Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, já Ti naprosto rozumím, že to není „prvoplánové“, že ho jak říkáš „miluješ“. Já bych to přeložila (opět pardon za pragmatismus) tak, že jsi očividně s ním jako s partnerem spokojená, nebo jsi minimálně doteď byla, ale teď po tom sdělení o otevření vztahu se najednou odhalil dosud skrytý aspekt toho vztahu. Který právě naprosto neromanticky spočívá na tom, že v tom vztahu si nejste z nějakého důvodu rovni. On má v něčem navrch, minimálně v tom, že mu netikají žádné hodiny (dítě už má, do dalšího se nehrne, necítí to jako potřebu), je o něj zájem, patrně není až tak citově angažovaný jako Ty, je v mnoha ohledech na vrcholu jako muž (já bych řekla že z hlediska obecné mužské arogance na něm ještě nějakou dobu bude, než začne jako muž ztrácet síly a bude přemýšlet, kdo že ho doprovodí do rakve a co tomu bude muset obětovat), má peníze a asi i status z toho plynoucí.
Ty se sice popisuješ jako pohledná a udržovaná, ale ruku na srdce, ten věk úplně neošálíš, s mladšími ženami se bude čím dál hůř konkurovat, zatímco on jako chlap to bude mít úplně naopak. Máš před sebou cca 5 let, kdy fyzická atraktivita vůbec ještě k něčemu je, pak už je příroda nekompromisní, a jsi ve velké nevýhodě, protože v tom vztahu tlačíš na něco, co on nechce, ale on nemá vůbec důvod ti to dát a něco tomu vztahu pomyslně položit na oltář (to by měl třeba ve 45 letech, kdyby si začal vztah s bezdětnou o 20 let mladší ženou).
Je to opravdu velmi kruté prozření nejen v tom vztahu jako takovém, ale i ohledné dynamiky vztahů jako takových.
Jako žena nejsi k ničemu, ale v tuto chvíli se obávám, že partner, kterého máš, je PRO TEBE náročné a tuhé sousto. On je tím tuhým soustem tedy v podstatě pro každou ženu, ale pro Tebe v této pozici tuplem.
Proto jsem Ti navrhovala tu možnost vzít to velmi realisticky, co to jen jde dát emoce stranou a pomyslně si účetně spočítat pro sebe, jestli vůbec Ti stojí za to s ním setrvat.
@Majdalenka02 píše: Více
Kdo ji tady dává kartáč? Jen se jí snažíme otevřít oči.
Mě třeba zdrhl ex pár týdnů před svatbou za jinou a ještě že tak. Žádný trauma to ve mě nenechalo. Samozřejmě to v té chvíli bylo hodně těžký. Ještě to na mě pak asi dva roky zkoušel to dát dohromady, táhl to s námi oběma, což jsme se dozvěděla až později. Nakonec jsme to byla já kdo to definitivně ukončil a že mě to stálo hodně sil a nervů. A bylo to to nejlepší rozhodnutí asi co jsem v životě udělala. Zakladatelce Radim to stejne. Vykašlat se na devk. aře.
@Anonymní píše: Více
A bude Ti smutno ještě mnohem víc pokud s ním zůstaneš…jestli chceš děti a normální fungující partnerství a rodinu máš opravdu nejvyšší čas začít hledat normálního chlapa. Tohle sprostý drzý ho.vado Ti nic hezkýho do života neprinese. Vzpamatuj se.Je za 5 minut 12 ![]()
Navrhuji mu rict, ze tuhle potrebu volnosti si obcas strejchnout jinde chapu a respektuji, ale samozrejme mi z toho vyplyva, ze tu volnost budeme mit oba. Mozna ti jeho reakce otevre oci. ![]()
Neperspektivní týpek, bez vize, ještě k tomu s dítětem, kterýmu se ani ze začátku nepokusil vytvářet rodinu…Nic moc partie, leda na chvilkovou potěchu, o takovýho se ženský stejně nepoperou, on to ví, tak tě chce mít v záloze, brzdit tě a sem tam si zaskotačit. Jaký je vlastně otec? (Odpověz si sama, ale tipuju podobné kvality
) Pustila bych ho k vodě, takových zoufalců můžeš mít mraky. Ale asi bych si zašla k psychoterapeutovi, aby ti pomohl rozklíčovat zděděný vzorce na tvého ideálního chlapa, abys ty paka rozpoznala hned ze začátku a přesedlala na lepší, perspektivní.
Zakladatelko, jen jako žena se cítíš momentálně úplně k ničemu? ( nahraditelna v sexu, děti od tebe nechce) A jako člověk se cítíš jak? ( tvoje hodnoty, aspirace, touhy, snažení, vidění světa..v tom se cítíš od něho akceptovaná?) Říkáš ze ho miluješ. Co on? Jako člověka tě má rád, podporuje tě, cítíš se při něm jako někdo? Si pro něj parťák do života, ktery ho ovlivňuje, dá na tvé rady, přizpůsobuje tobě své plány, dělá kompromisy, nebo si luxusní opečovávaný doplněk, a, obecně vzato, pro praktický život si mu úplně k ničemu?
Jestli cítíš a vlastně i vidíš, že je tam láska z jeho strany, tak je možnost, že jen hledá privilegia a únikové cestičky a když správně „uhodíš“ a zahráš na strunu jeho alfasamičí dospělé stoické chlapské odpovědnosti, že se k.. má umět ve vztahu ovládat a neběhat za každou sukní a že k..má dát své slovo chlapa, ze ti bude věrný, protože TY to tak VE VZTAHU VÁS DVOU chceš s vyžaduješ… ( plus to dítě)
Trvej na svém co jako člověk a jako žena chceš a potřebuješ a výsledek se dostaví a pak uvidíš, jaký je to alfasamec a jaká je jeho láska.
@Hecate píše: Více
Dokonale zanalyzováno
Je to tak, partner je na vrcholu a nějakou dobu ještě bude. Je úspěšnější, než kdy dříve. Atraktivnější, vybudovanější, … než kdy dříve. Holky se na něj lepí jak vosy na bombon. A on tak může mít pocit, že mu něco “utíká”. Jaké by to bylo lovit ženy s veškerou “výbavou”, kterou má teď? Evidentně ho na tom něco láká.
Nechci ho omlouvat, protože jeho rozpoložení nerozumím, na druhou stranu se ho snažím aspoň pochopit, protože sama “v jeho botách nechodím”. Očividně mu závazek ve formě dalšího dítěte nahání hrůzu. Nahání mu strach oddat se jedné ženě na celý život, protože si to (zdá se) nedovede představit. Sama jsem rozhozená z toho, do jaké situace jsem de dostala.
No a jak se sterá o to svoje dítě s ex? Nebo jen pošle peníze a tím to končí?
Zakladatelko, rozumím Ti. Mně toto prozření o vztahové dynamice postihlo zhruba v podobném věku, jako Tebe, ale teda v jiné životní situaci (rozvod). Dlužno říct, že velkou výhodu jsem měla v tom, že děti jsem už měla, a i když jsem se dalšímu nebránila, pomyslně jsem měla v tomto splněno. I proto si myslím, že pro ženu (pokud samozřejmě děti chce) není zase takový životní průser, že má dítě, byť je na něj sama.
Od těch cca 35 let jsem si začala uvědomovat, že zatímco o mě jako o ženu přestává mít zájem segment mužů, kteří jsou zajímaví pro mě, není mi jaksi „dost dobrý“ segment mužů, který má zájem (ještě o mně). Tahleta dynamika, obávám se, nyní vládne i u vás.
Nakonec jsem teda měla velké štěstí, že jsem potkala současného přítele, který mi naprosto vyhovuje a máme spolu i to dítě, protože to opravdu nebyla samozřejmost a z více ohledů to nebylo snadné. I proto chápu ten pesimismus z dalšího seznamování.
Nicméně myslím si, že v nějaký moment se opravdu žena musí tak trochu „probrat“ z těch ideálů a romantiky a být víc pragmatická, jakkoli je to smutné a ze začátku to „prozření“ hodně bolí. Ale myslím si, že to prozření je nutné proto, aby se vůbec dalo dělat racionální rozhodnutí (čímž ale rozhodně nemyslím rozhodnutí, se kterým všichni souhlasí a které všichni chápou).
Tak v tom případě honem rychle na tu terapii. Pokud máš takový vkus na chlapy, tak s tebou bude něco hodně špatně, bohužel. ![]()
@Majdalenka02 píše: VíceŘíká…ale taky je třeba používat hlavu a tady vskutku není co řešit bohužel.
@Takyjedna píše: Více
Ehm, jakože po internetové diskuzi je každý Freudem?
@prokr píše: Více
Problém je, že takového partnera jí nikdo neslíbí.
@pikola o své dítě se stará skvěle. Je milující a ohleduplný otec. Mají spolu nádherný vztah. Malého má pravidelně v péči. I já s ním mám krásný vztah.
@Hecate píše: Více
Nemáte prosím některá zkušenost svou nebo z okolí se zmrazením vajíček? Připadá mi to aktuálně jako jedna z možností, jak si “koupit čas”, když jinou teď evidentně úplně nemám. Ale bojím se negativ, která se s tím pojí.