Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Motýlice prosím můžu se zeptat podle čeho ti diagnostikovaly PCO? A hrozil ti také pří stimulaci hyperstimulační syndrom?
no, co se týče HSG, tak jsem se na to informovala, a to reng.záření je tak minimální,že se ti nemůžue nic stát. Proč píšeš ozářit vaječníky?? Troufám si říct, že dost holek tady celkem straší a pouští neověřené informace a bludy.
Myslíš, si, že kdyby to bylo zdraví škodlivé, že by to dále dělali ve 21 století?? My tady nejsme žádní doktoři, takže to nechme na nich.Jen jsem chtěla vědět, zda je tu někdo na koho to třeba zapůsobilo pozitivně.
IVM už dělají i v dalších CARech, např. v ISCARu ho nabízejí taky.
eedi: Mně PCO diagnostikovali v CARu na základě typického ultrazvuku. Jinak z PCO příznaků mám ještě anovulaci a akné. Ale úplně typický případ taky nejsem, což doktory nejspíš zmátlo a nepřišlo se na to dřív - můj HP totiž na PCO zrovna nevypadá. Hyperstimulákem mě sice strašili, ale těsně před IVF mi udělali AMH a to mi vyšlo 1,7 takže už to tak zle nevypadalo (naopak mě vystreslo, že už mi klesá ovariální rezerva). No a stimulaci jsem snášela dobře, hyperstimulák se opravdu nekonal. Jestli ti ještě AMH nedělali, tak si ho nech udělat, z něj se dá odhadnout, jak vaječníky na stimulaci zareagují a pokud ho budeš mít hodně vysoké, tak zvaž IVM.
slunečnice: Já netvrdím, že je to nějak extrémně zdraví škodlivé a nemám v úmyslu nikoho strašit. (Ostatně v práci dělám příležitostně i s radioaktivitou, takže nejsem v tomto směru zrovna hysterka.) Vycházím jen z toho, že zárodečné buňky jsou na záření nejcitlivější z celého těla a pokud to není bezpodmínečně nutné, tak bych na ně prostě nesvítila. A co se týče medicíny 21.století a názoru doktorů, tak možná se vyplatí informovat se z více zdrojů, protože mně třeba nezávisle na sobě dva gyndaři HSG nedoporučili (jeden to označil za zastaralou metodu a doporučil laparku, druhému vadil ten rentgen a doporučil HyCoSy). Fakt je, že u obou šlo i o přihřívání vlastní kašičky, protože mi nabídli to, co sami dělají. Takže jsem nakonec stejně musela použít při rozhodování svůj vlastní selský rozum. Slepá důvěra k doktorům není můj šálek kávy, pro ně jsi jen rodné číslo, za své zdraví si nese zodpovědnost každý sám.
Ahoj motylku,
děkuji za odpověd,me AMH dělali a mám ho právě hdně vysoky 10 /ma být 1až5/ takže z hyperstimuláku mám fakt strach. Ted píchám Gonal/ale jdu pouze na IUI/ nejnižsí dve dávky/37,5 a 75/ Dr ríkala,že mi ani vyssí dávky dát nemůzou,bylo by to pro mě nebezpečný…
Takže realně přístě uvažuji nad IVM. Jínak mě právě PCO diagnostikovaly na základě odnoty AMH a anovulace a dlouhých cyklu,ale taky to není 100proc ž mám PCO…Jsem z toho jak alenka v řši divů
Zítra v CAR se na to pořádně zeptám ![]()
Koukám,že za chvíli pujdeě na KET - tak ti moooooc držím pěstičky ![]()
eedi: Na PCO je problematické to, že je to „syndrom“, to znamená soubor příznaků ne každý má všechno. O to je to složitější. Pro diagnostiku existují oficiální kritéria, kde se uvádí, že pokud máš řekněme 3 z 5 příznaků, tak je to PCO. Mně dr. řekl, že si s tím nemám dělat hlavu, že je to vlastně dobře, že nemám úplně všechno, co se u PCO popisuje, že je to jakoby míň vážné.
Jinak s tím tvým vysokým AMH, myslím, že je super, že si teď reakci na injekce vyzkoušíš při IUI. Já taky stimulovala tehdy injekcemi a vzešly z toho nějaké cenné informace pro dávkování u IVF. Takže brzy budeš vědět víc. O IVM je tady vlákno, akorát že jsou tam teď všichni v depresi… no ale přečíst si ty úvahy stojí možná za to. Každopádně IVM je alternativa. Asi by se vyplatilo si zjistit víc od nezávislých odborníků. Můžu doporučit poradnu na www.gest.cz. Dr. Šulc odpovídá celkem rychle. Alternativně se můžeš zkusit zeptat dr. Řezábka od Apolináře na www.porodnice.cz. Normálně se zeptej, jestli by s takovým AMH do IVF šli (alespoň na zkoušku s nízkými dávkami) nebo raději rovnou plánovat IVM. ![]()
A moooc děkuju za pěstičky na KET. ![]()
Děkuji moooc za info,díky tobě v tom mám ted jasněji. Na poradny vlítnu hned. Fakt díky moooooooc
![]()
holky a co je to to amh? ja se na to ptala jestli nemam pco a pry nemam priznaky, ale mam take anovulaci a dlouhe cykly…tak se budu modlit aby mi tuto diagnozu nerekli
AMH je anti muller hormon. Obvykle se říká, že uvádí oravijální rezervu. Ovšem je to „realativně“ mladá metoda a jsou lékaři, kteří ho neuznávají. Víc bude lepší mrknout na google.
Kromě ovariální rezervy se z AMH dá odhadnout, jak bude žena reagovat na hormonální stimulaci (nízké AMH - slabá reakce, vysoké - nadměrná reakce). Jinak se můj dr. taky vyjádřil, že je to spíš orientační vyšetření, že se to v odborných kruzích teprve „usazuje“. Ale u mě to víceméně sedlo, já mám AMH lehce pod normou (což je poněkud v rozporu s mým PCO…), ale na stimulku při IVF jsem reagovala tak akorát, na nižší dávky spíš slabě.
Tomáš pravdu, pro doktory jsi jen příchozí peníze, na mě se třeba můj gynekolog naštval, že jsem v dubnu 2011 šla do CAR jen na doporučení kamarádky a před měsícem jsem byla u něho na preventivní prohlídce a když jsem mu řekla, že jdu na HSG tak se urazil, že proč jsem neřekla mu, no a byl fakt naštvanej…bylo mi dost trapně.
slunečnice: Vůbec ti nemusí být trapně. Nejsme tady od toho, abychom jen útrpně snášely rozmary svých lékařů. Já už budu od r. 2007 podruhé měnit gyndaře, protože jsem toho svého, kterému bych důvěřovala, ještě prostě nenašla. Jsou s tím starosti a nikdo mi nezaručí, že to jinde bude lepší, ale zůstávat někde, kde mě štvou? Děkuji, nechci. Do CAR jsem šla taky sama a gyndař teda ani nepípnul, když jsem mu posledně sdělila, že jsem po IVF a před KETem, ale uražený myslím byl. Každopádně on mé problémy řešil akorát tak vyvolávaním MS a nepoznal na UZ ani to moje PCO… tak co si o něm mám asi tak myslet, no. Prostě jdu jinam. Chci lidský přístup, ne někoho, kdo je schopný mi při UZ rozšafně sdělit, že „mám k menstruaci asi tak stejně daleko jako on“ a vyřídit si během mé návštěvy další dva telefonáty. A taky odborníka, který je schopný taky uznat, že když už na něco nestačí, je lepší poslat tě k profesionálům (CAR).
Ahoj holky, tak jsem zkusila testnout a test je bílý jak lilie, takže mi zbývá poslední cyklus s IUI a pak IVF ![]()