Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná ja si predstavovala, ze s prarodici na stridacku vyletujete skoro kazdy vikend:) to by bylo fajn. Parkrat do roka lenosivy vikend, to by vadilo malokomu. Problem je, kdyz se to stava jedinou alternativou:)
@Capretta píše:
@unuděná ja si predstavovala, ze s prarodici na stridacku vyletujete skoro kazdy vikend:) to by bylo fajn. Parkrat do roka lenosivy vikend, to by vadilo malokomu. Problem je, kdyz se to stava jedinou alternativou:)
No tak to zase ne, nejen my, ale i ty prarodice maji sve zajmy
ale co tak pozoruji kolem sebe, tak nase kadence navstev a spolecnych vikendu (notabene tydennich dovolenych) je hodne nadstandartni. Kamaradky se treba desne divily, ze nam nevadi jezdit na chalupu, kdyz tam je babi s dedou. Ja to povazuji za vyhodu, ony za otravu -(tchyne
). Jak tu nekdo psal, ze jednou mesicne na odpoledni kavu bohate staci, tak to zase me prijdr silenej extrem ![]()
@unuděná mate to evidentne jinak nez my, nehodnotim co je obecne spatne nebo dobre a uz vubec nic nestigmatizuju, chtela jsem vyjadrit ciste moje hledisko a pochopeni nazoru zakladatelky. I kdyz priznavam, ze z tve prvni reakce, jsem nabyla dojmu, ze prarodice jsou akcni a travite spolu casto aktivni vikendovy program nebo dovolene. Ale to uz je problem psaneho textu.
Naopak stereotypy z detstvi na me vylezaji kazdou chvili a to se je snazim potlacovat, ale cim jsem starsi, jde to hur. Osobne nemusim hledat duvody, situace je jaka je. Dat deti k babicce a nekam vyrazit, to neexistovalo, klukum je 19 a 13 a muzu spocitat na prstech jedne ruky kolikrat tam spali. Do urciteho veku kluku jsem se fakt snazila, jezdila na navstevy, zvala na oslavy a skolni koncerty, snazila jsem se domluvit nejake spolecne akce…hlavne kvuli detem, ale proste to nefungovalo, tchanovci dali prednost detem od svagra a to absolutni. Proste nemaji radi me ani moje deti, beru to jako fakt a ty jedine volne dva vikendy v mesici, ktere mam, travim proste jinak nez u nich v kuchyni. Zrovna vcera se me mladsi syn ptal proc druha babicka s dedou od zacatku karanteny se s nim ani jednou nespojili, neodpovedeli na zpravu, zavolani.atd, kdyz s prarodici z druhe strany je ve styku, byť treba virtualnim, denne. Taky jsme nasim vozili nakupy a leky. Tchanovci odmitli. Atd. Nebudu dal zachazet do podrobnosti. U nas proste vztahy timto smerem nefunguji. Presto si myslim, ze i kdyby fungovaly, nebudu u nich travit vikendy. Ani u svych rodicu je netravim. Dva vikendy v mesici slouzim, manzel je vecne v praci, kdyz uz se nam sejde volny jeden vikend v mesici, tak si naplanujeme program po svem.
@Ijen To je moc smutné, je mi to líto
Tak snad jsi se nad to už povznesla, ono s někerými lidmi vážně není domluva po dobrém, ani po zlém.
A jinak ano, i aktivní dovolené s nimi trávíme (spíš tedy s našima) - kola, stan, voda, běžky, výlety. Jen pro tátu je to čímdál náročnější..
S tchánovcema trávíme volno spíš na chatě nebo v zimě semtam nějaké hory, ale spíš to funguje tak, že tchýně hlídá děti a my si jdeme zalyžovat, případně vezmeme děti a tchána na kola a tchýně nám zatím připraví večeři
Děláme i spojené oslavy narozenin. Teď to koronašílenství pro nás bylo náročné ![]()
Bez dětí jsme jezdili k tchyni pořád. Teď už ne. Jakmile přišli děti, neustále poslouchám co mám a nemám dělat… Prostě jsme ten kontakt utli, žije kousek od nás, může přijet kdykoliv, akorát to se jí nechce, musíme jezdit my. Chlapovi jednou nebylo dobře, máma mu 100× volala, musel běžet k doktoru s virozou, maminka přijela aby o něj pecovala, milionkrát mi psala co musím udělat. Přitom je mu přes 30… No šílený. Jestli ti to vadí tak tam nejezdi… My jsme neměli dřív co dělat, takže jsme tam byli opravdu často.. Ale teď co je doma, je to sní katastrofa.. Přitom sama má ještě malý dítě, a chlapa.. ![]()
@Misha666 píše:
Ahoj holky, já už fakt nemůžu… Přestěhovala jsem se přes celou republiku za přítelem, nechala doma svou rodinu atd… Je mi 26. Partnerova matka je vklidu, vycházím s ní, je po smrti manžela asi tři roky (už randila s jinymi, to je pouze jen pro dokreslení situace)… Přítel je taky skvělý. ALE…tak trošku věrný své matce. Já chápu, že je sama, ale odsaď pocaď. Teď jsme se viděli tři dny za sebou a to já opravdu nepotřebuji…v pátek kafíčko u ní, v sobotu celý den s ní na zahradě, v neděli obídek… Vedeme s přítelem neustále hádky, už mi je trapné, že mi to takhle vadí, ale já prostě s ní nepotřebuji být pořád, i když je vpohode… Chci svuj klid.. ale to partner nechápe. Přijde mu to normální, že si pořád volají a ze mě tam tahá pořád. Argumentuje pořád tím, že je sama. Není to tak, že by nám do něčeho kecala, to ne… Ale prostě už mě to vyčerpává. Co mám dělat.. v tomhle evidentně u partnera nepochodím.. a rozchod taky ne protože jsem jinak šťastná…:)… Chápu, že jsou horsi věci a horší problémy s,,tchynemi,,, ale prostě mi to vadí.
Za chlapy bych se za toho tvého styděl. Bylo by mi na blití, že lezu mamince do zadku.
Prostě na něj dupni, neboj se ho, a natvrdo mu řekni, že tě to prostě sejří. Budeš mít klid.
Já hazím mou matku do latě, protože ze mě dělá neschopného blbečka, ale rozhodně si s ní nepovídám jako. tři dny po sobě.
To by mi hráblo, a styděl bych se, že prdím na manželku a potřebuju maminku.
Promiň, ale ten tvůj se chová jako malý kluk.
@Misha666 píše:
Nemusím tam jít pokaždé, ale třeba tento víkend jsem nemela na výběr (abych nebyla za krávu a špatnou pritelkyni).. tento oběd mi domluvili za zády a prostě mi to oznámili, ani jsem neměla možnost si říct, že chci nedělní oběd třeba vařit já a ve své domácnosti
A to si necháš libit? Za tohle dostali naší takovou sodu, že si to od té doby nedovolí.
Moje matka, která mi mimochodem kdysi o své vůli málem rozvrátila vážný vztah, se s otcem a bývalkou domluvili, já za blbečka, tak jsem je prostě seřval, ex označil zvířátkem na pastvě, otec to schytal taky ( on je z ex celý podělaný).
Prostě si nenech s-rát na hlavu.
Ty jsi dospělá ženská, tak když tě neberou, prostě je pošli. do kytek, šupnul bych děti manželovi a tchyni a starejte se, a měl bych klid. Člověk se musí mít rád.
Trocha sebeúcty ještě nikoho nezabila.
@arinecka píše:
Když ty to bereš pamalu jako útok na svojí osobu a hledáš problémy tam, kde zatím nejsouNeumíš mluvit? Proč neřekneš, že teda ok, když už má pro vás oběd ale příště bys byla ráda, kdybys to věděla dopředu?
Přesně. Žádná tchyně snad není tak blbá, aby jí nedocvaklo, že musí respektovat protistranu.
I kdyby nechtěla.
@Blahuše píše:
No tak to zase trochu prehanis ne? Pokud je jeho matka normalni, primerene se zajima o zivot sveho syna, tak to neni mamanek, ale maji normalni vztah, ne? Nebo pokud si tebe najde chlap, ktery ma normalni vztah s rodici tak pro nej kvuli tobe prestanou existovat? Dost smutny…
Nepřehání. Já souhlasím, že je to mamánek. Tohle není normální vztah.
@Příjemné Pondělí píše:
Nepřehání. Já souhlasím, že je to mamánek. Tohle není normální vztah.
Je to vztah přímo patologický. Mezi psychiatry se tomu říká oidipovský komplex.
Není to zas až taková výjimka.
@Misha666 Rozumím Ti. Moje tchyně je taky ok, ale rozhodne s ní nechci trávit svůj volný čas. Mám zajímavější věci než trávit čas u ní. Ze zacatku jsme k ni taky museli často jezdit, kvůli příteli. Nejdřív jsem na to přistoupila, ale časem mě to přešlo. Být u ni přišlo prostě jako ztráta času. Samozřejmě to partner nechápal… Snažila jsem se mu vysvětlit, že mi to u ní nevyhovuje a necítím se tam dobře, že se u ní nemůžu jen tak svléknout a běhat po bytě nahá nebo ve spodním prádle jako doma, že nemůžu jít a vzít si k jídlu co chci, protože to je její, že si nemůžu pustit v TV co chci, protože to bych byla nevychovana, že si nemůžu pustit muziku, protože ji to vadí)… Prostě musela bych se pořád dovolovat a to v mým věku fakt nemám zapotřebí. Takže jsrm řekla NE. Ne třikrát týdně ale 2× mesicne
a šlo to
Nejdřív tam teda jezdil beze mě, ale pak ho to přestalo bavit a radši byl se mnou doma, v pelíšku a klídku. 😁
A hlavně, pokud je tchyně svepravna a dokáže se o sebe postarat, tak opravdu nevidím důvod tam často chodit. To jsou ty nezdravy vztahy, které matky ve svých synech k sobě pěstují
Chlapeckum je 30,40,a pořád se drží maminy sukne
a trpí z akorát pak hoši sami
Až bude potřebovat skutečnou pomoc, tak tam jezděte klidně každý den, ale takhle? Ne ne ![]()