Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanele 3 píše:
no co říkaly kamarádky tak přibližně 10 tis. na úrocích ročně z obdobné částky na podobnou dlouhou dobu platí. tj. za 5 let by to bylo cca 50tis. to zase není tak málo
no je to asi 40k za 5 let takže asi 600 měsíčně… za to ti to vážně stojí když jste měli nadprůměrný příjmy?
@hanele 3
Ahoj, cetla jsem jen prvni stranu, tak nevim, co bylo receno dale, ale ja to vidim tak, ze jste se k bratrovi zachovali dosti velkoryse a pomohli mu. Proto by z moralniho hlediska i on mohl nyni vyhovet vam. Z hlediska prava plati co jste si puvodne dojednali, ale nic nebrani tomu, smlouvu oboustrannou dohodou zmenit. Pokud ovsem bude bratr chtit, paky na nej moc nemas. Tedy pokud radne a vcas plati splatky (neplaceni by byl duvod pro odstoupeni od smlouvy).
@Hanele 3 nečetla jsem celou diskusi, jen úvodní dotaz. Řekla bych bratrovi, že bychom potřebovali teď finančně zase vypomoci my a požádala ho o rychlejší splácení. Asi bych půjčku neúročila, ale řekla si, aby splácel o několik tisíc měsíčně víc (předělala bych mu splátkový kalendář). On to bude mít rychleji splacené a vy zase budete mít nějaký příjem navíc (i kdyby to byla tisícovka, nebo dva, tak je to už v rodinném rozpočtu znát). Nebo bych ho požádala o mimořádnou splátku třeba 10tis a pak by zase splácel normálně. Nevím jak to máte měsíčně a kolik vám zbývá a na jak dlouho to ještě vychází. Pro něho by to také bylo příjemné mít to už splacené.
Pomoc v rodině je to milá, ale rozhodně není standardní a má si čeho vážit. Vzdali jste se podílu plus ještě jste mu půjčili a teď zase potřebujete pomoci vy. Pokud na tom není zrovna zle, tak by od něho bylo slušné, aby vymyslel nějakou variantu jak vám pomoci a finančně ulevit. Smlouva je sice smlouva, ale dá se dodatkem změnit, pokud trváte na tom mít to písemně.
@blabla123 ona to možná počítá z těch 500 tisíc
Jako úroky na 5 let z 250 tis. jsou půlka toho, kdyby si brácha půjčil 500 k na 10 let.
Ale tak to fakt není.
@hanele 3 píše:
k tomu nemám co napsat, báchorky nepíši, zajímal mě názor viz výše (myslím, že ale ani nečteš pozorně co jsem psala, manžel o práci nepřišel, vzadli jsme se v bratrův prospěch podílu na bytě..)
jestli tě zajímá názor ostatních tak si to pozorně znovu přečti. Nikdo tě tady za celou dobu nepodpořil v tom, že to máte udělat. Ale podle mě už je to stejně jedno, protože vztah v rodině je v kopru tak jako tak, protože i když za bratrem nepůjdeš tak se budeš cítit ukřivděně a budeš mít pocit, že si to nezasloužil. Je si uvědom, že jste si tu cestu vybrali sami, podmínky jste si nastavili sami a ty te´d po všem dupeš kvůli pár stovkám a nějakému svému „pseudomorálnímu“ poučení
@hanele 3 Zaznamenala jsem tu diskusi o úrocích. To mi přijde blbé, chtít po něm teď po pár letech úroky, to si nakonec mohl půjčit v bance. Můžeš to akorát podotknout, ať si uvědomí, že neplatí úroky. I když tě štve svým chováním, tak bych to skousla a spíš po něm chtěla rychlejší splácení. Zahlédla jsem, že vám ještě schází 250tis na pět let. Jestli se chceš s ním přestat stýkat, tak můžeš trvat na tom, ať si půjčí od banky a vyplatí ti z té půjčky zbytek. Ale sama bych mu úroky nedávala, nejsi banka a nedomluvili jste si to na začátku. Výchovný efekt to mít nebude, leda se naštve a přeruší styky.
@Knihomyš píše:
@hanele 3 A vyplatí se vám to? Jestli dobře chápu, tak vám teď visí 250 tis na 5 let.Když jsem to hodila do kalkulátoru (třeba http://www.finance.cz/…-kalkulator/) tak 250 tis. na 5 let s 5 % úrokem je měsíční splátka 4.718 Kč, bez úroku splácí 4.166 Kč. Fakt vás těch pětset padesát korun měsíčně vytrhne?
Záleží taky, jak je postavená smlouva, jestli ji lze takhle jednostranně změnit.
550Kč měsíčně sice není moc, ale za 5 let se to nasčítá.
Podle mě je humus „zúročit bezúročnou půjčku rodině“
@Anonymní píše:
550Kč měsíčně sice není moc, ale za 5 let se to nasčítá.
Podle mě je humus „zúročit bezúročnou půjčku rodině“
jj na 33.120 Kč…stojí to za to?
Já ani po 8. stranách nechápu, jak jim dalších 30k, vyplacených za 5 let, morálně pomůže
![]()
A jak jste přišly na ty částky okolo 40- 50 tisíc?
Pokud si brácha bude moct vybrat, tak třeba u Airbank půjčují za 1,89 %, to když se hodí do přehledné tabulky, třeba sem- http://www.golemfinance.cz/…m-na-urocich
tak 250000 na 5 let vychází na 12 195 Kč…
@me2dova ale tyhle nízké úroky jsou jen u hypošek ne? u normální bankovní půjčky jsou asi vyšší
@Malaga
Ale brácha to má na bydlení, takže hypotéku by si vzít mohl, ne?
@hanele 3 Na základě uvedeného návrhu řešení a vašich postojů bych na jeho místě byla hluboce zklamaná z vaší lability, nestability a uvržení mě do nejistoty, co se bude dít příště, protože se vám nedá v naprosto zásadních otázkách absolutně věřit. Již bych vaší pomoc nevnímala jako pomoc, ale povyšování se v době, kdy jste „na to měli“ a vynucování si reparací v momentě, kdy jste nabyli dojmu, že jste mě celou dobu vlastně sponzorovali. Začala bych se cítit velmi poníženě; jako hlupák, idiot, pitomec za to, že jsem si kdy vůbec mohla myslet, že to měla být pomoc v rámci rodiny. Vaše výčitky jsou evidentní!
Nicméně bych zakceptoval fakt, že díky vaší pomoci, kterou jste si vlastně jen, bez mého vědomí, posychrovali vaše období „nouze“, teď vydělávám (pronajímám byt) a ušetřil jsem 5 let na úrocích. Pokud byste po mě začali zpětně vyžadovat náhrady, byť jste na to měli myslet dříve, s pocitem absolutního ponížení bych vám to samozřejmě uhradila/uhrazovala. Tím by ovšem ze všech vztahů a vazeb z mé strany vypadlo slovo „rodinné“ a na váš nevyřčený sychr bych byl pěkně nasr…
@me2dova píše:
@Malaga
Ale brácha to má na bydlení, takže hypotéku by si vzít mohl, ne?
Když jsem zkoušela podobnou částku refinancovat, tak mi bylo řečeno, že na (novou) hypo je to moc nízká částka.
@badela píše:
@Hanele 3 nečetla jsem celou diskusi, jen úvodní dotaz. Řekla bych bratrovi, že bychom potřebovali teď finančně zase vypomoci my a požádala ho o rychlejší splácení.Asi bych půjčku neúročila, ale řekla si,aby splácel o několik tisíc měsíčně víc (předělala bych mu splátkový kalendář). On to bude mít rychleji splacené a vy zase budete mít nějaký příjem navíc (i kdyby to byla tisícovka, nebo dva, tak je to už v rodinném rozpočtu znát). Nebo bych ho požádala o mimořádnou splátku třeba 10tis a pak by zase splácel normálně. Nevím jak to máte měsíčně a kolik vám zbývá a na jak dlouho to ještě vychází. Pro něho by to také bylo příjemné mít to už splacené.Pomoc v rodině je to milá, ale rozhodně není standardní a má si čeho vážit. Vzdali jste se podílu plus ještě jste mu půjčili a teď zase potřebujete pomoci vy. Pokud na tom není zrovna zle, tak by od něho bylo slušné, aby vymyslel nějakou variantu jak vám pomoci a finančně ulevit. Smlouva je sice smlouva, ale dá se dodatkem změnit, pokud trváte na tom mít to písemně.
to jsem taky říkala, ale jí vůbec nejde o pomoc teď, jen o to jak oškubat bráchu potom o ty úroky, které chce až po splacení dluhu takže teď jí to nedá