Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A s logopedií já chodila s prostřední i v první třídě. Známá chodí s klukem ještě teď ve druhé. A normálně školu zvládají
@Anonymní píše:
Syn dost špatně mluví, i když chodí na logopedii už 2,5 roku, stále mu chybí dost písmen, je mu špatně rozumět a občas se ho musím i já ptát, co říkal. Taky mluví velice potichu a často je otočný někam jinam, než je ten člověk, na kterého mluví.Má špatnou veškerou motoriku, i přes všechny rehabilitace kreslí tak na úrovni tří až čtyřletého dítěte. Přitom kreslí rád a docela dost, ale ty ruce ho neposlouchají. Obout se, obléct, něco někam dát, všechno mu strašně trvá, plus často v půlce procesu zapomene, co to dělal, a najdu ho s jednou ponozkou, jak sedí před skříní a hraje si.
Problémy s koordinací, rytmem, nezazpiva, nevytleska rytmus, nenapodobi pohyb, všechno pohybové se učí strašně dlouho, fakt je příšerně, ale příšerně levej.
Snadno se unaví, potřebuje strašně moc času strávit hraním a volným časem, jinak s ním není vůbec nic. Hlavně netlačit, hlavně nespěchat. Dost spí. Řízené aktivity snese, když to není na moc dlouho. Kroužky má dva (flétnu a sportovní hry), z víceméně rehabilitačních důvodů. Snese je, ale radši by si doma stavěl lego, říkal. Školku taky snese, nicméně tam si hlavně hrajou. Jak vydrží celé dopoledne ve škole, to si neumím představit, podle mě se vypne už druhou hodinu, bude se válet po lavici (on se po všem válí) a přemýšlet si nad legem a kolejema.
Do školy nechce, respektive nezajímá ho to. Písmena ani počítání ho nezajímají. Chce si hrát (a číst), nechce se nic učit.
Mám z první třídy děs a hrůzu.
Na druhou stranu má výbornou paměť a ví takové ty divné věci o vesmíru, zemětřesení a tak. Rád čte (respektive poslouchá, když mu někdo čte) a dost zasvěceně odpovídá na otázky k textu. Má výbornou slovní zásobu a pěkné vyjadřování, co se týče obsahu (ale člověk musí naslouchat trpělivě, protože se mu mluví špatně, všechno se mu dělá špatně). Hodně toho ví.
V rámci logopedie a rehabilitace jsme dělali různé predskolacke věci už loni a něco mu i šlo - vytleska slovo, pozná první a poslední slabikuje, první písmeno, rým. Počítá (blbě) do deseti (neumí koordinovat, co říká, se svým prstem, který na ty počítané věci ukazuje). Podepíše se (velice namáhavě). Po půl roce docházení na grafo (hodinu týdně) konečně drží správně tužku (když se na něj dohlédne, sám ne).
Je přátelský, milý, ochotný, klidný a prostě hodný, nekonfliktní. Rozdělí se, domluví, počká.
Dala bych mu odklad, jenže on je začátkem září, takže je mu šest už teď, šel by tedy do školy (bez pár dní) opravdu v osmi letech. Mám možnost dát ho příští rok do nultého ročníku, asi by to potřeboval, ale dělá mi starosti, že pak už bude na prvnaka moc velkej… Nicméně představa, že by měl příští rok psát do pisanky… Nenakresli ani čtverec, trojúhelník. Nevím, no…
I podzimni deti maji odklad, kdyz je potreba. Jako ta prvni trida je celkem narocna. Co treba nejaka diagnostika a asistentka? Treba by to taky byla moznost.
Já se těším na zápis, starší dítě ho mělo online, tak jsme tu slávu ještě nezažili. Jen tedy s tou taškou váham.
@Cuddy já ji kupuji až v létě a dítě si ji zkouší, aby dobře seděla. V létě proto, aby bylo co největší ![]()
@Xmichaelah píše:
@Oriseka taky mam trochu strach, ze vsichni ze skolky a okoli se chystaji na spadovku… takhle mi ani neodpadne dost dlouho vyzvedavani.. mame to asi 4 km a hromadna doprava tady neni uplne excelentni…
Co ti budu rikat, kdo nechodi na spadovku, tak jako by nezil. Jako syn tam chodi a vsichni ho znaji. Jdem na nejakou detskou akci a vsichni ho zdravi. Vsechny deti ze sousedstvi zna. Ze skoly jde casto s nejakym spoluzakem. Matky v okoli se bavi taky o te skole. Muzeme si spolecne zanadavat. To je proste vyhoda. Ale deti se taky vodi/vyzvedavaji dlouho. Je to pres velkou silnici.
@Cuddy píše:
Já se těším na zápis, starší dítě ho mělo online, tak jsme tu slávu ještě nezažili. Jen tedy s tou taškou váham.
Já doufám, že si ji nebude přát od Ježíška. Jednak chci, aby ji zkusila a hlavně, zatím na školu zralá není, tak aby pak nebylo ještě větší zklamání, kdy musela mít odklad.
@Netopirek píše:
@berua13 to se časem spraví. Známý kluk šel loni taky do paragrafove tridya teď do druhé už je v normální
Pořád doufám že jo…i když logopedka už mi řekla, že určitě pokrok u něj ještě bude ALE, že se nemám bát, že existují komunikátory v mobilu či tabletu, kam on to napíše a ono to za něj řekne… nebo tak nějak jsem to pochopila.
Už mi naznačuje, že to asi úplně dobré nebude nikdy…naplno to teda zatím neřekla.
@Netopirek píše:
@Cuddy já ji kupuji až v létě a dítě si ji zkouší, aby dobře seděla. V létě proto, aby bylo co největší
Taky budu kupovat v létě…my budeme muset vybrat co nejmenší a nejlehčí. Syn má teď v šesti letech 110 cm a asi 17 kg.
@berua13 píše:
Mluví hrozně. Teprve teď v čerstvých šesti letech řekne jednoduchou větu…a to jen slova poskládá za sebe, skloňování, časování, slovosled většinou špatně. Říká si jménem, nepoužívá „já“… zápor dává za sloveso. Písmenek mu chybí ještě spousta…on ze slova řekne třeba jen dvě slabiky a ještě se špatnou výslovnosti. No je to špatné…
Ale rozumí všemu, tam problém naštěstí není. Má i autistické projevy, ale ty postupně ustupují.
Při vyšetření školní zralosti letos v lednu ale celkem uspěl, mentální retardace se nepotvrdila.
Naštěstí tu tahle škola je, jinak nevím kam bych ho dala. On nesnese velký kolektiv… sociálně je na tom taky mizerně.
No, neni to sranda. Ja mam nestandartni starsi dite(2.trida). Mladsi predskolak jen vyslovuje nektere hlasky blbe, tak to nic neni.
@Xmichaelah píše:
@Cuddy anonejlepsi mesto k ziti, dle anket
Tak ja uz vim. Jsme kousek od sebe
.
@Oriseka píše:
No, neni to sranda. Ja mam nestandartni starsi dite(2.trida). Mladsi predskolak jen vyslovuje nektere hlasky blbe, tak to nic neni.
Já mám ještě taky staršího kluka…už dospělého. Ten byl spíš jen „zvláštní“
…ve škole teda potvrzena jen lehká porucha pozornosti, ale moc nezapadal. Tehdy mě to „štvalo“, připadalo mi to s ním těžké.
No teď na to vzpomínám a směju se tomu, protože oproti tomuhle druhému to fakt byli všechno prkotiny. ![]()
@berua13 píše:
Taky budu kupovat v létě…my budeme muset vybrat co nejmenší a nejlehčí. Syn má teď v šesti letech 110 cm a asi 17 kg.
Taky jsem to loni řešila
Nakonec jsem vybírala mezi batohem od Bullu a batohem od Backmen. Nakonec vyhrál Boll. Třetí naštěstí není tak drobná, tak bude mít větší výběr ![]()
@Netopirek píše:
Taky jsem to loni řešila
Nakonec jsem vybírala mezi batohem od Bullu a batohem od Backmen. Nakonec vyhrál Boll. Třetí naštěstí není tak drobná, tak bude mít větší výběr
Díky za tip… ukládám si ![]()
@Finkaa píše:
Taky se přidám. Mám doma předškolačku na jaře ji bude šest a trochu začínám váhat, zda nebude třeba odklad. Ona se, ale do školy velmi těší. Uvidíme, má ještě skoro rok na to dozrát. Taky chodí na logopedii - písmenek ji chybí ještě dost, i když minule logopedka tvrdila, že to za rok stihneme, že se hodně zlepšila, no nevím, mě se za dva roky, moc posun nezdá a už jsem se vzdala vidiny, že to do školy stihne všechno docvičit… Co mě víc trápí, tak zatím nepozná první písmeno a občas ani nerozliší písmeno ve slově (zda ho obsahuje nebo ne) o rozkladu jednoduchých slov na písmena si můžeme nechat zatím zdát… Uchop není nejlepší, ale když se upozorní umí chytit tužku správně - ráda a docela hezky maluje a ráda něco tvoří. Je mrštná a v jemné ani hrubé motorice problém nevidím.
Kroužků má dost a kdyby záleželo na ni, klidně by jich měla ještě víc.
Do skoly jeste daleko.