Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Meggiska píše:
Syn měl teď na začátku září 6 let, takže letos je teprve předškolák. Je spíš menší, má 112 cm a 17 kg, takže se docela ztrácí mezi středňákama, jak nazývají děti chodící druhým rokem do školky. Akorát že můj syn tam chodí chudák už 4. rokem. Do školy se těší, protože školka ho nebaví. Loni začal chodit na kroužek dětské angličtiny, spíš to byly hrátky s rodilým mluvčím, ale bavilo ho to, i když jsme měli 3 měsíční boj, než zvládl být ve třídě beze mě. Celkově měl hodně problém se změnami, měl své zaběhnuté věci a odmítal novosti. Takže jsem se i trochu bála, jak by vypadal nástup do školy. Ovšem letos byl o prázdninách na příměstském táboře, kde neměl nikoho známého a ani nebrečel, dokonce ho to tak bavilo! A letos mu přibyl kroužek sportovek a tak vběhnul jak uragán, mezi naprosto cizí děti a lektorky, takže už se nástupu neobávám, naopak si říkám, že je chudák ještě ve školce. Na logopedii nechodí ale musíme pilovat š, ž a č. Naštěstí R a Ř umí. Co se týče aktovky, nechám to na něm, jestli si bude přát k Vánocům nebo pořídíme společně 🙂 jinak syn umí většinu písmenek poznat a napsat, ale číst neumí. Sčítá a odčítá do 10, ale má to i s chybami. Všechno ale z jeho iniciativy, nic ho neučíme na sílu, abych měla pocit chytrého dítěte, beru to tak, že se to naučí ve škole 🙂
Tak to mame podobny. Taky potrebujem Š, Ž, Č, ale bez logopedie to nejde. Taky jsem ho to predtim(kdyz byl v poradniku na logopedii) zkousela sama naucit, ale nemelo to uspech. A na te logopedii mi rekli, ze obcas mota mekceni, takze jsme zacinali tim( ja to nejak neslysela), ted delame sluchove rozlisovai C, S,Z a budem ted delat sluchove i to Š, Č, Ž a Č se uci nejdriv na slovech, co tim Č konci a je to jako psiknuti do dlane. No a hned to Č ze sebe dostal. Takze mi se urcite bez odborny pomoci neobejdem. Ty postupy clovek nezna. Nejsem logoped. Syn ma skolku rad a zatim nejake teseni do skoly neni.
@Innocence píše:
@Amandine pětka u nás to samé, samozřejmě opravuji, ale jak říkám, moc k tomu netíhne, takže to není nijak časté
Co se týče čtení, tak ve škole, kam ho chci hlásit, se jede genetická metoda, takže po písmenech. Jenže já mu to ukazovala po slabikách. Takže třeba M-A spojí v MA, A-U v AU atd. Že by přečetl slovo, nebo ho dal dohromady, to zatím ale ne, tam mu to ještě nesepíná a když navrhnu, že si něco procvicime, tak mi je odpovědí,,Já nechci".
@Oriseka
Jo, to on počítal už někdy ve 3,5 letech pořád autíčka, oříšky…
Podpis právě neumí. On umí správně držet tužku, ale ruka ho nechce poslouchat.třeba aspoň nebude blb. c na matiku jak já
Ten podpis se douci. Cteni bych cilene neucila. Nauci se to pak v 1.tride.
@Oriseka píše:
Tak to mame podobny. Taky potrebujem Š, Ž, Č, ale bez logopedie to nejde. Taky jsem ho to predtim(kdyz byl v poradniku na logopedii) zkousela sama naucit, ale nemelo to uspech. A na te logopedii mi rekli, ze obcas mota mekceni, takze jsme zacinali tim( ja to nejak neslysela), ted delame sluchove rozlisovai C, S,Z a budem ted delat sluchove i to Š, Č, Ž a Č se uci nejdriv na slovech, co tim Č konci a je to jako psiknuti do dlane. No a hned to Č ze sebe dostal. Takze mi se urcite bez odborny pomoci neobejdem. Ty postupy clovek nezna. Nejsem logoped. Syn ma skolku rad a zatim nejake teseni do skoly neni.
Nám učitelka ve školce řekla, že když budeme trénovat, není potřeba logopedie. On ty písmenka umí říct, ale musí na to myslet, řekne třeba „zirafa“ a když ho opravím, tak řekne krásně „žirafa“. Takže tak 🤷 my musíme chodit s mladším na logopedii (první termín teď v listopadu), tomu jsem 4 roky a neumí spoustu dalších písmenek, K, S, CH, Š, Č, Ž, C,..no ani to nebudu rozepisovat dál 😀
@Meggiska píše:
Nám učitelka ve školce řekla, že když budeme trénovat, není potřeba logopedie. On ty písmenka umí říct, ale musí na to myslet, řekne třeba „zirafa“ a když ho opravím, tak řekne krásně „žirafa“. Takže tak 🤷 my musíme chodit s mladším na logopedii (první termín teď v listopadu), tomu jsem 4 roky a neumí spoustu dalších písmenek, K, S, CH, Š, Č, Ž, C,..no ani to nebudu rozepisovat dál 😀
Jo, to ma taky. Taky vzdycke rekne ZE a kdyz ho opravim, tak rekne ŽE. Jen to Č neumi skoro vubec vyslovit. Ted pres to jako psiknuti to Č rekne. Musi to ale umet normalne pouzivat, aniz by se soustredil.
