Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Netopirek Já už nemám sílu se s nimi dohadovat, řešila jsem to už před skoro dvěma lety, když mi holka za půl roku neměla v ruce pastelku - no nakonec ji tehdy měla jednou v ruce - super na 3,5 leté dítě ne
Co prý po ní a po nich chci… Jedou dle konceptu Začít spolu - dítě si vybírá aktivity(a ne nejsou to předškolní úkoly, tedy aspoň to co od holky vím, vidím na nástěnce), do aktivit se nenutí, je to jeho svobodná vůle, když se zapojit nechce nemusí - no ráj na zemi, jen ta škola na to nenavazuje, tak to trochu padnou ty děti asi na ústa… No co už. Pracujeme doma.
@Finkaa naše zase mají ve školce nějaký program „ctnosti“. Debatují o tématech a pak dítě musí popsat, co je pospolitost, jedinečnost, přátelství… Sbírají za to po celý rok razítka. To jsem tedy na třídních schuzkach v duchu kroutila hlavou a protacela oči.
@Amandine píše:
Syn má 117 cm a 16 kg. Výška průměrná, ale váhově úplně vypadl z grafuTo abych mu ty učebnice nosila sama
Tady nosi detem tasky skoro vsichni. Ty tasky jsou tezky i pro dopeleho. Tahaji porad skoro vse tam a zpet a na vse maji x ucennic a sesitu. Konecne nekdo, kdo je hubenejsi nez je syn. Ten ma 116cm a 18kg a vypada jak reklama na hlad.
@Xmichaelah píše:
@Oriseka 2× denne projizdim vlakem
Tak bydlim 5 minut od nadrazi.
Ahoj, tak se jdu taky přidat do klubu
. Synovi bude 6 v dubnu. Co se týče mluvení, tak nemá problém, ř bylo poslední písmenko, co se učil a zvládl to do týdne, už ho i normálně používá, tam jsme v klidu. Chodí na kroužek plavání a florbalu. Zná čísla (vizuálně) do 20 (počítat ale umí do 50 zatim), na počítadle v pohodě zvládne příklady sčítání a odčítání do 20, když mu je napíšu na papír. Písmenka zná také všechny (ok, háčky a čárky jeste trochu problém), jen je občas motá.
Tak…teď to horší
. Co se týče malování, tak to je katastrofa, nikdy malovat nechtěl, nebaví ho to. Ale popravdě se mu nemůžu úplně divit, já byla to samé, když jsem měla něco malovat, tak jsem brečela
. Hodně dětí se zvládne podepsat. On ne. Byť písmenka zná, nenapíše to, ani když má vzor před sebou
. Čísla to samé. Zná je, ale napíše jen pár těch jednodušších, zbytek není moc rozpoznatelný. Ráda bych ho učila tyhle základy, ale on o to moc nejeví zájem, nebaví ho to.
a já taky nejsem z nejtrpělivějších, co si budem
. Teď jsme nedávno zkoušeli základy čtení a taky nic moc.
Tašku do školy a tyhle věci plánuju na narozeniny s tím, že si ale sám vybere, co se mu bude líbit.
@Oriseka ano jsou těžký, už jen když se tam přidá 0.5 l láhve s vodou. Starší dítě je taky drobný a pořádně si tašku dá na záda a unese ji až teď v té 3. třídě. Máme ještě mimčo, tak asi bude aktovku zkraje vozit kočárek. Asi budu pořizovat zase Beckman. Ta sama o sobě lehká je a přijde mi kvalitní materiál. Dokonce jsem z ní vyčistila i tuš ![]()
@Oriseka píše:
Tady nosi detem tasky skoro vsichni. Ty tasky jsou tezky i pro dopeleho. Tahaji porad skoro vse tam a zpet a na vse maji x ucennic a sesitu. Konecne nekdo, kdo je hubenejsi nez je syn. Ten ma 116cm a 18kg a vypada jak reklama na hlad.
Můj syn měl teď na začátku září 6, takže až letos je preskolak a má 112 cm a 17 kg, prcek 🙂
@Innocence myslím že není bůhvíjaká výhoda umět psát číslice ještě před školou. Akorát by se to třeba naučil chybně. Třeba můj syn píše pětku nahoře od toho ocásku jedním tahem, trojku a šestku někdy dělá zrcadlově obrácenou…úplně zbytečně se to bude přeučovat.
Taky mám obavy ze čtení. Jak se naučil sám po písmenech a teď bude výuka klasicky po slabikách.
@Oriseka píše:
Synovi chybi Č, Š, Ž. R umi a Ř uz skoro taky. Cvicíme taky sluchove rozlisovani C, S, Z. A obcas zapomene mekcit.
Jeee to teď máme taky, snad dopilujem, máme rok navíc ![]()
@Innocence píše:
Ahoj, tak se jdu taky přidat do klubu. Synovi bude 6 v dubnu. Co se týče mluvení, tak nemá problém, ř bylo poslední písmenko, co se učil a zvládl to do týdne, už ho i normálně používá, tam jsme v klidu. Chodí na kroužek plavání a florbalu. Zná čísla (vizuálně) do 20 (počítat ale umí do 50 zatim), na počítadle v pohodě zvládne příklady sčítání a odčítání do 20, když mu je napíšu na papír. Písmenka zná také všechny (ok, háčky a čárky jeste trochu problém), jen je občas motá.
Tak…teď to horší. Co se týče malování, tak to je katastrofa, nikdy malovat nechtěl, nebaví ho to. Ale popravdě se mu nemůžu úplně divit, já byla to samé, když jsem měla něco malovat, tak jsem brečela
. Hodně dětí se zvládne podepsat. On ne. Byť písmenka zná, nenapíše to, ani když má vzor před sebou
. Čísla to samé. Zná je, ale napíše jen pár těch jednodušších, zbytek není moc rozpoznatelný. Ráda bych ho učila tyhle základy, ale on o to moc nejeví zájem, nebaví ho to.
a já taky nejsem z nejtrpělivějších, co si budem
. Teď jsme nedávno zkoušeli základy čtení a taky nic moc.
Tašku do školy a tyhle věci plánuju na narozeniny s tím, že si ale sám vybere, co se mu bude líbit.
Cteni, psani to se nauci ve skole. Staci se umet podepsat. Jinak je teda hodne sikovny. Koukam kolik deti tady umi pocitat.
@Oriseka píše:
Ahoj, nechala jsem se inspirovat a zakladam nove tema Predskolak 2023. Bude o nasich budoucich skolacich. Deti 5+, co pujdou pristi skolni rok do skoly. Mam syna predskolaka. 6 bude mit v kvetnu a pocitam, ze pujde do skoly. Tasku s prislusenstvim uz mam koupenou a dostane ji od Jeziska. Spis tak nahodny kup, ze se mi libila v obchode, kde jsem neco nakupovala, takze za jedno postovne. Chodi na logopedii a jeste mu zbyva naucit se pomerne dost pismenek. Jsem zvedava, zda to do zari zvladne. Odpocinkove tema na pokec. Jak jsou na tom Vasi predskolaci? Kolik maji krouzku, co umi a tak.
Syn měl teď na začátku září 6 let, takže letos je teprve předškolák. Je spíš menší, má 112 cm a 17 kg, takže se docela ztrácí mezi středňákama, jak nazývají děti chodící druhým rokem do školky. Akorát že můj syn tam chodí chudák už 4. rokem. Do školy se těší, protože školka ho nebaví. Loni začal chodit na kroužek dětské angličtiny, spíš to byly hrátky s rodilým mluvčím, ale bavilo ho to, i když jsme měli 3 měsíční boj, než zvládl být ve třídě beze mě. Celkově měl hodně problém se změnami, měl své zaběhnuté věci a odmítal novosti. Takže jsem se i trochu bála, jak by vypadal nástup do školy. Ovšem letos byl o prázdninách na příměstském táboře, kde neměl nikoho známého a ani nebrečel, dokonce ho to tak bavilo! A letos mu přibyl kroužek sportovek a tak vběhnul jak uragán, mezi naprosto cizí děti a lektorky, takže už se nástupu neobávám, naopak si říkám, že je chudák ještě ve školce. Na logopedii nechodí ale musíme pilovat š, ž a č. Naštěstí R a Ř umí. Co se týče aktovky, nechám to na něm, jestli si bude přát k Vánocům nebo pořídíme společně 🙂 jinak syn umí většinu písmenek poznat a napsat, ale číst neumí. Sčítá a odčítá do 10, ale má to i s chybami. Všechno ale z jeho iniciativy, nic ho neučíme na sílu, abych měla pocit chytrého dítěte, beru to tak, že se to naučí ve škole 🙂
@Amandine píše:
@Oriseka ano jsou těžký, už jen když se tam přidá 0.5 l láhve s vodou. Starší dítě je taky drobný a pořádně si tašku dá na záda a unese ji až teď v té 3. třídě. Máme ještě mimčo, tak asi bude aktovku zkraje vozit kočárek. Asi budu pořizovat zase Beckman. Ta sama o sobě lehká je a přijde mi kvalitní materiál. Dokonce jsem z ní vyčistila i tuš
Ja mam starsiho syna takoveho urostleho atleta(140cm, 30kg, 2.trida) a ted nedavno ho ta skolni taska na schodech normalne prevazila az upadl. Ja nejsem zadna krehotinka a i pro me je ta taska pekelne tezka. To je na kazdy predmet 2 ucebnice a 5 sesitu. Prakticky syn je jeden z mala, ktery tu tasku nosi. Jinak to nosi rodice. Ve skole si s tim teda musi vsichni poradit. Vim, ze jednomu fakt prtouskovi to loni i po skole nosila asistentka. Toho by takova taska nejspis prikurtovala k zemi.
@Meggiska píše:
Můj syn měl teď na začátku září 6, takže až letos je preskolak a má 112 cm a 17 kg, prcek 🙂
To jo.
@Amandine pětka u nás to samé, samozřejmě opravuji, ale jak říkám, moc k tomu netíhne, takže to není nijak časté ![]()
Co se týče čtení, tak ve škole, kam ho chci hlásit, se jede genetická metoda, takže po písmenech. Jenže já mu to ukazovala po slabikách. Takže třeba M-A spojí v MA, A-U v AU atd. Že by přečetl slovo, nebo ho dal dohromady, to zatím ale ne, tam mu to ještě nesepíná a když navrhnu, že si něco procvicime, tak mi je odpovědí,,Já nechci"
.
@Oriseka
Podpis právě neumí. On umí správně držet tužku, ale ruka ho nechce poslouchat.
Jo, to on počítal už někdy ve 3,5 letech pořád autíčka, oříšky…
třeba aspoň nebude blb. c na matiku jak já ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Jeee to teď máme taky, snad dopilujem, máme rok navíc
Jo, to urcite. My zacali s tou logopedii pozde. Uz mohl taky trenovat dyl. Mozna to byla chyba. Potrebovala jsem nejdriv ukoncit logopedii u starsiho. Chtela jsem s mladsim chodit jinam. Ta od starsiho byla dobra, ale strasne vnucovala ke koupi ruzne produkty
. Tak co se starsi doucil i Ř, tak jsem to utla, ikdyz si nas chtela nechat porad. Pak jsme na novou logopedku cekali v poradniku pres pul roku
. Nova uz nic nevnucuje, ale temito okolnostmi mladsi syn chodi na logopedii teprve kratce. Taky doufam, ze to stihnem.