Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@TetaBeata kamarádka má velmi chytřejší syna ale hlásil se na IT kde je přetlak a měl mít alespoň 30 bodu z matematiky..má 29 takže nebyl přijat ani na jednu školu..oni jsou i takové případy.. a když mi došly výsledky tak těch neprijatych dětí bylo docela dost min 40 na té listině… takže jich podle mě bude vážně docela dost
@Al35 dívala jsem se na dvě gymnázia, co má dcera a tam byla do cca 25 nepřijatých. Podívám se ještě na nějaké vzdálenější v krajském městě.
@Al35 u syna na IT měli 100 přihlášek, brali 10. Na druhou 80 tuším a brali 18. U obou tedy byly děti jak nepřijaté ( tedy nepřijaté na vyšší prioritu, ale mohli být přijati na nižší ne? ).
Pak tam tedy byly i děti, které nesplnily povinny počet bodu k umístění. Klidně 50?
Příspěvek upraven 16.05.24 v 07:29
@Al35 nepřijatý muže být ale přijat na školu s nižší prioritou ne? Já už to pak zase tak moc dál nezkoumala. Stačilo mi přijat ![]()
@jkra píše: Více
S body to opravdu všude není jako v Praze. Na náš 6G má 30 a víc bodů z matiky jen 5 uchazečů (nejvyšší počet z M je 1× 35 a z ČJ 1× 40). Ale na 6G letos nebyly cermat testy z M o tolik jednodušší než v jiných letech.
Jinak včera jsem tak na půl ucha poslouchala tiskovku k přijímačkám. No, asi v ní nezaznělo nic překvapivého, poplácávali se po ramenou, jak vše krásně zvládli, což se dalo čekat. Ale co mě pobavilo - v jedné části se pochválili, že nový systém zachránil před chybným nepřijetím užnevímkolik dětí, protože díky němu se přišlo na chybu. V jiné části pak připustili, že tyto chyby vznikají (i) díky tomu, že se vše ručně přepisuje ze systému do systému, takže tím můž dojít k chybě. Tedy vlastně - systém zachránil děti před chybným ne/umístěním, ke kterému by nedošlo, kdyby nebylo systému. ![]()
@sysi píše: Více
Přijde mi, že je to ale vážně lepší, než loni.
@sysi píše: Více
Já jsem se systémem spokojená. Podali jsme 3 přihlášky jeden večer z obýváku. Potřebný další papír poslali přes Dipsy do všech tří škol. Díky dostupným testům z minulých let jsme měli představu, jak dcera testy zvládá a jaký školy jsou reálnou možností. Dcera skončila tam, kde chtěla. Je nadšená. My jsme rádi. Asi nikdo nečekal, že to bude úplně bez chyb.
Oproti původnímu papírování je to nebe a dudy - hlavně proces odvolávání se (první kolo, oproti minulým letům, vlasně už proběhlo automaticky ve formě umožnění 3. priority). Transparentnost (už jsem tu psal, jak se v minulosti někde řešila odvolání) je taky úplně jinde. Za mě
a vítejme ve 21. století ![]()
PS Že to nebude bez chyb bylo jasné, ale žádný procesní fail se nestal a dokonce to ani nespadlo ![]()
U nás mám ten pocit. Za poslední roky si pamatuji, že bylo vždycky několik děcek, kterým se nepodařilo nikam dostat na první kolo. Loni výchovný obvolával sám školy a snažil se jednu i v červnu umístit na SŠ. Včera většina učitelů došla do třídy dcery. Úplně všichni udivení, že každý má své místo na jiné škole jisté.
Ale jo, i ředitelé si to většinou víceméně pochvalují. Rozhodně odpadnul ten zmatek, který loni spousta dětí a hlavně asi rodičů zažívala, když se po vyhlášení výsledků ti z vrchní části žebříčku rozhodovali, kam že tedy vlastně budou nebo nebudou chtít nastoupit a ti z linie pod čarou byli v napětí, kdy sháněli nové školy, zároveň podávali odvolání na původní školy a do toho se ten žebříček průběžně hýbal podle toho, jak se ti lepší nakonec rozmysleli a jestli ti s odvoláním nakonec neskončili sice na náhradní škole, ale která se jim třeba nakonec líbila víc…
@eManžel píše: Více
Rozhodně je to lepší. Vždy%t většina dětí už je umístěná. Ten loňský blázinec s odvoláním byl šílenej. Rodiče si na to brali dovolenou, denně obvolávali školy, jezdili pro potvrzení k lékařům, pokud to na školu bylo třeba, psali desítky přihlášek, děti objížděly event. školní testy druhých kol…
Z diskuze na Seznamu: “Katerina Novakova
Katerina Novakova
Před 27 minutami
Pracuji na studijním oddělení a měla jsem na starosti přijímací řízení na střední školu-systém se zdá být chytrý a časem snad i dobře fungující, ale letos byl žalostně nepřipravený, informace, jak s ním pracovat pozdě nebo vůbec, nedostatečný čas na kontroly, padání celého systému z přetížení, ale obrazovka píše „vaše chybné zadání“, zapíšu údaje a za týden zjistím, že jsou přepsané s chybou bez avíza změny, nemožnost seřadit přihlášky abecedně. Help desk neustále obsazená, v exponované době odpověď na mail za několik dnů, atd..ještě poznámka ke QRkódům-zkuste načíst neostrý, rozmazaný QR kód z fotky nebo scanu, nepovedlo se ani jednou!! A závěr? Když nedodáte zpracované údaje včas, jak jsme Vám nadiktovali, vše smažeme a pro celý obor si vyhlašte 2.kolo. Školy by neudělaly tolik chyb, kdyby dostaly pro práci slušné podmínky”
Bylo by fajn, kdyby pan reditek Cermatu, tady nekterymi tak desne vychvalovany… zminil i tohle:) misto toho, ze dela hlupaky z reditelu skol:).