Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No, třeba magnesium v tom papíru je a je v normě. Taky jsem pila magnesii. ![]()
Já teď mám v kuchyni jen mořkou sůl, ale mě naopak loni doktoři radili nebát se solit, ona ta sůl zas tak špatná není - jen je pro lidi s vysokým tlakem. Asi je to jako se vším, všho s mírou, nakonec dneska se přichází na to, že sádlo není vůbec špatný a je lepší chleba se sádlem než s margarínem. Takže si vyber. ![]()
Já jsem ráda, že jsem den po odběrech předoperačního zašla za Madarem. Ten mě zase potěšil, že jsem drobonká (s mými 1,72m a výrazně ženskými boky)
, ale hlavně mi nabrali krev a budou se tam s ní mazlit na jejich hematologii. Tak třeba jim tam něco zajímavé vyleze.
Na štítnici jsem byla ve stejné době jako na hematologii, tj. bude to 2-3 týdny a v obou institucích jsem byla na 1 s *. Ale fakt je, že jsem od té kontroly začala píchat větší dávky toho clexanu. Já mám pořád pocit, že mě ten clexan prostě nesedne.
Byla jsem jen na krvi.
Capelíčku…
![]()
S těmi hodnotami - na mě to dělá dojem, že je to všechno hrozně blízko limitu, takže bych to asi tolik neprožívala. Leukocyty a chloridy bych neřešila určitě, urea pod limitem taky ničemu nevadí - může to být i stravou, když jíš méně bílkovin. Jestli něco řešit, tak ten hemoglobin, abys nebyla unavená. Ale zase bych si tipla, že je to způsobeno většími krevními ztrátami v poslední době a nic vyloženě patologického (psala jsi, že po tom Clexanu krvácíš docela hodně…). Svěř se na hemačce, až tam zase budeš. Suma sumárum, Tvoje výsledky na mě působí docela zdravě. ![]()
Šíšo, Ty jsi fakt Big Brother.
Mořská sůl fajn, ale nemá skoro žádný jód, takže endokrinologové doporučují spíš tu klasickou, jodidovanou. A k solení nutno přistupovat individuálně, já se svým nízkým tlakem si teda s chutí přisolím, ať nekolabuju. ![]()
Motýlice: tobě se to řekne, ale mě bílé krvinky dost děsí, děda umřel na laukemii.
no sleduju uz od zacatku holky, co maj zajimavy prispevky;)
holky ad ta sul..ja vim jen tolik,ze normalni stolni sul rozdira udajne zily a zpusobuje malinkata vnitrni krvaceni,v tichosti..a aby jsme nevykrvacely uplne, tak tam pribehne vzdycky cholesterol a tu ranku zazaplatuje a tim nas zachrani, proto je ten cholesterol vlastne tak dulezitej..ovsem v dusledku to pak zuzi cevu/zilu/tepnu a muze dojit k infarktu/mrtvici a spol., takhle to vysvetluje jeden doktor (puv. Nemec, ted uz zijici v USA, nemuzu si vybavit to jmeno), ale leci velmi uspesne rakovinu..no a tohle morska sul nedela,pry..takze tu mame naopak konzumovat denne, protoze sul jako takovou potrebujeme de fakto ke vsem funkcim v tele..Capelicku, ty mas doma ten BioAbecedar..tam to popisuje HZ jasnejc nez ja koťoš..
jinak jsem rada, ze se Motylek se mnou shoduje ![]()
@Capelucita píše:
Motýlice: tobě se to řekne, ale mě bílé krvinky dost děsí, děda umřel na laukemii.
V mořské soli je taky jod. Jen ho tam není tolik, jako v té kuchyňské, kam se přidává uměle.
eedi dekuji snad to doroste vse se uvidi v pondeli se vse rozhodne.holky hodne sily preji vsem.
Hani, venku je hezky, všechno tam pučí, tak sand vypučí i u tebe.
Capel, já Tě chápu, ale opravdu jsi jen hrozně malinko mimo normu. To může být i v rámci laboratorní chyby. Kdyby Ti to naměřili opakovaně, tak možná beru, že je ta hodnota trochu vychýlená, ale takto bych se tím opravdu nezneklidňovala. A lekemie by krevní obraz rozhodila daleko víc. Toho se opravdu neboj.
Šíšo, že by kamenná sůl byla nějaká blbá na žíly, slyším prvně, ale to neznamená, že na tom něco nebude. Já už teda ten jód nehrotím, protože od té doby, co se živím přímo hormony štítné žlázy, tak ho už k ničemu nepotřebuju a naopak mi vyšší množství škodí. Ale fakt je, že česká populace obecně lehce podjodidovaná je a glorifikace mořské soli k tomu ještě přispívá. Člověk, co se se štítkou neléčí by si na jód měl určitě dávat bacha. V těhotenství dvojnásob, protože málo jódu = méně hormonů štítné žlázy = možné snížení IQ potomka až o 10 bodů. Zbytečně. My jsme ale stejně všechny nadopované nějakými prenatálními vitamíny, takže se nás to moc netýká. Spíš těch holek, co otěhotní a ani o tom neví. Než na to přijdou, může být pozdě jód řešit.
no je jasny, ze jsme na tom vsichni vice mene stejne - vime prd - a je to jen o tom, cemu zrovna verime..sul je bohuzel obsazena v tolika potravinach (casto i sladkych), ktere jime,ze prisolovat si uz asio netreba..ale je to o chuti, ja „solim“ cesnekem nebo bylinkama, plus teda tou morskou soli..pak mame taky alpskou s jodem, ale v ty jen varime testoviny/ryzi a spol. Margarin jsem v zivote nepouzila a ani nasi ho nikdy nepouzivali..mame bud olivac nebo dobre maslo..posledni dobou pouzivame to prepustene maslo ghi a to je vynikajici, neprepaluje se.Mam dedicne vyssi cholesterol, takze jsem leta zadne tuky nejedla, krom toho olivace, nebo sezamovych ci orechovych oleju.Ted uz maslo zase trosku beru na milost..decentne
Hodne me ted bavi ta Hanka Zemanova, neni ortodoxni v zadnem smeru, selskym rozumem a empirii vybira potraviny a tvori recepty..idealni je nemit dogma, myslim a pouzivat vseho s mirou..my cesi jsme zvykli se prezirat(osobni zkusenost),jakmile jsem si kvuli praci chvilku nechavala varit ty krabicky takovy a jedla jsem 2×denne teply jidlo a mezi tim svaci, tak jsem zirala, jaky miniporce mi k obedu muzou stacit..a bylo mi fakt fajn, jak zacnu varit sama, uz je to daleko horsi udrzet.. ![]()
Ahoj holky
Capel s těma vysledkama ti neporadím,fakt vím prd
A jak se citís? Šíšo,ty jsi nadopovna informacema,neporadila by jsi mi jaky jsou vhodný vyšetření po tech mých potratech,mame imuno - tam mi nasly protilátky proti spermiim,brala jsem Prednison a srovnalo se to,pak máme genetiku - ok,pak mám leozy,stítku a pravidelně HP - plánuji ještě hematologii a chlamidie v krvi…fakt už nevím co udělat a vylepsit…
Hani - jsem zvědavá zítra na tvé vajíčka,urřitě vyrostly,slunícko je vytáhlo ![]()
Hani a ke komu jsi chodila v té Repromede? Nevím jestli se objednat k Hromadové nebo k Veselé/tj.myslím reditelka/.
Ahoj Eedi , ja vim jen to,o co jsem byla moji diagnozou donucena se zajimat;)treba me napada:
ad genetika se tyka genetickyho vysetreni, tak ze jelikoz je tam nepreberne mnozstvi testu, tak kazdy CAR si vytvori balicek tech podle nej nejdulezitejsich..a co staci v Gestu nemusi treba stacit v Motole a pod…takze je dobry si overit co vsechno se nabizi..(ja to vysypat z rukavu neumim, je fajn zkonzultovat s genetikem vasi rodinnou anamnezu..je mozne, ze potracela treba uz i Tvoje maminka..a treba se pak zjistilo proc..atd.
co se tyka vysetreni, je asi fajn vysetrit geneticky i sperma..my si nechali v Motole udelat FISH a prutokovou cytometrii..nekde jsem slysela, ze pokud se embryo prestane vyvijet po 3dnech, tak je na vine spermie, do te doby to ma na triku jájo pouze (neoverovala jsem si to myslim), ale radsi ty testy mame
ad Prednison - mam sestrenici, co uz jedno ditko kdysi davno zplodila a od te doby ji prisli na alergii na muzovo sperma(muze nevymenila)a ona i pres lecbu Prednisonem uz 6× potratila..nikdo nevi proc
ad chlamydie - jsou to svine svinuty a zatimco u muze se vubec nemusi projevit, tak u zen zpusobuji neplodnost (ne potraty, pokud vim), testy na chlamydie se delaji na gynekologii ci v CARech po prvnim kroku pres prah, myslim..je to test jednoduchy a souvislost s neplodnosti je tam jasna, takze je potreba to dopredu vyloucit a nevycerpavat se sofistikovanejsima testama
mozna bych si nechala u PL nabrat krev na to jak vstrebavas B12 a kys.listovou..ale zase, k takovymu vysetreni musi ten lekar mit duvod = musis mit aspon mirne hnuty KO
jo a pak urcite testy na celiakii..tu ma pry spoustu lodi, aniz by o ni vedelo, ale ta opet souvisi spis s neplozenim, nez s potracenim..
ad Repromeda, pi Vesela je primo spolumajitelkou s jejim muzem si otevreli uz asi pred 20lety prvni kliniku na lecbu neplodnosti v Brne,nekteri mi klienti tam tehda chodili na staze, tak to znam z vypraveni:)Hromadova ma fajn reputaci co takhle sleduju v diskuzich..ovsem to je osidne, kazde z nas vyhovuje neco jineho a kazda mame jinou diagnozu = potrebujem doktora zamereneho prave na tu a tu specialitku
zaverem, vim, ze jsem Ti asi vubec nepomohla..a neni divu, uvedom si, ze ani ja nedrzim v naruci svoji biovánočku = sama uvidim, jestli mi veskere ty testy byly k necemu..priroda je mocna carodejka a ma s nama nekdy zvlastni umysly..moc drzim palce!!
@eedi píše:
Ahoj holky
Capel s těma vysledkama ti neporadím,fakt vím prdA jak se citís? Šíšo,ty jsi nadopovna informacema,neporadila by jsi mi jaky jsou vhodný vyšetření po tech mých potratech,mame imuno - tam mi nasly protilátky proti spermiim,brala jsem Prednison a srovnalo se to,pak máme genetiku - ok,pak mám leozy,stítku a pravidelně HP - plánuji ještě hematologii a chlamidie v krvi…fakt už nevím co udělat a vylepsit…
eedi taky jsem zvedava na zitrek .ja byla u doktorky hromadove ,je to doktorka strednich let a fakt je dobra.