Prosím o váš názor na pomoc v rodině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
524
29.6.16 13:59

Mám ještě pár otázek…jak jako morální charakter půjčky?? On bratr není dospělý, že ho chceš morálně vychovávat?? Úroky chceš, předpokládám, za celých deset let a ne za zbývajících pět, že? A sorrýčko, ale fakt si nemyslim, že by vám ty úroky (těch cca 30tis) výrazně pomohly za pět let (inflace třeba). Podle mě sis prostě uvědomila, že si z toho mohla vytřískat prachy a podle toho ted jednáš a obhajuješ to jakýmsi morálním rozměrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.6.16 14:10

@LadyLada Nebyly to velké částky, ale jak píšeš, věděla jsem od začátku na čem jsem.

@Knihomyš Třeba když jsem chtěla koupit kamarádce dárek, sobě třeba knížku, kredit. Největší částka padla na řidičák. S bráchou jsme si museli platit i internet, podle počtu,,propálených,, minut. Kdysi to bývalo přes pevnou linku. Ale to už je jedno, je to dávno a nebudu plevelit zakladatelce plodnou diskuzi :).

• Citovat
  • Upravit
4624
29.6.16 14:23
@Anonymní píše:
@LadyLada Nebyly to velké částky, ale jak píšeš, věděla jsem od začátku na čem jsem.@Knihomyš Třeba když jsem chtěla koupit kamarádce dárek, sobě třeba knížku, kredit. Největší částka padla na řidičák. S bráchou jsme si museli platit i internet, podle počtu,,propálených,, minut. Kdysi to bývalo přes pevnou linku. Ale to už je jedno, je to dávno a nebudu plevelit zakladatelce plodnou diskuzi :).

Omlouvám se, také nechci plevelit diskusi, ale věř, že tohle jsem u nikoho, koho znám nezažila. A upřímně, považuji si to. My to měli trochu jinak, my si na vše, co jsme chtěli/potřebovali (a nejen na to), museli vydělat sami, což už nebylo tak neobvyklé, ale také takové neznám. Ale to bylo z úplně jiného důvodu… tak nic. Už jen k tématu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
29.6.16 18:08
@hanele 3 píše:
děkuju, máš pravdu, také jsem si říkala, že některé příspěvky jsou až tak agresivní, že asi nemá cenu na ně odpovídat a stěžejní je domluva s bratrem. Mě zajímal názor ostatních na naši žádost, ještě než ho budeme event. žádat. Rozhodli jsme se, že se s ním nebudeme zkoušet domlouvat, protože by to pravděpodobně vnímal obdobně jako většina přispěvatelů zde. I tak jsem předpokládala z jeho dosavadního chování, že by odmítl, takhle je to téměř jisté a ještě by to pokazilo vztahy v rodině. Pravděpodobnost, že by nám vyšel stříc je malá, a pokud je naše potenc. žádost takto většinou lidí vnímána, tak ho samozřejmě o nic žádat nebudeme.
Děkuju za příspěvek už tady nebudu zbytečně reagovat na lidi, kteří to vidí úplně jinak a reagují poměrně agresivně. A taky přeji hezký večer - vlastně den :)Příspěvek upraven 29.06.16 v 09:50

Ale jo, proč byste nezkusili? Ale na vyšších splátkách nebo jednorázovém doplacení aktuální dlužné částky, ne na navyšování dluhu! Rychlejší splacení bude ve výsledku výhodné pro obě strany, vy budete mít víc do rozpočtu a brácha se dřív zbaví závazku. Navrhovala ti to tu řada lidí a ani jednou ses k tomu nevyjádřila, tak se nediv, že to dělá dojem, jako by ti šlo především o ty úroky - ne dostat peníze na vyrovnání výpadku příjmu, ale dostat VÍC, než jsi vložila, čili na bráchovi vydělat. Divíš se, že to lidem připadá nefér a nevhodné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
16.7.16 23:15
@Kassy píše:
Ale jo, proč byste nezkusili? Ale na vyšších splátkách nebo jednorázovém doplacení aktuální dlužné částky, ne na navyšování dluhu! Rychlejší splacení bude ve výsledku výhodné pro obě strany, vy budete mít víc do rozpočtu a brácha se dřív zbaví závazku. Navrhovala ti to tu řada lidí a ani jednou ses k tomu nevyjádřila, tak se nediv, že to dělá dojem, jako by ti šlo především o ty úroky - ne dostat peníze na vyrovnání výpadku příjmu, ale dostat VÍC, než jsi vložila, čili na bráchovi vydělat. Divíš se, že to lidem připadá nefér a nevhodné?

Tak jsem se po delší době podívala na uto diskusi a byť už jsem nechtěla reagovat tak ještě budu.
Na to, aby začal platit víc a dřív to splatil by určitě nepřistoupil, narušilo by mu to jeho stávající rozpočet, kolik měsíčně vydá a kolik ušetří. V jednom příspěvku tu někdo píše, že bychom určitě chtěli úroky za celých 10 let, (vidím, že má domněnka, že někdo ani pořádně nečte a hned se vyjadřuje a i odsuzuje je správná) samozřejmě nechtěli, psala jsem, že odteď tj. 5 let využíval půjčku bezúročně a nyní po změně našich rodin. příjmů jsme zvažovali ho požádat, aby nám dával úrok, který by jinak platil bance (jaký by si našel na trhu nejnižší) nebo s samozřejmě půjčil u banky nebo někoho jiného. Na příbuzném vydělat jsme event. úrokama nechtěli, jen alespoň po změně naší rodin. situace zmenšit pomoc, kterou poskytujeme. kdyby nám ty peníze vrátil co nejdřív dokázali bychom je investovat s mnohem větším ziskem než je malý úrok, ale to on by určitě neudělal. Tohle se nám zdálo nikoli nefér (pomáhali jsme, teď jsme na tom jinak, požádáme ho, abychom pomoc alespoň omezili, když už ne pomáhat přestali).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.17 07:32

Zdravím a obnovuji diskuzi prosbou o názor na naši situaci. Švagrová nás na jaře požádala na 3-4 měsíce o uskladnění nábytku, který chtěla na své podnikání. Domluvili jsme se, máme v domě prázdný pokoj, kam jsem to chtěla uskladnit. Chováme pár zvířat a máme velkou místnost, kam ukládáme krmení na zimu, slouží to i jako zahradní domek. Po převzetí nábytku nás švagrová požádala o změnu místa na tohle, že bude jednodušší skládání a na naše upozornění na nutnost dodržení termínu přislíbila, že určitě a v nejhorším nábytek třeba prodá. Složilo se to tedy tam a potom o nábytku nepadlo ani slovo, mezitím se dala na jiné podnikání a vyvěsila inzerát s přemrštěnou cenou, sama to získala za odvoz. Na dotaz, zda má nějaké zájemce odpovídala neurčitě, když jsem se do toho na konci domluveného termínu vložila já, tak mi vynadala, že to neumí řešit a zase bylo ticho, nenabídla ani žádnou pomoc. Manžel tedy půl dne vyklízel naše věci, abychom mohli uložit krmení, je to uzpůsobené na přímé vysypání z valníku, ale na tom místě je nábytek, museli jsme skládat ručně. Na jaře jiné místo nebylo volné a bylo to v mírném spěchu, proto je nábytek tam. Švagrová se mezitím zase tři měsíce neozvala, na sms manželovi neodpovídá a při telefonátu se pohádali a zavěsila mu. Mě tedy teď naposled odpověděla, že má kupce, odepsala jsem tedy, že by bylo super, kdyby to třeba do Vánoc bylo pryč a ona to vzala jako ultimátum a vyvěsila inzerát, že to daruje za odvoz. Bohužel se opět pohádali s manželem a já jsem byla označena za sebestřednou, že upřednostňuji zvířata před lidmi. Navíc mi to rozvrtala i u tchánovců a druhé švagrové, že si rodina má pomáhat, že jsme na ni tlačili a nyní to musela dát za odvoz. Je dotaz cca jednou za tři týdny moc? Ani jednou se neomluvila, nás to její nedodržení termínu stálo určitě den práce a nakonec jsem já ta špatná. Tchánovci znají náš názor, moc si nesedíme, ale už to bylo trochu lepší a teď zas tohle. Omlouvám se za délku, ale stručněji mi to nešlo. Nejhorší je, že je to těsně před Vánoci…

• Citovat
  • Upravit
26270
16.12.17 07:37

Nelam si s tim hlavu…ona je dcera a ty jen snacha…tohle nemuzes vyhrat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30994
16.12.17 07:39

Ne, neni to moc. Svagrove bych napsala, ze koncem roku nabytek nakladam a vezu ho bud do sberneho dvora a nebo ji pred vrata. At si s nim dela, co chce. Chapu, ze se muze neco zdrzet, ale lidi se preci musi nejak chovat! Nedodrzuji termin? Tak se omlouvam horem dolem a ne toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
16.12.17 07:49

Ne neni to moc. Dala slib s terminem, ten nedodrzela. Kdyby si to mela nekde uskladnit za poplatek, tak to by kupce mela uz davno. Souhlasim s @Cuddy. Dejte ji termin, dokud do te doby nebude odvoz od ni, nabytek bych ji zlikvidovala. Neco jineho je, kdyby vam tam neprekazel… Napis ji to pisemne, treba v sms a nemaz ji.

• Citovat
  • Upravit
217
16.12.17 07:56
@Cuddy píše:
Ne, neni to moc. Svagrove bych napsala, ze koncem roku nabytek nakladam a vezu ho bud do sberneho dvora a nebo ji pred vrata. At si s nim dela, co chce. Chapu, ze se muze neco zdrzet, ale lidi se preci musi nejak chovat! Nedodrzuji termin? Tak se omlouvam horem dolem a ne toto.

Moje rec. A jeste neodpovida na sms? No tak to by hned mela pred vratama. Nemela bych na to nervy, jeste kdyz vy ten prostor potrebujete. A napsala bych ji to same. Bud jsi to do vanoc odveze nebo to ma pred dverma. Sice asi po tom bude jeste vetsi peklo(mezi ni, tchanami,) ale vy budete mit klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
16.12.17 08:17

Napište jí slušnou, ale důraznou zprávu, do kdy je bezpodmínečně nutné, aby si nábytek odvezla, jinak se budete muset zařídit po svém. Když to neodveze, objednejte firmu, která to naloží a odveze do sběrného dvora a tu likvidaci pak dejte švagrové k proplacení. Vy nic špatného neděláte, to ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
16.12.17 08:42

No za dobrotu na žebrotu, to je stará známá věc. Napsala bych jí sms, že smluvená doba uběhla, že má nábytek složený na dvoře a ať si pro něj dojede nebo pokud máte vy možnost, složila bych jí to před jejím barákem. A ano, v některých případech mám raději zvířata než lidi a klidně se k tomu přiznám. S tchánovcema bych si nelámala hlavu vůbec, můžou si to dát k sobě do obýváku, když by se jim to nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4263
16.12.17 09:11
@Monchichik píše:
No za dobrotu na žebrotu, to je stará známá věc. Napsala bych jí sms, že smluvená doba uběhla, že má nábytek složený na dvoře a ať si pro něj dojede nebo pokud máte vy možnost, složila bych jí to před jejím barákem. A ano, v některých případech mám raději zvířata než lidi a klidně se k tomu přiznám. S tchánovcema bych si nelámala hlavu vůbec, můžou si to dát k sobě do obýváku, když by se jim to nelíbilo.

Tohle podepisuji. Zachoval bych se naprosto stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.17 10:08

Jí se to za odvoz podařilo udat hned. Nábytek je to právě velmi těžký, na stěhování jsou potřeba tři chlapi a my tu máme k dispozici jen jednoho - manžela, nebylo možné s tím nijak manipulovat, na odvoz je třeba avie, na skládku to vyhodit nám přišlo celkem drsné, hlavně by nám to nikdo nezaplatil. Já spíše řeším, jaké to udělalo problémy ve vztazích. Už jsem dostala od tchyně vynadáno, že se se švagrovou nebavím, když jsme se u nich potkaly, že se na ni ani nepodívám, že jsme jí nezvali na oslavu narozenin mladší dcery. Nevím co s Vánoci, asi pošlu jen manžela s dětmi.

• Citovat
  • Upravit
16.12.17 10:16
@Malaga píše:
Nelam si s tim hlavu…ona je dcera a ty jen snacha…tohle nemuzes vyhrat…

Tomu rozumím, ale tohle je syn a jeho žena proti dceři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová