Screening ve 2. trimestru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3120
23.4.18 11:58

@Marketticka346 No podle toho jestli jdeš někam jinam než ke svému dr. Me ho dělala moje gynda, takže ja nemusela. Pokud jdeš na spec. pracoviště tak urco objednat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
23.4.18 12:22

@Marketticka346 Ja byla na screeningu u nas v nemocnici a na 2.screening me objednali hned po tom 1.screeningu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.4.18 12:39

Na papirku mam od 30.4- 7.5 tak nevim na kdy se obednat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15445
23.4.18 12:41
@Marketticka346 píše:
Na papirku mam od 30.4- 7.5 tak nevim na kdy se obednat

Objednat!!! A nejspíš v tom termínu, který máš napsaný, podle toho kdy to vyhovuje tobě :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.10.18 10:41

spatne vysledky HCG v 1 i 2 screnningu

Ahoj,chtela jsem se zeptat jsem v 17tt a jiz jsem byla na 2 screnningach a 2 utz.kde hledaj vady plodu.Utz vysli o.k. jen nasli vyssi hladinu Hcg jinak je vse o.k..Nyni musim na plodovku.Na testy jsme byly poslani ohledne veku jinak zadne vady v rodinach nemame.prosim mam se bat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.10.18 11:19

vyssi hladina Hcg v 1i 2 trimestru

@AlenkaPraha píše:
Podrobný popis screeningu v 2 trimestru z gest.cz

Ultrazvukové vyšetření v 18. - 22. týdnu těhotenství

Ultrazvukové vyšetření v tomto období se stále řadí mezi jedno z nejdůležitějších a zároveň technicky nejnáročnějších ultrazvukových vyšetření v těhotenství. Je zaměřeno na detailní morfologické zhodnocení plodu, který v polovině těhotenství měří kolem 20 cm. Těhotná přicházející na toto vyšetření by měla mít již za sebou prvotrimestrální ultrazvukové vyšetření (kombinovaný test) ve 12. - 14. týdnu těhotenství (viz ultrazvukové vyšetření v prvním trimestru), případně biochemické vyšetření ve II. trimestru - tzv. tripple test. Novější a častěji prováděný prvotrimestrální kombinovaný test má za úkol kromě stanovení rizika na nejčastější genetické vady též orientační zhodnocení morfologie plodu, který však měří na konci prvního trimestru pouze 6-8 cm. V tomto období lze tedy pro malou velikost plodu a jeho orgánů zachytit pouze některé závažné vrozené vady. Proto pro detailní zhodnocení morfologického vývoje a růstu plodu je pro jeho dostatečnou velikost, pokročilejší vývoj jednotlivých orgánů a relativně dobré ultrazvukové podmínky nejvhodnější období kolem 20. týdne těhotenství.
Vyšetření probíhá nejprve zhodnocením a popisem základních parametrů jako je tvar, struktura dělohy, eventuálně délka hrdla děložního, vitalita plodu/ů, množství plodové vody, uložení placenty. Poloha plodu je ve druhém trimestru nestabilní, a proto ji popisujeme jako „labilní“. Dále přistupujeme k detailnímu a systematickému hodnocení jednotlivých orgánů „od hlavy k patě“. Dle doporučení FMF (Fetal Medicine Foundation) je pro maximální záchyt vad doporučeno prohlédnout plod v mnoha rovinách.
Hodnotíme mozkové struktury, rovinu zobrazující očnice, horní patro, detail horního rtu, profil hlavičky, jednotlivě horní končetiny, plíce, srdce s odstupujícími velkými cévami v několika zobrazeních, bránici se žaludkem a játry, ledviny, přední stěnu břišní s odstupem pupečníku, charakter střevních kliček, páteř a pánev plodu s močovým měchýřem, jednotlivě dolní končetiny.
V průběhu vyšetření provádíme též váhový odhad plodu z měření průměru a obvodu hlavičky, obvodu bříška a délky stehenní kosti. Závěrem vždy prodiskutujeme výsledek ultrazvukového vyšetření s těhotnou.
Bohužel ani toto detailní vyšetření nezaručuje 100% vyloučení všech strukturálních vad, některé vrozené vývojové vady nemusí být detekovatelné z více příčin. Mezi tyto příčiny patří např. obezita matky, nevhodná poloha plodu, menší množství plodové vody, jizvy na děloze a stěně břišní po operacích, děložní myomy, apod. Navíc některé vrozené vývojové vady mohou být detekovatelné až v pozdějších týdnech těhotenství anebo některé vzácnější drobné vady spadají pod detekční hladinu moderních ultrazvukových přístrojů – nemusí být detekovatelné vůbec i při příznivých podmínkách.

Pravděpodobnost záchytu jednotlivých vrozených vývojových vad je i na opravdu kvalitních přístrojích stále nižší než bychom si přáli. Procento záchytu můžete případně najít na:

http://www.rcog.org.uk/…nd-screening
http://www.actabiomedica.it/…verrotti.pdf
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
25.1.20 11:54

Ahoj, dělali vám u druhého screeningu i vaginální vyšetření, nebo se dělá jen velký ultrazvuk? Díky za zkušenosti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
25.1.20 11:59

@spiritt screening probehl pres bricho, kontrolovali pouze mimino

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35581
25.1.20 12:27

Já jsem šla po utz i do poradny ke své doktorce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.1.21 12:41

Pozdější 2.screening

Ahoj, tento týden jsem v 22.tt a jsem objednána na 2.screening. Bohužel jsem nemocná a nemohu tam jit. Zkusím se u doktora prepbjednat, nicméně jsem se chtěla zeptat, zda jste někdo byl na screeningu třeba mezi 23-24.tt? Všude ctu, ze se chodi mezi 20-22.tt. Diky za informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Modrásek modrý
3.1.21 12:49

Určitě můžeš jít později, v klidu se přeobjednej.

• Citovat
  • Upravit
4121
3.1.21 18:17
@Klokanek379 píše:
Ahoj, tento týden jsem v 22.tt a jsem objednána na 2.screening. Bohužel jsem nemocná a nemohu tam jit. Zkusím se u doktora prepbjednat, nicméně jsem se chtěla zeptat, zda jste někdo byl na screeningu třeba mezi 23-24.tt? Všude ctu, ze se chodi mezi 20-22.tt. Diky za informace.

Zeptej se jak se budeš preobjednavat. Oni ti to řeknou sami, jak moc to vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
4.1.21 10:42

Ahoj, já jdu tento týden. Bude to prý přes břicho, manžela můžu vzít taky a platit budu 1400, ale to by pak měla pokrýt pojišťovna. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.21 20:46

Dobrý v kterém týdnu probíhá druhý screening a co vše tam dělají. A kde je to lepší ve Zlíně či Brně?

• Citovat
  • Upravit
3076
22.6.21 21:05
@Anonymní píše:
Dobrý v kterém týdnu probíhá druhý screening a co vše tam dělají. A kde je to lepší ve Zlíně či Brně?

Doporučuji google, tam najdete všechny informace ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí