Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Eedi: ty teĎ stimuluješ? Nemáš nic v podpise. Moje dávky v mém podpise najdeš. Taky jsem hrozně unavená, mě se zablokovala krční páteř (v pátek) a od neděle mě bolí v kříži. Včera jsem si konečně sedla v práci na takové to gumové sedátko a hrozně se mi to zlepšilo. Ale ráno jsem zase byla ztuhlá, tak už sedím na gumátku.
Ahojky,
tad dnes na kontrole folík nakonec na pravé straně 17mm a sliznice 7,5mm akorát je pouze jeden,ale to nevadí,stačí to. Stimulovala jsem poprvé inj Gonal 75. Dnes pregnyl a v sobotu 2.IUI. Holky je to poslení IUI a mooocinky si přeju aby to vyšlo.
A vám všem mooc držím pěstičky
![]()
eedi: V sobotu na Tebe budu myslet!
A neboj, určitě to vyjde! ![]()
Holky,děkujiii moooc,ja na vás zítra taky budu myslet.
At nám to vyjde,zítřek je nás
![]()
Ahoj holky,
tak mám za sebou poslední IUI a rovnou jsme se domlouvaly předběžně na IVF,ted pokud to nevyjde,tak udělám 1cyklus pauzu,musím vysadit Prednison a pak 22-25dc pujdu na kontrolu a konzultaci před stimulkou na 1. IVF.....Jsem asi nejaka divná,ale mám z toho nejaky stazeny zaludek. Docela se toho bojím,jako mám v sobě i naděje a viru v ivf,ale ten strach asi převláda. Musím se dát nějak dohromady,protože psychyka je důležitá. Jak vy přistupijete k IVF?
A co vy holky ,jak je?
Ahoj eedi, držím palečky! Já už jsem taky ve fázi čekací.
Co se týče přístupu k IVF, musím říct, že po třech pokusech o IUI jsem se na něj už těšila (jestli se to dá tak říct). Přece jen ta úspěšnost je někde jinde. I psychicky mi IVF spíš pomohlo. Přece jen je fajn vidět, že vyprodukuješ nějaká vajíčka, že se dokážou oplodnit, i doktor říkal, že IVF je částečně i diagnostický výkon, protože je vidět kvalita vajec a embryí. I přesto, že to nevyšlo, moje zklamání bylo menší než z těch opakovaných IUI. Zkoušet dál něco, co má i teoreticky nízkou úspěšnost, mě už nebaví. Nemám na to čas ani sílu.
Tak to más uplnou pravdu taky mě přestalo bavit vkládat naděje do neceho s tak malou sancí,vim,že plno holek ma po IUI mimi ale je to spíš náhoda.....
Ja se vlastně na IVF taky těším,ale zaroven mám strach… no uvidíme,ono se to podá. A kolik sis nechala zavedst mimisku,1 nebo 2?
eedi: Přiměřená míra strachu je normální. Přece jen jsou tam určitá rizika. A jak tak koukám na to Tvoje AMH, tak doktoři se asi budou bát a budou Tě stimulovat hodně zlehka. Ale myslím, že můžeš čekat slušný výtěžek vajíček, takže by Ti to mohlo pomoct. My transferujeme vždycky po dvou. Do jednoho bych šla jen v případě, že bych šla znovu do prvního pokusu, měla prodlouženou kultivaci a k transferu ukázkové blastocysty. Asi víš, že pojišťovny teď podporují transfery 1 embrya a když si dáš při prvních dvou pokusech 1 embryo, uhradí Ti místo tří pokusů IVF čtyři. Ale u mladších embryí je to podle mě velký risk, ještě nevíš, jestli se budou dál vyvíjet, takže u mladých (bez PK) bych šla vždycky do dvou. Což je náš případ.
Pravě se nejvíc bojím toho OHSS,ale ted jsem vyčetla na netu v poradnách,že hodnota AMH se bere 3-5dc a mě to muj obvodní dr bral už 1dc,tak si to chci ncht nabrat znovu,protože na začátku cyklu je hodnota nejvysí a pak s rustem folíku klesa. A taky se bojím toho abych ty vajíčka nějaká měla,protože ted po minimálce gonalu jsem měla pouze jedno narostlé k ovulaci pak dve menší a hooodně malinkatych co nevyrostly vůbec. Já zatím nevím co vše si zaplatím,konzultaci budu mít až koncem dubna a o PK uvazuji a nchám si avest asi pravě jen jedno…no to ještš uvidím,hlavně bych chtěla pak mít nějaké mražácky na případné KETy…
Jinak ti moooc držím palce aby ti to ted vyšlo.....
eedi treba ti ta posledni ivi vyjde a ivf nebude potreba.moc ti drzim palecky.a ivf se neboj doktori si poradeji.eendi taky mam strach ce se tice vajicek taky se mi nedelaji a se stimulkou a clostikem pouze jedno a ktomu vzdycky jedno maly
ahoj, dovolim si nesouhlasit, AMH se nabira jakykoli den cyklu, jeho hladina je stale stejna (v ramci cyklu), posilam odkaz na stranky Gestu, kde se o tom hodne pise:
http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2myslim, ze to co pises sedi na udaje o nabrani FSH, ktere se skutecne dela 2.-5.DC
eedi píše:
Pravě se nejvíc bojím toho OHSS,ale ted jsem vyčetla na netu v poradnách,že hodnota AMH se bere 3-5dc a mě to muj obvodní dr bral už 1dc,tak si to chci ncht nabrat znovu,protože na začátku cyklu je hodnota nejvysí a pak s rustem folíku klesa.
co se tyka toho strachu z hyperstimulace, lze si pozadat gynekologa o doporuceni na geneticke vysetreni vasi reakce na stimulaci FSH, je to zdarma a vysledky jsou za 14dni,ja to prave podstoupila, nejvyssi namerene FSH mam 16,8, ale z techto testu vyplynulo, ze mam vyssi citlivost na FSH = i pri mensich davkach bych mela reagovat (coz si protireci s napadem doktoru stimulovat me vysokyma davlama vzhledem k hladine FSH v me krvi)a take, ze mam nizsi riziko OHSS..je to relativne nove testovani, provadi se pouze u nas v Motole a pak v Italii a ma pomoct gynekologum usit nam stimulace trosku lip na telo, maloktery gynekolog o tom vi, a z toho mala na to jeste mensi cast cloveka posle. Myslim, ze je to ale docela fajn mit dopredu info o tom, co na me jak muze fungovat..v CARu v Motole to delaji automaticky pred jakoukoli stimulaci.
eedi: To je zajímavé, podle mých informací je výhodou AMH právě to, že je stabilní po celý cyklus (na rozdíl od FSH, které se musí důsledně odebírat 3.den). Opakované vyšetření Ti podle mě neřekne nic, co bys už nevěděla. To vyšetření, co navrhuje Šiška, zní zajímavě, můžeš to zkusit nadhodit. Jinak Tě čeká obvyklá mantra o tom, že z důvodů rizika OHSS Ti nebudou chtít dát dostatečně vysoké dávky FSH. Jo a mimochodem, jsou stimulační protokoly, kde je riziko OHSS výrazně nižší (s antagonisty), takže zas takové drama to není. A navíc máš už s inječními gonadotropiny zkušenost z IUI, což je velká výhoda. Mě dky tomu nastimulovali hned při prvním IVF dobře.
Co se týče počtu embryí a mražení, ono je to buď a nebo. Jestli si necháš embrya dokultivovat do blastocyst, tak se Ti může lehce stát, že Ti mrazáčci nezbydou nebo jen málo. Na druhou stranu můžeš zamrazit mladší (a mít jich hodně), ale pak nebudeš moc vědět, jestli mají vývojový potenciál a jestli není celý KET zbytečný. No, to rozhodování je dost složité (sama jsem hrozně dlouho váhala nad PK) a stejně se nikdy nedovíš, jestli ses rozhodla dobře, protože nebudeš vědět, „co by bylo kdyby“. Rozhodně se ale nenech uvrtat do hatchingu a embryo glue, tam nikdo nikdy neprokázal přínos (u hatchingu navíc strašně záleží na zručnosti embryologa, když to bude nějaké kopyto, tak to embryo akorát tak poškodí…). Na zvážení je PK a pokud nemáte 100% SPG, tak i ICSI.