Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Finkaa píše:
@Oriseka To máte hezky zpracované, tu diagnostiku dělali ve školce? Jako úplně vypovídající nebude podle mě nikdy, ale orientačně aspoň navede.
U nás ve školce s dcerkou diagnostiku dělali před dvěma týdny a s výsledky mě seznámí do měsíce, tak uvidím, třeba to budeme mít taky tak hezký zpracované, ale v tom případě jsem zvědavá co jim vyjde v emoční, pracovní a soc. zralosti…
Jenze treba tu socialni zralost delaji na obrazcich, takze i starsi syn, ktery je socialne dost mimo, tak vysel dobre. Je to jednodussi poznat veci na obrazku, nez se tak skutecne chovat, ze. Tohle je nejaky certifikovany test a pry je to tak, ze dite co ma 5 let a 1 den, tak se vyhodnucuje podle stejne tabulky jako dite, co ma zitra 6 let. U nas se tato diagnostika dela kazdeho pul roku uz od nastupu do skolky.
No já právě ty tři zvolila proto, protože si myslím, že z testu toto nejde zcela poznat, to se musí spíš vypozorovat… Jen si nemyslím, že pokud půjde do PPP, tak to bude o tolik víc vypovídající… Dcerka má podle mě v nich deficit, proto jsem zvědavá, zda to bude mít taky zahrnuté a co jim vyjde.
Zase u nás nevím o tom, že by diagnostiku dělali i někdy dřív, podle mě jen až letos, když je předškolák. No uvidím jak dopadne ![]()
Dostala sadu k narozeninám. V krabici jsou tyhle víly z plastu a k tomu tubicky s barevnou hmotou gelovou. Musí se to nechat zaschnout a schne to poměrně dlouho. Už je má skoro všechny nabarveny ![]()
@Fiveone píše:
Barvy na sklo?
Našla jsem to ( já to nekupovala byl to dárek od jedné z kamarádek co byla pozvána na oslavu)
A opravdu jsou i na sklom malá kreslí ale zatím jen já ty předlohy.
Děkuji za téma. Ráda se přidám.
Synovi bude 6 let na konci března a z toho, co tady zaznělo, tak napočítat od 10 do 0 umí. On je ale na matematiku dost zaměřený. Někdy před rokem měl až manii, kdy chtěl pořád pocitat, psal si i sam priklady na papir a v tech 4,5 letech umel scitat ve stovkach, odcitat ve stovkach umel lehci priklady. Chapal take nasobilku, umel nasobit cca do 20. Dokazal rict, kolik je polovina treba ze sta, z padesati… Manie ho presla, pocitani už ho moc nebavi, ale stale takove priklady spocitat umi.
Pozna vetsinu velkych tiskacich pismen, ne vsechny. Ve slovech umi vetsinou poznat vsechny hlasky, takze slova umi i foneticky napsat. Cist ale neumi.
Chodime od tri let na logopedii. Umi uz i R a Ř, chybí nám dopilovat sykavky. Vyslovnost má správnou, ale v mluvě je často zaměňuje (místo S/C/Z říká Š/Č/Ž a naopak). Vyjadrovani ma asi trochu horsi, z toho seznamu slov, co se tady objevil jich nezna vic. Rekla bych tak 10 - 15…
Co me u nej trapi je, ze mu vsechno trva, vsechno mu musim nekolikrat opakovat a stejne casto nevnima a je ve svem svete. Napr. reknu mu nekolikrat, at si jde obliknout mikinu a bundu, ze pujdeme ven a on si zacne sundavat triko. Nebo mu reknu, at se jde jeste vycurat a on jde do pokojicku, po chvili se vrati a vubec nevi, co se po nem chtelo. Ve skolce je u oblikani a jidla jeden z poslednich. Maji to vasi predskolaci taky tak? Obcas mi prijde, jestli nema poruchu pozornosti… ![]()
@ludmilaadamkova píše:
@CuddyDostala sadu k narozeninám. V krabici jsou tyhle víly z plastu a k tomu tubicky s barevnou hmotou gelovou. Musí se to nechat zaschnout a schne to poměrně dlouho. Už je má skoro všechny nabarveny
U nas barvy na sklo jeli behem 14 dnu nestovic, ale tam to bylo trochu jine. Byla sablona a ta se dala pod folii a ty kontury se obtahli cernou a pak se to teprve vybarvovalo a nakonec se to slouplo z folie a dalo na sklo. Meli takovou sadu v Lidlu.
@vanilková zmrzlina píše:
Synovi bude 6 let na konci března a z toho, co tady zaznělo, tak napočítat od 10 do 0 umí. On je ale na matematiku dost zaměřený. Někdy před rokem měl až manii, kdy chtěl pořád pocitat, psal si i sam priklady na papir a v tech 4,5 letech umel scitat ve stovkach, odcitat ve stovkach umel lehci priklady. Chapal take nasobilku, umel nasobit cca do 20. Dokazal rict, kolik je polovina treba ze sta, z padesati… Manie ho presla, pocitani už ho moc nebavi, ale stale takove priklady spocitat umi.
Pozna vetsinu velkych tiskacich pismen, ne vsechny. Ve slovech umi vetsinou poznat vsechny hlasky, takze slova umi i foneticky napsat. Cist ale neumi.
Chodime od tri let na logopedii. Umi uz i R a Ř, chybí nám dopilovat sykavky. Vyslovnost má správnou, ale v mluvě je často zaměňuje (místo S/C/Z říká Š/Č/Ž a naopak). Vyjadrovani ma asi trochu horsi, z toho seznamu slov, co se tady objevil jich nezna vic. Rekla bych tak 10 - 15…
Co me u nej trapi je, ze mu vsechno trva, vsechno mu musim nekolikrat opakovat a stejne casto nevnima a je ve svem svete. Napr. reknu mu nekolikrat, at si jde obliknout mikinu a bundu, ze pujdeme ven a on si zacne sundavat triko. Nebo mu reknu, at se jde jeste vycurat a on jde do pokojicku, po chvili se vrati a vubec nevi, co se po nem chtelo. Ve skolce je u oblikani a jidla jeden z poslednich. Maji to vasi predskolaci taky tak? Obcas mi prijde, jestli nema poruchu pozornosti…
Ne, muj predskolak to tak nema. Muj predskolak je soustredeny a dost poslusny a v oblekani rychly. Naopak starsi syn tohle ma i v druhe tride. Starsi syn mel i tu manii, kdy chtel pocitat, jak pises. Ale toho jsme tim vylozene uklidnovali. Kdyz ho neco rozcililo, tak jsme mu dali nejaky priklad nebo treba jmenovat mesice, jak jdou za sebou a tim se uklidnil. Takze jsem rada, ze mladsiho nejake pocitani nebo jmenovani mesicu nejak netankuje a rozhodne ho to neucim. Je normalni. Starsi syn ma ADHD.
Co me u nej trapi je, ze mu vsechno trva, vsechno mu musim nekolikrat opakovat a stejne casto nevnima a je ve svem svete. Napr. reknu mu nekolikrat, at si jde obliknout mikinu a bundu, ze pujdeme ven a on si zacne sundavat triko. Nebo mu reknu, at se jde jeste vycurat a on jde do pokojicku, po chvili se vrati a vubec nevi, co se po nem chtelo. Ve skolce je u oblikani a jidla jeden z poslednich. Maji to vasi predskolaci taky tak? Obcas mi prijde, jestli nema poruchu pozornosti…
Má to tak druhák. Tomu vše opakuji několikrát. Má poruchu pozornosti. Ale třeba dceři vše trvá pouze ráno. Dlouho se probírá.
@Oriseka @Fiveone
Ty vogo, tak nevim, jestli s nim radeji nemam pred nastupem do skoly zajit do PPP. Zase kdybychom meli papir, ze ma poruchu pozornosti, je to k necemu, prihlizi se na to ve skole? Jinak podle logopedky a skolky adept na odklad neni.
Můj je taky takový, je jak v jiném světě. Často musím k němu jít, zaklepat s ním, aby mě vnímal. I když s ním něco dělám je většinou mimo, nesoustředí se, nezajímá ho to.
Neurolog říkal, že bude potřebovat něco na pozornost, ale že mu to dá až před nástupem do školy.
On má tedy těžkou VD… spoustu věcí co tady píšete, že vaše děti umí on nezvládne…a to už má letos odklad. Jsem z toho dost nešťastná.
Stříhání nic moc, napočíta s bídou do deseti, sčítat a odečítat zvládne s jistotou do tří, někdy i do pěti. Zná některá písmenka…ale aby poznal první písmeno ve slově to vůbec. Skoro nic nenakresli, nezajímá ho to.
Ale já ho asi nemůžu srovnávat se zdravými dětmi.
@vanilková zmrzlina Muj se do neceho zabere a nevnima. Nebo me mozna ignoruje i zamerne a na vsechno ma cas
Je to na palici. Pokazdy se zacnou oblikat, az ja uz stojim ve dverich.
Podle me je to teda normalni. Vzdyt si rada lidi stezuje, jak detem musi furt neco opakovat. Naopak jsem rada, ze se umi tak ponorit do nejake cinnosti, ze se umi soustredit.
Dneska mame Dusickovou akci, peceme Kosti mrtvych a jdeme s lucernickama ven. Jinak cteni, vareni, nic specialniho.
@Oriseka píše:
Ta prostorova predstavivost je pry proto, ze mota pravou a levou, coz mota. Starsi syn (kdyz chodil do skolky) vysel v te jemne motorice dobre(zelene) a pritom on ma vylozene obe ruce leve. Lego sam neslozi ani ted, oblekal se sam az od 4 let, strihat jsem ho ucila snad pul roku. Mladsi predskolacek striha od 2 let. Jen to vzal do ruky a slo mu to samo.
Víš jak se jmenuje tahle diagnostika?