Šestnáctiletá dcera je těhotná, co mám dělat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3274
13.3.20 12:21
@Mysticlipstick píše:
Me to jedno je, ja se ptala na to jak se dala dohromady a ty si mi odpovedela. Tak aspon ze dodelala skolu. Takze kdyz zrovna nebyla v tom tak nekde neco solichala, neb zdravotni a socialni a z brigad si urcite taky barak neporidila. Ale beru :)

Tak netvrdím, že si barák koupili za hotové. O tom nic nevím, jak ho financovali. Ale kdo si dnes něco může dovolit zaplatit naráz. Lepší dát peníze do hypotéky, do vlastního, než je ztrácet na nájemném. To je podle mě, rozumná volba. A mít chlapa co se stará a i finačně, a bere to tak, že investuje do rodiny, to je přece taky super. Do našeho bydlení dává taky víc peněz manžel, a rozhodně to ani já ani on nebere tak, že bych toho využívala, byla nějaká zlatokopka nebo tak něco. Holt partneři jsou partneři, jeden se stará o děti, druhý víc vydělává. Přece si nemůžem být ve všech situacích vždycky rovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
13.3.20 12:26
@Tomkins píše:
Tak si přečti první příspěvek. „Řekla jsem jí, že ji samozřejmě dám peníze na potrat.“ „Myslíte, že by to šlo i po třech měsících těhotenství?“ „Mám nějakou možnost o tom rozhodovat když není dospělá?“

Já z ní nedělám zrůdu. Vlastně i s tou variantou potratu souhlasím. Jen mi vadí ten přístup „Já budu rozhodovat o tvém životě, o tvém těle i o životě toho dítěte, protože jsem tvoje matka a ty mi za to ještě jednou poděkuješ. A teď jsem ukřivděná, protože jsi převzala kontrolu a začala se rozhodovat sama za sebe, protože na to nemáš zatím právo.“

Kdyby dcera cítila matce především oporu a byla si jistá, že jí nepožene na potrat násilím, tak by jí to podle mě řekla dřív.

A kdo jiny by mel o ni rozhodovat nez rodic, ktery je za ni zodpovedny jak moralne tak pravne? Zakladatelka se na to zeptala, a??? Ja na tom uprimne nevidim nic spatnyho, az teda na potrat v 16 tt. To je prestrel, ale tezko rict co by se odehravalo ve me kdyby s tim moje dite prislo. A ji to jen napadlo, dcery rekla pouze to ze penize ji da. A neverim ze by dceru do potratu nutila, ani si to neumim predstavit jak by to prakticky udelala. Proste to potrebovala jen vydychat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
13.3.20 12:49

Holky, já se opravdu nestačím divit, to jako když mi dojde 16letá dcera domů s tím, že je těhotná, tak ji mám jako říct: to je úžasné dcerunko, gratuluji a udělat oslavu? Já fakt nevidím na tom nic divného, že to rodiče berou jako problém, který je třeba řešit. A ano, mají do toho co kecat, jsou právně zodpovědní za dceru a jelikož rodí před 18, tak klidně i za to dítě.

Nechej manžela vychladnout, pak si mladí a rodiče sedněte a začněte hledat řešení. Opravdu by mě zajímal i pohled druhých prarodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15227
13.3.20 13:42

@Sue2008 taky nechápu. Tady se z 16 léte nezodpovědné holky dělá pomalu hrdinka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1934
13.3.20 13:46
@Mysticlipstick píše:
A kdo jiny by mel o ni rozhodovat nez rodic, ktery je za ni zodpovedny jak moralne tak pravne? Zakladatelka se na to zeptala, a??? Ja na tom uprimne nevidim nic spatnyho, az teda na potrat v 16 tt. To je prestrel, ale tezko rict co by se odehravalo ve me kdyby s tim moje dite prislo. A ji to jen napadlo, dcery rekla pouze to ze penize ji da. A neverim ze by dceru do potratu nutila, ani si to neumim predstavit jak by to prakticky udelala. Proste to potrebovala jen vydychat.

No vidíš. A já tomu naopak věřím, že by ji k tomu zakladatelka nutila. Já se teď nebavím o tom, jestli je správné rozhodnutí, to dítě si nechat. To už je teď stejně jedno. Bavím se o bezmoci té holky, která nemůže jít ani za přítelem (otcem svého dítěte) ve chvíli, když ji její táta ve vzteku nazve courou… Protože máma prostě řekla: „Ne, budeš doma a budu tě utěšovat já.“ A ještě by měla přijít o dítě, protože si to máma usmyslela? Čí názor je v tento okamžik důležitější? Té dcery, protože se to týká jejího těla a její budoucnosti, nebo názor matky, která si to představovala jinak?

