Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Misha666 Zakladatelko, já spíš nechápu, že nemáte (nebo on nemá) něco jiného na práci? Nemá žádné koníčky? Nic, co by ho bavilo? Nejezdíte na výlety, na kolo, sportovat, za kulturou? Nemá na práci žádné spravování, renovaci, zahradu apod.?
Mně by spíš vadilo, že je to takový pecivál.
@Lucie_Sx píše:
@Misha666 Zakladatelko, já spíš nechápu, že nemáte (nebo on nemá) něco jiného na práci? Nemá žádné koníčky? Nic, co by ho bavilo? Nejezdíte na výlety, na kolo, sportovat, za kulturou? Nemá na práci žádné spravování, renovaci, zahradu apod.?
Mně by spíš vadilo, že je to takový pecivál.
ale ano, má, pecivál určitě není. Chodíme sportovat, výletovat, apod. Jen se to tak blbě sešlo teď. Velikonoce proběhly obdobně a tento prodložený víkend také. Přes týden je to vklidu, to si jenom volají..
@Blahuše nesmím si tím nechat zkazit vše, protože jinak je to super no
děkuji ![]()
@dedrichov píše:
Zakladatelko chápu, tak přečastvé návštěvy bych neustála.
Není vůbec zmíněno, jak často se vídáte/vídáš se svými rodiči. Řešíte stýkání s paní matkou, která bydlí za rohem, ovšem Tvoje část rodiny je daleko, také Ti musí být smutno.
s rodiči jsem se neviděla kvůli karanténě dva měsíce.. ale klasicky tam jezdíme tak co tři týdny - buď oba, nebo já sama (když chci být s kamarádkama).. ![]()
@Misha666 píše:
Ahoj holky, já už fakt nemůžu… Přestěhovala jsem se přes celou republiku za přítelem, nechala doma svou rodinu atd… Je mi 26. Partnerova matka je vklidu, vycházím s ní, je po smrti manžela asi tři roky (už randila s jinymi, to je pouze jen pro dokreslení situace)… Přítel je taky skvělý. ALE…tak trošku věrný své matce. Já chápu, že je sama, ale odsaď pocaď. Teď jsme se viděli tři dny za sebou a to já opravdu nepotřebuji…v pátek kafíčko u ní, v sobotu celý den s ní na zahradě, v neděli obídek… Vedeme s přítelem neustále hádky, už mi je trapné, že mi to takhle vadí, ale já prostě s ní nepotřebuji být pořád, i když je vpohode… Chci svuj klid.. ale to partner nechápe. Přijde mu to normální, že si pořád volají a ze mě tam tahá pořád. Argumentuje pořád tím, že je sama. Není to tak, že by nám do něčeho kecala, to ne… Ale prostě už mě to vyčerpává. Co mám dělat.. v tomhle evidentně u partnera nepochodím.. a rozchod taky ne protože jsem jinak šťastná…:)… Chápu, že jsou horsi věci a horší problémy s,,tchynemi,,, ale prostě mi to vadí.
No myslím si, že s obraty odsaď pocaď a příště si víc dupnu, to daleko nedotahneš. Tenhle souboj nevyhraješ.
Jo holka mám doma úplnou kopii toho co ty
Přítel taky každý den chodí k matce ona žije sama manžel ji umřel.
Bydlí v domku ještě se svou matkou přítelovou babičkou. A každej den telefony návštěvy ![]()
Hrozný vždy nám přítelova Matinka překazí plány no nic tady v tomto případě pomůže jediné,,, psychoterapie a řešit to tam ![]()
Preji pevné nervy budeš je opravdu potřebovat ![]()
Zakladatelko, úplně ti rozumím. A nemusíš se vůbec cítit provinile, že tě to štve. Momentálně už delší dobu řeším skoro stejný problém. Já jsem ale na rozdíl od tebe navíc vdaná a máme dítě. Moje tchýně sice ještě není vdova, ale její manžel už se o ni extra moc nezajímá, protože ho tchýně taky dost štve
Zpočátku mi přišlo, že je to super ženská - vtipná, přátelská, veselá, vždy navařeno. Bohužel jsem si ji moc připustila k tělu a zanedlouho jsme u nich s manželem trávili doslova celé dny a každý den. Pořád pozvání na kafíčka na obídky na grilování…
Když se nám narodilo dítě, zhoršilo se to, chtěla ho neustále hlídat. Jasně je to výhoda, bydlí kousek od nás, ale… Člověk chce být taky sám doma a trávit čas s rodinou a ona chtěla/chce být NEUSTÁLE s námi. Nemá žádné koníčky, na výlety moc chodit nemůže, protože jí bolí nohy, takže sedí jen doma, vaří a kouká na TV. Děs běs!
