Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Arianna007 píše:
Co jsi za člověka, že by jsi nechala zavraždit vlastní vnouče(v 16 TT), dát ho radši k adopci?!Že to byla prvotní reakce dokážu pochopit, ale přemýšlet tak dál by měl být snad zločin.
Já jsem též otěhotněla s nedodělanou školou se spolužákem…jsou horší věci-třeba tvůj přístup.
Nám vztah nevyšel, byli jsme spolu 5 let a máme skvělé dítě ❤️️
Možná tě dcera už ani jako mámu nebere, proto ti to jen oznámila a chce mít vlastní rodinu…tak si našla staršího přítele kde má zázemí. Dá se to pochopit. Každý chce mít svoje doma. Co na to táta je jí asi nakonec jedno-to trápí teď možná tak tebe.
Slečna sice netuší co ji čeká a možná jí vztah opravdu nevýjde-ale v bříšku má lásku svého života.
Doufej, že dostaneš šanci jako babička…když už jsi to takhle jako máma pohnojila. Dcera i vnouče vás bude potřebovat.
Já bych udělala vše proto aby moje dítě o interupci nikdy neuvažovalo-ty jizvy na duši za to nestojí.
A je lepší mít mimi v nácti než jít na potrat a pak nemít třeba žádné.
Zvládnout se dá všechno i ta škola.
Moje máma tehdy také nereagovala ideálně, řekla jsem jí to ještě později. Už jsem si žila svůj život.
Nikdy to pak už nezachránila, máme formální vztah. Syn má 9 let. Neudělej stejnou chybu. Omluv se jí.
Přítelova mamka byla tehdy naopak skvělá-my jsme nic neměli, podržela nás. Bydleli jsme u ní, přijala mě i vnoučátko. Tehdy mi ani nedocházelo jak moc nám pomohla. Vnuka miluje…o potratu tehdy u nich nebyla řeč, jen říkala, že nás podpoří v jakémkoliv rozhodnutí. Jak měl syn rok, tak jsme se odstěhovali, osamostatnili.
Můj táta se to tehdy dokonce dozvěděl od cizích lidí, také zareagoval skvěle a miminko nás smířilo.
Měla jsem sním nakonec lepší vztah než s mámou.
A to, že gynekoložka nic neříkala-co jsi čekala, že ti bude volat?
Kdyby chtěla jít tvá dcera na potrat, tak na to ani od 16 nepotřebuje tvé svolení.![]()
![]()
A informovaný souhlas je co? Omluvit by se měla dcera, že to nezodpovědně dlouho tajila. Nemá příjem, bude vázaná na to, co jí dá přítel nebo rodiče. Takže nosánek nahoru není na místě.
No vypadá to, že to měla hezky naplánované, nevěřím, že by selhala antikoncepce. Řekla bych, že jsou připravení na všechno co řekneš…tak asi si můžeš říkat, že se stávají horší věci, ale zas tolik jich není
aby 15 letá táhla se skoro 30 letým je noční můra…to na nějakou lásku moc nevěřím, spíš na nějakej problém u něj…vsadím se, že jí do toho uvrtal on, aby si jí nějak pojistil…nevěřím, že by holka v 16 letech chtěla dítě…
@Russet píše:
A informovaný souhlas je co? Omluvit by se měla dcera, že to nezodpovědně dlouho tajila. Nemá příjem, bude vázaná na to, co jí dá přítel nebo rodiče. Takže nosánek nahoru není na místě.
Od 16 to pak jen - po výkonu sdělí zdravotní středisko rodičům. Dívka o svém těhotenství už rozhoduje sama. Rodiče nic nezmůžou.
Do 16 je potřeba jejich souhlas.
@Arianna007 píše:
Od 16 to pak jen - po výkonu sdělí zdravotní středisko rodičům. Dívka o svém těhotenství už rozhoduje sama. Rodiče nic nezmůžou.
Do 16 je potřeba jejich souhlas.
To se pleteš.
Ve věku od 16 do 18 let postačuje k provedení interrupce jejich projev vůle, zdravotnické zařízení má však právo ještě před výkonem trvat na poučení a písemný souhlas obou rodičů či zákonného zástupce. Po 18. roce věku může žena podstoupit interrupci na vlastní žádost co šest měsíců, je zachována povinnost lékařského tajemství a práva na ochranu osobnosti.
@Russet Pleteš se ty, od 16 let není třeba souhlasu zákonného zástupce dívky, jen se PO provedení zákroku musí vyrozumět. Krom toho, že to tak je v zákoně, jsem se s tím setkala i pracovně v praxi, kdy mi to řekl sám dlouholetý gynekolog. ![]()
@Monchichik Já asi opravdu nevím, co se jí honí hlavou. Jestli to měla fakt takhle naplánové od začátku, tak to potěš koště. Radost mi to vážně nedělá ![]()
@LD1 píše:
@Russet Pleteš se ty, od 16 let není třeba souhlasu zákonného zástupce dívky, jen se PO provedení zákroku musí vyrozumět. Krom toho, že to tak je v zákoně, jsem se s tím setkala i pracovně v praxi, kdy mi to řekl sám dlouholetý gynekolog.
To je asi gynekolog amatér, co? Já jdu se synem na prevenci k zubaři a podepisuju souhlas se zákrokem. Tady možná doživotně mrzačí holku a rodiče se o tom dozví až po?
@Russet píše:
A kdyby to sdělila rodičům dřív tak co by to změnilo? Jen by si užila nátlak matky, aby šla na potrat. Se nedivím, že to nechtěla absolvovat, pokud byla rozhodnutá si dítě nechat. A bez příjmu nebude, bude mít rodičák.
@Lendeš píše:
A kdyby to sdělila rodičům dřív tak co by to změnilo? Jen by si užila nátlak matky, aby šla na potrat. Se nedivím, že to nechtěla absolvovat, pokud byla rozhodnutá si dítě nechat. A bez příjmu nebude, bude mít rodičák.
To je ovšem vejvar.
https://www.gynmedico.cz/…-interrupci/
Kolikrát to ani středisko nakonec nezděluje.
Kamarádka tak kdysi byla, doprovodila ji maminka přítele. Čekala až jí bude právě 16…rodiče by jí potrat nedovolili.
Bohužel když pak chtěla mít dítě plánovaně, o x let později musela mít darované vajíčko. Dodnes si tehdejší potrat vyčítá a není stím srovnáná..bere to jako trest, že vlastní vajíčka nefungují.
Mají gynekologické problémy v rodině.
@Russet ne, není to gynekolog amatér, je to gynekolog řídící se zákonem, najdi si zákon o umělém přerušení těhotenství, když nestačí ten screen, co jsem přidala. U interrupcí existuje tahle věková výjimka, nevím, jestli ještě i u nějakého jiného zákroku, ale asi ne.
@Russet píše:
To je ovšem vejvar.
To je ten problem. V ocich 16 leteho ditete je predstava prijmu cca 10 tis mesicne hodne. To dite vubec netusi realne naklady na jidlo, bydleni, energie…
Zakladatelko, na tvem miste bych si s dcerou sedla a rekla ji, co ti na tom vadi. Napr. ja mam z toho pocit, ze to nebyla zadna nehoda, ze to meli naplanovane. Tebe komplet obesli a proto se citis, jak se citis. Ze kdyby to nehoda byla a rozhodli se, jak se rozhodli, tak je samozrejme podporis (klidne pro zacatek tim, ze to reknes muzi), ale z tohoto mas pocity velmi smisene.
Jako pro mě by bylo zasadni rozklicovat, zda to bylo planovane ci omyl. Pokud prvni varianta, tak by me to velmi zklamalo. Pokud nehoda, pokusila bych se k tomu postavit celem. Pocitam dobre, ze synovi to musela sdelit velmi brzo? Nerekl by on, v jakem rozpolozeni tenkrat byla? Mam 2 dcery, chapu vas. Drzte se.
@Cuddy píše:
Zakladatelko, na tvem miste bych si s dcerou sedla a rekla ji, co ti na tom vadi. Napr. ja mam z toho pocit, ze to nebyla zadna nehoda, ze to meli naplanovane. Tebe komplet obesli a proto se citis, jak se citis. Ze kdyby to nehoda byla a rozhodli se, jak se rozhodli, tak je samozrejme podporis (klidne pro zacatek tim, ze to reknes muzi), ale z tohoto mas pocity velmi smisene.
no ale v podstatě - to už je teď jedno