Špatný psychický stav

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
3.1.26 13:26
@Proto02 píše: Více

Na to jsem se ptala dvakrát - bez odpovědi. Co taky na to napsat - že celé dny leží v posteli s mobilem v ruce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
3.1.26 13:32
@Anonymní píše: Více

Ahoj, ty už jsi tady psala, ne? Možná se na mě budeš zlobit, ale za mě úzkosti nejsou úplně důvod pořád sedět doma a nic nemuset. Je to nepříjemný stav, o tom žádná, ale dá se s nimi pracovat, ale čím víc tomu člověk ustupuje, tím se to zhoršuje a cyklí. Já sama začala mít v roce 2008 šílené panické ataky, celé noci, několik hodin, křeče… a přesto jsem přes den do školy chodila (šlo tedy o VŠ), i když mi tam bylo strašně zle. Jeden člen rodiny má agorafobii a úzkosti hrozné ze všeho, ale rve se s tím, chodí do práce, když byl asi 4 měsíce doma, tak to bylo ještě horší, prostě se pak kousl a šel a zvládá to nějak. A pokud opravdu tak nezvládá, tak bych doporučila nějaký pobyt na dětské psychiatrii, jak tady někdo psal, bude tam mít režim, nějaké povinnosti, školu… protože jen pořád sedět doma tu psychiku bude zhoršovat a pak už do školy fakt nevyjde, přitom má celý život před sebou a je to škoda. Do běžného života se zapojují i lidé se schizofrenií, bipolárkou a podobně. Držím vám palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.26 13:36

Já sama úzkostmi trpím a vím, že v tom nejhorším člověk nevytahne paty z baráku. Mě naštěstí zabraly léky, po 3 měsících jsem se vracela do práce. I tak jsem se první den ráno strachy pozvracela, ale překonala jsem to a bylo to nakonec úplně v pohodě.
Jestli u dcery léky ani terapie nezabírají, uvažovala bych o hospitalizaci. Každopádně bych teď trvala na tom, ať v pondělí jde do skoly. Řekla bych jí, že budu na telefonu a když bude nejhůř, může odejít.

• Citovat
  • Upravit
199
3.1.26 13:43

No verim, ze to musi byt slozite po letech nejakeho zabehleho fungovani zacit delat cokoliv jinak. A vubec vymyslet co delat jinak, aby to fungovalo. Sama to znam u sebe, ze si vymyslim, jak budu priste reagovat v te a te situaci a stejne me emoce premuzou. Proto si prave myslim, ze by mohla byt uzitecna ta rodinna terapie, ze by tam s vami a dcerkou byl jeste jeden dalsi nezavisly clovek, ktery by vam mohl pomoci najit cestu co a jak zmenit, at uz u jedne nebo u druhe. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.26 13:45

Ano, ta představa ji nedělá dobře, to je samozrejmé, ale musí to opravdu překousnout a jít. To je jediná cesta k uzdravení. Úzkost sama od sebe nezmizí, musí ji přijmout a začít fungovat i s ní. Časem bude úzkost slábnout, až může zmizet úplně. Je to strašně těžké, ale jde to.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.26 14:06

Tak nové léky bere necelé dva měsíce, jestli zabírají nebo ne těžko říct, mám pocit jako kdyby žádné léky nebrala, ale nevím jaké stavy by měla bez nich. Na terapii byla 3×, na další jde příští týden, to taky nepomůže hned.
Taky si myslím, že když ty úzkosti má dospělý člověk vypořádá se s tím jinak a dokáže se víc přemoct, i přes nevolnost do té práce jde a vydrží. Dcera ale ne, té když začne být špatně tak ji nedonutím kamkoliv jít. Trvat na tom můžu, ale realita pak bude jiná

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.1.26 14:09
@hanka.br. píše: Více

Ano skoro celé dny je u tabletu nebo mobilu, poslouchá písničky, kouká na filmy v angličtině, píše si kamarádkama, občas jsem ji vytáhla ven nebo jsme si zahrály hru, ale o to moc zájem nemá. Když byla škola tak si dopisovala učivo, učila se, dělala domácí přípravu. To teď o prázdninách odpadlo

• Citovat
  • Upravit
30408
3.1.26 14:27

A ty se strašně divíš, že má „deprese“ a nechce se jí do školy. Nacpi ji lékama, zaměstnej hordu psychitrů a nech ji doma u toho mobilu pomalu shnít. Pro její budoucí život je to naprosto úžasná perspektiva. Tělesné tresty se zakážou ale když tohle udělá rodič se svým dítětem, tak se ještě polituje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.26 14:38

ok tak co mám dělat? Přestat dávat prášky ať se vyléčí sama jak chce a vyhnat ji ven??

• Citovat
  • Upravit
9189
3.1.26 14:40

Souhlasím, prostě podle mě u úzkostí zavírání se doma neprospěje a být celé dny jen na tabletu a mobilu, tak podle mě hrábne každému. Chápu, že ty stavy jsou nepříjemné, ale v mém okolí se snaží do školy chodit tolik lidí s různými psychickými problémy a ve 14ti letech už to přeci jen není takové malé dítě. Sice je lepší to podchytit včas, zakladatelky dcera se v tom asi dost cyklí, ale zas je to pohodlné celý dny nic nemuset. Co třeba pomoc s nějakými domácími pracemi alespoň? Nebo se občas sejít s kamarádkou, nějaký kroužek a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
3.1.26 14:47

Přiznej si, že není nemocná, ale závislá na telefonu. Zhodnoť, co jsi jí místo telefonu za poslední roky nabídla ty. Zamysli se nad tím, jestli je v tvé moci jí teď nastavit pravidla a závislosti zbavit a pokud ne, tak řeš její závislost. Jestli to vůbec ty sama chceš a dokážeš. Rozhodně nedopusť, aby nechodila do školy a nepodílela se na chodu domácnosti. Nedělej jí služku, protože válet se doma se jí líbí. Přemýšlej nad tím, jaká budoucnost jí v tomhle módu čeká a jestli jsi ochotná její budoucnost vyměnit za to, že tě bude nějaký čas nenávidět. Nečekej zázrak, bude to těžký. Rozhodně těžší, než ji nacpat lékama a udělat ze sebe chudinku, co má nemocnou dceru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2074
3.1.26 15:22

A když jí vadí hluk a víc lidí, co takhle ji na to postupně navykat? Např. v obchodním centru, čas pomalu navyšovat, zakončit třeba zmrzlinou? Čas u obrazovek bych výrazně omezila, aby to doma pro ni nebylo atraktivní. Kdyby si moje děti mohly vydupat sedět doma na mobilu místo školy, tak to určitě udělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
199
3.1.26 15:24

A co treba vratit se do prace a zkusit dceri verit, ze si doma sama poradi?
Podle me to totiz neni o tom, ze byste na ni musela byt vice prisna, ale o tom, dat ji prostor, aby se s tou situaci zkusila vyporadat. Sama si nachystat jidlo, domluvit si veci do skoly, a nest dusledky toho, kdyz to neudela.
Proc vlastne musite byt doma kvuli jejim uzkostem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ta_holka_co_pise
3.1.26 16:11

Hele s tou úzkostí…mám GAD plus paniky. Somatizuje mi to a někdy je mi tak blbě, že jsem ráda když zalezu do postele a v klidu se vyklepu v ní. A třeba u mě neplatí, že čím víc se vystavuju situacím ve kterých je mi blbě, tak tím líp. Vůbec. :nevim: a bojuju s tím roky.
@Lollitka a ty vzhledem k tomu, jaké máš sama potíže, to celkem zlehčuješ.

Příspěvek upraven 03.01.26 v 16:13

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
3.1.26 16:13
@dceruška píše: Více

S tím souhlasím…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie