Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Safra, to me mrzi:(( hele..ted budu jeste asi legracnejsi nez jindy..ale ja bych treba z povercivosti nikdy netvorila metrik na to, jak dlouho uz cekam na miminko..metrik bych rekla, ze by mel ukazovat neco na co se tesime, co je pozitivni..pokud si merim, jak dlouho uz se o neco marne pokousim, myslim, ze psychicky to ma efekt uplne opacny..ze to je spis stresor..proste to neni nic, co by clovek vlastne chtel pocitat, naopak je dobry o tom vubec nevedet..pletu se??
vim, ze je to v mode ty metriky..ale vzdycky me tohle chytne za oci(pardon za hnusny anglikanismus)..ze to vlastne pusobi tak, ze ti lide chteji, aby to trvalo i dal a mohli si to dal merit..? coz je blbina, to nikdo nechcem, to je mi jasny..;) no proste jen ciste psychologicky mi to neprijde stastny..
a ceka vas uz ta dovca vysnena? uz jsou zily v cajku a neboli?
@Capelucita píše:
@Motýlice testovala jsem v sobotu i dneska. Ani duch, natož 2 čárky. Vysazuji crinone a…
@Motýlice píše:
@Capelucita : Capelíku, nic moc. Nějaké riziko tam visí. Asi ne dramaticky velké, ale přece jen zvýšené. S manželem jsme si řekli, že AMC nechceme, ale fakt je, že posledních pár dnů jsem z toho všeho dost na sračky a pořád myslím na to, co když bude dítko postižené. Byla jsem na druhém genetickém UZ v Profemě jako samoplátce. Nic zjevného kromě toho srdce, ale stejně. I když je to nezávažná anomálie, se kterou se dá normálně žít, je to zase marker, který může (nemusí) být spojený s chromozomální vadou. Fakt nevím. Zítra to jdu ještě všechno naposledy probrat na genetiku. Ono už je stejně asi na plodovku pozdě, i kdybych si to rozmyslela, ale třeba mě doktorka uklidní. Uvidíme.
@siskaborova píše:ze by „Jedle“ z Nusli (tam si pak pronajimala krcalek)??
neee
@siskaborova píše:
Safra, to me mrzi:(( hele..ted budu jeste asi legracnejsi nez jindy..ale ja bych treba z povercivosti nikdy netvorila metrik na to, jak dlouho uz cekam na miminko..metrik bych rekla, ze by mel ukazovat neco na co se tesime, co je pozitivni..pokud si merim, jak dlouho uz se o neco marne pokousim, myslim, ze psychicky to ma efekt uplne opacny..ze to je spis stresor..proste to neni nic, co by clovek vlastne chtel pocitat, naopak je dobry o tom vubec nevedet..pletu se??
vim, ze je to v mode ty metriky..ale vzdycky me tohle chytne za oci(pardon za hnusny anglikanismus)..ze to vlastne pusobi tak, ze ti lide chteji, aby to trvalo i dal a mohli si to dal merit..? coz je blbina, to nikdo nechcem, to je mi jasny..;) no proste jen ciste psychologicky mi to neprijde stastny..
a ceka vas uz ta dovca vysnena? uz jsou zily v cajku a neboli?
MMMM - zajímavá teorie, ale na tohleto já moc nevěřím. Spíš mám pocit, že se snažíme už asi 150 let a tak na tom metříku vidím, že jen 3,5.
Nožky už má
lepší, byli jsme na 4 dny ve Špindlu a trochu jsme je protáhli. Já byla po ET, takže žádné velké dávky to nebyly, ale domácí koláč na Luční je domácí koláč na Luční. Dělají tam taky dost luxusní zázvorový čaj - přidali tam fůru lesního ovoce mnamkyty mnam. Vysněná dovča bude až na přelomu září a října, teď ty dovči jsou kolem koordinace chatičky a taky kurzů k adopci. To tě možná zaujme, přidali další kurzík, tentokrát první pomoc.
@siskaborova
Děkuju Šíšo za tvůj zajímavý komentář!!
Tuhle diskusi a hlavně diskusi o nízkém AMH už sleduju strašně dlouho, přestože nepřispívám, máte každá svůj pohnutý osud a každá trochu jiný přístup- člověk získá hodně pohledů na to samé. Jak jsem vás jednou začala sledovat, musím pořád nakukovat- jak dopadají ultrazvuky Motýlice, moc jsem myslela na Capelku, jestli to vyšlo atd. Jak člověk jednou do tohohle vlaku naskočí, už mu to nedá, jste jak knížka, kterou už několik měsíců mám rozečtenou… Šíšo, štítku mám kompenzovanou hormonama a pravidelně sledovanou. I když je to autoimunitní onemocnění (moje tělo zblblo a začalo vlastní štítku likvidovat), tak se na to imunosupresiva nedávají. Jak ji postupně likviduju, tak ona tvoří méně a méně vlastních hormonů, takže je stačí dodat v tabletkách a je to (relativně) OK. Mě nazlobilo, že mi ty imunosupresiva nechtěli dát na mé zvýšené spermioprotilátky. Proto jsem si ten Medrol sama nasadila a naordinovala si sex s gumou… Šíšo, já vím, že ty uznáváš alternativní metody a že se ve tvém případě vyplatily, jenže já už jsem ubitá tím, jak stárnu a nic se neděje. A tyhle alternativy jsou vždycky na dlouhou trať a nemají jasné výsledky a já už čekat nechci- zásoba vajec ubývá. Chci se někam posunout, zkusit konečně něco, co má hmatatelné výsledky, potřebuju si vrznout jedno IVF a kdyby se nepodařilo, zase poslušně budu zkoušet zdravě jíst a hodně spát a cvičit a čekat…
Držte se holky- štěstí se unaví a jednou na nás sedne!! ![]()
@Agrimonia píše:
@siskaborova
Děkuju Šíšo za tvůj zajímavý komentář!!Tuhle diskusi a hlavně diskusi o nízkém AMH už sleduju strašně dlouho, přestože nepřispívám, máte každá svůj pohnutý osud a každá trochu jiný přístup- člověk získá hodně pohledů na to samé. Jak jsem vás jednou začala sledovat, musím pořád nakukovat- jak dopadají ultrazvuky Motýlice, moc jsem myslela na Capelku, jestli to vyšlo atd. Jak člověk jednou do tohohle vlaku naskočí, už mu to nedá, jste jak knížka, kterou už několik měsíců mám rozečtenou… Šíšo, štítku mám kompenzovanou hormonama a pravidelně sledovanou. I když je to autoimunitní onemocnění (moje tělo zblblo a začalo vlastní štítku likvidovat), tak se na to imunosupresiva nedávají. Jak ji postupně likviduju, tak ona tvoří méně a méně vlastních hormonů, takže je stačí dodat v tabletkách a je to (relativně) OK. Mě nazlobilo, že mi ty imunosupresiva nechtěli dát na mé zvýšené spermioprotilátky. Proto jsem si ten Medrol sama nasadila a naordinovala si sex s gumou… Šíšo, já vím, že ty uznáváš alternativní metody a že se ve tvém případě vyplatily, jenže já už jsem ubitá tím, jak stárnu a nic se neděje. A tyhle alternativy jsou vždycky na dlouhou trať a nemají jasné výsledky a já už čekat nechci- zásoba vajec ubývá. Chci se někam posunout, zkusit konečně něco, co má hmatatelné výsledky, potřebuju si vrznout jedno IVF a kdyby se nepodařilo, zase poslušně budu zkoušet zdravě jíst a hodně spát a cvičit a čekat…
Držte se holky- štěstí se unaví a jednou na nás sedne!!
@Agrimonia .PS: mas AMH 3,3 o zasobu vajec se nemusis jeste dlouho strachovat;) a o kvalitu sbnad take ne - si mlada;)neni kam spechat, neboj ![]()
Díky Šíšo, to se tak hezky poslouchá, když mi někdo řekne- máš čas, jsi mladá ![]()
Naposledy jsem se ptala svojí endokrinoložky, jestli jako štítka dobrá, jestli mi nějak nefušuje do mých snah otěhotnět a ona si mě změřila od hlavy k patě a říká- no, máte vyšší riziko spontánního potratu, ale když koukám na váš ročník, tak to máte tak jako tak!!
To tak potěší, když se to řekne na plnou hubu.
A jinak- abych upřesnila- já vysadila antiko před 3 lety. První rok jsem si říkala- vyčistím se od hormonů, pozitivně se naladím, dám se do kupy fyzicky i psychicky a ono to přijde. Nepřišlo. Tak jsem omezila alkohol, zhubla na 61 kilo (174 cm), začala jíst zdravě, chodila hodně na procházky, začala sledovat ovulaci. Pořád nic. Poslední rok jedu s doktorama. Takže já si prošla tím přirozeným vývojem, o kterém mluvíš. Co rok, to nějaká nadstavba. Teď po 3 letech už prostě potřebuju o level výš a tím je pro mě IVF. Jsou holky, které se do IVF dohrabou po roční snaze. ![]()
@Agrimonia píše:
Díky Šíšo, to se tak hezky poslouchá, když mi někdo řekne- máš čas, jsi mladá
Naposledy jsem se ptala svojí endokrinoložky, jestli jako štítka dobrá, jestli mi nějak nefušuje do mých snah otěhotnět a ona si mě změřila od hlavy k patě a říká- no, máte vyšší riziko spontánního potratu, ale když koukám na váš ročník, tak to máte tak jako tak!!To tak potěší, když se to řekne na plnou hubu.A jinak- abych upřesnila- já vysadila antiko před 3 lety. První rok jsem si říkala- vyčistím se od hormonů, pozitivně se naladím, dám se do kupy fyzicky i psychicky a ono to přijde. Nepřišlo. Tak jsem omezila alkohol, zhubla na 61 kilo (174 cm), začala jíst zdravě, chodila hodně na procházky, začala sledovat ovulaci. Pořád nic. Poslední rok jedu s doktorama. Takže já si prošla tím přirozeným vývojem, o kterém mluvíš. Co rok, to nějaká nadstavba. Teď po 3 letech už prostě potřebuju o level výš a tím je pro mě IVF. Jsou holky, které se do IVF dohrabou po roční snaze.
Ahoj holky tak dneska z ultrazvuku mam jen 5 foliku 17,16,13,12,12, vse na leve strane na prave vubec nic. a pritom davky vysoke no jo no. sliznice 9mm a opu v pondeli.
@hanka1120 : Hani, to je fuk, kde vyrostly, asi má ten druhý vaječník nějaký problém, ale to Tě opravdu nemusí trápit, jeden úplně stačí (jediná nevýhoda je, že máš poloviční úrodu proti stavu, kdy by fungovaly oba). Takže neboj, s pěti vejci se dá udělat dost muziky. Sliznice je super, takže se ničeho neboj. ![]()
Tak já bych si dovolila trochu oponovat. Podle mě teda ve 34 JE kam spěchat a řečmi o mladosti bych se ukolébat nedala. Jednak nikdo neví, jak rychle zásoba vajec začne klesat, až to vypukne a jednak je hrozně nepříjemné, že se pak dostaneš do kategorie „stará matka“ (rozuměj nad 35) a zkomplikuje Ti to těhotenství. Všechna rizika na vývojové vady najednou vycházejí hůře a zvyšuje se riziko, že Tě někdo zbytečně natlačí do amniocentézy. Navíc si myslím, že když má někdo pocit, že chce být matkou a má ho třeba v 25, tak žádný doktor nemá právo takovou ženu poslat bez vyšetření domů s tím, že „je ještě mladá a má to zkoušet dál přirozeně“. Je to stres, když se nedaří a to jak pro mladou, tak pro starší. Když jsem přišla na gyndu ve 30 já, že vůbec nemenstruuju a snažím se (nejspíš zbytečně) otěhotnět, tak mě gyndr. taky pěkně setřel, kolik mám ještě času. Už tam nechodím. Moje nová dr. mi o necelé dva roky později řekla, že těch vajíček už tam moc není a že je dobře, že to řeším v CAR. Nikdo z nás neví, kolik reprodukčního času mu zbývá. A příroda má celkem jasno v tom, že optimální biologický věk pro těhotenství je kolem 20.roku života. Pak to jde do kopru - jen u každého různou rychlostí.
@siskaborova píše:
@Agrimonia .PS: mas AMH 3,3 o zasobu vajec se nemusis jeste dlouho strachovat;) a o kvalitu sbnad take ne - si mlada;)neni kam spechat, neboj
Motolice dekuji, bude mi 30let tak nemuzu mit tolik vajicek jako ve 20 to mi je jasne. jinak co jsi napsala ten dlouhej clanek uplne souhlasim stebou, ze po 30 uz by clovek mel rychle neco delat. u nas v caru mi doktorka furt rika jste mlada ale ja uz to vidim proste jinak. nejplodnejsi obdoby je pry mezi 17-24 let zivota.
@Motýlice píše:
Tak já bych si dovolila trochu oponovat. Podle mě teda ve 34 JE kam spěchat a řečmi o mladosti bych se ukolébat nedala. Jednak nikdo neví, jak rychle zásoba vajec začne klesat, až to vypukne a jednak je hrozně nepříjemné, že se pak dostaneš do kategorie „stará matka“ (rozuměj nad 35) a zkomplikuje Ti to těhotenství. Všechna rizika na vývojové vady najednou vycházejí hůře a zvyšuje se riziko, že Tě někdo zbytečně natlačí do amniocentézy. Navíc si myslím, že když má někdo pocit, že chce být matkou a má ho třeba v 25, tak žádný doktor nemá právo takovou ženu poslat bez vyšetření domů s tím, že „je ještě mladá a má to zkoušet dál přirozeně“. Je to stres, když se nedaří a to jak pro mladou, tak pro starší. Když jsem přišla na gyndu ve 30 já, že vůbec nemenstruuju a snažím se (nejspíš zbytečně) otěhotnět, tak mě gyndr. taky pěkně setřel, kolik mám ještě času. Už tam nechodím. Moje nová dr. mi o necelé dva roky později řekla, že těch vajíček už tam moc není a že je dobře, že to řeším v CAR. Nikdo z nás neví, kolik reprodukčního času mu zbývá. A příroda má celkem jasno v tom, že optimální biologický věk pro těhotenství je kolem 20.roku života. Pak to jde do kopru - jen u každého různou rychlostí.
Jo, já vím Motýlku, proto už jsem tak nervozní, že to nejde a chci se posunout rychle dál!!