Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mar__tanka1983 ano pozastavila jsem se nad tím „raději…než“. Ono to doufám není o tom, kdo čím přispěje raději, nutně si přeci nemusíš mezi těmi dvěma možnostmi vybrat jen tu jedinou. Spousta lidí přispívá i penězi a zároveň ještě nemá problém někam nosit víčka. Tvoje věta ve mně evokovala představu, jak jdu s víčky na sběrné místo a třeba Ty mě pozoruješ a řekneš si „hm, tak odpad dá, to jí problém nedělá, ale že by poslala peníze, to né“, jako by ten člověk dělal něco špatného tím, že jde přispět „jen víčky“, a že automaticky počítáš, že tohle je jediná moje volba přispívání, a nikoliv i finanční.
@atominnka píše:
ba ne… lidi jsou lakomí a radši dají víčka.
tak i tak se to dá říct. Ale ve finále je to stejné ![]()
@atominnka píše:
ba ne… lidi jsou lakomí a radši dají víčka.
To není pravda. Spousta lidí (zejména starších), kteří ta víčka sbírají třeba na nějaké dítě, vůbec netuší, kolik za to ten příjemce dostane peněz.
Zrovna nedávno jsem to zjistila u jedné příbuzné - šťastně sbírala na nějakého chlapečka a měla z toho dobrý pocit, jak mu to pomůže… Když jsme na to téma mluvily a já jí mezi řečí řekla cenu za kilogram, málem ji kleplo.
Mně to taky moc hlava nebere, radši dám někomu prachy (mám zadaný trvalý příkaz) a mám to bez práce a rozhodně tak dám víc, než kdybych tu někde střádala pár víček za měsíc, navíc bordelu máme doma dost, tuhle pytlíček na to, tuhle na něco, nebudu tu mít ještě víčka. Navíc, když už tedy vyhazuji pet lahev (moc je nepoužíváme), tak když ji sešlápnu, musím jí zavřít víčkem, jinak se zase nafoukne, tak nevím, co je ekologičtější, jestli sice třidit víčka jinam, ale pár lahví naplní kontejner, nebo tam dát i víčko, ale vejde se tam toho mnohem víc ![]()
@WERISKA píše:
protože jsou lidi líný. To by jim musel někdo tu kasičku strčit přímo pod nos, aby tam tu 5-10 korunu hodili.
Ta víčka má doma skoro každý
peníze pošleš bez problému z pohodlí domova, kdežto s víčky musíš zvednout zadek a dojít tam, odkud se víčka dostanou dále. Nehledě na to, že doma to chce nějakou krabičku, vysvětlit celé rodině, že až dopijí, tak separovat lahev a víčko a pak s tím někam jít. To mi osobně přijde složitější než udělat 2 kliknutí na počítači, o lenosti to asi nebude.
@budi píše:
Holky já vím že se to vykupuje, za nějaký směšný peníz… a ten chudák rodič to musí svážet v obřích pytlích, platí přitom benzín a navíc ani v tu dobu nemůže být s tím dítětem…
mě vrtá hlavou, proč lidi někomu nemocnému hází odpad??? a proč to potom ještě někdo další zneužije pro různá nenávistná srovnávání…prostě mám dojem, že když bych tam to víčko hodila, tak říkám:
„Tady máš můj odpad a roztřiď to místo mně. Prachy ti nedám, utratila jsem je za tohle pití.“Kdyby si každý člověk, co tam hodí to víčko, řekl, že místo JEDNÉ JEDINÉ koupené PET láhve s Colou tam hodí desetikorunu (možná Cola stojí i víc?), tak by to bylo efektivnější, přátelštější, přínosnější, rychlejší pro tu rodinu a nakonec taky ekologičtější… a ještě i zdravější pro toho dárce
a teď se do mě pusťte…
Příspěvek upraven 02.09.15 v 13:33
jsem dnes nějak nechapává a PMS mi vládne
Já s tebou naprosto souhlasím. Předem upozorňuju, že chápu, že jsou i rodiny, které opravdu navíc nemají ani tu desetikorunu, ale nějak chtějí pomoct - ale podle mě je takových extrémů minimum. Vzhledem k tomu, že ta víčka se vykupují v cenně kolem 3 korun za kilo, tak kolik se jich musí nasbírat, než se dosáhne aspoň nějaké částky?
Naši přátelé taky sbírají víčka pro svého postiženého chlapečka. Vysvětlila jsem jim, že myslet na to, dávat víčka bokem, sbírat je a pak je někam vézt, abych z toho slavnostně utržila pětikorunu, je pro mě nad moje síly, ale že jim ráda pošlu stovku, když mi dají číslo účtu. Oni se ale přímému vybírání peněz brání, asi je jim to hloupé a vycházejí z toho, že víčka nikomu chybět nebudou. Možná mají ty různé rodiny podobnou motivaci. Opravdu si ale myslím, že kdyby každý poslal deset korun, mají na potřebné léčebné pomůcky, pobyty apod. vybrané daleko dříve.
P. S. Ale odpad třídím, není to tak, že bych byla líná, jen mi tenhle způsob přijde totálně neefektivní.
@hamika ne to ne
Tak sem to fakt nemyslela. I když - jak to napsat, aby to bylo pochopeno, jak to myslím.
Nemyslím si o každém, kdo nese víčka na sbírku, že je škrt. Ale myslím si, že je spousta škrtů, kteří by nepřispěli ani korunu, ale třeba je sbírání víček „donutí“ se čas od času chovat solidárně. To je super, ale je to škoda, protože já si nemyslím, že ve výsledku je sbírání víček nějaká výrazně plusová záležitost.
Víš jak to myslím?
@hamika píše:
peníze pošleš bez problému z pohodlí domova, kdežto s víčky musíš zvednout zadek a dojít tam, odkud se víčka dostanou dále. Nehledě na to, že doma to chce nějakou krabičku, vysvětlit celé rodině, že až dopijí, tak separovat lahev a víčko a pak s tím někam jít. To mi osobně přijde složitější než udělat 2 kliknutí na počítači, o lenosti to asi nebude.
Já už jsem to pak opravila na to, že nechtějí dát peníze ![]()
Ty se tahají z peněženky. Ale víčka jsou „odpad“, který stejně tak jako tak vyhodíš.
Tak hlavně by se měl postarat stát… Jinak víčka sbírám a minulý rok i tenhle rok se snažím pomoct jednorázově a poslat potřebným cca 1000 kč - pokud mi to situace dovolí, chtěla bych to tak dělat každý rok, ale nikdo neví co bude a co mu osud přinese. Víčka dávám kolegovi v práci a ten je dává synovi - ve škole mají nějakou sbírku ![]()
Zajímavé, zrovna nedávno jsem měla na FB tohle:
Situace 1: „pijeme co nejvíc balené vody a sbíráme víčka“
Situace 2: „pijeme vodu z vodovodu a to, co ušetříme na balené, dáváme potřebným“
16 miliard.
Plus bychom zbytečně neprodukovali PET lahve.
Plus by odpadly náklady na likvidaci.
Bylo by víc energie na důležitější věci.
Atd. (libovolně lze najít dopad na cokoliv od vlivu na život zvířat po vliv na psychiku lidí)
A hlavně: představte si, kolik peněz se ušetří tím, že místo toho, abychom řešili víčka, budeme dělat něco užitečného!
@hamika A také je to čím dál tím běžnější ve školách.. Mají pytle na víčka. Sotva každé dítě pošle své kapesné…Ale může dát víčko z pití ze svačiny ![]()
@ixule pár víček za měsíc Ty, Tvůj soused, Tvé kamarádky atd. Kdyby každý kdo denně otevírá PET láhve, daroval víčko, vybere se denně 30 tisíc Kč. V kontexu měsíce/roku mi to přijde hodně zajímavá částka.
@Ronja ověřit si u vykupujících firem cenu pomocí internetu není žádný problém, než tady někoho mystifikovat.
@Mar__tanka1983 myslím, že už jsme se pochopily, ale zprvu mi to vyznělo fakt hrozně
![]()
@WERISKA píše:
A také je to čím dál tím běžnější ve školách..
To je pravda, my taky posíláme vždycky pytlíček po dceři do školy - dneska se to sbírá na každém rohu. Proto nechápu, jaké s tím kdo má starosti nebo problémy, je to třídění jako každé druhé, nemusí se to přece posílat zrovna přes půl republiky. ![]()
@WERISKA vidíš, ještě nemám školní děti, takže to jsem nevěděla. Taky možnost, tohle je fajn. Ono je to i výchovné, trošku cit pro pomoc lidem, co nemají stejné podmínky jako my.