@Platanka píše: Že je hodně chytrej („vy máte všechny ty děti chytrý!“) a že je vidět, že se mu věnujeme a řešíme všechny ty věci a že se hodně zlepšil. Jeho speciální pedagozka, co k ní chodíme na tu grafo, taky říkala, že je fakt chytrej a navíc udělal pokrok a že uvidíme na jaře, jak to bude příští rok.No jo, je chytrej, ale jak bude za rok touhle dobou psát Ema má mísu, to si neumím představit, vždyť on se ani netrefi na řádek. V grafomotorice má sešity pro děti ve věku 3-4 roky. To mu bude k Apollo 11 k ničemu
Ahoj. Pracuji jako asistentka v první třídě. Máme tam několik dětí (minimálně 3), které prostě měly mít odklad. U jedné holčičky se dokonce uvažuje o návratu do školky. Nejhorší, co můžeš dítěti udělat, je předčasně ho zaškolit. Táhne se to s ním potom léta. Kamarádka měla dítě v přípravce (nultém ročníku) a bylo to super. Měli pouze dvě vyučovací hodiny, zbytek procházky, hřiště nebo hry. (Ale teda je jasný, že záleží na učitelce). Trénujte tu motoriku. Hrubou i jemnou. (Jízda na kole, prolézačky, stříhání, modelína, navlékání korálků, vkládačky, puzzle a kreslení- včetně grafomotorických listů- jednotažky, trénování smyček…Každý den mu dej udělat jednu jednotažku a např. ty smyčky…max. deset minut času to zabere. Jestli chceš, něco ti doporučím. Už tři roky v práci řeším grafomotoriku prvňáčků).
A jinak holky, jestli můžu něco doporučit rodičům budoucích prvňáčků, prosím, zjistěte, jak vaše děti drží pastelky. V té škole jim to opravuji, ale jak jsou navyklé držet to blbě, za chvíli si to nevědomky přendají. Stále dokola… Potom se soustředí jen na to, aby dobře držely tužku a obsah nevnímají…
@Anonymní píše:
Ahoj. Pracuji jako asistentka v první třídě. Máme tam několik dětí (minimálně 3), které prostě měly mít odklad. U jedné holčičky se dokonce uvažuje o návratu do školky. Nejhorší, co můžeš dítěti udělat, je předčasně ho zaškolit. Táhne se to s ním potom léta. Kamarádka měla dítě v přípravce (nultém ročníku) a bylo to super. Měli pouze dvě vyučovací hodiny, zbytek procházky, hřiště nebo hry. (Ale teda je jasný, že záleží na učitelce). Trénujte tu motoriku. Hrubou i jemnou. (Jízda na kole, prolézačky, stříhání, modelína, navlékání korálků, vkládačky, puzzle a kreslení- včetně grafomotorických listů- jednotažky, trénování smyček…Každý den mu dej udělat jednu jednotažku a např. ty smyčky…max. deset minut času to zabere. Jestli chceš, něco ti doporučím. Už tři roky v práci řeším grafomotoriku prvňáčků).
Taky u syna v prvni tride minuly rok meli takove dite, co melo byt jeste ve skolce. Chudacek. Ted se vratil na Ukrajinu. Ukrajincu tam meli 5 v tom problem nebyl, ale toto dite vubec nestihalo. Byl to i takovy malinkaty kluk. Mensi nez muj tehdy ctyrletak. Neunesl ani tac ve skolni jidelne. Po prvni tride ucitelka rikala, ze se strasne zlepsil a je akorat na urovni predskolaku nez jdou do skoly. Mit odklad, tak by nejspis vubec nemel zadny problem.
@Oriseka moje počítat neumí. Zná jak jdou čísla za sebou do 26(počítají děti ve třídě), ale sčítat a odčítat neumí. Neučím jí to a ona sama zájem neprojevuje
@Anonymní píše:
Já moc prosím doporučit něco na grafomotoriku…ten můj to potřebuje jako koza drbání
@Anonymní píše:
Moje předčasně zaškolená říjnová dcera je na tom stoprocentně lépe než některé děti z první třídy v jiné škole, kde pracuji jako druhý pedagog a speciální pedagog. Už děláme pedagogické intervence. Rozhodly jsme se s TU, že vracet do školky nebudeme. S dětmi by nadále nikdo pořádně nepracoval ve školce ani v rodině. Máme dělené některé hodiny ČJ a M. Pokud nebude zbytí, necháme zopakovat první třídu, ale do školky je nevrátíme. Kombinace školky, kde nemají pořádnou předškolní přípravu a rodiče, který s ním nepracuje, dítěti nepomůže.
U dcery to byl uvážený krok, navíc je u učitelky, kterou jsme si přáli. Pokud nezruší devátou třídu, může jí ten rok navíc přinést jen výhody. Opravdu nevím, co by dnes dělala ve školce.
Nemůžeš všeobecně paušalizovat.
@Netopirek píše:
@Oriseka moje počítat neumí. Zná jak jdou čísla za sebou do 26(počítají děti ve třídě), ale sčítat a odčítat neumí. Neučím jí to a ona sama zájem neprojevuje
Syn asi taky do 20 napocita a na prstech si sam spocte, ze 2 a 2 jsou ctyri, ale neucim ho to a vubec ho to nezajima. Ani nevim kde prisel na to, ze to jde spocitat na prstech(nedavno jsem to videla). On si chce stavet a vyrabet a blbnout s kockou nebo s brachou.
@Innocence píše:
Ahoj, tak se jdu taky přidat do klubu. Synovi bude 6 v dubnu. Co se týče mluvení, tak nemá problém, ř bylo poslední písmenko, co se učil a zvládl to do týdne, už ho i normálně používá, tam jsme v klidu. Chodí na kroužek plavání a florbalu. Zná čísla (vizuálně) do 20 (počítat ale umí do 50 zatim), na počítadle v pohodě zvládne příklady sčítání a odčítání do 20, když mu je napíšu na papír. Písmenka zná také všechny (ok, háčky a čárky jeste trochu problém), jen je občas motá.
Tak…teď to horší. Co se týče malování, tak to je katastrofa, nikdy malovat nechtěl, nebaví ho to. Ale popravdě se mu nemůžu úplně divit, já byla to samé, když jsem měla něco malovat, tak jsem brečela
. Hodně dětí se zvládne podepsat. On ne. Byť písmenka zná, nenapíše to, ani když má vzor před sebou
. Čísla to samé. Zná je, ale napíše jen pár těch jednodušších, zbytek není moc rozpoznatelný. Ráda bych ho učila tyhle základy, ale on o to moc nejeví zájem, nebaví ho to.
a já taky nejsem z nejtrpělivějších, co si budem
. Teď jsme nedávno zkoušeli základy čtení a taky nic moc.
Tašku do školy a tyhle věci plánuju na narozeniny s tím, že si ale sám vybere, co se mu bude líbit.
Co proboha po těch dětech chcete. Mám předčasně zařazené říjnové dítě. Před nástupem do školy neumělo R, nečetlo, písmena byla naprosto nezajímavá, poslední písmeno slova poznalo až když se naučilo číst, tedy v listopadu první třídy. Před nástupem do školy se umělo jen podepsat. Počítání je bavilo, příklady jsem mu přesto nedávala. Předškolní sešity milovalo, ale jen ty s „logickými“ úkoly. Uvolňování ruky a malování jeho hobby nebylo. V tom věku bylo pro ně nejdůležitější mít dostatek sportovních tréninků.
Ve škole nikdy žádný problém nemělo, vždy bylo mezi nejlepšími ve třídě. Kvalitní 8G teď po sextě opustilo, aby získalo IB maturitu a mimoškolně jede matiku a fyziku už nad rámec středoškolského učiva.
@1Pears1 Napsala jsem to asi blbě. Nemyslím, že je problém, když jde do školy dřive vyzrálé dítě, které na to má. Myslela jsem to tak, že když jde dítě třeba i „normálně“, ale není zralé, že mu to ublíží, že je jakoby předčasně zaškoleno, ikdyž potřebovalo odklad. Ale máš pravdu, že když s dítětem s problémy doma nepracují, že se neposune. Sama znám 4 děti, které šly dříve - u dvou si myslíme, že to byl správný krok. U těch dalších dvou si nejsem jistá… To jedno vyloženě zaostává v sociální oblasti.
@berua13 Rozvoj grafomotoriky od Bednářové.
https://www.megaknihy.cz/…otoriky.html?…
Tady jsou zahrnuty i jiné oblasti, nejen grafomotorika
https://www.megaknihy.cz/…ho-veku.html?…
Báječné na procvičování je tohle:
https://eshop.dyscentrum.org/…-pred-psanim
před kreslením nebo psaním v písance je dobré rozcvičit ruku na jednotažce.
https://eshop.dyscentrum.org/…Jednim-tahem
Ty jednotažky se mají dělat rychle, plynule, ne pomalinku přesně podle čáry. Jde o uvolnění ruky…
@Kasandra159
Ale já po něm přece nevyžaduju, aby seděl denně hodinu u stolu a něco dělal, proboha
už dlouho jsme nic ani neprocvičovali, když nechce, nenutím ho. A zároveň si nemyslím, že bych mu nějak ublížila tím, že ví, že může počítat pomocí kuliček na počítadle a ví, jaký je rozdíl mezi plus a mínus. Zatím mu to ale nic neříká, sám si o to neřekne, tak to nehrotim a nechávám ho si hrát. Věřím, že se ve škole vše potřebné naučí. Baví ho sporty, pohyb, na to je šikovný, za což jsem moc ráda.
Když mi řekne, ať mu přečtu někde nějaký nápis, tak mu řeknu ok, pojď, přečti mi písmenka (protože je zná). A já mu to pak přečtu jako celek.