Šestnáctiletá dcera je těhotná, co mám dělat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9504
14.3.20 12:08
@Monchichik píše:
@Jedna babička Ale jo, já neříkám, že bych jí hnala na potrat…ale je to její rozhodnutí, tak ať se stará, což ona hodlá udělat…takže o. k., taky to zakladatelka rozdýchala a je ochotná pomoci…druhá věc je, že mladá vůbec netuší, do čeho jde…což by teda netušila ani třeba ve 20 letech, ale měla by hotovou aspoň střední školu…mám stejně starého syna a jak vidím jeho spolužačky, fakt si neumím představit, že by se dokázaly postarat o mimino a domácnost déle než víkend :mrgreen:

To že ty si to neumíš představit, je věc jedna. To, že i zneplnoleté holky může být dobrá máma, která se svou životní situací popere, je věc druhá. Já maturovala v roce 1987 na gymplu. Bylo nás 5 tříd čtvrtých ročníků, u maturity stálo 6 těhotných a 3 maminy (jedna měla dvojky) s dětmi do jednoho roku. Na zdravce a ekonomce byla situace „horší“, tam už holky rodily i ve druháku. A opravdu to nebylo před 100 lety. :mrgreen: :mrgreen: Že je dnešní doba jiná, o tom žádná, většina rodičů plánuje svým dětem vysoškolské vzdělání. Představy jsou jedna věc a pokud je sdílí i dítě, pak samozřejmě ano, jednotný cíl vždy spojuje a asi jsou pak některé náhledy, rozhodování v konkrétních životních situacích pro dotyčné „praštěné a odporující“, protože oni by toto svému dítěti nikdy nedovolili. Ale pokud chce dítě něco jiného, tak co? Budeme mu nařizovat, zakazovat a pokud nesplní to „naše“, vykopneme jej z domu a našeho života, protože on si tedy chce hrát na dospěláka tak tedy se vším všudy? :think: :think:
Myslím, že to, že holka otěhotní v 16ti (a je teď zcela jedno zdali cíleně nebo to byla nehoda) o 12 let starším partnerem není důvod ke spekulacím, že ona je nedospělá, nezodpovědná a on je pomalu dle některých zde pedofil. Prostě to je život, stalo se, nic víc. A že mladá netuší do čeho jde? To netuší nikdo a je jedno úplně jedno kolik mu je, dokud si to prostě sám neodžije.
Spíše si myslím, že by se zakladatelka měla s mužem zamyslet, proč volila dcera volbu staršího partnera než jsou její vrstevníci (nerozumí si s nimi nebo jí něco chybělo u vlastního táty a současný partner jí to vynahrazuje), proč dcera chce mít dítě nyní (chce si budovat svůj rodinný život, protože jí doma něco schází, necítí se tam dobře, apod.).
Mmch pokud bych byla v situaci dané těhotné slečny, měla zázemí u partnera a máma by mě řekla, že příteli nemám volat a zůstat doma, ještě ten den bych sbalila věci a odešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
14.3.20 12:14
@_.Emilyyy píše:
No mam 16-tiletou dceru a taky si to u ni nedokazu predstavit :mrgreen: A ja si potrpim na to, aby dcera studovala…

Ty si potrpíš. A pokud dcera nebude chtít sdílet tento Tvůj směr? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
14.3.20 12:48
@Jedna babička píše:
To že ty si to neumíš představit, je věc jedna. To, že i zneplnoleté holky může být dobrá máma, která se svou životní situací popere, je věc druhá. Já maturovala v roce 1987 na gymplu. Bylo nás 5 tříd čtvrtých ročníků, u maturity stálo 6 těhotných a 3 maminy (jedna měla dvojky) s dětmi do jednoho roku. Na zdravce a ekonomce byla situace „horší“, tam už holky rodily i ve druháku. A opravdu to nebylo před 100 lety. :mrgreen: :mrgreen: Že je dnešní doba jiná, o tom žádná, většina rodičů plánuje svým dětem vysoškolské vzdělání. Představy jsou jedna věc a pokud je sdílí i dítě, pak samozřejmě ano, jednotný cíl vždy spojuje a asi jsou pak některé náhledy, rozhodování v konkrétních životních situacích pro dotyčné „praštěné a odporující“, protože oni by toto svému dítěti nikdy nedovolili. Ale pokud chce dítě něco jiného, tak co? Budeme mu nařizovat, zakazovat a pokud nesplní to „naše“, vykopneme jej z domu a našeho života, protože on si tedy chce hrát na dospěláka tak tedy se vším všudy? :think: :think:
Myslím, že to, že holka otěhotní v 16ti (a je teď zcela jedno zdali cíleně nebo to byla nehoda) o 12 let starším partnerem není důvod ke spekulacím, že ona je nedospělá, nezodpovědná a on je pomalu dle některých zde pedofil. Prostě to je život, stalo se, nic víc. A že mladá netuší do čeho jde? To netuší nikdo a je jedno úplně jedno kolik mu je, dokud si to prostě sám neodžije.
Spíše si myslím, že by se zakladatelka měla s mužem zamyslet, proč volila dcera volbu staršího partnera než jsou její vrstevníci (nerozumí si s nimi nebo jí něco chybělo u vlastního táty a současný partner jí to vynahrazuje), proč dcera chce mít dítě nyní (chce si budovat svůj rodinný život, protože jí doma něco schází, necítí se tam dobře, apod.).
Mmch pokud bych byla v situaci dané těhotné slečny, měla zázemí u partnera a máma by mě řekla, že příteli nemám volat a zůstat doma, ještě ten den bych sbalila věci a odešla.

Přesně tak souhlasím se vším až teda na to, že ze strany toho chlapa mi to mírně řečeno zvláštní přijde. Ale neznáme je, třeba si opravdu rozumí a vydrží jim to. Co nechápu je přístup některých zde diskutujících k dětem. Děti nejsou naprogramovaní roboti a opravdu nemusí dělat to, co si rodiče usmyslí a naplánují jim život. Nejlépe už ve třech letech vědí, co budou jejich děti dělat, kdy a jakého partnera si najdou, jakou vystudují školu a jakou budou mít pubertu. To se musím smát a jestli si někdo myslí, že stačí zakázat a dítko bez námitek poslechne, no to je dobrá naivita. Jsme rodiče, ale dítě není náš majetek, poslušný pes ani nástroj k plnění vlastních snů a ideálů. Nejlepší jsou ti co si sami zpackali život a na dětech si kompenzují vlastní neúspěchy a nebo berou jako hotovou věc, že když oni to nedělali a tohle na ně platilo, že to bude platit i na jejich dítě. Každý jsme jiný. Fakt nechápu, co se tady z chudáka holky dělá. Jaké pořád, že by jí nepomohli a nestarali se. Pokud vím, tak zakladatelka nepsala nic o tom, že by dcera řekla, že se mají starat rodiče. Ona nepřišla z diskotéky, neřekla čekám dítě, nevím s kým, už nemůžu n a potrat, chci ho a vy se starejte. Ona naopak si vše pěkně zařídila a sama zakladatelka psala, že BOHUŽEL nechce pomoci. No bodejť by chtěla, chce dokázat, že to zvládnou sami. Nechce matce dopřát tu slávu a ukázat, že na to nemá, to je úplně normální. A pokud ten její chlap maká, zvládnout to můžou. Jaký by byl rozdíl, kdyby čekala dítě za tři roky. Jen ten, že by nemusela k mateřským povinnostem řešit školu. To je ale její boj a její zodpovědnost. Na to jediné bych dohlédl a jinak ať se starají. A z vlastní zkušenosti vím, že IVP, není žádný děs, když se na to úplně nevykašle, tak to dá. Oni i učitelé umí být v pohodě, když vidí snahu podpoří a oko prihmouří. Holka si prostě jen dovolila jít vlastní cestou a rozhodnout za sebe a hned je u některých blbá, nevděčná atd. Nemyslím si ani, že je taková frajerka, že jí to bylo při oznamování mámě jedno. Byla jen připravena a asi čekala reakci, protože mámu zná. Kolik předtím strávila bezesných nocí to ví jenom ona. A poslední věc, žádná 16ti létá holka si pokud je vše v pořádku neudělá dobrovolně dítě. Prostě to s největší pravděpodobností byla nehoda a jen se za mě správně a přítelem rozhodli, že nepůjde na potrat. Rozhodli se nastalou situaci vyřešit a postavit se k tomu čelem. Nebo je druhá možnost, že to doma nemůže vydržet a zvolila si raději tuhle cestu, pokud je to tak, je to chyba rodičů ne holky. První možnost je ale mnohem pravděpodobnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
14.3.20 13:01

@Tomáš916 jo, učitelé oči přimhouří…ale státní maturity ne. Pro to už tady máme tisíce absolventů, kterým maturita utekla o pár bodů, někdy dokonce o půl bodu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
14.3.20 13:31
@Jedna babička píše:
Ty si potrpíš. A pokud dcera nebude chtít sdílet tento Tvůj směr? :think:

Hele, ja jsem zaroven i matka, ktera chce slyšet a chápat, jaky ma to dite pohled a nazor ve většině situaci..
Ma dcera vi, ze ma možnost se kdykoliv vyjádřit a rict, co se jí nelíbí a ví moc dobre, ze bude vyslechnuta a my jeji rozhodnuti vetsinou zvazime, udelame kompromis..

Tema studium - vysoka skola taky hodne řešíme a chce jit na VŠ, takze ted chodi na gympl, tak vi, zr je vhodne pokračovat ve studii.
a navic me dcery zivot neni jedno, budu ji podporovat ve studii, chci aby rozvíjela svuj talent..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
14.3.20 13:32
@Monchichik píše:
@_.Emilyyy Jo, já to chápu, já jsem taky byla puberťák…ale pořád jsou určité meze, které prostě nepřekročí ať je jim kolik chce…

Tomu naprosto rozumím, to je urcite spravne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2932
14.3.20 13:34
@truelly píše:
@Tomáš916 jo, učitelé oči přimhouří…ale státní maturity ne. Pro to už tady máme tisíce absolventů, kterým maturita utekla o pár bodů, někdy dokonce o půl bodu :zed:

A? A teď se bavíme teoreticky nebo o zakladatelky dceři? To maturu nedá s dítětem NIKDO? Pokud vím tak kristalovou kouli nemáme, jak se zde zvykem a třeba je holka chytrá, šikovná a se státní maturou problém nebude :nevim: moje mamka maturovala, když měla 3 děti, já jsem maturovala s vyznamenáním bez učení a s propařenými víkendy a ona to třeba dá s dítětem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
14.3.20 13:41
@_.Emilyyy píše:
Hele, ja jsem zaroven i matka, ktera chce slyšet a chápat, jaky ma to dite pohled a nazor ve většině situaci..
Ma dcera vi, ze ma možnost se kdykoliv vyjádřit a rict, co se jí nelíbí a ví moc dobre, ze bude vyslechnuta a my jeji rozhodnuti vetsinou zvazime, udelame kompromis..Tema studium - vysoka skola taky hodne řešíme a chce jit na VŠ, takze ted chodi na gympl, tak vi, zr je vhodne pokračovat ve studii.
a navic me dcery zivot neni jedno, budu ji podporovat ve studii, chci aby rozvíjela svuj talent..

Chápu. Pokud to takto máte nastaveno a funguje Vám to oboustranně, jenom dobře.

Já se ale spíše ptala v teoretické rovině na to, co by se eventuelně dělo v situaci, že dcera nebude sdílet to, na co Ty si potrpíš - studium.

Jaký kompromis se dá udělat v případě - rodiče chtějí, aby dítě studovalo a následně i pokračovalo ve studiu na VŠ. Dcera ve třeťáku gymnázia otěhotní, na dítěti trvá, dodělá gymnázium a dál pokračovat nechce, chce žít s partnerem, budovat si svůj rodinný život?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
14.3.20 13:48
@Jedna babička píše:
@warita ja nerikam ze tvoje dcera a syn Te nebudou v 15ti poslouchat.Jako ale vseobecna predstava ze rodic 15tce zakaze nakaze naridi a dite poslechne tak to opravdu nefunguje. Chtela jsem svym prispevkem rici ze cim vice rodic zakazuje tim vice se dite citi nepochopeno a snazi se najit cestu ke sve lasce jinak.

Nepochopeno se muze citit, myslim, ze to je v tomto veku vcelku normalni jev.

Mne by nenapadlo ani v tezke nocni mure se v 15 tahat s nejakym chlapem a kdybych to nakrasne delala a mama se to dohmatla, tak byl doma takovy vylagos, jako uz davno ne. A ano, mela bych zaracha. Nedovedu si predstavit, ze by mi mama nakazala po skole prijit rovnou domu a ja bych misto toho sla nekam s nim a prisla domu buh vi kdy.

Pokud to nejake dite dela, ze pres vyslovny zakaz rodicu si dela co chce v 15, tak podle mne rodice selhali ve vychove, nebo dite je neobvykle problematicke. Normalni reakce 15lete holky na zakazanou lasku je trucovat a brecet do polstare, ne na truc rodicum s nim spat a zdrhat z domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
14.3.20 14:04
@warita píše:
Nepochopeno se muze citit, myslim, ze to je v tomto veku vcelku normalni jev.

Mne by nenapadlo ani v tezke nocni mure se v 15 tahat s nejakym chlapem a kdybych to nakrasne delala a mama se to dohmatla, tak byl doma takovy vylagos, jako uz davno ne. A ano, mela bych zaracha. Nedovedu si predstavit, ze by mi mama nakazala po skole prijit rovnou domu a ja bych misto toho sla nekam s nim a prisla domu buh vi kdy.

Pokud to nejake dite dela, ze pres vyslovny zakaz rodicu si dela co chce v 15, tak podle mne rodice selhali ve vychove, nebo dite je neobvykle problematicke. Normalni reakce 15lete holky na zakazanou lasku je trucovat a brecet do polstare, ne na truc rodicum s nim spat a zdrhat z domu.

S tímto Tvým výrokem nesouhlasím.
Připomínáš mi mou sousedku. Pokud si sama neprožila pubertu svého synka, každému tvrdila, že pokud by on udělal to či ono, tak to by tedy byl doma rachot, dala by mu zaracha, apod. Puboši, kteří se svým rodičům, „stavěli na zadní“, by ona fackovala každé ráno po probuzení, protože si je neumí rodiče vychovat. Jjjj synek jí zatopil natolik, že dnes mluví úúúplně jinak.
Ale tak, každý si to musí se svými dětmi zažít sám aby pochopil, ale třeba i nepochopil. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
14.3.20 14:06
@Jedna babička píše:
Chápu. Pokud to takto máte nastaveno a funguje Vám to oboustranně, jenom dobře.

Já se ale spíše ptala v teoretické rovině na to, co by se eventuelně dělo v situaci, že dcera nebude sdílet to, na co Ty si potrpíš - studium.

Jaký kompromis se dá udělat v případě - rodiče chtějí, aby dítě studovalo a následně i pokračovalo ve studiu na VŠ. Dcera ve třeťáku gymnázia otěhotní, na dítěti trvá, dodělá gymnázium a dál pokračovat nechce, chce žít s partnerem, budovat si svůj rodinný život?

hele, ja si to neumim predstavit, protoze me dite neni nezodpovědné, vim, ze dcera bere antikoncepci..
takze ja takhle teoretick odpovědět nedokazu..
Jen ti tak reknu, museli bychom zvládnout péči o to nevinne miminko, ale s tim studiem by to bylo horsi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
14.3.20 14:08

@Jedna babička tak ony nektere deti vychovane jsou a maji vsetepene nejake moralni hodnoty. Takze rodice tohle s nima resit nemusi. Ani ja, ani manzel jsme se pred 20citkou s nikym netahali. Predstav si. A rodice jsme poslouchali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
14.3.20 14:10

@thalasan teď se bavíme o dceři zakladatelky. Než byla státní maturita a holka se snažila, tak učitelé opravdu leccos u maturit byli ochotni odpustit. Teď se státní maturitou a didaktickymi testy, které jdou mimo školu, neovlivní nic. Takže holka bude muset jo poctivě šprtat, aby na maturitu dosáhla. A ano. Myslím, že v současnosti dodělá maturitu mnohem méně matek než kdysi. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
14.3.20 14:17
@_.Emilyyy píše:
hele, ja si to neumim predstavit, protoze me dite neni nezodpovědné, vim, ze dcera bere antikoncepci..
takze ja takhle teoretick odpovědět nedokazu..
Jen ti tak reknu, museli bychom zvládnout péči o to nevinne miminko, ale s tim studiem by to bylo horsi..

Děkuji Ti za odpověď. Po pravdě, taky to bylo moji noční můrou u obou dcer když studovaly střední, obě dvě antikoncepci braly od 15ti. Starší byla „divočejší“, tam jsem se bála hodně, protože antiko není vždy 100%. I když jsme praktikovali každou chvíli naše holčičí komunikační důvěrné chvilky, přece jen obava z mé strany tam byla velká, co kdyby antiko selhalo.
Spoléhala jsem na to, že jsme je s mužem dobře vychovaly a i když měla ta starší chvíle těžké revolty a útěků z domu za láskou jejího srdce, musela jsem doufat, že jsme jí vštípili dobrý žebříček hodnot a že včas pochopí a že se nikdy neuzavře sama do sebe. Dnes mi řekne - Mami, se divím, žes mě tenkrát nezabila. :lol:

Příspěvek upraven 14.03.20 v 14:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
14.3.20 14:21
@warita píše:
@Jedna babička tak ony nektere deti vychovane jsou a maji vsetepene nejake moralni hodnoty. Takze rodice tohle s nima resit nemusi. Ani ja, ani manzel jsme se pred 20citkou s nikym netahali. Predstav si. A rodice jsme poslouchali.

Přeji Ti, aby byly Tvé životní ideje Tvými dětmi VŽDY naplněné.
Nejenom moje životní zkušenosti mě přesvědčily několikrát o tom, že člověk míní, ale naše děti radikálně mění. A většinou tam, kde to jako rodič vůbec nečekáš.
Ale to každý pochopí, až se ho to osobně dotkne, dříve nemá smysl někoho přesvědčovat o něčem, co si on sám myslí, že jemu se to nikdy nemůže stát, protože…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí