Psi s průkazem původu, nebo bez?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
719
25.3.11 22:58
JanaK88 píše:
Při plánování psíka do budoucna jsme se s přítelem dohodli, že buď čistý oříšek, ale to by musela být láska na první pohled, anebo pes s PP a dobré stanice. Uvažujeme o československém vlčákovi a ten by musel mít PP. Protože máme z okolí nejhorší zkušenosti se psy bez PP, ale podle prodejce jde zaručeně o danou rasu, kterou si majitel přál - občas z toho vyrostla hezká obludka, ale nejhorší bylo křížení typických vlastností a to většinou negativních. Přece jen PP od dobré chovné stanice je zárukou zdraví a toho, že pes není „špatný“ (takový nesocializovaný pes, to je pak sranda).LeníkDOMO: máš krásnou psí holčinu :srdce:

Díky, a máš recht že to s nima není jednoduché, hodně lidí je odsuzuje k vůli bázlivosti,ale naše vlčisko je mazel, její matka je stejná, otce jsme osobně neznali, ale chovatelka to měla v malíčku :-) Pár fotek na našem webu když byla maličká
 http://amee.rychly.cz/fotogalerie/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
25.3.11 23:10

Záleží na chovateli, my máme třeba výstavního psa, ale protože je vysokej, tak nám ho neuchovní (ve španělsku by nám ho uchovnili-odtud pochází i jeho děda, kterej je taky velikej) A jen pro to budou jeho štěňata bez papírů, ale budou jako výstavní. Takže já bych si takového pejska klidně koupila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
25.3.11 23:17
LeníkDOMO píše:
JanaK88 píše:
Při plánování psíka do budoucna jsme se s přítelem dohodli, že buď čistý oříšek, ale to by musela být láska na první pohled, anebo pes s PP a dobré stanice. Uvažujeme o československém vlčákovi a ten by musel mít PP. Protože máme z okolí nejhorší zkušenosti se psy bez PP, ale podle prodejce jde zaručeně o danou rasu, kterou si majitel přál - občas z toho vyrostla hezká obludka, ale nejhorší bylo křížení typických vlastností a to většinou negativních. Přece jen PP od dobré chovné stanice je zárukou zdraví a toho, že pes není „špatný“ (takový nesocializovaný pes, to je pak sranda).LeníkDOMO: máš krásnou psí holčinu :srdce:
Díky, a máš recht že to s nima není jednoduché, hodně lidí je odsuzuje k vůli bázlivosti,ale naše vlčisko je mazel, její matka je stejná, otce jsme osobně neznali, ale chovatelka to měla v malíčku :-) Pár fotek na našem webu když byla maličká
http://amee.rychly.cz/fotogalerie/?…

Upřímně slintám a závidím :oops:
S tou kočinou, jak jsou stejně velké, to je úžasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
26.3.11 07:17
Denino píše:
Záleží na chovateli, my máme třeba výstavního psa, ale protože je vysokej, tak nám ho neuchovní (ve španělsku by nám ho uchovnili-odtud pochází i jeho děda, kterej je taky velikej) A jen pro to budou jeho štěňata bez papírů, ale budou jako výstavní. Takže já bych si takového pejska klidně koupila :)

A to je rhodésský ridgeback?
Mně by spíš zajímalo proč by teda měl mít štěňata? Psů je s prominutím jako s.aček, jsou jich plné útulky, tak proč chovat na nechovném psovi. Něco jiného je nehoda, to se samo může stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3542
26.3.11 12:14

Katchi uvědom si že každé zvíře má povahu každý člověk má povahu…může být sebelepší majitel, ale pes je prostě pes pokud to bude zmetek, tak to bude zmetek i s nejlepším vychováním a majitel ho nikdy nezmění…
To máš to salé jako lidé, kočky atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
26.3.11 12:47

My máme skoro všechno :-D fenku s PP, psa voříška a ještě fenu kříženku - oba rodiče s PP, ale každý jiná rasa ( nehoda u chovatelů, která ovšem krásně vyřešila naše dilema, kterou z těchto dvou ras pořídit :mrgreen: ). Jinak jsem pro PP psy a voříšky. Co nemám ráda je účelové množení nemocných psů, ať už s PP nebo bez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1918
26.3.11 13:39

Já myslím že není dôležité pokud je pes s PP nebo bez. Voříšci jsou fajn pejsci a pokud chci psa čistokrevného nemusí mít PP. My máme čivavu, její rodiče mají PP, ale ona protože se narodila poslední a nejmenší je nemá…myslím že je to spíš formalita pro výstavy apod… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
26.3.11 13:54
Lend.u píše:
Já myslím že není dôležité pokud je pes s PP nebo bez. Voříšci jsou fajn pejsci a pokud chci psa čistokrevného nemusí mít PP. My máme čivavu, její rodiče mají PP, ale ona protože se narodila poslední a nejmenší je nemá…myslím že je to spíš formalita pro výstavy apod… :nevim:

Všichni psi po uchovněných rodičích dostávají PP, i kdyby měli 6 nohou, nadpočetná štěňata jsou pohádkou „chovatelů“ (myslím, že to existuje jen u některých ohařů a i u nich se PP pro nadbytečná štěňata dají za pár stovek dokoupit). PP jsou zárukou, že si kupuju plemeno, které jsem si vybrala. Je to takový rodný list.

Příspěvek upraven 26.03.11 v 13:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
26.3.11 13:58

Ale je zajímavé, jak je ta pohádka o nedostání PP kvůli (nejčastěji) nadpočetnosti rozšířená :roll:

Lend.u > oni ti chovatelé měli registrovanou chov.stanici u FCI?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
26.3.11 14:02
Baslerinda píše:
Psi s PP nebo bez - co preferujete,zástupce a představitele plemene,nebo voříšky?

Vořechy nemusím, ale spíš protože se mi nelíbí vzhledově.
Měla jsem psa bez PP a teď mám s PP od poradkyně a posuzovatelky chovu /přesně si ten titul nepamatuji/, měla obr chovnou stanici, jak zoologickou a čuba měla obě kolínka vadná, vrozenou, dědičnou vadu a operace mě stály 20 tisíc, tak nevím, co si o tom myslet. Ale je to můj miláček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
26.3.11 14:15
Lend.u píše:
Já myslím že není dôležité pokud je pes s PP nebo bez. Voříšci jsou fajn pejsci a pokud chci psa čistokrevného nemusí mít PP. My máme čivavu, její rodiče mají PP, ale ona protože se narodila poslední a nejmenší je nemá…myslím že je to spíš formalita pro výstavy apod… :nevim:

Tak to je výmluva „chovatelů“ - množitelů, já jsem v tomto oboru kynologie začátečník, ale mám fenku s PP, museli jsme projít svodem a bonitaci, tím je fena uchovněna a může být připuštěna psem s PP, který prošel bonitací=uchovněním a jejich potomci dostanou PP.
Takže dle mne jsou tyto možnosti:

• majitelé byli líní si nechat fenu uchovnit
  • fena/pes neprošel uchovněním - tz. nesplňoval krytéria pro další chov - porucha v chování, genetická vada, geneticky podmíněné choroby, nesouhlas se standardem pro dané plemeno, u psů je to hlavně nesestouplým varlatem
  • fena má PP a je uchovněná ale dříve než ji nakryl krycí pes ji nakryl jiný …

Nejsem si jista ale např. u RR mohou být štěňata s PP ale již při jejich kontrole porodcem chovu určeno, které štěně je vhodné pro další chov, ti co jsou v pořádku jsou standartní a budou (pokud budou splňovat požadavky) uchovněni a jejich štěňata budou mít PP, ostatní např. mají více ridg jsou nestandartní - mají sice PP ale nejsou určení pro chov, to stejné i pes s nesestouplým varlatem, nejsou určeni pro chov a tudiž by štěňata NIKDY mít neměli a s tím by se měl majitel smířit a nemnožit plemeno dál…

Standart plemene československého vlčáka si můžete přečíst http://amee.rychly.cz/…art-plemene/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
26.3.11 14:54

Známí taky chovají RR a vždycky měli všechny štěňata s PP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
26.3.11 15:49

Taky potvrzuji, pokud jsou oba rodiče s PP a uchovnění, všechna jejich štěňata dostanou PP. I pokud jsou nestandradně zbarvení, malincí či jinak odlišní od standardních jedinců. Pouze toto můžou mít v PP zapsáno, jakože mají tu a tu odchylku/vadu. Pokud jste si koupili „nadpočetné“ , malinké či jinak odůvodněné štěně, které kvůli něčemu nedostalo PP je to lež.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
27.3.11 01:10
mag píše:
Denino píše:
Záleží na chovateli, my máme třeba výstavního psa, ale protože je vysokej, tak nám ho neuchovní (ve španělsku by nám ho uchovnili-odtud pochází i jeho děda, kterej je taky velikej) A jen pro to budou jeho štěňata bez papírů, ale budou jako výstavní. Takže já bych si takového pejska klidně koupila :)
A to je rhodésský ridgeback?
Mně by spíš zajímalo proč by teda měl mít štěňata? Psů je s prominutím jako s.aček, jsou jich plné útulky, tak proč chovat na nechovném psovi. Něco jiného je nehoda, to se samo může stát.

Ano je to rhodéský ridgebeck. HNĚDONOSÝ, takže kdyby měl o ty 2 cm méně, taky bychom jeho štěňata prodávali ještě o 10 000,– dráž než normální RR. Je to nejhezčí rr, co sem kdy viděla a neřikam to jen pro to že je to muj pes. A myslíš že každej má 20 - 30 000,– na to aby koupil psa? Našeho psa připustit nechám, protože on i fenka se kterou šťeňata budou papíry mají a věř mi, že nám za ty štěňata obyčejní lidé utrhnou ruce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
27.3.11 07:37

A zkoušela si svod a boniatci, včera jsem na nějáké diskusi o RR četla, že i větší pes může být uchovněn, záleží na posuzovateli.

A ta fenka není uchovněná proč? A mají oba alespoň vyšetření na DKK, DLK a DS?

Ona ta investice do koupě štěněte je ve finále minimální částka, ale to snad víš, když máš papírové štěně.

Samozřejmě je to tvoje věc, ale zajímá mě jak zodpovědně se k tomu stavíte jako „chovatele“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný