kreslení úplně nesnáší, neuroložka řekla, že je s kreslením na úrovni 3 letého dítěte. Jediný co, tak grafomotorika mu celkem jde a chvíli ho to baví. Vytleská slabiky ve slově a spočítá je. Jedeme podle pracovních listů Mluv se mnou, tam splní vše dobře. Vystřihování taky hrůza. Skládačky, navlékání korálků, to vše mu jde. Ale dělá to s odporem a do školy ani nechce. Nechci ho dávat do školy na sílu, nechci, aby se trápil. Ve školce spolupracuje úplně jinak než doma, tam neřekne ne, že to dělat nebude. Učitelky si ho chválí, tak jestli jen doma se mnou odmítá pracovat. Máme jít do PPP, tak uvidíme co navrhnou tam.
Můj taky ve školce spolupracuje… já pak koukám na jeho výtvory na nástěnce a divím se, že to udělal on. Doma s ním mám problém, nechce dělat… stojí mě to mnoho nervů ![]()
@Hlaholice píše:
Co umí: Umí se soustředit na úkol po velmi dlouhou dobu. Umí napočítat do 10, dál někdy jo, někdy neUmí trochu sčítat a odčítat. Umí se podepsat, vytleskávat slabiky a určit jejich počet, umí asi většinu písmen, začíná určovat první hlásku ve slově a trochu i poslední, občas pozná slovo podle vyhláskování, občas něco přečte (netuším, zda si to pamatuje nebo mu to v tu chvíli dojde). Umí pracovat samostatně. Umí hrát různé společenské hry, umí spoustu písniček, básniček, krájet nožem, připravit si pití a svačinu, řezat pilkou, sekat sekerou, zatloukat hřebíky, šroubovat, natírat, sám nakoupit, jezdit na koloběžce, trochu bruslit, házet míčem, trochu plavat.
Syn je taky vytrvalec a tvrdohlavec. Snazi se vyrovnat starsimu. Letos vysel z Male Upy na Snezku a aby byl nahore prvni, tak velkou cast cesty bezel
. Ani bych to do nej nerekla. Ja za nim funela
.
@berua13 Jo nervy, ty bych potřebovala vyměnit
V té školce to vybarví, nalepí, ale taky je vidět, že to dělal na rychlost, aby to měl hotové a mohl si jít hrát
Ale udělá to, doma nad ním stojím a nic. Začne brečet a je konec. Pořád říkají, že musíme doma trénovat, ale jak, to už nám neporadí. Má hodně bujnou fantazii, ale když mu řeknu, že si to může i namalovat, aby to viděl na papíře, tak to ne. Snad nám poradí v té poradně.
@Míša213 píše:
Srpnovy kluk, tak to bude asi tezke rozhodnuti. Uvidite, co vam reknou v PPP. Taky jeste do jara muze byt uplne jinde. Mluv se mnou jsem mela taky kdysi pro starsiho, ale to je pro mladsi deti, ne?