Myslím, že žádný rodič by nebyl nadšený, ale s některými se dá alespoň mluvit. Mě osobně by takováhle máma zklamala a taky bych se rozhodl sám a řekl jí to až ve chvíli, až by do toho nemohla mluvit.

Alespoň teď máma chápe, jaký je ten pocit bezmoci, když ji někdo postaví před hotové rozhodnutí, se kterým prostě nic neudělá, i kdyby se rozkrájela. Tenhle pocit s ní zažívá dcera očividně celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3392
13.3.20 14:08
@Tomkins píše:
No vidíš. A já tomu naopak věřím, že by ji k tomu zakladatelka nutila. Já se teď nebavím o tom, jestli je správné rozhodnutí, to dítě si nechat. To už je teď stejně jedno. Bavím se o bezmoci té holky, která nemůže jít ani za přítelem (otcem svého dítěte) ve chvíli, když ji její táta ve vzteku nazve courou… Protože máma prostě řekla: „Ne, budeš doma a budu tě utěšovat já.“ A ještě by měla přijít o dítě, protože si to máma usmyslela? Čí názor je v tento okamžik důležitější? Té dcery, protože se to týká jejího těla a její budoucnosti, nebo názor matky, která si to představovala jinak?

Myslím, že žádný rodič by nebyl nadšený, ale s některými se dá alespoň mluvit. Mě osobně by takováhle máma zklamala a taky bych se rozhodl sám a řekl jí to až ve chvíli, až by do toho nemohla mluvit.

Alespoň teď máma chápe, jaký je ten pocit bezmoci, když ji někdo postaví před hotové rozhodnutí, se kterým prostě nic neudělá, i kdyby se rozkrájela. Tenhle pocit s ní zažívá dcera očividně celý život.

Dobre, veris… v tomhle se shodneme, ze se neshodneme. Beztak se obe jen domnivame.

Dale ke tvemu prispevku… je ji 16, je to dite co ceka dite. Vis kdy bych ja dceru pustila za tim kdo ji tohle udelal v tomto pripade??? Ve chvili kdy bych videla, ze ten co ji to udelal a je mu tolik kolik mu je ma v sobe vic rozumu nez to 16 lete dite. Coz se v tomhle pripade nestalo. Vis jak by se mel zachovat dospely budouci otec ditete, ktery privedl do jineho stavu dite? I kdyby rodice byli jakykoliv. Meli prijit oba dva ihned hlavne za jejimi rodici, neb ona je ta pod zakonem a priznat barvu, se slovy ze udela maximum pro to aby holka dostudovala, ze se o ni postara a idealne si ji vezme. Tohle melo byt chovani dospelyho chlapa, i kdyby si jeho pritelkyne stradala plany jakykoliv, tak mel jit a postavit se k tomu celem vuci rodicum, vzit ji a neptat se, neb uz by mel umet vyhodnotit spravnost danyho reseni. Hanba by ho ted mela fackovat za to jak se k tomu postavili. Tak at se nedivi ze se deje co se deje a ani dcera se tomu nemuze divit. On se nekde schovava jak s prominutim malej blbecek. Proste tohle si neumim predstavit. Muj manzel je stejne starej a neumim si predstavit ze by se takto choval, krom toho ze by teda rozhodne neobstastnoval 16lety dite.

Holku bych za nim tedy momentalne nepustila, neni duvod, sic je to otec jejiho ditete, tak se ale tak nechova. Krom toho si to nejdrive musi vyresit oni jako rodina a pak bych teda prizvala jeho jak si to teda predstavuje.

Ten tvuj posledni odstavec je jen tvoje domnenka, nezila si s nima a neznas je. To co s ni dcera zaziva nebo nezaziva cely zivot opravdu nevis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
13.3.20 14:15
@karkarka píše:
@Sue2008 taky nechápu. Tady se z 16 léte nezodpovědné holky dělá pomalu hrdinka.

Za mě je hrdinka, ale, ne proto, že si udělala dítě, to mohla opravdu počkat, ale za to, jak se k tomu postavila. Věřím, že bude skvělá máma. Už se stalo, je jedno už jak a dcera se rozhodla (za mě správně) si mimčo ponechat. Také zřejmě dobře věděla proč to řekne až takhle pozdě, kdy už není cesta zpět. Je to její tělo, její život i když není plnoletá a rodiče mají za ní zodpovědnost, tohle je věc, kterou si musí rozhodnout sama s otcem dítěte. Ten by mi teda v žaludku ležel, ale co už, musel bych ho přijmout jako otce mého vnoučate, to by byl můj boj, ne mé dcery. Být rodič neznamená řídit skoro dospělému dítěti život a ještě ho nutit do takových zásadních rozhodnutí jako je potrat. Já těm mladým rodičům fandím a věřím, že to dobře dopadne a dítě bude mít skvělou rodinu včetně babičky s dědou. Jo a taky skvělého strejdu, zakladatelka bude jistě jednou na obě děti pyšná. To co dokázal ten mladý kluk, takovou dobu mlčel, to klobouk dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
13.3.20 14:40

