Prosím o váš názor na pomoc v rodině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41
28.6.16 10:34
@terrka83 píše:
Zatím jsi nezmínila reálný důvod, proč to chceš změnit. Píšeš sice, že se Vám změnila finanční situace, ale to s tím úrokem, co chceš, nemá nic společného, protože ho dostaneš až za 5 let. Tak proč mu tedy chceš napařit úrok? Co z toho budeš mít a jak Vám to teď pomůže, když ho dostanete až za pět let? Podle mě chceš jen na vlastním bratrovi vydělat. Hanba by mě lískala

NENÍ TO MAMON. Ty úroky, které dostaneme opravdu nebudou nijak velká částka, má to spíše morální rozměr. Za ty roky po naší pomoci se bratr několikrát zachoval tak, jak bych do něj před lety nikdy neřekla (nechtěla jsem a nechci to tu ale rozebírat). S tím co vím o jeho chování teď, bychom mu před lety takto nepomohli (radši bychom pomohli někomu jinému).
Necháme tedy půjčku tak jak je, když je to vnímáno tak negativně. Za rozkol v rodině to nestojí. Zajímal mě názor ostatních, já to jako nefér nevnímala, požádat ho, ať vezme tentokrát ohled on naší situaci, 5 let už úroky ušetřil, dalších 5 let by platil to co by platil bance (s tím, že by ale nemusel o to mít vyšší jedn. splátky, ale mohl prodloužit dobu splácení, aby mu to nenarušilo jeho stávající rozpočet). úUrok by si mohl najít ten nejvýhodnější reálný na trhu.
Hanba mě za tento můj nápad požádat ho zrušit od ted bezúročnou půjčku nelíská, jen lituji, že jsem byla před lety, když jsme pomoc poskytovali naivní.

Příspěvek upraven 28.06.16 v 10:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
28.6.16 10:35
@hanele 3 píše:
NENÍ TO MAMON. Ty úroky, které dostaneme opravdu nebudou nijak velká částka, má to spíše morální rozměr. Za ty roky po naší pomoci se bratr několikrát zachoval tak, jak bych do něj před lety nikdy neřekla (nechtěla jsem a nechci to tu ale rozebírat). S tím co vím o jeho chování teď, bychom mu před lety takto nepomohli (radši bychom pomohli někomu jinému).
Necháme tedy půjčku tak jak je, když je to vnímáno tak negativně. Za rozkol v rodině to nestojí. Zajímal mě názor ostatních, já to jako nefér nevnímala, požádat ho, ať vezme tentokrát ohled on naší situaci, 5 let už úroky ušetřil, dalších 5 let by platil to co by platil bance (s tím, že by ale nemusel o to mít vyšší jedn. splátky, ale mohl prodloužit dobu splácení, aby mu to nenarušilo jeho stávající rozpočet). úUrok by si mohl najít ten nejvýhodnější reálný na trhu.

nezlob se na mne, ale to uz je spis realnejsi verze, ze manzel prisel o praci a ze to pujcku potrebujete splatit nez tahle bachorka o urocich. Jednou se jedna o prachy a tam je nejaky moralni rozmer kazdemu sumak.

Příspěvek upraven 28.06.16 v 10:36

• Citovat
  • Upravit
219
28.6.16 10:35

Ty pořád mluvíš o tom, jak by si mohl vybrat a nebyl by škodný..máš bráchu ráda?? Nebylo by ti hanba?? Jako chápala bych, kdyby muž přišel ze dne na den o práci a neměli jste v záloze ani ň, ale takhle?? Kolik byste na těch úrocích vydělali?? Stojí ti za to?? A čí to byl nápad, to by mě vážně zajímalo..za mě, jestli do toho půjdeš vztahy to poškodí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
28.6.16 10:36
@hanele 3 píše: úrok bychom počítli a plánovali o nejvýhodněji pro něj, aby nebyl škodný tj. našel by si na trhu banku a kolik by jí musel zaplatit, tolik by zaplatil nám a ještě s tím že by nám tu částku mohl dát až po letech tj. nenavýšili by se mu stávající splátky, s nimiž počítá. Nezdá se mi to nefér. A úročilo by se to až od této doby, kdy se situace u nás změnila. Mohl by si samozřejmě půjčit i kdekoli jinde a jinak.
Čteš si vubec zdejší odpovědi? Nechapu, proc asi popáté pises porad to same.NE,je uplne jedno, jestli najdete nejnižší úrok u te nebo te banky, podstata je, ze mu měníte podmínky splacení (a navysujete) oproti původní domluvě. Vec druha - penize z toho budete mit za pet let, čili jaký to ma financni přínos pro vás ted? A byl by na tom škodny, kdyz to vrátí vic nez si půjčil, tak by škodny byl. A nepis, ze by mel takove podmínky i od banky, tehdy mohl získat bezurocnou půjčku i od nekoho jineho nez od vás.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
28.6.16 10:36
@lexiik píše:
Myslím. že debata je zbytečná, zakladatelka omílá pořád to samé dokola, jak kdyby to tady ani nečetla. Nechápu na co ten dotaz tady psala.

Psala to sem patrně proto, že jí to přijde v pořádku a očekávala, že jí to tu lidi posvětí „no jasně, už jste bráchovi dali dost, teď by zase mohl něco přispět on vám- vždyť to skoro vypadá, že by se mohl mít líp, než vy, tak je fér ho o něco zkásnout“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
28.6.16 10:37
@hanele 3 píše: úrok bychom počítli a plánovali o nejvýhodněji pro něj, aby nebyl škodný tj. našel by si na trhu banku a kolik by jí musel zaplatit, tolik by zaplatil nám a ještě s tím že by nám tu částku mohl dát až po letech tj. nenavýšili by se mu stávající splátky, s nimiž počítá. Nezdá se mi to nefér. A úročilo by se to až od této doby, kdy se situace u nás změnila. Mohl by si samozřejmě půjčit i kdekoli jinde a jinak.

Pořád jsi neodpověděla, jak by vám to pomohlo.
V tuhle chvíli by vám to peníze navíc do rozpočtu nepřineslo, jen by to udělalo zlou krev. Být bráchou, tak po téhle nabidce půjdu, najdu si tu nejvýhodnější bankovní půjčku, o které furt meleš, vezmu si ji a dollatim ti zbytek půjčky na ruku, abych se ti nemusela dál cítit zavázaná. Splácel by pak sice i s úroky, ale bance, která se snad narozdíl od tebe bude chovat korektně.
Pokud vám teď peníze chybí a brácha je na tom dobře, tak bych zkusila navrhnout, jestli by nemohl splácet víc (a tím zkrátit dobu splácení), to mi připadá přijatelnější, než najednou chtít úroky. Ale byl by to opravdu jen návrh, slušně podaný a bez výčitek v případě odmítnutí. Jednou jste se na něčem domluvili, tak je dost nefér to najednou chtít jednostranně měnit. Neřeknu, kdybyste se fakt dostali do problémů, pak by bylo oprávněné očekávat, že teď zase rodina nějakým způsobem pomůže vám. Ale vy zrejmě nouzí netrpíte, finanční situace se vám změnila z vaší vlastní vůle, jenže vám se nechce tomu přizpůsobit taky své nároky, co? Tak koukáte, odkud ty prachy vytřískat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
28.6.16 10:38
@hanele 3 píše:

Morální rozměr jo? :mrgreen: A ze vás napadlo „moralizovat“ az ted. Prosimte nech toho, jsou i rodice, co přepisi na dite první poslední a dite beztak treba rodičům nepomůže, kdyz je treba. Pokud mas takove obavy o jeho moralku, tak to nech na karmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
@hanele 3 píše:
ROZUMÍM, ŽE ÚROK JE VNÍMÁM VELICE NEGATIVNĚ a jako způsob jak na tom chceme vydělat. Tak to není. Úrok je jen nápad, jak ukončit bezúročnou půjčku, aby to bratrovi nenarušilo jeho současný rozpočet (platil by stále stejně a úroky-takové, které by nebýt naší bezúročné půjčky platil bance a mohl y si najít nejvýhodnější banku na trhu). Úroky bychom chtěli až od nynějška tj. 5 let na tom úroky už ušetřil. Nevím jestli to všichni pozorně čeetli, že bchom nechtěli úroky za předchozích 5 let, ale jen od té doby, co se u nás sitace změnila.
Ale nasměrovali mne zdejší reakce k tomu, že tedy ještě dalších 5 let nic měnit nebudeme.

já ale pořád nechápu k čemu vám to bude. Splátka se nijak nezmění takže teoreticky za 5 let dostanete pár šušní navíc. To už je ale taky nemusíte potřebovat.

pokud by se tohle stalo mezi mýma dětma tak bych byla opravdu dost zklamaná. Asi bych si myslela že to pochází z hlavy partnera a ne mého dítěte. Určitě by to vztahy v rodině poškodilo a podle mě to za těch pár korun nestojí. Jako kdyby na chleba nebylo tak určitě řešit, ale vám jde jen o to „nebýt škodný“ protože vašemu rozpočtu ty prachy stejně nijak nepomůžou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
@Hanka1 píše:
nezlob se na mne, ale to uz je spis realnejsi verze, ze manzel prisel o praci a ze to pujcku potrebujete splatit nez tahle bachorka o urocich. Jednou se jedna o prachy a tam je nejaky moralni rozmer kazdemu sumak.Příspěvek upraven 28.06.16 v 10:36

k tomu nemám co napsat, báchorky nepíši, zajímal mě názor viz výše (myslím, že ale ani nečteš pozorně co jsem psala, manžel o práci nepřišel, vzadli jsme se v bratrův prospěch podílu na bytě..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905

@hanele 3 A vyplatí se vám to? Jestli dobře chápu, tak vám teď visí 250 tis na 5 let.

Když jsem to hodila do kalkulátoru (třeba http://www.finance.cz/…-kalkulator/) tak 250 tis. na 5 let s 5 % úrokem je měsíční splátka 4.718 Kč, bez úroku splácí 4.166 Kč. Fakt vás těch pětset padesát korun měsíčně vytrhne?

Záleží taky, jak je postavená smlouva, jestli ji lze takhle jednostranně změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.6.16 10:40
@paola white píše:
já ale pořád nechápu k čemu vám to bude. Splátka se nijak nezmění takže teoreticky za 5 let dostanete pár šušní navíc. To už je ale taky nemusíte potřebovat.pokud by se tohle stalo mezi mýma dětma tak bych byla opravdu dost zklamaná. Asi bych si myslela že to pochází z hlavy partnera a ne mého dítěte. Určitě by to vztahy v rodině poškodilo a podle mě to za těch pár korun nestojí. Jako kdyby na chleba nebylo tak určitě řešit, ale vám jde jen o to „nebýt škodný“ protože vašemu rozpočtu ty prachy stejně nijak nepomůžou

no co říkaly kamarádky tak přibližně 10 tis. na úrocích ročně z obdobné částky na podobnou dlouhou dobu platí. tj. za 5 let by to bylo cca 50tis. to zase není tak málo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
28.6.16 10:41
@hanele 3 píše:
Ahoj, ráda bych znala názory ostatních k následující záležitosti - předem děkuju.

Jdu dočíst diskuzi, třeba v průběhu změním názor

Příspěvek upraven 28.06.16 v 17:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
28.6.16 10:42
@hanele 3 píše:
k tomu nemám co napsat, báchorky nepíši, zajímal mě názor viz výše (myslím, že ale ani nečteš pozorně co jsem psala, manžel o práci nepřišel, vzadli jsme se v bratrův prospěch podílu na bytě..)

to je ale vas problem s bytem, snazime se ti tu vysvetlit, ze menit podminky neceho, co uz bezi je proste nefer a nedela se to. Tecka. A furt meles dokola to same. A pochybuju, ze by na to bratr pristoupil, spis by vas poslal nekam.

• Citovat
  • Upravit
6836
28.6.16 10:44
@hanele 3 píše:
no co říkaly kamarádky tak přibližně 10 tis. na úrocích ročně z obdobné částky na podobnou dlouhou dobu platí. tj. za 5 let by to bylo cca 50tis. to zase není tak málo

Jak vám to pomůže teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34390
28.6.16 10:44

@hanele 3 Na místě bratra bych asi vypadala takhle 8o Jako promiň ale fakt je to nutné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová