Přehnaná láska od partnera mě začíná děsit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Why
858
8.6.13 10:16

Příběh o žábě - vždy se mi vybaví, je to přesné

Zdroj: http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?…

Jak je možné, že oběti domácího násilí si něco takového nechávají kolikrát dlouhé roky líbit?
Násilník svou agresi dávkuje a stupňuje. Zkraje se i omluví, že už se to nebude opakovat. Jenomže ono se to opakuje a člověk nedokáže snadno rozpoznat bod zlomu a říct si: tak a teď je to vážné, jde mi už nejen o lidskou důstojnost, ale i o zdraví a možná i o život. Můžeme to přirovnat k příběhu o žábě. Když je hozená do hrnce s vařící vodou, vyskočí, ale dáte-li ji do vlažné vody a pomalu ohříváte, nepozná, kdy už jde o život. A vy ji uvaříte.

Nejdůležitější je:

• nechtít měnit/léčit partnera, prioritou je co nejdřív zachránit SEBE!
  • mít na bezpečném a dostupném místě mimo byt pas, mobil, peníze a jiné doklady
  • partnera nedráždit a chovat se jako obvykle
  • dát o situaci vědět vlastní rodině/někomu kdo nezná přítele - není zač se stydět, opravdu

Mám kamarádku, on též cizinec - totálně ji psychicky znesvobodnil, omotal si ji, využíval pro svoje potřeby, vyhrožoval atd., skončilo to pokusem o vraždu ze žárlivosti (naštěstí vyběhla z bytu a slyšela ji sousedka), trne teď strachy co bude, až ho pustěj…ze začátku VELKÁ láska…

Přeju hodně sil!

Příspěvek upraven 08.06.13 v 14:57

• načítám...
4430
8.6.13 10:38
@Why píše:
Příběh o žábě - vždy se mi vybaví, je to přesné

Jak je možné, že oběti domácího násilí si něco takového nechávají kolikrát dlouhé roky líbit?
Násilník svou agresi dávkuje a stupňuje. Zkraje se i omluví, že už se to nebude opakovat. Jenomže ono se to opakuje a člověk nedokáže snadno rozpoznat bod zlomu a říct si: tak a teď je to vážné, jde mi už nejen o lidskou důstojnost, ale i o zdraví a možná i o život. Můžeme to přirovnat k příběhu o žábě. Když je hozená do hrnce s vařící vodou, vyskočí, ale dáte-li ji do vlažné vody a pomalu ohříváte, nepozná, kdy už jde o život. A vy ji uvaříte.

Nejdůležitější je:

• nechtít měnit/léčit partnera, prioritou je co nejdřív zachránit SEBE!
  • mít na bezpečném a dostupném místě mimo byt pas, peníze a jiné doklady
  • partnera nedráždit a chovat se jako obvykle
  • dát o situaci vědět vlastní rodině/někomu kdo nezná přítele - není zač se stydět, opravdu
Mám kamarádku, on též cizinec - totálně ji psychicky znesvobodnil, omotal si ji, využíval pro svoje potřeby, vyhrožoval atd., skončilo to pokusem o vraždu ze žárlivosti (naštěstí vyběhla z bytu a slyšela ji sousedka), trne teď strachy co bude, až ho pustěj…ze začátku VELKÁ láska…

Ano, přesně - tyto rady jsou od odorníků, kteří mají zkušenosti. Psala jsem to stejné svými slovy…Takto by měla zakladatelka postupovat, ale chápu, že má strach a není to jednoduché. O to důvod to někomu blízkému říct, někomu, jak je výše, kdo ho nezná…

• načítám...
291
8.6.13 10:45
@Why píše:
Příběh o žábě - nikdy na to nezapomenu, je to přesné

To je trefné a moc zajímavé přirovnání :potlesk:

Je to přesně tak, domácí násilí nebo omezování osobní svobody a psychický teror je velice plíživý…
Můj ex se ze začátku taky tvářil jako normální kluk, holky ani nebral nijak moc vážně, jen s nima randil, pak jim většinou zlomil srdce a šel dál… Se mnou to ale bylo nějak jiné, možná mě doopravdy miloval až moc…
Po prvních takových nenápadných výstupech, kdy žárlil, jsem si říkala, že je to asi trochu sranda… Že přehání, ale nemyslí to tak… No, myslel 8o

Jinak jsem nad tím ještě hlouběji přemýšlela a napadly mě dvě varianty, jak postupovat dál… Můžeš ho zmást tím, že se budeš chovat jako on ;) Vím, že to není tvoje přirozenost, ale možná kdyby na vlastní kůži okusil, jaké to je, uklidnil by se… A moc ti teda přeju, ať potom nejsi zklamaná tou důvěrou v něj, protože snad ve všech takových případech se opravdu potvrdilo, že ten kdo takhle žárlí, tak sám podvádí :roll:

Druhá varianta je se mu vzepřít, což už vlastně tak nenápadně děláš… Upozorňuješ na to, že se ti takové chování moc nelíbí… Ale bude u vás na denním pořádku dohadování a vysvětlování :roll: Ono je to totiž tak, že ty upozorníš na jeho chyby (žárvivost, posedlost kontrolou, omezování…) a on to otočí na tebe, že jsi mu asi nevěrná, že ti nemůže věřit, když máš nějaké tajnosti :evil:

Víš jak se to říká, že žena by si měla uchovat trochu té své rafinovanosti, neříkat chlapovi všechno, být tajemná, aby si udržela jeho pozornost, aby nanabyl pocitu, že jí má jistou??? Neboli jak byla hláška ve filmu Poslední skaut „Voda je mokrá, nebe je modrý, holky mají tajemství“ :) Tak to v tomhle případě totálně neplatí a není možné, bohužel :nevim:

A ještě jsem Ti chtěla říct, že takhle bezhlavě zamilovaná, abys mu trpěla jeho chyby nebudeš věčně… Časem ti to bude vadit víc a víc, bude ti chybět tvoje osobní volnost a svoboda, prostě jsi člověk a ne zvíře, aby nad tebou měl někdo moc… Pak teprve půjde do tuhého, protože když se vzepřeš, tak už ti nebude říkat, ať ho ujistíš o své lásce, to ti prostě oznámí, že to bude takhle, že to jsou jeho pravidla… A popravdě, po těch zlomených hůlkách se obávám, že nezůstane jen u psychického teroru 8o

• načítám...
46867
8.6.13 10:53

@kabab to jsem netusila, ze by se nemela snazit o zachranu partnerova zdravi. Vidis a ja bych se snazila a asi na to dojela.

• načítám...
4430
8.6.13 10:57

Ano..zlomené hůlky…zdá se to jako „banalita“…ale značí to naprosto nedostatek sebeovládání (ještě když to bylo ve společnosti). Natož když impuls bude silnější (nedání mobilu, odmítnutí něčeho)…Též si myslím, že by nezůstalo u psychického násilí. Ale zase nejsme přímí účastníci, neznáme je..těžko říct takto z popisu. Každopádne je to důvod k tomu odejít. A to že se to bude stupňovat je jisté na 200%..

• načítám...
3168
8.6.13 11:08

To, že zlomil hůlky, jasně ukazuje, že agresivita v něm dřímá. zatím se buď ovládá, nebo neměl důvod, protože mu vždycky ustoupíš a např. mobil ukážeš.
Zajímalo by mě, jak to zdůvodňuje - „ukaž mi mobil, já ti vůbec nevěřím?“

Nevím, jestli vymazání historie pomůže, nedivila bych se, kdyby měl v počítači nainstalovaný takový ten sledovací program, kde může sledovat veškeré údery klávesnice, posílá mu to printscreeny atd. :-( Když kontroluje mobil, určitě má zmáknutý i počítač! aspoň že je tam komplikace s češtinou.

• načítám...
237
8.6.13 11:42

@jajda32 Na ten sledovací program jsem taky myslela, je to jednoduché a lidi to často používají např. na sledování, kam chodí na internetu děti. Sama jsem se o to kdysi zajímala. A s překladem si myslím není vůbec problém.

• načítám...
237
8.6.13 11:44

U nás např. Hlídací pes.Viz google

• načítám...
Magnifique
8.6.13 11:48

Pročetla jsem celou diskuzi a musím uznat, že mám velice smutné pocity. V první řadě je fakt, že zůstat je riziko, zavánějící dost nepříjemným koncem. Skutečně bych si zajistila mimo domov: pas, hotovost a nový mobil s novou simkou. Nikoho bych nekontaktovala, respektive ne rodiče, které umí on za Tvými zády zkontaktovat například v době letu do Čech. Spíš bych skutečně zavolala, anebo napsala někomu, kdo by věděl, že v případě, že v tolik a v tolik nebudu na letišti v Čechách je něco špatně a bude kontaktovat policii a rodiče - kamarádka, spolužák, sousedka, kdokoliv. Skutečně bych nebalila super kufry, ale vytratit se jen s tím nejnutnějším, tak, aby netušil, že jsi se odstěhovala, ale nabyl dojmu, že jsi se třeba jen někde zdržela. Nevím jestli tato varianta existuje: ale dá se udělat duplikace pasu tak, aby nevěděl, že odjíždíš na duplikát a originál mu nechat? Tím bych i předešla tomu, že by sám od sebe volal rodičům. Přece by se neudal, že je něco špatně. Zmátlo by ho to tom směru, že by nemusel HNED nutně přijít na to, že jsi za hranicemi. Pokud by jim ale náhodou volal, neřekla bych jim co se děje jen proto, že oni ze starosti o Tebe by to jeho telefonátu mohli udělat chybu a nevědomky mu to v hovoru říci. Bohužel budeš muset na Kanadu zapomenout díky tomu, že se rozloučíš v práci. Ale teď je ještě otázkou, když Ti ji zajistil on, jaké tam on má konexe? Není to tak, že si nechá zjišťovat od kdy do kdy tam jsi, v kolik chodíš na oběd atp, když mu vycházejí náhody a on Tě párkrát na obědě zastihl? Protože pokud ano, nesmí na Tobě nikdo nic zpozorovat! A asi nebudeš moci běžně ukončit smlouvu, nebo dát předem výpověď. Nejslabší Tvoje srdíčko bude v momentě, kdy budeš vidět na displayi mobilu jeho volání. Proto tu simku neber s sebou. Musíš také uvažovat o tom, že existujeme v době moderních technologií a tak se skutečně dá najít telefon se simkou kdekoliv. A bohužel i IP adrea prozradí na go-gle mailu, z jakého místa byl otevřen. Je to nepříjemné, ale skutečné. Pod nátlakem, který spustí se v Tobě bude snažit vyvolat citové emoce a ty se budeš díky svému svědomí, cítit špatně a můžeš si napáchat strašné zlo, protože mysl má sílu všechnu bolest a smutek omlouvat a zapomínat. Uvědom si, že pro něj není problém sednout do letadla a přijít za Tebou, sehrát drama a s elegancí jemu vlastní, Tě nalákat zpět do Kanady. Rodiče to budou brát, jako, že jsi hloupá a šlapeš si po štěstí a on na to vsadí. Až budeš v Čechách, vše rodičům řekni. Netnám je, ale snad to přijmou a pochopí… Držím pěstičky. :hug:

• Upravit
2853
8.6.13 12:14

@Aot jsem ráda, že jsi se ozvala :hug:
Myslím, že asi nejsi pevně rozhodnutá prachat viď? Chápu, že to pro Tebe není vůbec jednoduché a takové rozhodnutí přesto o jakou záležitost jde, neuděláš asi ze dne na den, když jsi zamilovaná, naprosto Ti rozumím, ikdyž jsem si tím neprošla.
Asi ho prozatím budeš opatrně testovat tak, aby to nebylo nápadné a on na nic nepřišel že?
Myslím, že to není špatný nápad a ono Tě to vlastně samo popožene k odchodu :palec:
Buď opatrná!

• načítám...
2853
8.6.13 12:22

@Aot A vůbec si nemyslím, že bys byla nějaká divná nesvéprávná, jak jsi psala, jen ho máš ráda, ale blbá teda rozhodně nejsi, právě že naopak a situaci se snažíš řešit.