Co poradit? Nenechej to dojít tak daleko. Chce tam přítel jít? Ať si jde sám, ty JI nauč, že přijdeš třeba jen 1× týdně (nebo jak je ti to příjemné), zbytek času máš vlastní program. A domluví-li přítel něco za tvými zády, slušně se omluv, že jsi unavená, chceš si číst atp. Je to těžké já vím, ale čím dřív si JI naučíš, tím líp. A přítele taky. Je to jeho matka, ne tvoje. Já si zpětně snažím kolem sebe dělat prostor a chránit své soukromí. Moje tchyně je vlezlá a neomalená jak zákon káže, takže je to o to těžší ji odmítat, ale pracuji na tom. Jen u dítěte je to těžké, protože tam mi to trošku bojkotuje manžel. Na to se taky připrav. Pokud se vezmete, budeš se muset hooodně dělit o dítě, tam už se pravidla stanovují těžko a pokud partner straní v tomhle mamince, moc toho nezmůžeš. Věř mi, vím o čem mluvím ![]()
Netravime ani u jednech rodicu cele vikendy, nikdy jsme to nedelali, kdyz uz jsme meli s manzelem oba dva volno, jeli jsme vzdy na vylet, na prodlouzeny vikend nebo na dovolenou. Pochybuju, ze by nasi byli nadseni nas mit doma nasackovane celou sobotu a nedeli. Maji svuj vlastni program a hlavne zasadu, ze kratka navsteva potesi. Tchyne by mozna rada byla, ale sezeni v obyvaku u kafe cely den, probirani drbu a nudici se deti…to nebavi snad nikoho. Kdyz potrebuje tchan pomoct na zahrade nebo v lese, to samozrejme jedeme bez reci, kluky to bavi a je to neco jineho nez sezeni na navsteve. Manzel se s rodici vidi casto jak chce, do toho vubec nezasahuji, je to jeho vec, ale oficialni akce typu obed s velkym O, tam jsem stahla moji ucast na 3 rocne. Vanoce, Velikonoce, narozeniny. Oni si o me mysli, ze jsem hrozna od sameho zacatku, cili poctem navstev svou image fakt nevylepsim a ani nechci.
Ani k nasim nechodime casteji, s mamkou jsem ve styku kazdy tyden az dva, prijde k nam na odpoledne nebo si nekam zajdeme na kavu a probereme zivot. Chlap, ktery by me nutil travit prodlouzeny vikend u maminky, misto toho abychom zabalili turisticke boty a vyrazili na poradny vylet, by se asi brzo stal byvalym.
@Ijen Tak to my třeba jo, zrovna teď jsme byli 4 dny s tchánovcema na chatě, i k našim jezdíme klidně na pár dní, nebo společné dovolené. Stejně jako někdy víkend strávíme v horách nebo na kolech sami. Zase bych nepaušalizovala. Někoho potěší krátké kafe, někoho zase dva dny pod stanem
Ale musí to vyhovovat všem stranám. Naše děti mají skvělé babičky a dědy a kdybysme k nim jeli jen na kafíčko, tak budou dost nešťastní jak oni, tak děti ![]()
@unuděná píše:
@Ijen Tak to my třeba jo, zrovna teď jsme byli 4 dny s tchánovcema na chatě, i k našim jezdíme klidně na pár dní, nebo společné dovolené. Stejně jako někdy víkend strávíme v horách nebo na kolech sami. Zase bych nepaušalizovala. Někoho potěší krátké kafe, někoho zase dva dny pod stanemAle musí to vyhovovat všem stranám. Naše děti mají skvělé babičky a dědy a kdybysme k nim jeli jen na kafíčko, tak budou dost nešťastní jak oni, tak děti
Tak ono je asi zásadní kvůli kafíčku u tchánovců nešidit další aktivity či pobyt rodina sama spolu. Pokud je to vyvážené, tak proč ne, my jsme s nimi taky v kontaktu hodně.
Zrovna včerejšek bych chápala, že chtěl strávit s mámou. Nicméně ve všech ostatních případech musíte buďto najít společný kompromis, nebo jít od sebe. Skvěle to popsala na začátku @Ou, vidím to stejně. Pokud si nevyjasníte hranice, do budoucna to bude sakra velký problém.
@unuděná no a u nas to tak nefunguje, ani z detstvi to nepamatuju, jako dite jsem u babicek samozrejme od 2 do max 8 let byla casto, hlavne o prazdninach, ale sama plus sestrenice, bez rodicu. Nasi me privezli a odjeli. Zadne spolecne vikendy nebo dovolene. Kazdy samozrejme vychazi z toho v cem vyrostl, muj manzel to ma trochu jinak, ale nalezli jsme spolu kompromis. Ale spolecnou dovolenou s rodici fakt ne. Nase deti maji skvely vztah s mymi rodici, tim jak mamka hlidala, protoze jsem se vracela do prace hned po PPM, tak k sobe maji blizko i ted kdyz jsou uz velci. Povidaji si pres whatsapp, kluci jim posilaji fotky a videa z vyletu apod. Tchanovci se o ne nikdy moc nezajimali, na oslavy narozenin zasadne nechodili atd, navstevy u nich jsou proste vopruz pro vsechny. I kdyby byly vztahy cukrkandlove, tak spolecna dovolena fakt ne. Ono by to ani technicky nebylo dost dobre mozne, tchyne nemuze dlouhe lety, a nas styl cestovani by nebyl nic pro jejich nervy. Sama s mamkou a detma jsem na dovolene byla, ale to byla klasicka valecka u more, AI, Evropa a minimalni stres.
Zakladatelku chapu a priznivcem vikendu u rodicu nejsem.
@Ijen Nemyslím, že je to o tom, v čem jsme vyrostli. Já měla jen jednu babičku a dědu a trávila jsem s nimi v podstatě jen 14 dní prázdnin, jinak přesně tyhle „povinné víkendové sedánky“. Manžel to měl také úplně jinak, než to máme teď. Ale teď si v těch 3 generacích pěkně rozumíme každý s každým a je pro nás radost trávit společně volný čas. Proč to stigmatizovat? Tchýni nevnímám jako nepřítele, stejně jako můj muž mou maminku. Není třeba vytyčovat hranice, protože nikoho z nás neštve nedostatek/přebytek konaktu
![]()
Třeba můj manžel by mohl být považován za mamánka, jelikož od doby, co ho znám, volá mamince tak obden, sdílí s ní spoustu věcí. Jednu dobu mě to překvapovalo, teď jsem za to ráda a kolikrát jsem s ní i v intenzivnějším kontaktu, než on ![]()
A stejně jako rádo trávíme dovolené ve čtyřech, tak stejně rádi jedeme na prodloužený víkend s babičkami. Nebo babičkám dětičky necháme a jedeme jen ve dvou. Rovnováha ![]()
@unuděná popravde zavidim, byt s prarodici takto naladena na stejne vlne. Mi rodice by radi, ale fyzicky uz to tak casto nezvladaji, tchana by to s nami jaksi nebavilo a tchyne na cestovani/vyletovani (ani ve smyslu vylet do blizkeho parku) nebyla nikdy.
Na druhou stranu je to uplne jina situace, predstav si, jestli by sis to takto uzivala, kdyby veskere navrhy byly zamitnuty s tim, ze doma u tv je to nejlepsi:) nejde o delani nepratel, ale snahu vyuzit tech par volnych dni k necemu, co te tesi..
@Capretta no tak jasne, pokud by nebyl zajem prarodicu o vnoucata, tak bychom se nevnucovali. Na druhou stranu, muj tata je na tom fyzicky docela mizerne uz roky, presto je rad, kdyz s detmi prijdeme, klidne si s nimi lehne do postele a staveji lego, nebo si ctou, koukaji na dokumenty
tchyne taky neni na vyletovani, ale nema problem nechat si deti u sebe, kresli si, spolecne vari a pecou, povidaji si. Me taky dvakrat nebavi vegetit na zahrade, tak si holt najdu svou zabavu. Parkrat do roka mi nevadi stravit lenosivy vikend s babickami, ktere zabavuji deti po svem, i kdyz ma predstava o traveni volneho casu je zcela jina. Kdo chce, hleda zpusoby, kdo nechce, hleda duvody ![]()