Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Jasanku, to mě mrzí, ale neboj nejsi v tom sama, aspoň tohle by Tě mohlo trochu uchlácholit…držím pěsti do příštích snažení
![]()
@Jasanek Hani, nesmutni. Jednou to vyjít MUSÍ.
@hanka1120 už byl. Byl to nejhorší ET, který jsem kdy zažila.
Cape jakto bolelo to? holky ja dneska odpoledne zacala spinit takze snad i ta cysta odesla, nebo odejde.
@Capelucita : Capeli, vysílám pozitivní energii, aby se ten jeden bojovníček chytil. Moc mu věřím! ![]()
@Motýlice díky. Co nového u Tebe. Občas nakouknu do AMH, ale nemám moc času a tak nestačím dočítat, takže ani nevím co ty a Šíša.
@hanka1120 Bolelo to jako sviňa. (omlouvám se) 3× jsem tam vyjekla bolestí. Ale asi si za to částečně mohu sama, protože jsem si ráno píchla flaxík a pak šupajdila na ET. Nicméně, bylo to snad ještě horší než OPU bez narkozy.
@Motýlice píše:
@kamillka2 : Protože máš v době hodně hormonů, které otěhotnění podporují. Nepřímo je to vlastně totéž, jako když Ti dr. řekl, že máš moc pěknou sliznici - akorát na zahnízdění. Za to můžou právě ty hormony - estrogen a progesteron. A Ty se teď rozhodně nemusíš bát, že by jich bylo v těle málo.@hanka1120 : Držím palce, aby to prasklo samo. Jestli už se to stalo i v minulosti, tak je slušná šance, že se to zopakuje a žádné komplikace nebudou.
@MiškaaJirka : Asi Tě moc nepotěším, ale pokud je na vině špatný spermiogram (SPG), tak moc možností nemáte. Můžete to samozřejmě zkoušet a čekat na zázrak (i ty se občas dějí), ale spíš bych se snažila tomu trochu pomoct - s přihlédnutím k tomu, jak dlouho se už bezvýsledně snažíte. Pokud není SPG úplně tragický, můžete zkusit inseminace (IUI), ty nejsou finančně náročné a pomůžou spermiím dostat se blíže k cíli. Navíc Ti před IUI budou monitorovat zrání vajíčka ultrazvukem, takže budete vědět, kdy je ten správný čas (podpořit to v té době můžete i domácím snažením). Až v případě, že by toto nepomohlo bych zvažovala IVF. Každopádně se vyplatí navštívit napřed CAR. Vyšetří vás určitě oba (je fajn, že máš už jedno dítě, ale situace v těle se může v čase měnit, takže je žádoucí to proklepnout). Držím palce.
PS: Abych Tě povzbudila, na jiném vlákně, kde se pohybuju, jedna holčina zrovna otěhotněla po IUI a SPG měli tak tragický, že jim nedávali vůbec šanci. Zkoušeli to mezi IVF, jen tak, aby neztráceli čas. Ale opravdu bych to už nenechávala na přírodě a obrátila se na odborníky.
DRZIM PESTI…netusim sice, co ti takhle ublizovali, ale doufam, ze uz odpocivas a opatrujes se ![]()
@Capelucita píše:
@hanka1120 už byl. Byl to nejhorší ET, který jsem kdy zažila.
@Capelucita : Capelko, to mě mrzí, že byl transfer traumatický, ale třeba to zrovna dobře dopadne.
Samotnou by mě zajímalo, čím to je, že někdy to jde hladce a někdy je to drámo. Já měla smůlu hned na první transfer. Vůbec jsem se nebála, všude psali, že to nebolí no a docela jsem pak mrkala na drát. Druhý byl o něco lepší, třetí naprosto bezbolestný a pohodový. Přitom ten první a poslední mi dělal stejný doktor. Tenkrát jsem si to vysvětlovala tak, že mi už asi ten děložní kanál pěkně „vyjeli“ a mám tam díru jak do tunelu.
Ale jak vidno, asi to nebyla správná interpretace. ![]()
Ahoj holky!
Mám dotaz na Motýlici- moji (chytřejší) kolegyni z oboru ![]()
Jaký je tvůj názor na Tamoxifen?? Už jsi se setkala s tím, že by ho použili ke stimulaci místo Clostu? Z farmakologického úhlu pohledu by měl mít na folikuly stejný účinek jako Clost (je antiestrogen), ale v děloze působí jako agonista estrogenu, takže sliznici by měl spíše stimulovat. Je to tak? (Na Clost já dobře reaguju, ale sliznici po něm mám tragickou. Neslyšela jsem, že by to kdy použili (kámošky, diskuse tady…), přitom teoreticky by měl být o dost lepší! Jde o to, že je to off-label? I kdyby mi to dali zaplatit, tak se to vyplatí, protože stojí pár korun… ![]()
@Agrimonia : Ahojky
V USA ho místo Clostilu využívají už úplně běžně. Máš naprostou pravdu, že je to stále použití off-label (myslím, že i tam za oceánem), ale osvícenější doktoři už prostě přišli na to, že se s ním dá dosáhnout stejný účinek při odstranění hlavní nevýhody - vlivu na sliznici. Některé kliniky už to píšou i tady, s pár holkama už jsem se tady na diskusích setkala (myslím, že dokonce i ppaja z tohoto vlákna, jestli se nepletu…) Určitě se vyplatí vyzbrojit se nějakými odbornými materiály a vytvořit lehký nátlak na ošetřujícího lékaře, že bys to chtěla zkusit. Nemáš co ztratit podle mě. Držím palce, abys se brzy zadařilo. BTW: Co máte jako hlavní diagnózu? Anovulace?
Ahoj! Jé, díky za radu, já věděla, koho se zeptat! ![]()
No popravdě, já žádný velký problém nemám a ovuluju úplně normálně!! Ten Clost cpal do mě můj gyndař a zbytečně. Ani mi předtím neudělal folikulometrii a HP, no comment. Rozloučili jsme se. V CAR mi udělali hned HP, 2 cykly po sobě folikulometrii (vše v poho, sliznice super). Základní imuno- všecky protilátky zvýšené, ale ještě v normě (antispermie 54, norma je 55). Mám i autoimun. thyreoitis. Nechtěli mi dát z imunosupresiv nic, aktivně jsem si nasadila Medrol. Laparka úplně na jedničku, tak hezký nález prý dlouho neviděli
. Spermio OK- mám doma samečka. První IUI nedopadlo, ničím jsem nestimulovala, byl jeden pěkný folikul a Pregnyl. Kvůli změně zákona už do IUI asi nepůjdu, protože mi nedovolí ho v mém CAR zaplatit a plýtvat tím pokusy IVF nechci. Tak přemýšlím - buď zkusit IUI za hotové jinde a třeba právě se stimulací Tamoxifenem (kolik mg? 10mg?), abych zvýšila šanci nebo jít do IVF (VZP je debilní, že mě k tomu donutila svým výkladem zákona, já bych tam pár IUI za sebou klidně nalupala). Jaký protokol bys mi kdyžtak doporučila, jsi se Šíšou taková hodně zběhlá, já jsem v tom začátečník
. A ještě dotaz. Po IUI jsem zkoušela 8.den test (blbka no), byl pozitivní- slabě, ale žádný duch, jasná čárka. Bylo to 10. den po Pregnylu. Za dalších pár dní byl test bílý. Je možné, že se Pregnyl drží v těle tak dlouho??? 5 tis. jednotek. Dost mě to překvapilo, čekala bych ho max. týden. Moc díky za rady. ![]()
@Agrimonia : Takže jestli tomu dobře rozumím, tak jste prakticky bez nálezu a stejně se nedaří? To teda taky není nic moc… Já mám taky autoimunitní štítku a vyřvala jsem kvůli tomu Predňák, i když všichni kolem tvrdili, že to nemůže mít vliv. No já nevím, jednou je to zánět v těle a pomatené protilátky napadly něco, co neměly v programu - přišlo mi, že to smrdí průserem. A když už jsme u té samoléčby, tak jelikož jsem nebyla vyšetřovaná na trombofilie, tak jsem si aktivně nasadila preventivně Anopyrin 100 (resp. jsem to pak snížila na 50). To můžeš ještě taky zkusit, není tím co zkazit a v zahraničí je to taky poměrně oblíbená metoda, jak podchytit maximum možných problémů. Kolik Tamoxifenu je OK Ti z hlavy neřeknu, ale můžu se Ti podívat do literatury, až bude chvilka. Co se týče metabolismu HCG z Pregnylu, je to silně individuální, ale i těch 10 dní se může u někoho udržet.
Jsi zlatá, děkuju! Zkusím ještě přidat i Anopyrin, máš recht ![]()
HOLKY A ANOPYRIN JE PROTI ČEMU?? ZÁNĚTŮM??TO NEJSOU ŽÁDNÉ HORMONY, ŽE??A VY JSTE LÉKÁRNICE NEBO DĚLÁTE V NEMOCNICI??ŽE TOHO TOLIK VÍTE…
![]()
@slunečnice81 : Anopyrin (v dávkách do 100mg denně) je na ředění krve. Pokud má někdo malinko větší sklony ke srážení krve, může to způsobovat časné potraty, protože se udělají mikrosraženiny v komunikačních spojkách mezi embryem a matkou a embryo pak nemá živiny a odumře. Uvádí se, že Anopyrin taky zlepšuje prokrvení dělohy, takže by mohl pozitivně ovlivnit i uhnízdění embrya, kvalitu sliznice atd. Přesvědčivé důkazy, že to funguje, sice nejsou, ale já třeba vycházím z toho, že je to hodně bezpečná a léty prověřená látka a tím pádem se nebojím to zkusit. Co kdyby.
A koukám, že cvičíš Mojžíšku, to je určitě fajn, ale doporučuju navštívít i fyzioterapeuta, který Tě „napraví“ a pak má cvičení lepší účinek (taky Ti řekne, které cviky jsou pro Tvůj konkrétní případ klíčové). Mně to hodně pomohlo v tom, že cvičit celou Mojžíšku byl opruz a moc jsem to nedávala, ale když mi to skrouhli na 4 cviky, tak jsem to zvládala cvičit denně (cca 15-20 min) a bloky na zádech mizely. Nedokážu říct, jestli mi to pomohlo k otěhotnění, ale určitě mi to pomohlo na záda a z hlediska léčby neplodnosti to pomohlo minimálně psychicky (že dělám maximum).
(A k Tvému dotazu - ano Agrimonia i já jsme farmaceuti.)