Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Marketticka346 No podle toho jestli jdeš někam jinam než ke svému dr. Me ho dělala moje gynda, takže ja nemusela. Pokud jdeš na spec. pracoviště tak urco objednat ![]()
@Marketticka346 Ja byla na screeningu u nas v nemocnici a na 2.screening me objednali hned po tom 1.screeningu.
@Marketticka346 píše:
Na papirku mam od 30.4- 7.5 tak nevim na kdy se obednat
Objednat!!! A nejspíš v tom termínu, který máš napsaný, podle toho kdy to vyhovuje tobě ![]()
Ahoj,chtela jsem se zeptat jsem v 17tt a jiz jsem byla na 2 screnningach a 2 utz.kde hledaj vady plodu.Utz vysli o.k. jen nasli vyssi hladinu Hcg jinak je vse o.k..Nyni musim na plodovku.Na testy jsme byly poslani ohledne veku jinak zadne vady v rodinach nemame.prosim mam se bat?
@AlenkaPraha píše:
Podrobný popis screeningu v 2 trimestru z gest.czUltrazvukové vyšetření v 18. - 22. týdnu těhotenství
Ultrazvukové vyšetření v tomto období se stále řadí mezi jedno z nejdůležitějších a zároveň technicky nejnáročnějších ultrazvukových vyšetření v těhotenství. Je zaměřeno na detailní morfologické zhodnocení plodu, který v polovině těhotenství měří kolem 20 cm. Těhotná přicházející na toto vyšetření by měla mít již za sebou prvotrimestrální ultrazvukové vyšetření (kombinovaný test) ve 12. - 14. týdnu těhotenství (viz ultrazvukové vyšetření v prvním trimestru), případně biochemické vyšetření ve II. trimestru - tzv. tripple test. Novější a častěji prováděný prvotrimestrální kombinovaný test má za úkol kromě stanovení rizika na nejčastější genetické vady též orientační zhodnocení morfologie plodu, který však měří na konci prvního trimestru pouze 6-8 cm. V tomto období lze tedy pro malou velikost plodu a jeho orgánů zachytit pouze některé závažné vrozené vady. Proto pro detailní zhodnocení morfologického vývoje a růstu plodu je pro jeho dostatečnou velikost, pokročilejší vývoj jednotlivých orgánů a relativně dobré ultrazvukové podmínky nejvhodnější období kolem 20. týdne těhotenství.
Vyšetření probíhá nejprve zhodnocením a popisem základních parametrů jako je tvar, struktura dělohy, eventuálně délka hrdla děložního, vitalita plodu/ů, množství plodové vody, uložení placenty. Poloha plodu je ve druhém trimestru nestabilní, a proto ji popisujeme jako „labilní“. Dále přistupujeme k detailnímu a systematickému hodnocení jednotlivých orgánů „od hlavy k patě“. Dle doporučení FMF (Fetal Medicine Foundation) je pro maximální záchyt vad doporučeno prohlédnout plod v mnoha rovinách.
Hodnotíme mozkové struktury, rovinu zobrazující očnice, horní patro, detail horního rtu, profil hlavičky, jednotlivě horní končetiny, plíce, srdce s odstupujícími velkými cévami v několika zobrazeních, bránici se žaludkem a játry, ledviny, přední stěnu břišní s odstupem pupečníku, charakter střevních kliček, páteř a pánev plodu s močovým měchýřem, jednotlivě dolní končetiny.
V průběhu vyšetření provádíme též váhový odhad plodu z měření průměru a obvodu hlavičky, obvodu bříška a délky stehenní kosti. Závěrem vždy prodiskutujeme výsledek ultrazvukového vyšetření s těhotnou.
Bohužel ani toto detailní vyšetření nezaručuje 100% vyloučení všech strukturálních vad, některé vrozené vývojové vady nemusí být detekovatelné z více příčin. Mezi tyto příčiny patří např. obezita matky, nevhodná poloha plodu, menší množství plodové vody, jizvy na děloze a stěně břišní po operacích, děložní myomy, apod. Navíc některé vrozené vývojové vady mohou být detekovatelné až v pozdějších týdnech těhotenství anebo některé vzácnější drobné vady spadají pod detekční hladinu moderních ultrazvukových přístrojů – nemusí být detekovatelné vůbec i při příznivých podmínkách.Pravděpodobnost záchytu jednotlivých vrozených vývojových vad je i na opravdu kvalitních přístrojích stále nižší než bychom si přáli. Procento záchytu můžete případně najít na:
http://www.rcog.org.uk/…nd-screening
http://www.actabiomedica.it/…verrotti.pdf
Ahoj, dělali vám u druhého screeningu i vaginální vyšetření, nebo se dělá jen velký ultrazvuk? Díky za zkušenosti ![]()
@spiritt screening probehl pres bricho, kontrolovali pouze mimino
Ahoj, tento týden jsem v 22.tt a jsem objednána na 2.screening. Bohužel jsem nemocná a nemohu tam jit. Zkusím se u doktora prepbjednat, nicméně jsem se chtěla zeptat, zda jste někdo byl na screeningu třeba mezi 23-24.tt? Všude ctu, ze se chodi mezi 20-22.tt. Diky za informace.
@Klokanek379 píše:
Ahoj, tento týden jsem v 22.tt a jsem objednána na 2.screening. Bohužel jsem nemocná a nemohu tam jit. Zkusím se u doktora prepbjednat, nicméně jsem se chtěla zeptat, zda jste někdo byl na screeningu třeba mezi 23-24.tt? Všude ctu, ze se chodi mezi 20-22.tt. Diky za informace.
Zeptej se jak se budeš preobjednavat. Oni ti to řeknou sami, jak moc to vadí.
Ahoj, já jdu tento týden. Bude to prý přes břicho, manžela můžu vzít taky a platit budu 1400, ale to by pak měla pokrýt pojišťovna. ![]()
Dobrý v kterém týdnu probíhá druhý screening a co vše tam dělají. A kde je to lepší ve Zlíně či Brně?
@Anonymní píše:
Dobrý v kterém týdnu probíhá druhý screening a co vše tam dělají. A kde je to lepší ve Zlíně či Brně?
Doporučuji google, tam najdete všechny informace ![]()