Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP píše:
Tahle diskuse se posunula úplně někam jinam, než byla původně zamýšlena - polovička lidí začala řešit, zda se děti mají fyzicky trestat nebo ne.Zakladatelka má svůj způsob výchovy, který se jí osvědčuje a se kterým je spokojena - není přece potřeba ji přesvědčovat o tom, že to má dělat jinak, když jí to takto funguje.
Potřebuje se prostě jenom smířit s faktem, že manžel to dělá jinak.
A to, zakladatelko, budeš muset… pokud se s ním nechceš neustále hádat (na což v konečné fázi doplatí celá rodina a veškerý efekt JAKÉHOKOLI způsoby výchovy půjde do kopru). Nelze nikoho přinutit, aby vychovával, jak chceš Ty - každý může vychovávat jen tak, jak to dokáže.
Můžeš ho opatrně směrovat, vést, nenápadně učit, rozšiřovat obzory… a hlavně jednat s ním tak, jak chceš, aby jednal on s dětmi. To, co děláš teď, je kontraproduktivní - jeho nerespektuješ, ale od něj chceš, aby to vůči dětem a vůči Tobě dělal.
nedá se nic jenom souhlasit. Zakladatelce je vytýkáno, že nerespektuje postoj svého manžela, ale tady polovina přispěvatelek nerespektuje zakladatelku a její pohled na věc a pořád mají potřebu jí říkat, ne ne ne ty to děláš špatně
jenom my víme jak je to správně ![]()
Zakladatelka má celkem jasno ve své výchově což má málo rodičů, teď potřebuje vyřešit hledání kompromisů ohledně výchovy se svým manželem a přijmout to, že on to má jinak, potřebují skládat úhly pohledu a dospět k řešení.
Příspěvek upraven 26.09.14 v 12:51
@Mišela1 Jenomže ona má taky jasno.Ve výchově spíš souhlasím s ním. Ano, je to jedno, ale měla by si přečíst, že to někdo vidí i jinak než ona..Musí najít kompromis
@ospalámyš Mohla bys mi prosím poradit kde takový diskuse najdu? Moc se tu tady v tom nevyznám, jestli jsou nějaký stálý skupinky nebo tak, jak to mám najít?
@SlecnaSally píše:
@Mišela1 Jenomže ona má taky jasno.Ve výchově spíš souhlasím s ním. Ano, je to jedno, ale měla by si přečíst, že to někdo vidí i jinak než ona..Musí najít kompromis
to určitě, úhlů pohledu má tady dost a myslím, že je schopna si to poskládat. Mně jenom nedalo napsat ten úhel který vidím já:-) - lehce se radí jiným, hůř se začíná u sebe. Lehce nám jde někoho odsoudit, hůř pochopit a přijmout. Pro mně je dobrá tato diskuse, že jsem si taky poskládala další věci
a utvrdila, že v tom, že pracovat na sobě v první řadě musím já abych vychovávala své dítě tak jak mi to bude sedět.
Příspěvek upraven 26.09.14 v 12:57
@cikcak píše:![]()
![]()
Zakladatelko až budeš mít 2 děti a jeden se bude navážet do druhého to budeš jen vbysvětlovat pořád dokola? aby pak až bude to dítko velké nepostavilo tebe do latě-znám takový případ, dítě mohlo vše. také se mu vyhovělo ve všem pořád jenom se vysvětlovalo a teď z matky má akorát srandu a respekt žádný. Matka se trápí, já jsem jí dala první poslední, tak kde jsem udělala chybu? CHceš taky tak dopadnout?
Dvě dětu už mám… a divila by ses ale myslím že mým přístupem sem dokázala, že starší toho mladší miluje, půjčuje mu hračky, neodstkává ho, nežárlí když se ním mazlím atd… A ne vysvětlovat pořád dokola nebudu, už sem to několikrát psala, že to nedělám. A rozhodně taky nebudu učit starší dítě to aby až mu bude mladší něco provádět dostal od něj pře pusu, protože tím, že bych mu jendu dala tak on by pak šel a dělal to samé tomu menšímu, poučen z mýho výchovnýho příkladu… A kde sem prosim tě psala, že u nás smí děti vše? Sanmozřejmě, že se u nás doma dodržují pravidla a jsou stanoveny hranice, jen sem je nemusela donutit k poslušnosti bitím, šlo to jinak ![]()
Myslím, že větší problé než co dělá on je co děláš ty - ucíš dítě, že nedokážeš respektovat jiný názor, musíš mít vždycky poslední slovo a děláš mu z otce pitomce co neumí vychovávat. Uvědom si, že jeho přístup je většinový, ověřený, ty jsi tam ta alternativní.
@mroe jediné co tvrdím je že u našeho to jde…a jediné o čem se chtěla bavit je to jak mě štve, že manžel to taky nezkusí/nedělá/nechápe…
@cikcak píše:
Já mám kluky 3 a kdybych jim jednu občas nepřišila tak budou jak jejich spolužáci-dravá zvěř. anglická výchova? skáza lidstva-děti mohou vše,takže až nečí mazánek postřílí spolužáky z čistého rozmaru, nebo z nudy, protože on si může přeci dovolit vše, taky budete pleskat?
tady si ale pořád plete to co říkám, NEMŮŽE SI DOVOLIT VŠE A POCHOPIL TO BEZ TĚLESNÝCH TRESTŮ ![]()
@Anonymní píše:
tady si ale pořád plete to co říkám, NEMŮŽE SI DOVOLIT VŠE A POCHOPIL TO BEZ TĚLESNÝCH TRESTŮ
Je ale ubrčenej, to chlapi obecně nedávají
@ospalámyš píše:
Tak určitě i takové rodilé anglány najdeš![]()
Tihle byli rodilá angličanka a izraelec, ortodoxní židi, měli 7 dětí, matka doma, otec rodinu živil. Děcka jim kupodivu neskákaly po hlavě, výchova volnější než nás, ale ne úplně bez hranic. Dokázali i zařvat, když bylo potřeba, měli tak nějak přirozenou autoritu, tělesné tresty naprosté tabu. Děti sebevědomé, rozhodně ne typy „mouchysněztesimě“, na které platí „ale pepíčku to nesmíš“…
takže tam neplatilo, že s jedním hodným dítětem se to dá, ale jak budeš mít dvě nebo tři a jedno náročné…
Roli v tom hrála určitě i náboženská výchova, neměli tv, internet, dětem se v rámci možností docela věnovali, i když v té smeče se už zabavili spíš sami.
Tak to je fajn
. Chce to mít pevné nervy dobře vychovat tolik dětí…
@SlecnaSally píše:
Přesně tak..vychovávat domluvou je blbost. Vidím to u kamarádky a napsala příklad i zakladatelka…Dítě něco udělá, nebo něco chce a ty matky to řeší formou ´´tak pojď, vyřešíme jak to udělat, abys dostal co chceš a neplakal´´..Vůbec to nevidí, že to dítě vždy dostane, co chce
@BohunkaP píše:
Potřebuje se prostě jenom smířit s faktem, že manžel to dělá jinak.A to, zakladatelko, budeš muset… pokud se s ním nechceš neustále hádat (na což v konečné fázi doplatí celá rodina a veškerý efekt JAKÉHOKOLI způsoby výchovy půjde do kopru). Nelze nikoho přinutit, aby vychovával, jak chceš Ty - každý může vychovávat jen tak, jak to dokáže.
Můžeš ho opatrně směrovat, vést, nenápadně učit, rozšiřovat obzory… a hlavně jednat s ním tak, jak chceš, aby jednal on s dětmi. To, co děláš teď, je kontraproduktivní - jeho nerespektuješ, ale od něj chceš, aby to vůči dětem a vůči Tobě dělal.
Souhlasím
.
@SlecnaSally píše:
Já ale přece nemusím číst, že to někdo vidí jinak než JÁ :d : d JÁ MÁM TAKOVÝ ČLOVĚKA DOMA :d
@Anonymní píše:![]()
kde sem napsla ten příklad hmm? kde sem psal že VŽDYCKY… dostane co CHCE???… A pokud myslíš to slíbený kolo na vánoce, vy dětem nedáváte na vánoce dárky které se přejí, nepatáte se jich co by chtěli?… jeho uklidnilo už jen to když sem s tím něco dělal…pochopil sem proč brečí a co by mu mohlo pmoct vyrovnats e se situací…
Tak jistě, ty nejlépe víš, jak to máte..Já jen reagovala na přílad, který si uvedla..
@Anonymní píše:![]()
kde sem napsla ten příklad hmm? kde sem psal že VŽDYCKY… dostane co CHCE???… A pokud myslíš to slíbený kolo na vánoce, vy dětem nedáváte na vánoce dárky které se přejí, nepatáte se jich co by chtěli?… jeho uklidnilo už jen to když sem s tím něco dělal…pochopil sem proč brečí a co by mu mohlo pmoct vyrovnats e se situací…
No já myslím, že prostě v té situaci, které jste byli, nebylo zrovna výchovné, mu slíbit kolo
. Takhle jsi mu pomohla vyrovnat se s tou situací tak, že on ví, že si to vybrečí. Takhle to možná bude i s jinýma věcma, ty jsi skálopevně přesvědčená, že tvoje výchova je nejlepší, na dítě platí, ale tvůj manžel si může myslet něco jiného. Mi nevadí to „nebití“ (to je jen dobře, pokud tu výchovu zvládáš bez toho), ale tvůj autoritářský přístup - jen já to dělám dobře. Když to nebude po mém, tak se rozvedu
(přestože to bylo řečeno v afektu).