Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Samamama píše:
@majki.r ty člověku umíš zvednout kýbl před spaním, ty tahaný z paty obzvlášť nesnáším (možná i závist, já to prostě neumím). A vůbec, pro mě je nejhorší výměšek lidskýho těla ne stolice, jako pro většinu, ale chrchel.
souhlasím ![]()
@Len-til-kah díky za info
no tak já bych do Číny prostě podle toho co píšou nemohla - smrkám skoro permanentně celý rok ![]()
@Samamama jako zdravotník nemám problém s močí, stolicí, smrkáním apod. - ale co úplně nemůžu je, když někdo začne chrchlat a slyším jak to bublá - to šílím
no musela jsem si přivyknout, ale vadí mi to hodně
a za popotahování bych vraždila ![]()
@Len-til-kah zajímavý článek, to aby si člověk před jakoukoli cestou do zahraničí nastudoval pravidla- co s očima, co s lahví vína, s botama, nudlema z nosu…
. A musím politovat leváky, ty to v arabském světě nemají jednoduché (doteď jsem věděla jen to, že v Indii je levá ruka na utírání zadku- bez papíru, ale že je to tak rozšířené… no je to asi logické). A úplně mě vyděsila představa, že na dovolené v Thajsku (co kdyby někdy) by mě napadlo pohladit dítě po hlavě, což u dětí dělám často podvědomě.
@petramrk tak to máme podobně a taky jsem postižená zkušeností
. Já jen když vidím, jak sestra vynáší plnou nádobu z odsavačky z dýchacích cest, tak mám pocit, že vrhnu, to nějaký bobek prostě nevyrovná…
@Samamama píše:
@majki.r ty člověku umíš zvednout kýbl před spaním, ty tahaný z paty obzvlášť nesnáším (možná i závist, já to prostě neumím). A vůbec, pro mě je nejhorší výměšek lidskýho těla ne stolice, jako pro většinu, ale chrchel.
Kdysi dávno jsem měla čest jet výtahem, kde na stropě visel přilepený asi deset centimetrů dlouhý. Dobrou chuť. Srovnávat to ale asi nechci, někdy v tom výtahu taky byla ta druhá věc, cos zmínila, a neřekla bych, že něco z toho bylo výrazně lepší.
Teď jsme byli na bazéně a cca desetiletý chlapec si metr přede mnou odflustnul na dlažbu
. V tomto světle se prdění v teple domova jeví jako zcela marginální problém.
@Len-til-kah píše:
Kdysi dávno jsem měla čest jet výtahem, kde na stropě visel přilepený asi deset centimetrů dlouhý. Dobrou chuť. Srovnávat to ale asi nechci, někdy v tom výtahu taky byla ta druhá věc, cos zmínila, a neřekla bych, že něco z toho bylo výrazně lepší.Teď jsme byli na bazéně a cca desetiletý chlapec si metr přede mnou odflustnul na dlažbu. V tomto světle se prdění v teple domova jeví jako zcela marginální problém.
Teda toho chlapce bych sprdla, to by mi nedalo. ![]()
@jjelena píše:
A víš že na veřejnosti ani ne? Psala jsem, že se to samozřejmě stane. Ale když čtu, kolik lidí to bere jako domácí standart… no nevím, nechtěla bych k nikomu na návštěvu… jste přece doma, tak proč brát ohledy. A dítě to nenude rozlišovat, naučí se to jako standart
Ale tohle jsou kecy
U nás doma se normálně prdělo a přesto všichni v naší rodině ví, že venku mezi lidmi se neprdí, ani na návštěvách, ani před návštěvou. Co to je za blábol, že lidé, kteří prdí doma to nutně dělají všude? ![]()
Vy se doma chováte striktně podle etikety, přesně tak, jak se chováte všude jinde? Vždycky na sobě máte doma slušné oblečení, aby náhodou dítě nevyrostlo v tom, že když doma je v teplákách, tak je normální v nich jít na maturitní ples? Nikdy si nedáte nohy na gauč, aby náhodou dítě nevyrostlo v tom, že může dávat nohy na sedačku v MHD? ![]()
@Len-til-kah no hnus, taky si myslím, že ve srovnání s tímto vším je nějaký prd naprosto neškodný. Ale jsem teda pěkný sebemrskač, takhle si rozvlnit žaludek před spaním… ![]()
@Fjodorka Fjodorko ty se vždycky probudíš tak o půlnoci, jsi noční tvor, viď? ![]()
Na obranu @jjelena, já zažila rodinu, kde se toto doma neřešilo, a i jiné věci, které nepovažuji za slušné a ta dcerka pak neměla problém se tak chovat i ve škole. Ale to je jedna zkušenost, tím nechci říct, že je to pravidlem ![]()
Jinak k původnímu dotazu - pokud jednomu prdění nevadí a druhému vadí, má podle mě přednost ten, kterému to vadí a mělo by se na něj brát ohled
Beru to tak třeba i u kuřáků, že by se měl více zohlednit názor nekuřáka, jestli si kuřák může před ním zapálit.. Prostě ustoupit by měl ten, kdo „obtěžuje“…
U nás doma se tedy prdí zcela svobodně, ale kdyby to třeba muži vadilo, tak si prdím za dveřmi. Nejde o nezdravé zadržování, vždyť jde o pár kroků… Ale teď si to neumím představit, že chodím prdět za dveře, fakt divná představa, takové… nepohodlné, nedomácí, jak na návštěvě, no ![]()
@majki.r To jo, v 11 jsem uspala dítě i muže, tak mám volno ![]()
Tak ono to vůbec není o tom, jestli se u někoho doma prdí, nebo neprdí, jako spíš o tom, jak kdo vychovává dítě… Když tomu dítěti nikdo nevysvětlí rozdíl mezi obývákem a školou, tak je to potom těžké a je chyba někde úplně jinde
Normální rodič to dítěti vysvětlí. Každý doma děláme něco, co bychom jinde neudělali a děti to vždycky pochopí ![]()
A ano, rodič sice doma dítěti ukazuje, že se kupříkladu prdí, když je potřeba, ale copak dítěti neukáže venku mezi lidmi, že se tam chová jinak? Nebo snad děti kopírují jen chování z domova, ne třeba chování na návštěvách? ![]()
@Fjodorka píše:
@majki.r To jo, v 11 jsem uspala dítě i muže, tak mám volno![]()
Tak ono to vůbec není o tom, jestli se u někoho doma prdí, nebo neprdí, jako spíš o tom, jak kdo vychovává dítě… Když tomu dítěti nikdo nevysvětlí rozdíl mezi obývákem a školou, tak je to potom těžké a je chyba někde úplně jinde
A ano, rodič sice doma dítěti ukazuje, že se kupříkladu prdí, když je potřeba, ale copak dítěti neukáže venku mezi lidmi, že se tam chová jinak? Nebo snad děti kopírují jen chování z domova, ne třeba chování na návštěvách?Normální rodič to dítěti vysvětlí. Každý doma děláme něco, co bychom jinde neudělali a děti to vždycky pochopí
Však úplně chápu, jak to myslíš, mám stejný názor…jen ze zkušenosti vím, že existují rodiny, kde to očividně příliš vysvětlit neuměli a nakonec tím trpěly ty děti…je to o správné výchově, jak píšeš ![]()
@Fjodorka píše:
Ale tohle jsou kecyU nás doma se normálně prdělo a přesto všichni v naší rodině ví, že venku mezi lidmi se neprdí, ani na návštěvách, ani před návštěvou. Co to je za blábol, že lidé, kteří prdí doma to nutně dělají všude?
Vy se doma chováte striktně podle etikety, přesně tak, jak se chováte všude jinde? Vždycky na sobě máte doma slušné oblečení, aby náhodou dítě nevyrostlo v tom, že když doma je v teplákách, tak je normální v nich jít na maturitní ples? Nikdy si nedáte nohy na gauč, aby náhodou dítě nevyrostlo v tom, že může dávat nohy na sedačku v MHD?
@Fjodorka píše:
Jinak k původnímu dotazu - pokud jednomu prdění nevadí a druhému vadí, má podle mě přednost ten, kterému to vadí a mělo by se na něj brát ohledBeru to tak třeba i u kuřáků, že by se měl více zohlednit názor nekuřáka, jestli si kuřák může před ním zapálit.. Prostě ustoupit by měl ten, kdo „obtěžuje“…U nás doma se tedy prdí zcela svobodně, ale kdyby to třeba muži vadilo, tak si prdím za dveřmi. Nejde o nezdravé zadržování, vždyť jde o pár kroků… Ale teď si to neumím představit, že chodím prdět za dveře, fakt divná představa, takové… nepohodlné, nedomácí, jak na návštěvě, no
Naprostý souhlas se vším, co jsi napsala
U nás doma si naštěstí můžeme ulevovat kde se nám zlíbí. ![]()
@Gina pokud i otec chodí jinam, vyžadovala bych to i od kluka. U nás je toto vyžadováno a dodržováno (ten prudič jsem já).. chápu, že s tím chlapi mají problém, ovšem odmítám to čuchat.. a u nás je to respektováno, problém nemají, takže v pohodě. Ulítnutí chápu, ale né pravidelně. ![]()
Mmchdm, teď se směju, bo největší smraďoch je samože mimino a tomu je fuk, co si kdo z nás myslí
![]()