Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bohuzel je to normalni a pro ty deti to bude mit velmi spatne nasledky ![]()
No, do školy denně dostává dcera chleba a rajče, jablko a tak něco, ale když jede na výlet dávám chleba či rohlík, něco trochu z ovoce a pišingr nebo pytlík bonbonů ji dám taky. Pokud ty sušenky jsou jen jako „mls“ k „pořádnému“ jídlu, tak mi na tom nic divného nepřijde. ![]()
@lucenka píše:
@bony58 a co zdravého je na smaženém rizku?
já to beru jako menší zlo, řízek dám, máme ho rádi, a je to skutečné jídlo, taky na venek když jedu na výlet to volím, rozhodně lepší, než narvat batoh jen sladkostmi.
@mirecekblbecek píše:
já to beru jako menší zlo, řízek dám, máme ho rádi, a je to skutečné jídlo, taky na venek když jedu na výlet to volím, rozhodně lepší, než narvat batoh jen sladkostmi.
Tak mně to přijde stejný jako ty sladkosti, možná i horší. Sladkosti alespoň dodají energii. Zatímco těžký smažený řízek zaplacne žaludek a pak už by byl nejlepší nějaký odpočinek a ne pokračování ve výletu.
@lucenka neřeším cizí děti, prostě mě jen zajímá, jak to vidí ostatní, jestli je tohle trend jen u nás nebo i jinde,
![]()
každý at si svačí, co mu rodiče dají že jo
jen už se nedivím, že u nás děcka na návštěvě nadšeně zbufli kastrol čočky nebo minule dušenou mrkev, protože to prý z domova neznají
![]()
@lucenka píše:řízek je maso,+tuk, když nesníš těch řízků 5,nevidím v tom problém. sladkosti jen rozhoupou inzulín, vlčí hlad je tu. navíc si zvykne, že místo oběda může toto.
Tak mně to přijde stejný jako ty sladkosti, možná i horší. Sladkosti alespoň dodají energii. Zatímco těžký smažený řízek zaplacne žaludek a pak už by byl nejlepší nějaký odpočinek a ne pokračování ve výletu.
A jen dodám, taky dávám na svačinku sladké, zejmena ty ovocné kapsičky, bebe sušenky apod. To ale neznamená, že to má denně nebo nějak častěji než děti, které na výlet dostanou smažený řízek. Moje děti nejí moc pečivo, vůbec mě to nevadí, doma jim dám kiwi, maliny, hrušku nebo jogurt, ale to se na výlet např se školkou moc nehodí, tak dostanou jídlo v takové formě, v jaké jej jsou schopni pozrit i bez mé asistence. Ale mám děti 5 a 3 roky. Něco jiného bude asi, až vyrostou…
@mirecekblbecek píše: řízek je maso,+tuk, když nesníš těch řízků 5,nevidím v tom problém. sladkosti jen rozhoupou inzulín, vlčí hlad je tu. navíc si zvykne, že místo oběda může toto.
Jak často posíláš děti na výlet, že máš obavy, že si zvykne na jiny oběd? I s tím skautem tipuji, že nejezdí častěji než jednou za 14 dní… ![]()
@mirecekblbecek píše: řízek je maso,+tuk, když nesníš těch řízků 5,nevidím v tom problém. sladkosti jen rozhoupou inzulín, vlčí hlad je tu. navíc si zvykne, že místo oběda může toto.
Ale prd si zvykne. Na výletě není dítě každý den.
@El-Brno píše:
Jak často posíláš děti na výlet, že máš obavy, že si zvykne na jiny oběd? I s tím skautem tipuji, že nejezdí častěji než jednou za 14 dní…
ono, děti jsou fíkané, protože milujem sladkosti, tak vím, že stačí 1× a už to děcka zkoušejí. Prostě u nás se sladkosti místo oběda nejedí, nikdy.Ale at si každý dělá, co chce.
@mirecekblbecek píše:
ono, děti jsou fíkané, protože milujem sladkosti, tak vím, že stačí 1× a už to děcka zkoušejí. Prostě u nás se sladkosti místo oběda nejedí, nikdy.Ale at si každý dělá, co chce.
Tak moje d ti to taky zkouší. Přesto i v tom nižším věku poznají, že co můžou na výletě, to si nemůžou dovolit doma
nemám problém jim někdy polevit, nebojím se, že to skončí trvalou změnou, to by to sladké nemohly nikdy…
@El-Brno píše:
Tak moje d ti to taky zkouší. Přesto i v tom nižším věku poznají, že co můžou na výletě, to si nemůžou dovolit domanemám problém jim někdy polevit, nebojím se, že to skončí trvalou změnou, to by to sladké nemohly nikdy…
sladkosti máme dost, peču furt, od chlebaaž po dorty, takže sladkostí mají moc(jsou extrémně hubení)takže to není problém, ale snažím se omezovat příjem cukru, takže já sladkosti místo oběda, místo dopol. svačinky ve škole nikdy nedávám, neříkám, že vy je nemáte dávat.
@bony58 píše:Že zrovna řízek byl zdraví strava
Včera jsme byli s skautským oddílem předškoláků a prvňáčků na výletě. Zarazilo mě, co maminky dávají dětem na svačinky, za nás to byl většinou řízek a jabko, pochopím, že se s tím nechce někdo smažit, ale nepochopím rodiče, co svému dítku nabalí pět kupovaných koblih, k tomu tři tatranky, nebo jiný chlapeček měl na svačinku pytlík gumových medvídků, čokoládu a oplatek, sice měl chleba, ale hádejte, co sní a co doveze domů? Vedoucí říkali, že sušenky, oplatky a jiné sladkosti si nosí děti běžně. A mezitím ti naši chudáci s mrkvovou pomazánkou a s jablkama!!! Přijde mi to fakt divné, to rodiče nemají rozum? Nebo se nechtějí s dětmi hádat a dají jim, co jim chutná? Nejsem žádná bio matka, kluci také mají sladkosti, ale, že bych jim to dávala běžně na svačinku…
Jsem divná nebo je tohle normální jídlo? U nás jsme sto let za opicema?![]()
Jinak sušenky a oplatky jsou běžné, na tom nic špatnýho nevidím. Nicméně chce to něco jako „hlavní jídlo“.
Nevím, proč řešíš stravu jiných dětí. Kdžy tvoje jsou hcudáci s mrkvovou pomazánkou, tka jim dej něco jiného.
@bony58 já to viděla i u menších dětí, seděla jsem s malým v OC, on seděl v kočárku (měl rok), dávala jsem mu mix banánu, jablíčka, pomeranče a kolem mě bylo asi 5 nebo 6 maminek s dětmi podobného věku a cpaly do sebe oplatky, zmrzlinu, čokoládové pribináky
jsem si připadala v tu chvíli jako exot ![]()