Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubla Bůčková Já ty strachy moc neřeším, nepovažuju za zásadní, aby poslouchala nebo sledovala pohádky (televize nebo divadlo jsou u nás výrazně horší, než čtení). V MŠ čtou převážně v angličtině, a když se bojí, může buď odejít anebo sedí učitelce na klíně. To samé s divadlem - když přijede divadýlko, má už v jiné místnosti nachystané puzzle a když už je to na ní moc, tak prostě odchází a s někým skládá. Já sama jsem to jako dítě měla stejně a později se to zlepšilo samo.
Ještě děláme to, že jí napřed odvyprávím, jak pohádka dopadne a zdůrazňujeme, že to bude dobré. A taky dost mluvíme o tom, že ty pohádky jsou jen vymyšlené a pokud se jí nelíbí, jak to vymyslel někdo jiný, tak si může vymyslet svůj vlastní konec, protože je to stejně jen hromada nápadů a její nápady jsou stejně dobré, jako nápady kohokoliv jiného. A samozřejmě tulíme, držíme za ruku a kdykoliv přerušujeme/vypínáme, aby bylo jasné, že nad tím má kontrolu ![]()
@Zluta_pastelka píše:
@Bubla Bůčková Já ty strachy moc neřeším, nepovažuju za zásadní, aby poslouchala nebo sledovala pohádky (televize nebo divadlo jsou u nás výrazně horší, než čtení). V MŠ čtou převážně v angličtině, a když se bojí, může buď odejít anebo sedí učitelce na klíně. To samé s divadlem - když přijede divadýlko, má už v jiné místnosti nachystané puzzle a když už je to na ní moc, tak prostě odchází a s někým skládá. Já sama jsem to jako dítě měla stejně a později se to zlepšilo samo.Ještě děláme to, že jí napřed odvyprávím, jak pohádka dopadne a zdůrazňujeme, že to bude dobré. A taky dost mluvíme o tom, že ty pohádky jsou jen vymyšlené a pokud se jí nelíbí, jak to vymyslel někdo jiný, tak si může vymyslet svůj vlastní konec, protože je to stejně jen hromada nápadů a její nápady jsou stejně dobré, jako nápady kohokoliv jiného. A samozřejmě tulíme, držíme za ruku a kdykoliv přerušujeme/vypínáme, aby bylo jasné, že nad tím má kontrolu
No ty jo, máme to s predskolakem podobne, když chtěl pustit druhák Harryho Pottera, věděla jsem, že to musí být v době, kdy třeba bude nemocný ze školy doma a předškolák ve školce. Problém mu dělá i Disney. Ale ten tvůj přístup, vypínat, aby věděl, že má nad tím kontrolu, to jsem nedělala. Nemo ať si konec/prubeh vymyslí jinak. Samozřejmě si může odbihat.
@Oriseka píše:
Ale ty mekkejse a uzitecne darky jsou s motivem minecraft, takze uplne ty nejlepsi darky. Ikdyby dostali toaletni papir s timto potiskem, tak budou nadseni.
Za mě je to naprosto v pohodě, ten tvůj seznam, to jsem si jen vzpomněla na tu diskuzi. Kluk taky řekl, že chce toho hodně s pokemonama a tlapkama, hračky my kupujeme během roku běžně nebo třeba za návštěvu lékaře, to už není jak za našeho dětství. Ale já už tehdy byla nadšená z deštníku, kalkulacky a chlupatejch ponožek ![]()
@Zluta_pastelka píše:
@Bubla Bůčková Já ty strachy moc neřeším, nepovažuju za zásadní, aby poslouchala nebo sledovala pohádky (televize nebo divadlo jsou u nás výrazně horší, než čtení). V MŠ čtou převážně v angličtině, a když se bojí, může buď odejít anebo sedí učitelce na klíně. To samé s divadlem - když přijede divadýlko, má už v jiné místnosti nachystané puzzle a když už je to na ní moc, tak prostě odchází a s někým skládá. Já sama jsem to jako dítě měla stejně a později se to zlepšilo samo.Ještě děláme to, že jí napřed odvyprávím, jak pohádka dopadne a zdůrazňujeme, že to bude dobré. A taky dost mluvíme o tom, že ty pohádky jsou jen vymyšlené a pokud se jí nelíbí, jak to vymyslel někdo jiný, tak si může vymyslet svůj vlastní konec, protože je to stejně jen hromada nápadů a její nápady jsou stejně dobré, jako nápady kohokoliv jiného. A samozřejmě tulíme, držíme za ruku a kdykoliv přerušujeme/vypínáme, aby bylo jasné, že nad tím má kontrolu
Jo tak to máme podobně
už jsem slíbila, že na Mikuláše bude doma. Ve 2 letech byl v pohodě, pak kolem těch 4. narozenin se začal o sebe bát a různých situaci bát. Třeba Herolda v Tlapkach pretacime.
@Bubla Bůčková mne na praktických věcech s oblíbenými postavičkami také nepřijde nic divného, děti dostanou nějaké oblečení s HP nebo Spideym. A hračky se také snažím krotit, děti tedy mají společnou hernu a rozhodně nemohu říct, že je to u nás jak v hračkářství. A třeba ta naše taška do školy má takové ty výměnné kletties a z toho bude dítě nadšené, vidí to u staršího. Triletak třeba dostane brusle, praktickou věc, ale jsou stejné, jak má táta. No ten bude také nadšený. Starší děti dostanou gumovatelne fixy, vidí to u mě, i když ve škole gumovatelnym perem prý psát nesmí. Z hraček pro ně vlastně mám jen ty postavičky Harryho Pottera a pro nejmladšího postavičky Spideyho. Přemýšlím o tom mikroskopu a nejmladší dostane ještě dalekohled, ten ve školce miluje.
@Bubla Bůčková píše:
Za mě je to naprosto v pohodě, ten tvůj seznam, to jsem si jen vzpomněla na tu diskuzi. Kluk taky řekl, že chce toho hodně s pokemonama a tlapkama, hračky my kupujeme během roku běžně nebo třeba za návštěvu lékaře, to už není jak za našeho dětství. Ale já už tehdy byla nadšená z deštníku, kalkulacky a chlupatejch ponožek
Kluci maj 5,5 a 8 a o hracky nestoji. Nedavno dostal mladsi u doktora za zakrok auticko a do ted je doma nevybalene. S auty si hral, kdyz mel 2 roky a od te doby na auta seda prach, garaz uz jsem dala pryc. Koleje s vlaky jsme poslali pulku synovcovi, kuchynku s vybavenim jsem dala kamaradce atd. Spis se tech hracek zbavujeme. I tak mame opravdu velke mnozstvi hracek s kterymi si nikdo nehraje. Detsky ponk je doted v garazi, protoze ho nikdo nechtel a misto zabiral. Na jare ho mozna dam na pisek, co je tady na sidlisti a bude.
@Bubla Bůčková píše:
Jo tak to máme podobněuž jsem slíbila, že na Mikuláše bude doma. Ve 2 letech byl v pohodě, pak kolem těch 4. narozenin se začal o sebe bát a různých situaci bát. Třeba Herolda v Tlapkach pretacime.
Já třeba prostředního „nemohu“ poslat na jeden příměstský tábor se starším, protože z předchozích let vím, že tam pouští o poledním klidu Disney. A to by mu bylo prostě nepříjemné. Doma si od toho odběhne, ale mezi cizími neznámými asi ne.
@Bubla Bůčková píše:
Jo tak to máme podobněuž jsem slíbila, že na Mikuláše bude doma. Ve 2 letech byl v pohodě, pak kolem těch 4. narozenin se začal o sebe bát a různých situaci bát. Třeba Herolda v Tlapkach pretacime.
Kdyz prisel cert, andel a Mikulas vloni za mym prvnakem do tridy, tak se sel schovat do satny. Na halloweenskem pruvodu udelal scenu, ze se boji strasidel. Letos uz pohoda. Neboji se.
Holky, jaké máte pro předškoláky pastelky? My měli Herlitz Trilino, ty byly výborné, ale chtěla jsem zmenu. Pak jsem koupila nějaké Maped a dítěti evidentně v ruce kloužou, takže je musí držet pevněji, což je nežádoucí. Teď pod strom dostane ty předražené Stabili Easy, dám jim ještě jednu šanci, ten uchop musí doladit a potřebují něco, na co nebude muset pro sytou stopu tlačit. A ořezávátko je také věda, asi nejlepe nám vyhovuje Faber-castel rybička.
@Cuddy píše:
Holky, jaké máte pro předškoláky pastelky? My měli Herlitz Trilino, ty byly výborné, ale chtěla jsem zmenu. Pak jsem koupila nějaké Maped a dítěti evidentně v ruce kloužou, takže je musí držet pevněji, což je nežádoucí. Teď pod strom dostane ty předražené Stabili Easy, dám jim ještě jednu šanci, ten uchop musí doladit a potřebují něco, na co nebude muset pro sytou stopu tlačit. A ořezávátko je také věda, asi nejlepe nám vyhovuje Faber-castel rybička.
Pani, koukam, co vse resis. Doma malujeme s temi, co zbyly po prvni tride a do druhe jsem koupila nove.
@Cuddy píše:
To je taky věda, za rok budu určitě taky pátrat.
Holky a máte někdo tu hru Ťik Ťak Bum? Tam si u ní asi taky pěkně rozšíří slovní zásobu, ne? Přemýšlím, že to koupím právě k Vánocům. U nás jede hodně obrázkové člověče nezlob se, černý Petr, dobble. Jinak pro predškoláka mám vybráno lego clasic, plus nějaké sady k tomu jako třeba tu sadu s kolama, policejní stanici atd. Knížku království prince bordelníčka, království čurbeskov jsem kupovala loni a dost ho to chytlo a nějaké ty albi knížky. Pirátskou loď. Nějaké auto Bruder, ty sbírá. Nějaké oblečení asi taky dostane. Dobble tlapková patrola. Jinak hodně kravin dávám do adventniho kalendáře, prvního dostanou každej albi koledy a společně betlém. Pak dávám autíčka, pastelky do vany, bomby do vody. Ty obr vejce mi nakoupil chlap v německu, jsou tam o polovinu levnější, ale asi je nenarvu do kalendáře, tak je dám buď vedle, nebo je dám k Mikuláši.
@Bubla Bůčková Mikuláš je u nás v pohodě. Ve školce chodí jen anděl s Mikulášem (čert posílá dopis, že všichni byli moc hodní a nemá smysl, aby chodil
) a je to celé moc milé a laskavé. Ale u nás má zase slíbeno, že může zůstávat doma při tréninku na požární poplach.
Zkoušeli jste hru kurník? To by ho mohlo bavit
@Cuddy píše:
Stabillo máme… málo na tužku tlačí a u jiných pastelek nebylo vidět co kreslí