Řekla bych, že ty skryté kamery v bytě asi nebudou, když požaduje, abys měla zapnutou web kameru při skypu a tím Tě vlastně kontroluje, že jsi doma a neběháš někde po barech, no a přes den ví, že jsi v práci, a možná tam má i nějakého špeha, když Ti tu práci sehnal, kdo ví.

• načítám...
7257
8.6.13 12:30

Držím zakladatelce palce-ale nedá mi to nenapsat-jak může být někdo takový "chlap mých snů "? :nevim:Já bych tedy prchala už při první scéně–a totéž bych doporučila např. dceři. Láska je krásná věc, ale nesmí zasahovat do práv a svobody druhého.

• načítám...
2853
8.6.13 12:41

@jannina1 Souhlasím s Tebou, ale musíš se vžít do zakladatelky, když je zamilovaná, není to jen fáma, že láska je slepá, ale zakladatelna naštěstí úplně slepá není.

• načítám...
káťa
8.6.13 13:04

Jj, každej jsme nějakej a pro mě osobně je moje osobní svoboda natolik důležitá, že jsem také při prvním sebemenším náznaku závislosti či přílišné upnutosti partnera na mě ukončila vztah. Kromě toho, že jsem se závislosti bála, partner se mi navíc i zhnusil…
Ale každý to má jinak. Moje sestra také žije s člověkem, podobným zakladatečině partnerovi, jen (doufám!!!) v menším měřítku. Také chorobně žárlí a izoluje jí od jejích zájmů, přátel a práce. Bohužel sestra je a donedávna i rodiče byli přesvědčeni o tom, že to je milionový chlap. On je na ní i jejich dcerku strašně hodný, až moc, vydělá peníze, doma se vším pomůže, sestřeby snesl modré z nebe. ALE - já to viděla od začátku- je na ní absolutně nezdravě upnutý, když jsme třeba spolu, tak během hodiny 10 sms, jak jí strašně moc miluje, když okamžitě neodepíše- tak další proč neodepisuje, zda ho taky miluje tak strašně moc atd… :poblion: Žárlí neskutečně na všechny její známé. Snaží se jí izolovat od okruhu jejích známých, v podstatě mu žádná její kamarádka nesedí a když se s nimi viděla, tak byl tak nepříjemný, že si to postupem času zhodnotila tak, že jí to nestojí za ty nepříjemnosti doma. Bohužel nesmí ani přespat u našich rodičů, nestojí ani o to, aby se v jeho nepřítomnosti vídala se mnou :(. Prý bych jí mohla navádět k nějakým neřestem, neboť jsem hrozně na chlapy (jsem rozvedená a od rozvodu před 5 lety mám druhého přítele). Nesmí do normální práce, kde by byl mužský nebo smíšený kolektiv. První práci jí vybrala jeho máma, ve stacionáři pro staré lidi, kde byli pouze stříci-klienti a ženské. Itak žárlil na vrátného. Potom byla sestra na mateřské a nyní po mateřské by měla nastoupit jako učitelka do školky (mezi samé ženské) a i s tím má problém, protože pro děti chodí občas i tatínci :zed:. Bohužel sestra se za to stydí a nic nám s mámou neřekne, tváří se, že je vše v pohodě. Nedávno se však přede mnou podřekla její nejlepší kamarádka, že jí domá dělá žárlivé scény, minule jí prý vtrhnul na wc, když tam psala sms této kamarádce a vytrhnul jí telefon z ruky a zkontroloval, komu píše…Tato kamarádka si s ním na to konto promlouvala, prý se neustále bojí, že se s ním sestra rozejde a z toto všechno pramení… Bohužel moje sestra ví, že je to špatně, ale nám se to stydí říct a před okolím jsou dokonalá rodinka, kde muilující manžel vydělává spoustu peněz, krásně se o holky stará, se vším pomůže, po ženských nekouká, prostě „ideální muž“. :?

• Upravit
31594
8.6.13 13:14

@Aot já to tak čtu a popravdě mám jedinou radu, bafni pas, prachy, mobil, pokud máš nějaké cennosti, tak ty, sedni na nejbližší letadlo do Čech a co bude následovat řeš až potom. Já už bych se ho bála, hodně. :|

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová