Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Do budoucnosti nevidime, nemame vesteckou kouli. Strachovat se predem co bude je nesmyslny. Ja ted bych se tesila na vnouce a doufala, ze bude zdrave a s dcerou urovnala, cos pokazila. Na co resit ted budoucnost, zijte pritomnosti, stejne co se stane neovlivnite, je to na tech dvou nebo-li je to osud. Zvladnou to a zvladne to pripadne i sama s ditetem. Ma vas, rodice, meli byste to brat jak to je a jak se rozhodla, je to jeji zivot. Ditetem uz neni.
@Anonymní píše:
@Lucy75 Já bych nedokázala svoje dítě poslat na potrat a nechat zabít vlastní vnouče. Děti jsou dar a ne problém. A pořád lepší rodit v 17 než v 47.
@Russet Nojo, jako podmínku dodělat školu… a čím jí pohrozit když jí nedodělá? To nejde, na to mi může pěkně hodit bobek, když se jí zachce.
@Bídžej když jsem jim nemohla mluvit do něčeho jako je těhotenství, nedělám si naděje, že bych je mohla přesvědčit k svatbě, kdyby sami nechtěli. Ale myslím, že zrovna tohle bude jedna z mála věcí, co by nemuselo být tak katastrofální. Přinejmenším se budou snažit působit dospěle a budou prohlašovat, že se určitě vezmou ![]()
@lleennttiillkkaa @Monchichik omlouvat se jí za svůj výlev ( i když asi přehnaný) nebudu. Řeknu, že to ode mě byla špatná reakce, to jo, to přiznám i před ní, ale žádné výlevy emocí, jak mě to mrzí, si neplánuju.
@Lucy75 její nedůvěra měl samozřejmě zraňuje, to ano. Máš pravdu, že by to mohlo být i horší. Mně připadá hodně blbé ale i tohle
V rodině žádné problémy nejsou, nikdy nebyly. Už jsem tady myslím něco popisovala, jistá si tím ale teď nejsem ![]()
Za čtvrt hoďky pojedu domů, dcera by tam už měla být. Z intru se vrátila dneska, když se školy zavírají. Psala mi, že bude doma kolem čtvrté, fotku chatu jsem sem někam přidávala, tak jsem zvědavá hlavně na její chování vůči mně a ochotu při vysvětlování
![]()
OCHOTU PŘI VYSVĚTLOVÁNÍ!!??? ČEHO??
tak asi všichni víme, jak se stalo, že je těhotná..
a spíše než Její Ochotu při Vysvětlování bys měla řešit svou Ochotu Naslouchání…
@Lucy75 Však právě jsem zvědavá, jestli mi bude schopná říct narovinu, jak se ta “nehoda” mohla stát nebo bude dál vykládat svojí storku. Ochotu mého naslouchání měla využít mnohem dřív, jenže o ní nestojí ani teď.
@Anonymní píše:
@Lucy75 Však právě jsem zvědavá, jestli mi bude schopná říct narovinu, jak se ta “nehoda” mohla stát nebo bude dál vykládat svojí storku. Ochotu mého naslouchání měla využít mnohem dřív, jenže o ní nestojí ani teď.
tvůj přístup je velmi direktivní, myslím, že ti neřekne Nic.. prosím tě - zkus být víc empatická.. je to tvé dítě, máš ji jistě ráda, dej jí to nějak najevo
Proč by ti měla cokoliv vysvětlovat?? ona má vše vyřešené.. bydlení, tátu dítěte, školu, bude brát mateřskou.. proč jsi tak přísná??
„Ochotu mého naslouchání měla využít mnohem dřív“- přečti si to.. je to fakt brutální.. je mi jí líto, ale evidentně se zařídila (v skoro 17) tak, jak jsem se (už tedy po maturitě, ale taky v 17) zařídila Já..
taky jsem věděla a byla si jistá, že cokoliv vykládat mé máti nemá smysl..
zkus to změnit..
je to poslední šance pro váš vztah.
Věř mi, že fakt hodně dobře vím, o čem mluvím ![]()
@Lucy75 píše:
tvůj přístup je velmi direktivní, myslím, že ti neřekne Nic.. prosím tě - zkus být víc empatická.. je to tvé dítě, máš ji jistě ráda, dej jí to nějak najevoProč by ti měla cokoliv vysvětlovat?? ona má vše vyřešené.. bydlení, tátu dítěte, školu, bude brát mateřskou.. proč jsi tak přísná??
„Ochotu mého naslouchání měla využít mnohem dřív“- přečti si to.. je to fakt brutální.. je mi jí líto, ale evidentně se zařídila (v skoro 17) tak, jak jsem se (už tedy po maturitě, ale taky v 17) zařídila Já..
taky jsem věděla a byla si jistá, že cokoliv vykládat mé máti nemá smysl..
zkus to změnit..
je to poslední šance pro váš vztah.
Věř mi, že fakt hodně dobře vím, o čem mluvím
Souhlas. ![]()
@Lucy75 no já jsem třeba chtěla z domu…tak jsem odešla po maturitě a těhotná jsem teda nebyla…nepotřebuju dítě k tomu, abych šla z baráku…a čí má asi tak řešit pocity? asi si umí představit co dceru čeká…
@Anonymní píše:
Jakože kde měla ona nohy a on ruce a jak dlouho to trvalo než došlo k oplodnění? Nebo třeba to mají nahraný a můžeš si to pustit abys o nic nepřišla. ![]()
Zakladatelko přijdete mi hodně tvrdá. Chápu, že se cítíte ublíženě a povedeně, ale zkuste holku pochopit. Podle všeho co píšete, je to fajn holka. Teď už je jedno jestli se stala nehoda, měli to promyšlené nebo jí k tomu přemluvil přítel. Stejně se to teď nedozvíte, nátlakem určitě ne. Naopak se odcizíte a může to váš vztah trvale nabourat. Holka teď potřebuje vaší podporu, myslím morální, jedině tak váš vztah zachráníte. Prvotní reakci chápu, u nás lítaly facky, ale za chvíli za mnou naši přišli, že to zvládneme. A podpořili mě. I když samozřejmě řeči měli, na konec se těšili a stačilo jedno pochování a bylo všechno zapomenuto. Dcera si to zařídila, vy jí můžete max podpořit, však je to vaše dítě i když zrovna udělala něco, čím vás naštvala, nikoho nezabila a chová se velmi zodpovědně. Že teď odmítá vaší pomoc, je celkem pochopitelné, chce dokázat, že to zvládnou sami. Řekněte jí, že jí máte ráda, že vás mrzí vaše reakce, ale, že to byl šok a uvidíte co ona na to. A váš syn, že to dokázal neříct klobouk dolů. Na něj se nezlobte už vůbec, ten k tomu chudák přišel jako slepej k houslím.
@Monchichik také jsem v těch 17 nebyla těhotná..
můj příspěvek byl o něčem Jiném
o tom se zastavit, nadechnout, nechat vychladnout emoce - které samozřejmě chápu- a snažit se dceru podpořit, dát jí pocit Přijetí, lásky…
už teď jí dcerka dala najevo, že jí nedůvěřuje.. to by pro mne byl Obrovský - fakt obrovský a rudý vykřičník.. vše si zařídila sama, bez mámy.. ![]()
@Anonymní píše:
Jakože kde měla ona nohy a on ruce a jak dlouho to trvalo než došlo k oplodnění? Nebo třeba to mají nahraný a můžeš si to pustit abys o nic nepřišla.
no spíš kde měla tu antikoncepci…
@Lucy75 No já ti rozumím, ale myslím si, že prostě v 16 letech je to ještě dítě neschopné se starat o další dítě…já bych jí prostě nepodporovala v tom, aby se v tomhle věku starala o mimino místo studia…ona si to prostě nedovede představit a asi správně předpokládala, že máma nadšená nebude a řekla to schválně až je pozdě třeba na potrat…řekni mi, k čemu potřebuje dítě ve druháku, proč nemohla počkat až odmaturuje? To je nějaký blbý truc nebo nevím…antikoncepci měla a na to, že by selhala až tak moc nevěřím…a on je vysokoškolák, 28 let, tak ten mohl též přemýšlet…mýmu synovi bude třeba 16 let o prázdninách po 9. třídě…si neumím představit, kdyby měl mít dítě, fakt ne…