@Tomáš916 Tak ten její brácha mlčel asi proto, aby to neodnesl v první chvíli za ní a aby byl první na ráně…v tom teda hrdinství nevidím…No já sem pro, pokud se rozhodne ona sama s otcem dítěte, potom ale ať se taky stará sama a nežádá pomoc ať už finanční nebo jinou. Když má práva, má i povinnosti…A za mě není hrdinka, ale hloupá holka, která sice provozuje sex, ale chránit se neumí. Pokud to udělala schválně, tak to už mám jen výraz, který fakt slušný není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
13.3.20 14:47
@Anonymní píše:
Cítím povinnost vás informovat o aktuálním dění, když už si spousta z vás dalo tu práci tady něco napsat. Dneska večer přijel domů manžel. Volala jsem mu, aby přijel dřív, ale nijak jsem to nerozváděla. Mohl si to zkrátit maximálně o den, tak přijel už dnes místo pátku. A jak jsem předtím psala, že dcera byla úplně klidná a vyrovnaná, když to oznamovala mě, tentokrát na slzičky došlo. Už předtím jsme to s dcerou mezi sebou nějak urovnali. Ona se omluvila, že mi to neřekla (důvody vám dojdou, nechtěla potrat), já se omluvila, že jsem vybuchla a neřešila to v klidu. Slíbila jsem jí, že pomůžeme, kdyby bylo potřeba, že jí mám ráda a tak dále, to si domyslíte. Taky jsme začaly pomalu řešit takové ty nezbytné věci jako přechod na dálkové studium, přece jen je nezletilá a nemůže si vše obstarat sama (i když by ráda). Takže mezi námi to bylo relativně v pořádku, v rámci možností. Manželovu reakci jsem neočekávala tak hroznou, jak ve finále byla. Dcera mu to řekla sama, po večeři. Já zasáhla až ve chvíli, kdy na ní začal křičet (podobně jako prvně já). Když jsem se do toho vložila, byl už obeznámený se situací. Já řekla, že jsme to s dcerou už probíraly a že by bylo dobré promluvit si všichni společně s jejím přítelem a jeho rodiči. Manžel to celé vzal jako ještě větší podpásovku než já a vůbec nás neposlouchal. Trvá na co nejrychlejším zplnoletnění, aby cituji “ta coura vypadla z domu”. Dcera po této větě utekla do pokoje a s manželem jsem se dál hádala jen já. Snažila jsem se mu nějak přiblížit, jak jsem to na začátku vnímala já, jak jsme to s dcerou potom řešily a že se to určitě nějak zvládne. Jenže s ním se vůbec nedalo mluvit. Chce dceru úplně odstřihnout. Zplnoletnit a nazdar.

Já fakt nechápu, žes chtěla, aby si to dcera vyžrala, je to přece tvoje dítě? Nechápu, proč jsi manžela na to nepřipravila. Proč ji vystavujete takovému stresu, když je těhotná, akorát jí způsobíte zdravotní a psychické potíže. Vážně chcete, aby trpěla? Už se stalo, ona se k tomu staví zodpovědně, otec taky, tak se snažte i vy, nebo si poděláte vztahy na celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
13.3.20 14:49

@safina Tak pokud se dcera rozhodla, tak snad má sama otci oznámit, že je těhotná, ne? Proč by ho měla manželka připravovat…jí taky nikdo nepřipravil a ať se dcera postaví ke svému rozhodnutí čelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.20 14:57

Tak jsem celou diskuzi a prelouskala. Teda mě přijde od začátku úplně jasné proč ti to neřekla. Ty bys ji rozhodně neporadil, ale striktně jí nařídila co má dělat. Sama to tušila, že by ji čekali 3 měsíce psychického teroru, kdy bys ty i manžel na ni tlačili. Nebo co bys udělala, chytla ji za ruku a násilím ji dotáhla na potrat? Řadu si opravdu představují jinak a to sednout si, vysvětlit co jí čeká a její rozhodnutí respektovat. Bude ji 17,zachvilku bude plnoleta. Tvůj manžel tomu dal korunu, chápu naštvaní, nadávání, ale nazvat vlastní dceru courou? To bych otci v životě neodpustila. Každý dělá chyby, člověk je tvor chybujici, ale je to panebože vaše dcera, to je pro vás tak těžké se snažit ji pochopit? Navíc co si jako myslel? Že se s tím chlapem rok vodí za ruku? Rok mlčí a teď je sprostý? A ty? Chtěla jsi ať si to dcera vyzere, přesně o toto ti asi šlo ne? Tak by jsi měla být šťastná jak je dcera nešťastná, brečí a tatínek ji to nandal. Tváří se zde jako strašně fajn, šťastná rodinka bez problémů. Přitom nevidím jediný důvod, proč vám to dcera měla říct dřív, proč by ve vás měla cítit oporu. Fakt koukám, jak je spousta dokonalých žen, co nikdy v životě neudělali chybu a tím, že si chce život zařídit podle svého, tak by ji hned odrizli.
Moje kamarádka taky otěhotněla v 16 a jeste v 16 rodila. Školu dodelala, práci našla, bydlení opravili, druhé dítě. Takže holky teď mají 14 a 8. Své rozhodnutí považuje za nejlepší v životě jako ona tak i jejich rodiny.

• Citovat
  • Upravit
9374
13.3.20 15:12
@safina píše:
Já fakt nechápu, žes chtěla, aby si to dcera vyžrala, je to přece tvoje dítě? Nechápu, proč jsi manžela na to nepřipravila. Proč ji vystavujete takovému stresu, když je těhotná, akorát jí způsobíte zdravotní a psychické potíže. Vážně chcete, aby trpěla? Už se stalo, ona se k tomu staví zodpovědně, otec taky, tak se snažte i vy, nebo si poděláte vztahy na celý život.

Přesně tak, dovolila si otěhotnět v 16ti, tak si zaslouží trpět! Ať si to hezky vyžere, celý život! Kdyby měla rozum, mohla si pořídit dítě až za 10-15 let, potom by měla nárok (jak MNOHO jiných v dospělém věku) na podporu rodiny, ať už finanční, psychickou, morální, pomoc s hlídáním dětí atd. Jenže ona si dovolila otěhotnět v pubertálním věku, na podporu a pomoc nemá nárok. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
13.3.20 22:05

@safina tak buďto je dospělá a nese následky svých činů, včetně hněvu otce. Nebo je to dítě, co potřebuje ochranu :nevim: Nejde použít jen to, co se ji zrovna hodí.

Pokud by byla plnoletá a měla vlastní příjem, tak by byla v jiné pozici a tatínka by mohla poslat do pr* nebo kamkoliv jinam. Takhle se holt jeho názor počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
13.3.20 22:46
@Petule030 píše:
Přesně tak, dovolila si otěhotnět v 16ti, tak si zaslouží trpět! Ať si to hezky vyžere, celý život! Kdyby měla rozum, mohla si pořídit dítě až za 10-15 let, potom by měla nárok (jak MNOHO jiných v dospělém věku) na podporu rodiny, ať už finanční, psychickou, morální, pomoc s hlídáním dětí atd. Jenže ona si dovolila otěhotnět v pubertálním věku, na podporu a pomoc nemá nárok. :cert:

jasne a jak do toho zapada lhani a zatajovani tehotenstvi a ten bohorovy klidecek, kdyz to matce oznamila. Kam se ztratila pokora a stud? Kdyz to suka v 15 a neumi se chranit, tak ma nest nasledky. Ale abychom teda byli ferovy, kdyz matinka klidne prihlizi, jak se ji dcera spustila s dospelym chlapem a nejenom ze nezakroci, jeste dceri obstara antiko, tak se pak nesmi divit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
13.3.20 23:06

Já na místě slečny bych vlastně poslala do pr…už úplně všechny a měla bych klid.. :D :D :D
Tady jsou nastávající maminky za zenitem běžně vystresované i z příliš modrého nebe…a mají strach si kýchnout aby nepotratili.
Ale tahle nezapadá do normy průměrně staré prvorodičky, tak si to musí vyžrat. Těhule netěhule.
Dodělat si školu není nakonec povinnost, i když to značně může zjednodušit život.
Její povinnost už není jen dělat radost rodičům, ale především sama sobě.
Ve výsledku, když je cou.., tak je cou…
Naštěstí potraty pro nezletilé ve stylu vraždy dítěte u nás nejsou legální…tak ji budeme aspoň psychicky deptat.
Možná slečna není nejchytřejší, že má dítě v šestnácti…ale rozhodně radši založit vlastní rodinu a zkusit se mít po citové stránce líp, než se nechávat otcem nazývat courou a pak se nechat utěšovat od někoho koho akorát mrzí, že už mě nemůže donutit k potratu.
To fakt chceš.
Snad se mimi narodí v pořádku i přes ten stres a bude mít skvělé rodiče.
Jinak je zajímavá statistika, že se údajně nejméně rozvádí lidé, co se brali velmi mladí a pak lidé, kteří mají tři a více dětí.
Takže pokud se vdá a budou mít spolu alespoň tři děti=celoživotní vztah. :andel: a troufám si říct, že bude mít borec i ukázkový vztah s tchýní. 8) :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí