Předškolák 2023

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
29.10.23 16:42
@MaminkaMarket píše:
@Cuddy myslim spis jestli kdyz reknes - stul, postel, skrine - co to je, tak jestli predskoklak rekne nabytek. Nebo zda chape, ze koutek je zvire i vodovodni kohoutek.

Tohle umí i naše tříletá holka, myslela jsem si, že je to běžné :mrgreen: Ale jak jsem psala výše, nemám představu, jak běžně mluví předškolák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 16:47
@Cuddy píše:
@Hlaholice a mne nepřijde zásadní ani slovní zásoba, ale jak složité věty staví a zda je vše gramaticky správně. To vídám v okolí dost, řeší se správná výslovnost, ale už se neřeší že nesedí rody s pady.

Jo, to je pravda. Já myslím, že tu gramatiku docela ovládá. I dost opravuje mladší sestru. I když má své záseky jako „pánové a DÁMOVÉ“. Nebo 1 ucho (na těle), 2 ucha, 1 oko (na těle), 2 oka. Už si na to začíná dávat pozor, ale moc nechápe, proč je to jinak u tašky nebo hrnce nebo oka na silonkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 16:48
@MaminkaMarket píše:
@Cuddy myslim spis jestli kdyz reknes - stul, postel, skrine - co to je, tak jestli predskoklak rekne nabytek. Nebo zda chape, ze koutek je zvire i vodovodni kohoutek.

JJ, tohle by měli předškoláci znát. A ano označení jako synonyma atd. budou používat až ve škole…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 16:49
@MaminkaMarket píše:
@Hlaholice snazime se hrat hry na slovni zasobu, pridavna jmena. Syn chodi na logopedii kvuli r, ale jinak ma pry slovni zasobu aspon na urovni druhe tridy.

A kolik mu je? Jak mluví? Taky chodíme na logopedii, ale tam nám logopedka ke slovní zásobě nic neříkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
29.10.23 16:51
@Netopirek píše:
@Hlaholice všechny nezná, ale zas zná jiná :mrgreen:

A jaká jiná slova zná například? Kolik mu je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 16:51

Tak to vyjadřování, slovní zásoba a tak, to snad u nás bude v pohodě. Největší mazec bude s oblékáním, aby nezapomínal, co má udělat, aby se soustředil na to, co má…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 16:55

@Hlaholice Jinak z těch tvých slov jich určitě nezná několik. Já neznala dvě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22496
29.10.23 16:56
@Hlaholice píše:
Jakou mají vaši předškoláčci slovní zásobu? Ptám se jen tak pro představu, koukala jsem na dotazník z PPP a je tam i otázka na slovní zásobu. Zatím teda dotazník není aktuální, to až za několik měsíců, ale co jsem si ten dotazník přečetla, tak nad tím přemýšlím. Nějak nevím, jak poznat, jestli je slovní zásoba a vůbec slovní projev přiměřený věku, podprůměrný nebo nadprůměrný.

Trošku prakticky:

• slon, slepice, chameleon, klokan, holub, vrána, tele, bachyně, laň, lenochod, žížala, morče, chobotnice, medúza, klisna, sova, lama
  • lilek, hruška, meruňka, třešně, švestka, borůvky, okurka, salát, zelí, brokolice, květák, mrkev, petržel, celer, hroznové víno, meloun, pomelo, česnek, cibule, kedlub, pomeranč, mandarinka, špendlík, višeň, rybíz, nektarinka, papája, kokos, kukuřice, špenát, řepa, fazole, čočka, obilí, pšenice, oves, rýže, kroupy, polenta, brambory, tykev, fusili
  • nákladní auto, tramvaj, trolejbus, automíchačka, helikoptéra, formule, limuzína, nakladač, bagr, buldozer, vrták, jeřáb, traktorbagr, senážní vůz, letadlo, autojeřáb, sedan, kamion, automíchačka, lokomotiva, metro, vlak, Maglev, cyklista, kombajn, plachetnice, výletní loď, parník, jachta, člun, ponorka
  • muzeum, galerie, tablet, výstava, kostel, klášter, noviny, kalendář, dopis, pravítko, úřad, kancelář, restaurace, kadeřnictví, obchod, pekařství, knihovna, divadlo, kino, koncert, představení, vystoupení, loutka, maňásek, herec, malíř, zpěvák, umělec, výtvarník, hudebník, textař, číšník, listonoš, úředník, starosta, zastupitel, spisovatel
  • elektrika, láva, energie, kov, železo, granáty, zkumavka, tornádo, pohřeb, hřbitov, planeta, mikroskop, pokus, experiment, tání, tuhnutí, magnetismus, elektrárna, továrna, kyselina, vir, bakterie, kvašení, plíseň, keř, jehličnatý, šupiny, peří, kůže, srst, tlapky, srst, vitamíny, herbář, stetoskop, injekce, pacient, lůžko, automechanik, chemik, pekař, kotva, hák, řadicí páka, stáj, ovčín, farma, ledviny, mozek, pupeční šňůra, očkování, makléř, model, snášet vajíčka, zobat zrní, dojit mléko, požár, lektvar.

Která vaši předškoláci znají? Nebo co myslíte, že je přiměřené, co není úplně běžné a co už má dítě umět dávno. Použila jsem lehčí i těžší slova. I pár slov, které syn nezná.
Nemusíte vypisovat všechna slova, stačí jen typově která slova jsou pro předškoláka běžná a která už moc ne. Případně nějaký nápad, na co že zaměřit, aby člověk zjistil, jaká ta slovní zásoba je.

Díky

Myslim, ze spoustu vubec nezna. Treba: kroupy, polenta, tykev, papaja, fusily, sedan, zastupitel, textar, kvaseni. Bude to hodne o ruznych zajmech a jak ta rodina zije, co treba vari. Rekla bych, ze bezny predskolak nezna vsechny slova, co jsou tu napsane. Muj si i ruzne plete celkem i bezne veci nebo treba to slovo zna, ale zrovna si ho nemuze hned vybavit. Nejspis ani mnoho dospelych nedokaze presne definovat vsechna zde uvedena slova. Zase predskolak je clovek, ktery si jeste sam necte, nechodi do skoly, nema toho moc nacestovano, ma vetsinou uzky okruh lidi, se kterymi se setkava. Je na svete 5 let. Nelze proste ocekavat zazraky, pokud to neni nejake zazracne dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 16:57
@Cuddy píše:
@Hlaholice nás předškolák by neznal polentu a Maglev s tedy neznám je ani já, titul před jménem s za jménem. Jinak vše by znal.

Jo, přesně tyhle jsem si taky teď vygůglila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
29.10.23 16:59

A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 17:01
@Oriseka píše:
Myslim, ze spoustu vubec nezna. Treba: kroupy, polenta, tykev, papaja, fusily, sedan, zastupitel, textar, kvaseni. Bude to hodne o ruznych zajmech a jak ta rodina zije, co treba vari. Rekla bych, ze bezny predskolak nezna vsechny slova, co jsou tu napsane. Muj si i ruzne plete celkem i bezne veci nebo treba to slovo zna, ale zrovna si ho nemuze hned vybavit. Nejspis ani mnoho dospelych nedokaze presne definovat vsechna zde uvedena slova. Zase predskolak je clovek, ktery si jeste sam necte, nechodi do skoly, nema toho moc nacestovano, ma vetsinou uzky okruh lidi, se kterymi se setkava. Je na svete 5 let. Nelze proste ocekavat zazraky, pokud to neni nejake zazracne dite.

Tak oni tam asi tato slova dávají naschvál, aby zaregistrovali nejen podprůměrnou slovní zásobu, ale i nadprůměrnou…jestli mi rozumíš, jak to myslím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 17:02

@MaminkaMarket můj syn zatím zná některá písmena, dcera znala všechna, ale nečetl ani jeden před nástupem do první třídy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
29.10.23 17:05

A naschvál zkuste říct vašim dětem, jestli vyjmenují čísla sestupně od 10 k 1. Tohle chtěli po mém dítěti v poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140

@123Soňa ja prave zjistila, ze muj ma sluchovou analyzu dobrou, ale nema zajem umet cist.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
@MaminkaMarket píše:
A umi vase dite cist nebo naopak nezna pismena? Ptam se, protoze v okoli jsou mega rozdily mezi detmi.

Dcera zná nějaká písmena, píše je, ale zatím její slova nedávají smysl. Dá prostě dohromady pár pismen, která umí i napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí