Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím, čemu se furt divíte. Už několik let vědci varují, že ten příchod extrémních veder, už od jarních měsíců v posledních letech, značí, že se postupně blíží něco, pro co se vžilo popularizační označení „další malá doba ledová“. To znamená dlouhé tvrdé zimy a krátká, chladná, většinou i hodně deštivá jara a léta. Tohle je ještě dobrý, za pár let bude hůř, protože obilí bude vlhkostí na poli plesnivět. To je mnohem horší než to, že nebudete moct grilovat nebo pozorovat západy slunce. Čili můžete si plakat v diskusích jak chcete, ale smiřte se s tím, že to bude na příští desítky let setrvalý stav. Ostatně sluníčka jste si mohli za poslední roky užít až nad hlavu.
@fera21 Tak to mě trochu děsí, když si představím, že začátek Malé doby ledové je spojován s prvním a největším dýmějovým morem, který postihl středověkou Evropu a jako první vypukl v provincii Chu-pej s hlavním městem Wu-chan. Z té paralely mě celkem mrazí. ![]()
@madyb Mrazí? Tahle planeta nutně potřebuje zastavit devastaci lidmi.
@Zumpa píše:
@madyb Mrazí? Tahle planeta nutně potřebuje zastavit devastaci lidmi.
Poslední Malá doba ledová trvala 500 let a stejně dlouho se populace v Evropě vzpamatovávala ze ztrát dýmějového moru. Doufám,
že to se opakovat nebude.
jestli to fakt myslíte vážně, můžete jít příkladem… ![]()
my, teplomilové, bychom ještě rádi užili tu a tam nějaký teplý den, např. v květnu, nebo nedejbóže v červnu…než zase koncem srpna nastoupí ochlazení a koncem září ranní mrazíky
Přemýšlím kde bouchla sopka…to by mohlo souviset s tím nekonečným děštěm, mžením a lijákama a podprůměrnýma teplotama
a to se ještě někde / na Islandu? / nebo kde, něco chystá bouchnout, až to nastane, adios na rok, dva, teplé léto…
to budem rádi za pár dvacítek v červnu
@Borrealis píše:
Přemýšlím kde bouchla sopka…to by mohlo souviset s tím nekonečným děštěm, mžením a lijákama a podprůměrnýma teplotamaa to se ještě někde / na Islandu? / nebo kde, něco chystá bouchnout, až to nastane, adios na rok, dva, teplé léto…
to budem rádi za pár dvacítek v červnu
Vcera rikali, ze to sopka zrejme ovlivnuje, ale zapomnela jsem ktera. Pry se neco (ne jen popel) dostalo do stratosfery a tam ovlivnuje oruchod slunecnich paprsku.
@Bábrdl píše:
A ze studeného počasí v dubnu je studené počasí v květnu.
Studený máj ve stodole ráj. V mají nemá oschnout pastýřova hůl. Jinak řečeno - vrátilo se počasí v našich šířkách normální.
@Borrealis To by měla být snad Hekla. Pokud to tak bude, to budeme koukat. Zatím je ta jejich sopka na Fagradasfjall taková pěkná, rodinná.
Ale nehledal bych za tím nic, je to prostě normální jaro u nás.
Já jako člověk, kterýho počasí fakt mega ovlivňuje na náladě, trpím
a se.re mě to. Bylo teplo asi 3 dny a stejně foukal vítr. Jinak zataženo, fouká studenej vítr a chčije.
tenhle rok stojí těžce za vyliž, chce to aspoň 25 stupňů, sluníčko. Nepotřebuju vedra, ale teplo a hezky teda sakra jo. ![]()
@inkakřivák píše:
@Borrealis a vedro bylo, minulý týden byly třicítky, humus.
Třicítky u nás ani náhodou.
Teplo bylo 2 dny.
@inkakřivák píše:
Studený máj ve stodole ráj. V mají nemá oschnout pastýřova hůl. Jinak řečeno - vrátilo se počasí v našich šířkách normální.
Tak zemědělci dnes jedou na dotace a pojistky, ne na plné stdoly ![]()
@holka_z_hor píše:
Já jako člověk, kterýho počasí fakt mega ovlivňuje na náladě, trpíma se.re mě to. Bylo teplo asi 3 dny a stejně foukal vítr. Jinak zataženo, fouká studenej vítr a chčije.
tenhle rok stojí těžce za vyliž, chce to aspoň 25 stupňů, sluníčko. Nepotřebuju vedra, ale teplo a hezky teda sakra jo.
Mám to stejně.
@inkakřivák píše:
Na normální počasí ti kašlu. Chci globální oteplování a chci ho hned! Ale takové to globální oteplování, jak si představují lidé, kteří o něm nic nevědí. ![]()
A vůbec mě kua pudel nezajímá, že tohle počasí není žádný „návrat do normálu“, ale ve skutečnosti je to právě projev klimatické změny. A je mi úplně jedno, že chápu mechanismus vzniku téhle depky. Nijak mi to nepomáhá se s ní smířit. Kdyby se ten debilní labilní jet sream šoupnul o usmolených pár tisíc kilometrů vedle, budeme tu mít teploučko. Nebo alespoň 19 stupňů, jako mají teď na poloostrově Kola. Což je v Rusku. Vedle Finska. A točil se tam Mrazík
![]()
Jak chci teplo.