Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Samamama píše:
Tak jsem si zas prodloužila život, jak jsem se u diskuse zasmála. A chca, nechca, musím se přidat na menšinovou stranu prdících dobytků. U nás doma se toto provozovalo naprosto svobodně a bez omezení, nikdo se nepokoušel chodit za dveře, nakonec 5 lidí v poměrně malém bytě by se za těma dveřma taky pořád sráželo
. A světe div se, přesto jsem i jako dítě věděla, že ač doma můžu, tak na veřejnosti se neprdí. Přijde mi veselá představa, jak si chodím ulevovat na záchod, některé dny by asi nemělo cenu vycházet
. Ale ať si to každý dělá jak chce, ale pokud manžel krká u stolu jak křivoklátský jelen, tak nemá co moralizovat ohledně flatulence.
@majki.r je to jen diskuze a můj názor je jen závěr toho co jsem přečetla a nemyslím, že je na tom něco špatně - prostě to každej vidí jinak chápu - ovšem já sama za sebe své děti pochválím, když prdí - prostě raděj, když se mi doma vyprdí, než abych tu v noci lítala kolem nich a jejich bolestí - nahřívala, masírovala bříška apod.
na veřejnosti také neprdíme, ale jak jsem tu četla, tak bych se ráda odstěhovala do Švýcarska - tam bych žila opravdu v pohodě a asi i bez zbytečných bolestí
chápu, že někomu to prostě nevadí, když občas zadrží prdík, ale pokud vaše zažívání je poškozeno, tak věřte, že to vadí dost
u dětí se snažím zjistit příčinu a odstraňovat, ovšem jíst musí a není tak lehké, hned najít vše, co jim a vadí, navíc pokud jsou nemocné - hned je to také horší
a opravdu si myslím, že jsme dost upjatí a naopak jiné věci, které by nám měli vadit mnohem více než pár smradlavých prdů, jsou nám putna nebo s nimi dokonce souhlasíme - prostě každý na to má svůj názor a já se jen vyjádřila v diskuzi a nikomu ten svůj nenutím, jen hodnotím, jak na mě aktuální diskuze působí
@petramrk píše:
@majki.r je to jen diskuze a můj názor je jen závěr toho co jsem přečetla a nemyslím, že je na tom něco špatně - prostě to každej vidí jinak chápu - ovšem já sama za sebe své děti pochválím, když prdí - prostě raděj, když se mi doma vyprdí, než abych tu v noci lítala kolem nich a jejich bolestí - nahřívala, masírovala bříška apod.
na veřejnosti také neprdíme, ale jak jsem tu četla, tak bych se ráda odstěhovala do Švýcarska - tam bych žila opravdu v pohodě a asi i bez zbytečných bolestí
chápu, že někomu to prostě nevadí, když občas zadrží prdík, ale pokud vaše zažívání je poškozeno, tak věřte, že to vadí dost
u dětí se snažím zjistit příčinu a odstraňovat, ovšem jíst musí a není tak lehké, hned najít vše, co jim a vadí, navíc pokud jsou nemocné - hned je to také horší
a opravdu si myslím, že jsme dost upjatí a naopak jiné věci, které by nám měli vadit mnohem více než pár smradlavých prdů, jsou nám putna nebo s nimi dokonce souhlasíme - prostě každý na to má svůj názor a já se jen vyjádřila v diskuzi a nikomu ten svůj nenutím, jen hodnotím, jak na mě aktuální diskuze působí
Jasně
Však u malých dětí bych byla taky ráda za jakýkoli prdík, hlavně, at´ nemá bolení bříška, to naprosto chápu.
No jo, jsem byla vychovaná v tomto upjatě a nejspíš to budu přenášet i do mé rodiny, ale přehánět to nebudu. ![]()
@mahdalka - Češi zase naprosto běžně veřejně smrkají, což je naprosto nepřípustné pro spousty jiných národů - jednou jsem četla anketu mezi cizinci z různých koutů světa a české smrkání byl jejich typický kulturní šok.
Střevní aktivita - my děti omezujeme zejména u stolu, ale jinak nám stačí „pardon“. Někteří členové rodiny na to i víc trpí, tak by se buď hodně naběhali, nebo si způsobovali zdravotní obtíže. Rozlišujeme doma a venku, ostudu nikdo nedělá (ačkoliv smrkáme, to je vlastně pravda
).
@Len-til-kah no vidíte, to jsem ani netušila - o tom smrkání
a co jako dělají - to si jen otřou nos? to si nedokážu představit, že já jako alergik bych nemohla veřejně smrkat, to už bych mohla rovnou zůstat zavřená doma navždy ![]()
@majki.r jo, tak já asi pocházím tak napůl, můj otec je dost upjatej - ovšem sám rozhodně není svatej - spíš to vždy požadoval po jiných
a máma je v tomhle hodně benevolentní ![]()
@Len-til-kah já věděla, že smrkání na veřejnosti je neslušné v Japonsku (nebo u všech asiatů?, to nevím), ale ono je těch národů víc? Ale zas prý mohou popotahovat, z toho bych se zas zvencla já, to nesnáším (takže u nás doma si každý může vypouštět plyny jak chce, ale popotahovat ne, to nadávám, podávám kapesník…).
Pro mě z této diskuse vyplynul jednoznačný konstruktivní závěr: je lepší že svého dítěte vychovat svobodomyslného prdlavku. Neboť v rodině, kterou založí, mu nevadí ani zdatný větroplach, ani upjatý propagátor vyvalených boků - ten ať si klidně běhá pouštět duchy před vchod do paneláku, volnomyšlenkář mu to rád dopřeje. Dokonce bych si dovolila říci, že v rodině bez skrupulí prdících se bude tak nějak volněji dýchat, než v domácnosti, kde je hlasité tělesné pochody třeba pod hrozbou veřejného lynčování vynést až za dveře i při sledování finále mistrovství světa ve fotbale či vyvrcholení série Ordinace v růžové zahradě.
@Samamama v turecku nesmrkaji verejne… v japonsku jen nepouzivaji kapesnik
@Samamama píše:
@Len-til-kah já věděla, že smrkání na veřejnosti je neslušné v Japonsku (nebo u všech asiatů?, to nevím), ale ono je těch národů víc? Ale zas prý mohou popotahovat, z toho bych se zas zvencla já, to nesnáším (takže u nás doma si každý může vypouštět plyny jak chce, ale popotahovat ne, to nadávám, podávám kapesník…).
Jaj, na popotahování jsem taky alergická, jakmile to slyším, mám hned knedlík v krku. Měli jsme učitele na gymplu, co strašně popotahoval, ale ten to bral až z paty… a z hodiny chemie a biologie jsme vždy odcházeli uchrchlaní, jak se každý toho knedlíku snažil zbavit ![]()
@Slečna Ferka píše:
Pro mě z této diskuse vyplynul jednoznačný konstruktivní závěr: je lepší že svého dítěte vychovat svobodomyslného prdlavku. Neboť v rodině, kterou založí, mu nevadí ani zdatný větroplach, ani upjatý propagátor vyvalených boků - ten ať si klidně běhá pouštět duchy před vchod do paneláku, volnomyšlenkář mu to rád dopřeje. Dokonce bych si dovolila říci, že v rodině bez skrupulí prdících se bude tak nějak volněji dýchat, než v domácnosti, kde je hlasité tělesné pochody třeba pod hrozbou veřejného lynčování vynést až za dveře i při sledování finále mistrovství světa ve fotbale či vyvrcholení série Ordinace v růžové zahradě.
Jé, to už bereš moc extrémně
My jsme sice byli vychováváni k tomu, že pšoukat před ostatními je velice neslušné, přesto ale nikdo nebyl lynčován, když se mu zadařilo
Nikdy jsem to jako dítě nevnímala jako problém ani jako věc, co by mě měla omezovat a těžko ji snášet…prostě to bylo normální a když se povedlo, tak se všichni zasmáli, dotyčný se omluvil a bylo to ![]()
@majki.r ty člověku umíš zvednout kýbl před spaním
, ty tahaný z paty obzvlášť nesnáším (možná i závist, já to prostě neumím). A vůbec, pro mě je nejhorší výměšek lidskýho těla ne stolice, jako pro většinu, ale chrchel.
@petramrk - teď právě jsem to hledala a dohledala jsem, že se to nesluší v Číně a Japonsku (tam radši popotahují, ble), v Turecku, v Egyptě, na Ukrajině, přísala bych, že jsem někde viděla rozhovor s Francouzkou, ale to už neumím najít. Bude těch zemí mnoho. Zase ale hodně z nich má jiné svoje libůstky, které by neprošly u nás - jako to popotahování, krkání, plivání po zemi a takové.
Třeba tady je nějaké povídání.
EDIT: Než já to sesmolím…
Ohledně smrkání, my třeba byli vychovávaní k tomu, že se nesmrká u stolu, ani nevytahuje kapesník. Jinak kdykoli jindy ano, ale ne u jídla, to se prostě vstalo a člověk se otočil k ostatním zády. Připadá mi to normální a slušné ![]()