Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanele 3 píše:
ROZUMÍM, ŽE ÚROK JE VNÍMÁM VELICE NEGATIVNĚ a jako způsob jak na tom chceme vydělat. Tak to není. Úrok je jen nápad, jak ukončit bezúročnou půjčku, aby to bratrovi nenarušilo jeho současný rozpočet (platil by stále stejně a úroky-takové, které by nebýt naší bezúročné půjčky platil bance a mohl y si najít nejvýhodnější banku na trhu). Úroky bychom chtěli až od nynějška tj. 5 let na tom úroky už ušetřil. Nevím jestli to všichni pozorně čeetli, že bchom nechtěli úroky za předchozích 5 let, ale jen od té doby, co se u nás sitace změnila.
Ale nasměrovali mne zdejší reakce k tomu, že tedy ještě dalších 5 let nic měnit nebudeme.
Omyl. Úrok není vnímám negativně, úrok je běžná, PŘEDEM stanovená, daň za půjčku. Negativně je vnímáno to, že vy dáte půjčku bez úroku, pak se vám něco podělá a vzpomenete si, že teď už by to ty úroky chtělo. Jako docedeš si představit, kdyby to takhle chodilo normálně?
A ještě to směšně odůvodňuješ tím, že manžel dal výpověď, klesly finance, tak byste potřebovali víc ![]()
V společnosti, která prodává auta nebo bance vidím, ten velký rozdíl od nás, ze ta společnost uzavřela obchodní smlouvu-pro ně od začátku nějak výhodnou, jinak by to nedělali. My uzavřeli s bratrem jednostraně výhodnou smlouvu pro něj, z čistě sourozenecké pomoci. A ano, byli jsme naivní a hloupí, kdybychom do smlouvy napsali, že máme možnost smlouvu vypovědět, např. sčtvrtletní výp. dobou, tak bychom to teď mohli udělat a možná by to negativně vnímáno nebylo. Takhle jsme se uvázali k pomoci na 10 let. Ale můžete to všichni cítit jinak, proto jsem se ptala.
Já upřímně na místě, kdy by mi někdo poskytl bezúročnou půjčku já bych ji pět let využívala a ušetřila tak úroky a u něj po 5 letech nastala změna jako u nás a on mě požádal, zda na dalších 5 let si teď mohu půjčit jinde nebo zda by mohla být půjčka od této doby úročená, tak bych mu vyhověla a ani by mne nenapadlo to od něj vnímat negativně, že na nás chce vydělávat. Měl dobrou vůli pomoci, pomohl, teď požádal, zda už nemusí, vyhověla bych.
O změnu žádat nebudeme, když jsem si přečetla všechny ty negativní reakce zde.
A mám i poučení pro příště, jak dobrá vůle může být vnímána (hráli jste si na grandy, teď na nás chcete vydělávat).
Ještě jednou díky za odpovědi na mou otázku.
@hanele 3 píše:
V společnosti, která prodává auta nebo bance vidím, ten velký rozdíl od nás, ze ta společnost uzavřela obchodní smlouvu-pro ně od začátku nějak výhodnou, jinak by to nedělali. My uzavřeli s bratrem jednostraně výhodnou smlouvu pro něj, z čistě sourozenecké pomoci. A ano, byli jsme naivní a hloupí, kdybychom do smlouvy napsali, že máme možnost smlouvu vypovědět, např. sčtvrtletní výp. dobou, tak bychom to teď mohli udělat a možná by to negativně vnímáno nebylo. Takhle jsme se uvázali k pomoci na 10 let. Ale můžete to všichni cítit jinak, proto jsem se ptala.
Já upřímně na místě, kdy by mi někdo poskytl bezúročnou půjčku já bych ji pět let využívala a ušetřila tak úroky a u něj po 5 letech nastala změna jako u nás a on mě požádal, zda na dalších 5 let si teď mohu půjčit jinde nebo zda by mohla být půjčka od této doby úročená, tak bych mu vyhověla a ani by mne nenapadlo to od něj vnímat negativně, že na nás chce vydělávat. Měl dobrou vůli pomoci, pomohl, teď požádal, zda už nemusí, vyhověla bych.
A mám i poučení pro příště, jak dobrá vůle může být vnímána (hráli jste si na grandy, teď na nás chcete vydělávat).
Tohle je blbost, nevydělává na vás, ale vy všichni jste se tak před 5 lety dohodli!
A jak by ti teda ty úroky vyplacené až za pět let pomohly TEĎ???
@hanele 3 píše:
Tvůj bratr pět let využívá a řádně plní to na čem jste se dohodli, fakt tě nechápu. Další věc co nechápu je ta proč se tady na to vůbec ptáš? Každý ti tady píše skoro to stejné a ty jedeš pořád to svoje, pořád dokola. ![]()
@Whiskin píše:
A jak by ti teda ty úroky vyplacené až za pět let pomohly TEĎ???
Otázka, která tu padla od každého, a na kterou zakladatelka nikdy neodpoví ![]()
@Tunrida píše:
Otázka, která tu padla od každého, a na kterou zakladatelka nikdy neodpoví
Já se ptala už třikrát
![]()
@Tunrida @Tereza1986
Ona odpověděla, str. 6, jde o morálku! ![]()
@hanele 3 píše:
"NENÍ TO MAMON. Ty úroky, které dostaneme opravdu nebudou nijak velká částka, má to spíše morální rozměr. Za ty roky po naší pomoci se bratr několikrát zachoval tak, jak bych do něj před lety nikdy neřekla (nechtěla jsem a nechci to tu ale rozebírat). S tím co vím o jeho chování teď, bychom mu před lety takto nepomohli (radši bychom pomohli někomu jinému).
@Tunrida neodpovi protoze tady vubec nejde o jejich soucasnou situaci. Ji se proste zajedlo pezplatne pomoci. A chce si to jen ospravedlnit jejich poklesem financi. Na coz narazila protoze z uroku ktere by bratr splacel za 5 let fakz nezbohatne ![]()
Kdyby ji slo o soucasne finance tak normalne za brachou zajde rekne zda by pristoupil na vyplaceni vetsi mesicni castky ze by jim to pomohlo kdyz ma manzel horsi ohodnoceni. Ze by tim driv on dluh splatil a mel by klid.. jim by se o to zlepsil rozpocet a vykompenzoval rozdil…
Tady proste jde jen o to, ze uz ji nebavi pomahat a chtela by z toho taky neco vytriskat…
Boze, boze kdyby to byla sousedka od vedle, ale segra?? ![]()
@Tunrida píše:
pomohli, proč by nepomohli. To že bychom mu navrhli, ať je nám dá až později, byl jen vstřícný krok, aby mu to nenarušilo jeho stávají výdaje (aby nebyli vyšší než s jakými počítal, že teď bude hospodařit). Úroky by nebyli vyšší o to, ze nám je nesplcí ted, ale až později. spočítali by se jako u banky a jen by nám je nemusel jako bance platit průběžně, ale až po splacení jistiny tj. pro něj výhodnější. tohle by byl jen vstricny krok k nemu, tot vse. mhlo by to byt i jinak, vyssi splatky nebo co kdo navrhoval.
@Tunrida píše:
pomohli by nam později. To že bychom mu navrhli, ať je nám dá až později, byl jen vstřícný krok, aby mu to nenarušilo jeho stávají výdaje (aby nebyli vyšší než s jakými počítal, že teď bude hospodařit). Úroky by nebyli vyšší o to, ze nám je nesplcí ted, ale až později. spočítali by se jako u banky a jen by nám je nemusel jako bance platit průběžně, ale až po splacení jistiny tj. pro něj výhodnější. tohle by byl jen vstricny krok k nemu, tot vse. mhlo by to byt i jinak, vyssi splatky nebo co kdo navrhoval.
@hanele 3 píše:
pomohli, proč by nepomohli. To že bychom mu navrhli, ať je nám dá až později, byl jen vstřícný krok, aby mu to nenarušilo jeho stávají výdaje (aby nebyli vyšší než s jakými počítal, že teď bude hospodařit). Úroky by nebyli vyšší o to, ze nám je nesplcí ted, ale až později. spočítali by se jako u banky a jen by nám je nemusel jako bance platit průběžně, ale až po splacení jistiny tj. pro něj výhodnější. tohle by byl jen vstricny krok k nemu, tot vse. mhlo by to byt i jinak, vyssi splatky nebo co kdo navrhoval.
Teda ty máš fakt dost, máte nějakou dohodu ( smlouvu) tak co to pořád meleš o nějakých úrocích? To se fakt nestydíš? Pořád dokola to stejné. To je marný ![]()
@arinecka píše:
Tvůj bratr pět let využívá a řádně plní to na čem jste se dohodli, fakt tě nechápu. Další věc co nechápu je ta proč se tady na to vůbec ptáš? Každý ti tady píše skoro to stejné a ty jedeš pořád to svoje, pořád dokola.
podala jsem vysvetleni, na vic uz se neptam a dekuji za odpovedi, je mi uz jasne, jak by nase zadost byla asi vnamana a o to mi slo, toto zjistit. uprimne pisi, ze ja bych to vnimala hodne jinak a na pomoci od toho, kdo mi 5 let poskytl bezur. půjčku na dalších 5 let netrvala. mam to holt jinak.
@hanele 3 píše:
podala jsem vysvetleni, na vic uz se neptam a dekuji za odpovedi, je mi uz jasne, jak by nase zadost byla asi vnamana a o to mi slo, toto zjistit. uprimne pisi, ze ja bych to vnimala hodne jinak a na pomoci od toho, kdo mi 5 let poskytl bezur. půjčku na dalších 5 let netrvala. mam to holt jinak.
A přesně o tomhle to je