Profese učitele
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Učitelka 1. stupně ZŠ
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, přemýšlím kvůli dětem, (aktuálně mám dvě dcery, možná budeme ještě zkoušet třetí, nicméně chci si to pořádně rozmyslet a hlavně mezitím doplnit požadované vzdělání) nad touto prací. Abych na ně ve dnech jejich volna měla dostatek času, abych je mohla vyzvedávat a odvádět do školičky a po sléze školy atp. Co obnáší to obnáší a jestli stačí mít střední školu s tím pedagogickým zaměřením. Mám bakaláře, ale úplně mimo obor. A co by člověk na tom prvním stupni vlastně učil? Úplně všechny předměty, nebo jen konkrétní? Nebo po domluvě, doplnit požadavky a mít to třídnictví. Mám zkušenosti s dětmi, byla jsem lektorkou tanečního kroužku. Děti zbožňuju, jejich nedostatky také, každý nějaké máme, ne?
Nebojím se ani rodičů, jsem dost empatik. Ani příprav po večerech, jsem dokonce hyperaktivní, doma budou rádi. Takže spíš bych potřebovala nějak pro představu popsat náplň té práce. Jasně, že jsem di školy chodila, ale ne do sborovny a ne vždy jsem dávala pozor a paměť mám opravdu jen krátkodobou. No budu za každou cennou radu ráda, procetla jsem prvních 5 a posledních 5 stránek. Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenčíOdTomči : asi bych byt tebou zacala tim, ze si dodelas vzdelani. Stredni skola a bc titul nestaci. Musis mit mgr a to v oboru… a ucitelstvi pro 1. Stupen je 5lety obor, takze si ho musis dodelat cely.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenčíOdTomči píše:
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, přemýšlím kvůli dětem, (aktuálně mám dvě dcery, možná budeme ještě zkoušet třetí, nicméně chci si to pořádně rozmyslet a hlavně mezitím doplnit požadované vzdělání) nad touto prací. Abych na ně ve dnech jejich volna měla dostatek času, abych je mohla vyzvedávat a odvádět do školičky a po sléze školy atp. Co obnáší to obnáší a jestli stačí mít střední školu s tím pedagogickým zaměřením. Mám bakaláře, ale úplně mimo obor. A co by člověk na tom prvním stupni vlastně učil? Úplně všechny předměty, nebo jen konkrétní? Nebo po domluvě, doplnit požadavky a mít to třídnictví. Mám zkušenosti s dětmi, byla jsem lektorkou tanečního kroužku. Děti zbožňuju, jejich nedostatky také, každý nějaké máme, ne?![]()
![]()
Nebojím se ani rodičů, jsem dost empatik. Ani příprav po večerech, jsem dokonce hyperaktivní, doma budou rádi. Takže spíš bych potřebovala nějak pro představu popsat náplň té práce. Jasně, že jsem di školy chodila, ale ne do sborovny a ne vždy jsem dávala pozor a paměť mám opravdu jen krátkodobou. No budu za každou cennou radu ráda, procetla jsem prvních 5 a posledních 5 stránek. Děkuji
Stále ještě se nezměnilo, že na učitelství je nutná kvalifikace - tedy PF se zaměřením na učitelství prvního stupně. Je to specifická práce a představa, že mám zkušenostmi s dětmi a tak budu dobře učit není úplně správná. Požadavek na odbornost je taky na místě, protože co do dětí vložíš na prvním stupni, to v nich je pak celý život. Nejen co do vědomostí, ale taky dovedností, vztahu ke vzdělání, k sobě samým a k okolí. V tvém případě mám silný dojem, že tvou motivací je všechno, ale ne to, co by jí být mělo. Vypsat náplň práce by bylo na román, takže na tvém místě si vyhlédni v okolí zkušenou učitelku, která bude ochotná ti o své práci vyprávět - co se musela naučit na škole, co se musela naučit praxí, co musí znát, co řeší a co jí to přináší a bere. Teď je učitelských témat plný tisk, když zabrousíš k názorům učitelů, budeš vidět. Nebudu vytvářet domněnky o tom, že jsi nováček s takovým příspěvkem a spojovat to s plánovanou stávkou učitelů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenčíOdTomči píše:
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, přemýšlím kvůli dětem, (aktuálně mám dvě dcery, možná budeme ještě zkoušet třetí, nicméně chci si to pořádně rozmyslet a hlavně mezitím doplnit požadované vzdělání) nad touto prací. Abych na ně ve dnech jejich volna měla dostatek času, abych je mohla vyzvedávat a odvádět do školičky a po sléze školy atp. Co obnáší to obnáší a jestli stačí mít střední školu s tím pedagogickým zaměřením. Mám bakaláře, ale úplně mimo obor. A co by člověk na tom prvním stupni vlastně učil? Úplně všechny předměty, nebo jen konkrétní? Nebo po domluvě, doplnit požadavky a mít to třídnictví. Mám zkušenosti s dětmi, byla jsem lektorkou tanečního kroužku. Děti zbožňuju, jejich nedostatky také, každý nějaké máme, ne?![]()
![]()
Nebojím se ani rodičů, jsem dost empatik. Ani příprav po večerech, jsem dokonce hyperaktivní, doma budou rádi. Takže spíš bych potřebovala nějak pro představu popsat náplň té práce. Jasně, že jsem di školy chodila, ale ne do sborovny a ne vždy jsem dávala pozor a paměť mám opravdu jen krátkodobou. No budu za každou cennou radu ráda, procetla jsem prvních 5 a posledních 5 stránek. Děkuji
A nechceš si to třeba ještě rozmyslet? Popravdě, to, jak jsi popsala svou motivaci, je pro mě dost děsivé a odrazující. Ale já jsem holt ta stará škola s důrazem na vzdělávací cíle.
Nicméně, školství jde do hajzlu, myslím, že pokud počkáš pár let, bude tvá současná kvalifikace více než dostačující. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych asi nechtěla učitelku pro své děti, jejíž motivaci je pracovní doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
Já bych asi nechtěla učitelku pro své děti, jejíž motivaci je pracovní doba.
Tož to si asi budeš muset zvyknout, víš? Máme, co si zaplatíme. Jen si vezmi, že i ve svém zralém věku stále patřím mezi nejmladší ve sboru.
Až to u nás začne chodit do důchodu (do pěti let třetina sboru), budeme mít zásadní problém - a to jsme výběrovka. Předpokládám, že na základkách (zvlášť na těch s horší pověstí) bude ještě hůř. Mnohem hůř.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ no asi jo, no. Je mi z toho smutno.
Bráchu to třeba baví, i když toho má občas nad hlavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@g.sandova píše:
@hanka.br. fakt myslíš? No třeba jo.
To si piš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neřekla jsem, že má jediná motivace je pracovní doba. Z jedné věty jste ze mě udělaly lenochoda a to mě vůbec neznáte. Šla jsem pro radu, protože nevím jestli bych zvládla tu náplň, jestli na to mám. Dětičky a jejich správné vedení je pro mě nesmírně důležité, vychovávám děti a učím se od píky, každá rada je pro mě dobrá. Přijde mi to jako krásná a smysluplná práce. Pomáhat dětem, co v rodině na ně nemají čas a energii kvést. Média samozřejmě teď zveřejňují stávku a mluvila tam paní učitelka že ke čím dál tím méně učitelů a proto mi to vnuklo myšlenku to zkusit. Sleduji i různé směry výchovy a vzdělání. Vím, že musím vystudovat minimálně střední školu pedagogickeho směru a nejlépe asi magisterské studium. U nás v práci je spoustu pedagogů, co k nám šli kvůli nízkým platům. Pro mě neni motivace plat nicméně smysluplná práce. Jen vím, že je to velmi zodpovědná práce a netuším jestli na to mám. Ale asi ne, co tak píšete.
Šla bych studovat, ale bojím se, abych pak nezajistila, že na to nemám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenčíOdTomči znám několik učitelek, co začaly na 1. stupni učit jen s maturitou a studium vš absolvovaly při zaměstnání. Máš trochu zkreslené představy, ale to myslím mají skoro všichni, kdo si to zaměstnání nevyzkoušeli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PupuP píše:
Anonymní: tak to už by byla zase jiná debata
Děkuji všem, kteří mi normálně odpověděli na můj dle mého vcelku normální dotaz…
Blbej dotaz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PupuP píše:
@bigl : jasně, však jo, jen jsem se ptala.
A jinak s tím vyděláváním- budu mít bohužel nižší plat, než mám teď, když učím v jiné škole jako student, protože se mi budou strhávat dane, zdravotní a sociální. takže paradoxně finančně docela klesnu. ale co už;)
To ale nikoho nazajima jak jsi natom s platem stejnak mas asi slusnej plat, hlavne ze mas na najem a zivobiti a slusne auto
Příspěvek upraven 09.04.20 v 22:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dneska máš ve školství všechno skoro zadarmo, 500 osobního a toť všechno. Kabinety za hubičku